Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 07:52

 

Fara "Istoria romanilor" ?

adăugat 23 octombrie 2009, 09:52, la Opinii / Editoriale

Astazi, 23 octombrie 2009, in statul de peste Prut ar fi trebuit sa se desfasoare primul tur al alegerilor prezidentiale. Principalul candidat la functia suprema este Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat, nominalizat din partea Aliantei Integrare Europeana (AIE), socotit un viitor reformator al tarii conduse pana de curand de comunistii lui Voronin.

Dintre declaratiile anterioare acestui eveniment, ma voi opri la cea privind "Istoria Republicii Moldova", care in opinia lui Marian Lupu va fi un model si pentru alte domenii de activitate, si "ar asigura o congruenta si o armonie in dezvoltarea ulterioara a societatii, pentru ca aceste decizii sa uneasca oamenii". Nimic nou sub soarele fostului comunist devenit peste noapte democrat de factura europeana. El se pronunta astfel impotriva hotararii premierului Vlad Filat, de la inceputul acestei luni, privind revenirea la manualele de "Istoria romanilor" inlocuite in 2006, de catre niste specialisti voronieni, cu o asa-zisa "istorie integrata". Se lansa ideea unei Moldove Mari, care nu avea nimic de-a face cu istoria romanitatii, precum ca limba moldoveneasca este altceva decat cea romana! Vlad Filat sustinea ca "Urmeaza sa readucem la normalitate si acest capitol in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a romanilor - asa cum este si firesc".

Primii interesati de opiniile lui Marian Lupu au fost moscovitii. La inaugurarea Zilelor literaturii si spiritualitatii ruse (13 octombrie), ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, a declarat ca este impotriva revenirii la manualele de "Istoria romanilor", deoarece "acest curs este bazat pe rusofobie si pe stereotipuri antirusesti, in timp ce Imperiul Rus a stat la baza formarii statului roman"... Parca citesc, dupa aproape sase decenii, pagini din "Istoria Romaniei", a savantului Roller, din care aflam ca romanii sunt un popor de origine salva, ca rusii ne-au dat alfabetul si ca tot ei s-au luptat sa nu fim subjugati de turci!

Cam asa scrie si in manualul "integrat" voronian, atat de contestat de adevaratii istorici si scriitori basarabeni, care vad, in revenirea la adevaratul nostru trecut, calea impunerii identitatii romane a majoritatii populatiei din stanga Prutului si totodata conectarea la istoria si ideile europene. Cele doua pozitii opozante s-au manifestat deschis/discret si cu prilejul sarbatoririi a 573 de ani de la prima atestare documentara a Chisinaului (in vremea lui Ilie Voda al Moldovei, 1436), cand primarul Dorin Chirtoaca s-a rugat, in Catedrala Nasterea Domnului, pentru "viata fara de moarte si tinerete fara batranete" a urbei sale si a tot neamului romanesc (14 octombrie).

Peste cateva zile, reprezen­tantii celor doua tari-surori au parafat Acordul privind micul trafic de frontiera, care permite milionului de basarabeni din apropierea granitei sa calatoreasca fara viza in Romania. Autoritatile de la Chisinau aproba deschiderea a inca doua consulate romanesti, la Cahul si Balti.

Autor: Valentin HOSSU-LONGIN
Sursa: www.ziua.ro
Istoria Romanilor s-a terminat in anul 271. Au mai ramas niste rataciti care se dau drept romani. SA REINVIEM ISTORIA CELORA CARE N-AU VENIT DE NICAIERI SI N-AU DISPARUT NICIODATA DE PE ACEST PAMANT - ISTORIA GETOROMANILOR SAU DACOROMANILOR, ADICA A STRAMOSILOR ADEVARATI AI MOLDOVALAHILOR.
A comentat jikol 24 octombrie 2009, 01:50
Pana in 1944 s-a invatat in scoala ca suntem latini.
Dupa 1944 s-a invatat in scoala ca suntem slavi. Iar un academician, Iorgu Iordan a "demonstrat" intr-un dictionar de nume si prenume romanesti ca cca 80% dintre acestea sunt de origine bulgara.
Dupa 1989 nu mai suntem nici latini si nici slavi ci daco-romani. Oare ce surprize ne mai asteapta cu aceasta noua orientare ? Presupun ca cineva are mutarea in plic si la momentul oportun va scoate pe masa faptul ca daco-romanii sunt de fapt :
1- unguri sau
2- slavi (sarbi, bulgari, ucraineni, lipoveni, etc) sau
3- aromani/macedoneni sau
4- indieni or rromi adica indo-europeni sau
5- goti ori alt popor germanic arian sau
6- alte variante.
Sal'tare taica si noroc
A comentat Gelu Vlad 24 octombrie 2009, 06:38
Gelu Vlad, limba latina este limba vorbita de daci. Dacii care au migrat la un moment dat in Peninsula Italica au dus limba dacilor acolo si a fost botezata latina vulgara. Deci cand spui limba dacilor sau romanilor (nu românilor) e cam acelasi lucru. Limba română actuala este urmarea evolutiei acestei limbi latine vulgare, vorbita si de daci, si peste care s-au suprapus unele cuvinte de la popoarele cu care dacii romanizati au venit in contact. Unitatea limbii si poporului român se explica si prin fenomenul transhumanţei.



De la Wikipedia, enciclopedia liberă:

"Transhumanţa este mişcarea sezonieră a turmelor de oi între munţi şi pajişti de câmpie. De obicei are loc în partea de sud a Europei (Franţa, Italia, România, Balcani). Se bazează pe diferenţa de climă între munţi (unde turmele stau în timpul verii) şi câmpii (unde rămân iarna).

Tradiţia transhumanţei este veche de mii de ani, fiind o practică importantă în timpul Imperiului Roman şi în Evul Mediu. S-a diminuat mult începând cu secolul XIX."


Prin urmare, românii, inclusiv românii moldoveni, sunt urmasii dacilor transilvaneni romanizati care practicau transhumanta (si acum in Transilvania este mai rece decat in Moldova si Muntenia), precum si a descălecărilor transilvanenilor, in special a maramuresenilor (condusi de Bogdan si Dragos in Moldova), care au fugit din fata hunilor si ungurilor stabiliti in Campia Panonică (Ungaria de azi).

In momentul de fata, mult peste 10.000.000 de romani sunt de origine din Moldova istorica, stabiliti in toata Romania, precum si urmasii romanilor moldoveni stabiliti la nivelul intregii Românii.

Deci jikol falsifica, cu buna stiinta si rea intentie, adevarul istiric, facând o confuzie intentionata intre romanii din antichitate, Roma si populatia din Roma actuala pe de o parte, si români pe de cealalta parte. Românii nu sunt nici romanii din antichitate si nici romanii locuitori ai Romei. Românii sunt urmasii dacilor si romanilor latini care au asimilat si unii reprezentanti ai unor populatii migratoare care au trecut pe teritoriul Romaniei dintre Prut, Tisa, Dunare si Marea Neagra. Sper ca le este clar pseudoistoricilor basarabeni politizati si rau intentionati la adresa poporului român.
A comentat un roman moldovean de la Iasi 24 octombrie 2009, 09:20
Gelu Vlad si jicol! Cautati si cautati si vedeti care au fost posesiunile din Transilvania ale lui Stefan cel Mare, domnitorul românilor moldoveni dintre Prut si Carpati, dar si al multor români din Transilvania si Muntenia! Insusi Stefan cel Mare era pe jumatate muntean deoarece muma-sa era munteanca.
A comentat un roman moldovean de la Iasi 24 octombrie 2009, 09:28
Romane de la Iasi - tot pe aici citisem , smecheri si destepti ca tine afirmau ca din limba dacilor sau mai pastrat asa cuvinte ca "brad" , "varza" s.a.,adica practic au disparut si cum ca nu aveau nimic comun cu limba latina a romanilor . Tu acum vreai sami dovedesti ca dacii leau dus la Roma limba latina ,ca apoi sa vina romanii sa cucereasca Dacia cu limba latina . Voi singuri nu stiti ce vreti . Una am inteles sigur de la voi , ca voi sunteti cei mai , cei mai . Sunt deacord ,numai ca cei mai in sens opus la ceia ce vreti voi sa pretindeti. Coboritiva odata pe pamint si numiti lucrurile cu numele lor, uitativa adevarului in ochi , nu va umflati in pene. Si inca una , spunemi te rog unde existau pe timpul lui Stefan cel Mare romani moldoveni . Chind a aparut Romania ca stat si au inceput sa se numeasca populatia statului ROMANI?Daca sunt undeva manuscrise de pe timpul cela ,aratami cuvintul ROMANI ,numind oamenii locuitori pe teritoriul Romaniei si RM de azi .Eu am in vedere originale documente nu smecherii ai specialistilor de azi impunind prin vrute si nevrute romanizare. In Brazilia se vorbeste ce limba ,si de stat - foarte bine - portugeza, restul americii latine e limba spaniola si nimeni nu spune ca astea sunt portugezi si spanioli cu toate ca portugezii si spaniolii au colonizat aceste paminturi ,le stii foarte bine . In Belgia e limba franceza ,tara e Belgia si oamenii sunt belgieni . Pe timpul lui Burebista si Decebal ,nemtii si austriecii de azi mi se pare mie ca erau un popor ,pentru ca si azi ei au aceias limba , au fost chindva acelias triburi. nam sa ma adincesc in istoria diferitor popoare ,dar azi toti care iam numit sunt diferiti ca popoare si natiuni si important e ca tarile se numesc cum se numesc. De SUA nu mai zic nimic, e ceva aparte , pe deopate tot gunoiul sa strins acolo si de alta parte Soros stringe toate mintile luminate din lume sa lucreze pentru America (va pare ca putini romani destepti cxare ar pute sa aduca un mare folos Romaniei ,muncesc pentru americani ) Am vrut sa atrag atentia domniilor voastre la doua lucruri- 1.De ce pe unii asa-i maninca in c.. ca noi ne numim moldoveni si rep. Moldova ,pe chind sunt o multimea de lucruri mult mai importante de rezolvat . 2. Va place sa faceti comparatie cu tarile dezvoltate din Europa (germania ,Franta.....)cum ei traesc asa de bine si au nivel inalt de viata . pai ei demult sau deprins ca nemtii sunt nemti si austriecii sunt austreci, toate fortele si fizice si mintale le pun in economie ,sa faca bani ,sa traiesca mai bine ......... si stiu cu cine sa prieteneasca ,de unde vine untul si smintina , voi va taiati creanga de sub voi , nu stiti singuri ce doriti ,de unde veniti si unde va duceti . Palavrageala,aiureala ,batgocora si prin orice metode de a arata chit de destepti si smecheri sunteti ,(nu demult ,de chind ati intrat in UE).Succese baeti!!!!!!
A comentat m26 24 octombrie 2009, 17:38
m26, I'm the big bad wolf of Iaşi! Shame on you, impostors! Do you know what an impostor is? Well, it's someone who pretends to be someone else, in order to trick other people or the whole world! I don't know Russian, Ukrainian and so on, so I'll try to explain to you in Romanian what an impostor is. Do you really understand Romanian?



Mulţi români se opun ca voi străinii dintre Prut şi Nistru să vă numiţi moldoveni pentru că NU sunteţi moldoveni, pentru Dumnezeu. E simplu, nu? Moldovenii sunt români, pe când voi sunteţi orice altceva, dar numai NU moldoveni. Găsiţi-vă voi oricare alt nume care să nu aparţină patrimoniului istoric şi cultural românesc, renunţaţi şi la personalităţile istorice şi culturale româneşti şi nu mai avem nici o treabă cu voi. Puteţi să vă numiţi şi Republica lui Peşte Prăjit, dar numai nu mai fiţi impostori, adică nu furaţi de la noi un nume care nu vă aparţine şi nu vă mai daţi drept ceea ce nu sunteţi. Mulţi români ne întrebăm când în istorie şi în ce parte a globului pământesc s-a mai pomenit o asemenea neruşinare ca la voi străinii dintre Prut şi Nistru! Ruşine şi blestem pe capul vostru, polietnicilor impostori!



De fapt voi urâţi tot ce este românesc, aşa cum şi noi urâm tot ce este rusesc, ucrainean etc, într-un cuvânt polietnic pruto-nistrean.
A comentat Lupul cel mare si rău de la Iaşi 24 octombrie 2009, 18:46
Iesanule, 99% eram convins ca asa o sa raspunzi,acum vad ce esti nu lup rau ,ci o coada de chine cu ciurlani . Eu vorbesc de ceva ,el iar vrea sa-mi dovedeasca nu stiu ce si nu stiu pentru ce . Intelegi odata ca nu asta e principalul ,problema asta nu are sfirsit. Asa si o sa ramineti cu pu.. in gura ,chind altii fac bani si ridica tara . Base se lauda ca noul prim ministru o sa aduca 3,5 miliarde . Nici o problema ,bani in lume sunt , si sunt multi care sa imprumute cu dobinda mare , dar o sa trebuiasca intorsi inapoi . Ca sa lucrati pentru voi ,o sa lucrati pentru altii. Apropo ,mie mii adinc in pu.. cum va numiti voi, noi,ei si toti ceilalti . Eu am ce am cu banii! salut si numai bine , tinetio asa , succese!!!!!
A comentat m26 24 octombrie 2009, 20:08
Alo m26! Eu greşesc mult când tratez cu voi, pruto-nistrenii impostori, când vă iau în considerare ca parteneri oneşti de discuţie. Voi trăiţi totalmente în trecutul vostru sovietic şi nu veţi progresa niciodată dacă nu vă veţi schimba optica şi maniera de a vedea lumea. Tu ca rusofon şi rusofil nu poti fi un partener demn de discuţie cu mine. Ai învăţat şi tu puţină română şi vrei să te dai grande la români? Şi ce te doare pe tine de problemele romanilor şi României care sunt un popor şi o ţară stăină pentru voi polietnicii pruto-nistreni? Pe mine nu mă priveşte problemele micuţului vostru imperiu polietnic şi comunistoid, cel mai înapoiat din Eurasia şi printre cele mai sărace şi înapoiate din lume. Pentru mine voi nu existaţi decât în măsura în care râdem pe aici de prostia şi insolenţa voastră proverbială. Voi nu vedeţi ditamai bârna din ochiul vostru, dar vă legaţi de ţările şi popoarele străine. Oricum România şi românii sunt şi vor fi mult mai avansaţi cultural şi economic decât Imperiul Pruto-Nistrean. Noi avem un potenţial care doar trebuie exploatat aşa cum trebuie şi putem deveni printre ţările cele mai avansate. Voi în schimb, vai de prezentul şi viitorul vostru! Cerşetori aţi fost şi mult mai cerşetori veţi fi şi pe viitor! Понимаете ли вы, товарищ?
A comentat Lupul cel mare si rău de la Iaşi 25 octombrie 2009, 05:03
Rectific: Pe mine nu mă privesc problemele micuţului vostru imperiu polietnic şi comunistoid, cel mai înapoiat din Eurasia şi printre cele mai sărace şi înapoiate din lume.
A comentat Lupul cel mare si rau 25 octombrie 2009, 05:05
Nu e frumos si benefic ceea ce faceti. Ceea ce incercati voi este o greseala si este pierdere de vreme pentru voi toti. Roata se invarte, istoria se repeta. Ca suntem traci, daci, dacogeti, romani, moldoveni, olteni, transilvaneni, ardeleni, dobrogeni, cui ii pasa ??? LA NIMENI, VA ASIGUR, PENTRU CA SUNTEM ACELASI NEAM SI ACELASI POPOR. CEEA CE CONTEAZA ESTE CEEA CE SIMTIM. Daca simtiti ca sunteti de aceiasi sange, inima si suflet, ASTA-I IMPORTANT si merita sa vorbim si sa luptam petru reantregirea neamului. Daca nu, atunci VA PIERDETI VREMEA, CACI SUNTETI IMPOTRIVA VIITORULUI. CINE NU-SI CUNOASTE TRECUTUL RISCA SA FIE INGHITIT DE EL. CEEA CE FACETI VOI ACUM ESTE O BATAIE DE JOC LA ADRESA STRABUNILOR , A STRABUNICILOR, BUNICILOR, TATILOR, FIILOR, NEPOTILOR SI STRANEPOTILOR SI EROILOR NOSTRI COMUNI. RUSINE CELOR CARE-SI BAT JOC DE SANGELE SI NEAMUL NOSTRU COMUN STRAMOSESC. RUSINE SA VA FIE !!!
A comentat Ducele 25 octombrie 2009, 17:33 | mergi sus ▲
Nu comunic
A comentat Om 05 noiembrie 2009, 13:37 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1483 secunde