Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 02:39

 

Găgăuza, limbă de stat

adăugat 26 aprilie 2012, 09:53, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

alexandru-vakulovski,limba-gagauza,limba-de-stat,mihai-formuzal,

În ultima vreme, în Moldova a apărut un nou hobby - bătaia de joc faţă de ceea ce se numeşte R. Moldova ca stat. 

Se scuipă într-o veselie, se borăşte şi se urinează pe stat din toate direcţiile. Şi cei de la putere, care ar trebui să ia atitudine, zâmbesc frumos în clipuri, în loc să riposteze. Nu ştii dacă să râzi sau să plângi când vezi că personaje absurde ca Dodon, Garbuz, Rogozin ne dau lecţii de „patriotism” şi despre „statalitate”.

Parcă trecuse ceva timp de când nu mai auzisem de personajul harmsian, başkanul Mihail Formuzal. Dar de ce să nu se manifeste şi el, când se manifestă oricine cui nu i-i lene? Aşa că başkanul a făcut o declaraţie uluitoare şi aiuritoare – că va trimite înapoi scrisorile oficiale primite în limba română, cu răspunsuri în găgăuză. Başkanul se distrează, iar guvernanţii tac – de parcă aşa ar fi absolut normal.

Singurul loc din Univers în care găgăuzii locuiesc în pace, unde drepturile le sunt recunoscute (de exemplu, în Bulgaria nici numele lor nu e recunoscut) e R. Moldova. Şi dacă tot în Moldova e o armonie totală pentru ei, başkanul Mihail Formuzal s-a gândit că puţin circ nu strică. Moldovenii sunt cei care i-au primit pe găgăuzi când ei peste tot erau persecutaţi de turci, pentru că trecuseră de la mahomedanism la creştinism. Başkanul găgăuz face acum ca puiul de cuc: după ce a crescut într-un cuib străin, aruncă afară puii păsării care l-a înfiat şi l-a crescut.

În timp ce başkanul joacă pe masă, politicienii noştri şi-au băgat capul în nisip, ca struţii. Şi, oare întâmplător, din ce în ce mai des, tot felul de „patrioţi” moldovenişti se plâng de o eventuală Unire şi li-e frică de tot ce e românesc? De parcă Transnistria ar fi ocupată de trupele româneşti, nu de cele ruseşti…

La Comrat vântul bate ca în Transnistria, în Transnistria vântul e ca la Moscova. Şi se pare că şi Chişinăul s-a umplut de praf sovietic. Poate greşesc. Poate cei de la conducere s-au apucat de învăţat găgăuza sau poate că dintotdeauna au vorbit cu noi în găgăuză. Atunci, multe sunt de înţeles…


Autor: Alexandru Vakulovski
Sursa: www.timpul.md
HRISTOS A ÎNVIAT FRAŢI ROMÂNI!

Oricâtă manipulare şi venin anti-românesc scuipă viperele KGB -“STATALIST-MALDAVANISTE”,
NOI ROMÂNII basarabeni SIMŢIM ROMÂNEŞTE!
Iată mesajul unui ROMÂN din Chişinău postat pe net.
Este dovada că ROMÂNII REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!


Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

"Astăzi, 16 martie, sunt onorat să vă vorbesc din Chișinău. Dar altă onoare îți este ție oferită. Care onoare? Răspunsul vine cu această întrebare.

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Așa este și vreau să țineți minte asta pe tot parcursul vieții. Eu voi cuceri ceea ce nu a fost cucerit! Înfrângerea nu va fi în crezul meu. Eu voi crede ceea ce alţii au pus la îndoială. Eu mă voi strădui să ridic prestigiul, onoarea și respectul neamului meu. Mi-am antrenat mintea şi trupul urmează.

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Eu confirm faptul că adversarii mei nu se așteaptă să câștig, dar eu niciodată nu mă voi preda! Slăbiciunea nu are loc în inima mea! Eu voi privi spre camarazii mei, spre cei care m-au adus în această lume şi cei care m-au instruit şi voi lua putere de la ei.

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Asemeni strămoșilor care și-au vărsat sângele pentru apărarea gliei străbune de pleava ce-a vrut să ne suprime, eu voi merge cu plăcere pe câmpul de luptă şi voi mișca, brăzda şi voi face tot ceea ce pot să ajung la țelul meu prin orice mijloace ce-mi stau la dispoziție și când voi ajunge acolo, violent voi nimici dușmanul meu și îl voi lăsa la pământ, pentru că el nu mă poate opri! Cultura, limba și credința îmi vor da putere!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

De partea mea, am camarazi, camarazi care au fost cu mine prin sacrificii mari și mici, prin sânge, prin transpiratie, prin lacrimi. Niciodată nu-i voi lăsa să cadă, nu-i voi lăsa jos şi nu-mi va fi frică de nici un adversar, deoarece adversarul nostru nu ştie ce e în inima mea!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Nimeni nu mă va nega, nimeni nu mă va sfida şi nimeni nu-mi va spune cine şi ce sînt sau pot fi! Credinţa va schimba lumea mea! Ea a mutat continente şi ţări şi a pus omul pe Lună şi mă va susține în această bătălie!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Invingerea, retragerea, aceste cuvinte nu au loc în vocabularul meu. Nu înţeleg aceste definiţii! Eu nu înţeleg atunci când lucrurile merg rău! Eu nu inteleg greșelile, dar eu înțeleg altceva - înțeleg victoria şi înțeleg că niciodată nu voi lăsa mâinile jos! Nu contează cât de rău merg lucrurile, inima mea şi mintea mea vor purta corpul meu atunci când membrele mele vor fi prea slabe!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Urăsc pe mancurt! Urăsc separatismul maghiar! Zeci de ani sînt umilit în propria Țară, zeci de ani privesc pasiv drama neamului meu în așteptarea momentului când asta va lua sfârșit. Astazi va fi acel moment, nu mâine, nu saptamana viitoare, dar chiar acum, chiar aici, în casa ta și în Țara ta!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Istoria își va aminti de mine! Eu mă voi defini, voi scri propria mea laudă şi nimeni nu-mi va spune ce pot şi ce nu pot fi! Eu nu voi merge niciodată acasă, nu fără a da tot ce am și ce pot pentru cauza noastră! Mă voi renaște din propriul scrum asemeni păsării Phoenix și generațiile ce vor veni îmi vor urma exemplul. Era toleranței a luat sfârșit. A început o nouă era - o eră Pentru Patrie!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

HRISTOS A ÎNVIAT FRAŢI ROMÂNI!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 27 aprilie 2012, 00:59
Dar a existat vreodată "R. Moldova ca stat" ?

" R. Moldova ca stat" cu OHRANA-CEKA-NKVD-KGB-GRU-FSB băgate peste tot(partide,oameni de afaceri,biserică,sport,artă,armată,servicii)?
" R. Moldova ca stat " cu tancurile,elicopterele şi rachetele Armatei a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE peste Nistru?
" R. Moldova ca stat " cu basarabeni bătuţi,ameninţaţi şi arestaţi zilnic de gorilele lui Smirnov-Şevciuk?
" R. Moldova ca stat " cu copiii ROMÂNI basarabeni de peste Nistru închişi în şcoli şi licee şi păziţi cu mitralierele de ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE numai ca să renunţe la LIMBA ROMÂNA STRĂMOŞEASCĂ?
" R. Moldova ca stat " cu alegători goniţi cu puştile de la urne?
" R. Moldova ca stat" cu COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă PCRM-PLDM-PD la putere?
" R. Moldova ca stat" cu 95% din presă OBLIGATORIU RUSEASCĂ?
" R. Moldova ca stat " cu TVR INTERZIS de RUSIA şi CENZURAT de colonelul KGB PlaHOŢniuc?
" R. Moldova ca stat " cu limba "maldavanească" IMPUSĂ DE OCUPANŢII RUŞI în Constituţie?
" R. Moldova ca stat " cu exporturile de vin,fructe,legume supuse ŞANTAJULUI RUSIEI?
" R. Moldova ca stat " cu importul de gaze,curent electric,petrol la fel supus ŞANTAJULUI OCUPANŢILOR?
" R. Moldova ca stat " cu mitropolia "moldovei" creată de KGB şi condusă de colonelul KGB Vladimir şi închinată SATANEI ÎN SUTANĂ generalului KGB Kirill?
" R. Moldova ca stat " cu ADEVĂRATA mitropolie,cea a BASARABIEI,şantajată şi persecutată de agenţii KGB ascunşi sub sutanele pravoslavnice?
" R. Moldova ca stat " cu sărbatorile INTENŢIONAT ţinute de OCUPANŢII RUŞI pe stil vechi pentru a ne rupe de FRAŢII ROMÂNI de peste Prut?
" R. Moldova ca stat " cu o istorie FALSIFICATĂ ORDINAR tot de RUŞI şi băgată pe gâtul copiilor ROMÂNI basarabeni drept ADEVĂR?
" R. Moldova ca stat " cu tancurile-monumente închinate Călăilor RUŞI OCUPANŢI ţinute cu ţevile îndreptate CU URĂ RUSEASCĂ spre Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA?
" R. Moldova ca stat " cu SIS-ul filială a KGB în Basarabia?
" R. Moldova ca stat " cu 9 Mai în loc de 27 Martie,cu « POBEDA » în loc de « DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE ! »?
" R. Moldova ca stat " cu „LENTA RUSEASCĂ” în piept în loc de TRICOLORUL ROMÂNESC SFINŢIT cu sângele BUNEILOR noştri ,MARTIRI ai OCUPAŢIEI şi GULAGURILOR RUSEŞTI?

NU!"R. Moldova ca stat" NU A EXISTAT NICIODATĂ!
A fost doar o iluzie viclean fluturată de Călăii OCUPANŢI RUŞI în ochii spălaţilor pe creier ,MANKURŢILOR şi zombaţilor.

"R. Moldova ca stat"?
NICIODATĂ!
NOI ROMÂNII basarabeni nu recunoaştem decât O SINGURĂ STATALITATE aceea a Ţării Noastre MAMĂ ROMÂNIA REÎNTREGITĂ.

Aşa să ne ajute Dumnezeu.

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 27 aprilie 2012, 01:08
Cu regret, bataia de jo0c au inceput-o intelectualii, jurnalistii, politicienii FILO-romani si altii, ca gagaujii, nu fac decat o continua. Politica de denigrare poate ca aducew satisfactii morale, psihologice cuiva care n-a putut distruge definitiv R.Moldova, dar pe termen mediu si lung evident ca va avea urmari. Prin NEGATIONISMUL statal al R.Moldova promovat de fortele uniuoniste - Ruusia a obtinurt foarte usor ca mai bine de jumatate din populatia R.Moldova sa vada in Romania un "frate" neprieten, daca nu chiar un adevarat DUSMAN si invers - sa vada in Rusia un GARANT al Statului R.Moldova, un TUTORE, un aparator - si in loc de "integrare europerana" in judetelle Romaniei sa prefere integrarea in Uniunea Euro-Asiatica ca stat suveran si independent. Dipolomatia si politica Rusiei este cu multe-multe capuri superioara Roamaniei. Rusia are mai multe motive in afara de limba sa declare ca tot ce e construit in R.Moldova e rusesc (sovietic), dar niciodata si nicaieri nu s-a zis ca R.Moldova este Rusia, ca pamantul ei e rusesc si alte "barbarizme" ale politicii de la Bucuresti, care ii creaza imaginea de INVADATOR, AGRESOR FASCIST. Armata Rusiei din Transnistria e una de "ingeri" pe langa "intentiile" "cotropitoare" ale Romaniei sub masca "unirii". Asa se vede Romania de la Chisinau.
A comentat ion 27 aprilie 2012, 05:18
"Vânătorul de forumişti KGB" - iti dai seama sau nu - dar ai merita o medalie din partea lui Putin. Faci bine lucru in interesul Rusiei. SPASIBO, BRAT!
A comentat ion 27 aprilie 2012, 05:30


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.3245 secunde