Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 00:52

 

Florian Gheorghe: „România este probabil singurul stat din lume care nu va face niciodată rău R. Moldova. Scutul acoperă şi R.Moldova din raţiuni geo-strategice

adăugat 22 septembrie 2011, 10:11, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc

mai-aproape-de-europa,aie,valeriu-ostalep,transnistria,sua,stela-popa,

După 130 de ani de relații diplomatice bilaterale, Washingtonul si Bucureștiul au decis amplasarea scutului antirachetă la Deveselu, in județul Olt. De ce este necesară participarea României la sistemul antirachetă, în ce masură este afectată securitatea națională a R.Moldova de acest proiect, care este poziția Moscovei și, până la urmă, de cine sau de ce se apără SUA și România? Sunt întrebări la care jurnalista Stela Popa a răspuns la Arena Fm Chișinău, în emisiunea MAI APROAPE DE EUROPA cu fostul vice-ministru de Externe şi Integrării Europene al RM, Valeriu Ostalep și Florian Gheorghe, din România, absolvent al Institutului Remarque de la New York University, fost angajat în cadrul Departamentului de Stat, dar și cel de Justiție al SUA, transmite Romanian Global News.

„Romania şi-a asigurat securitatea, bravo!"

Valeriu Ostalep: „România și-a intensificat și mai serios relațiile cu SUA ceea ce va face aceste relații strategice. România devine cu siguranță un stat și mai sigur, iar acesta va fi un semnal pozitiv pentru investitorii străini puternici. Este un semnal că pot investi sume serioase de bani. Dupa acest acord Romania corespunde exigentelor. Ca cetatean al RM pot sa salut si sa ma bucur ca Romania a putut sa incheie acest acord. Este un pas pozitiv cu efecte pozitive (min. 6.30)."

Florian Gheorghe: „Romania este probabil singurul stat din lume care nu va face niciodata rau RM. Scutul acopera si RM din ratiuni geo-strategice. E un scut si nu o arma de atac. Genereaza securitate si e un factor suplimentar de garantie pentru investitori si pentru dezvoltarea zonei Europei de Est".

Stela Popa: Avem nevoie noi, un stat neutru, de aceasta securitate oferită de scut?

Valeriu Ostalep: „Acest scut nu prea protejeaza RM si Ucraina. Concret: Chisinaul si Odesa ar nimeri intr-o zona nu prea frumoasa. In asa caz rachetele ar trebui sa fie distruse deasupra teritoriului nostru (min 8.30). Este o situatie tehnica, ipotetica, virtuala, dar Romania are din acest punct de vedere garantata securitatea. Eu nu vreau sa descriu ca ceva apocaliptic, sa fiu inteles corect, dar este un alt subiect pe care autoritatile de la Chisinau ar trebui sa-l analizeze si sa se gandeasca: suntem la intersectie si avem conflictul transnitrean care va fi un argument pentru Rusia de a-si intari pozitia in regiunea transnistreana. Eu sunt convins ca acest acord va avea efect si impact asupra perspectivelor de solutionare a problemei transnistrene (min 13.36). Statele mari au interesele lor in care tangential nimereste si RM. Ne place sau nu, dar Rusia, Romania si Occidentul au interese aici. Depinde de noi cum ne vom promova interesele. Trebuie sa existe mecanisme inteligente de realizare a intereselor noastre...

Romania si-a asigurat securitatea, bravo! Rusia va utiliza drept argument ceea ce s-a intamplat in Romania precum ca acum sunt nevoiti sa isi fortifice si ei pozitiile pentru ca exista un antiscut (min. 14.18). Dar indiferent de acest argument, Rusia nu intentiona sa plece. Este doar un argument suplimentar, obiectiv vorbind (min. 26.50).

Mi se pare ca, de aceasta data, la amplasarea scutului in Romania, aprecierile din partea conducerii Rusiei au fost destul de modeste, nu le consider foarte agresive. Amintiti-va de reactia fata de amplasarea in Polonia si Cehia. A fost un adevarat atac diplomatic. Nu cred ca in aceasta situatie Rusia este deranjata. Cred ca se intelege ca amplasarea in aceasta localitate din Romania este chiar logica si chiar se intelege ca este un scut de aparare dintr-o alta zona decat ceea ce deranjeaza Rusia."

„Este o problemă internă a României şi nu avea nevoie să se consulte cu Rusia"

Florian Gheorghe: „Relatiile dintre Romania si Rusia nu se schimba la aceasta etapa. Sunt relatii formale. In 1982, cand s-a instaurat scutul de aparare al orasului Moscova, nu imi amintesc ca Romania sa fi fost consultata daca sa-l instaleze sau nu, chiar daca erau membre ale Tratatului de la Varsovia (min 11.29) Este o problema interna a Romaniei si nu avea nevoie sa se consulte Rusia, este pur si simplu o relatie politicoasa, fireasca de informare.

Referitor la RM, de la Bucuresti se vede astfel: nu este firesc ca in momentul in care un om isi pune un acoperis pe casa, vecinul sa aduca o brigada de mercenari in curte. Ca sa ce? Sa se apere de acoperisul nou? Este vorba de Tiraspol, daca ar solicita sporirea numarului de soldati ai Federatiei Ruse pe teritoriul Transnistriei. Dar iarasi, scutul apara de rachete care vin si nu care pleaca."

„Mă tem că majoritatea actorilor politici de la Chişinău habar nu au despre scut"

O spune Valeriu Ostalep si continua: „Ma tem ca actuala conducere a tarii poate in linii generale intelege ce s-a petrecut, dar in detalii nimeni nu cunoaste, sunt practic convins de asta. Ei sunt preocupati cum sa modifice Constitutia, cum sa ramana la putere. Multi dintre ei sunt siguri ca la anul se vor afla deja in alte functii. Nu ii intereseaza pe ei asemenea subiecte serioase.

Cunoasteti in conducerea noastra vreun consilier care sa se descurce in aceste probleme? De exemplu, presedintele in exercitiu nu are consilier in politica externa, iar la prim-ministru, din cate stiu, s-au schimbat vreo trei si ii vad mai mult prin tranzit in RM. Nu stiu de unde sunt platiti pentru ca stau mai mult pe la Londra (min. 19.21). Deci, nu prea are cine sa le povesteasca aceste subiecte (n.n. – demnitarilor). La 500 de km de RM se afla un scut. Noi trebuie macar sa cunoastem ce e acesta. Sa ne ridicam nivelul de cunoastere si informare. Vad asta ca pe o necesitate. Daca nu ne informam inseamna ca situatia actuala poate fi specualata de politicieni si sa se creeze o imagine ciudata.

Daca populatia va fi foarte clar informata ca nu e afectat interesul RM, ca nu nimerim in centrul razboaielor intercontinentale, eu vad doar oportunitati si posibilitati pentru RM (min. 22.30).

Vad acest acord semnat intre Romania si SUA si ca pe o oportunitate pentru RM de colaborare pe linia militara (min 20.19)."

Florian Gheorghe: „Sa fim practici. De la batalia de la Kulikovo de la 1830 incoace nu se mai poarta razboaiele cu ghioaga si toporul. RM nu este astazi in prima linie fata de un astfel de scut antiracheta. Sa fim foarte clari, scutul antiracheta se adreseaza unui alt tip de razboi decat cel in care RM ar deveni o prima linie, cu transee, miscari de trupe si nenorocirile razboiului (min. 24.10) Rachetele acestea nu sunt ofensive, ele nu se lanseaza impotriva unui alt stat, ci a unei rachete agresoare".

„Întâlnirea Filat – Smirnov este lipsită de sens"

Valeriu Ostalep: „Și asta pentru ca peste cateva zile in regiunea Transnistreana incep asa-zisele alegeri. Smirnov are toate sansele sa castige. Smirnov, care se intalneste cu Filat ca sa discute despre solutionare, a doua zi spune in presa ca vrea sa mai devina odata presedinte pentru a garanta independenta (n.n. – a Transnistriei) (min. 29.00). E un paradox in actiunile pe care le intreprinde conducerea RM. Ma tem ca in urmatorii ani lucrurile mai mult se vor complica in privinta regiunii transnitrene si nu prea ne apropiem de solutionare. Ce-am vazut noi in ultimii doi ani in afara de doua imbratisari ale lui Filat cu Smirnov pe stadion si o vizita de turism in Germania? (min. 30.49). Ati auzit de planuri, idei, propuneri? Nimic."

Stela Popa: Dar vorbim totusi de doi ani si nu de opt ca pe timpul comunistilor.

Valeriu Ostalep: „Ba nu, in 2001 aproape 10 propuneri au fost facute domnului Smirnov, pe care le-a respins, iar in 2003 deja fusese respins si memorandumul Kozak, un proiect enorm si la care s-a lucrat. Deci, in doi ani noi am stabilit si misiunea EUBAM si am schimbat si formatul 5+2. Timpul trece foarte repede. Doi ani este jumatate din mandatul oricarui Guvern si Parlament."

Florian Gheorghe: „Nu cred ca exista in momentul de fata in RM vreun politician care sa se gandeasca ca ar accepta o solutie care ar putea fi interpretata ca o renuntare la drepturile republicii. Oamenii politici nu vor face asta pentru ca inseamna sinucidere politica astazi in RM. Transnistria este parte din ceea ce e considerata statalitatea moldoveneasca."

„Alegerile: aprilie-mai 2012. Mergem spre un stat eşuat"

Stela Popa: Vladimir Voronin declara ca alegerile anticipate sunt inevitabile.

Valeriu Ostalep: „Pur si simplu nu exista alta iesire. Daca ea exista demult aparea pe masa. Nu mai asteptam nimic. Tot ce se va intampla va fi ca AIE va taragana momentul alegerilor. Cred ca va fi in aprilie – mai anul viitor. Cei care astazi ne conduc nici nu se gandesc la Transnistria. Avem un domnul Lupu care este never ending candidate care are un singur scop – macar odata in viata sa devina presedinte. Nu cred ca o sa-i reuseasca..."

Stela Popa: Vedeti ca mai nou si altii tind la acest post...

Valeriu Ostalep:„Cred ca vor avea acelasi succes... (min. 33.54)... AIE, ei intre ei au anumite interese contradictorii. In primul rand, minimum doi dintre ei vor aceeasi functie, in al doilea, ei privesc absolut diferit la politica externa. Ceea ce spune Lupu, Filat si nemaivorbind de Ghimpu, sunt lucruri absolut diferite (min. 35.20)".

Florian Gheorghe: „Mergem spre un stat esuat. Imi cer scuze ca vorbesc in termeni atat de duri. Dar in doi ani sa nu poti alege un presedinte... Lipsa controlului asupra Transnistriei... Au trecut 20 de ani! Doamne fereste sa se repete istoria de acum 10 ani. Desi, PCRM are sanse sa revina la guvernare pe fundalul incapacitatii actualei aliante de a conduce republica (min: 38.00)."

Valeriu Ostalep:„PCRM a ales o tactica: da, ok, mai stati 6 luni, inseamna ca o sa mai pierdeti din credibilitate, ceea ce si se intampla. Si decizia PCRM de a nu merge in Parlament, pe care multi o critica, este o un pas tactic excelent. Ei nu vor putea niciodata spune ca PCRM a incurcat, a impiedicat acestei aliante sa guverneze."

Florian Gheorghe: „URSS nu mai este, Rusia e departe, iar Romania este mereu aproape, peste Prut".

Valeriu Ostalep:„Bucuria noastra depinde de noi"...


Autor: voxreport.unimedia.md
Sursa: rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2435 secunde