Legea depusă la Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, va obliga companiile germane și italiene, care au profitat de pe urma regimurilor naziste și fasciste, să-și marcheze pe produsele lor, în scopul de a informa clienții, istoria brand-ului, potrivit publicației americane Newsweek.

Simbolurile naziste sunt ilegale în Rusia, iar cei care afișează astfel de însemne sunt susceptibili de amenzi.

Cum relațiile dintre Moscova și Occident s-au deteriorat vizibil după criza din Ucraina, Rusia i-a reamintit Europei istoria sa, inclusiv discutarea cererii sale de desăagubiri în valoare de patru trilioane de euro de către Germania, pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a numit luptătorii pro-Kiev din Ucraina "neo-naziști" și a avertizat că neo-nazismul este în creștere în Europa, în ultimul an.

Referitor la proiectul de lege din Parlamentul rus, s-ar putea să vedem brand-uri renumite pe plan internațional, precum Lufthansa, Siemens și BMW, care să fie obligate ca în reclamele lor de la radio, televiziune și din presă, să informeze publicul despre faptul că odată "au colaborat" cu regimul nazist al lui Hitler.

Deputatul care a prezentat proiectul de lege, Alexei Zhuravlev, de la partidul naționalist Rodina din Rusia, a numit mai multe companii care ar putea fi afectate de acest act normativ, cum ar fi Metro Cash & Carry și Coca Cola, la postul de radio Govorit de la Moscova.

"Corporațiile care și-au făcut capital pe sângele compatrioților noștri, cu alte cuvinte, oricine a colaborat cu regimurile fasciste trebuie să informeze, cel puțin, consumatorii cu privire la acest fapt. Ei trebuie să marcheze produsele lor", a declarat Zhuravlev.

Într-o declarație făcută în ziarul Izvestia, deputatul rus afirmă că "pentru ca istoria noastră să nu fie uitată, este necesar ca tânăra generație să-și amintească și să știe ce s-a petrecut în secolul al XX-lea și că există acest firme în Rusia de astăzi, care au lucrat activ cu cel de-Al Treilea Reich".

Ca o ironie, deputatul rus Zhuravlev și-a trecut în ultima sa declarație de avere că deține o mașină germană Mercedes Benz ML 63, iar soția sa un automobil BMW X3.

Un purtător de cuvant al lui Zhuravlev a afirmat că deputatul a renunțat la Mercedes, iar în prezent conduce o mașină tip Skoda.