Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 08:11

 

(VIDEO) Guvernul Ungureanu a picat. Traian Băsescu a chemat partidele la consultări privind desemnarea unui nou premier. Discursul Premierului Mihai Razvan Ungureanu

adăugat 27 aprilie 2012, 13:19, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

a-picat-guvernul,mihai-razvan-ungureanu,traian-basescu,

Guvernul Ungureanu a picat: Moțiunea de cenzură a trecut cu 235 de voturi ”pentru”

Moțiunea de cenzură depusă de USL, dezbătută şi votată vineri în plenul Parlamentului, a fost adoptată. În favoarea moţiunii au existat 4 voturi în plus faţă de numărul necesar pentru adoptare.

Astfel, conform anunţului oficial făcut de la tribuna Parlamentului, 235 de parlamentari au votat "pentru" moţiune şi 9 "împotrivă". Din totalul de 460 de parlamentari, doar 259 au fost prezenţi în sală, din care 248 şi-au exprimat votul. Patru dintre acestea au fost, însă, anulate.

La începutul ședinței, Opoziția susţinea că are 227 din cele 231 de voturi necesare pentru trecerea moţiunii.

În urma acestui vot, Parlamentul şi-a retras încrederea acordată Cabinetului format de Mihai Răzvan Ungureanu, la 78 de zile de la învestitură. Guvernul a fost învestit în funcție pe 9 februarie.

Înainte de anunţul oficial, senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a declarat că ”în următoarea săptămână se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta”.

Vezi AICI mai multe despre dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului MRU, adoptată

Sursa: B1

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Traian Băsescu a chemat partidele la consultări privind desemnarea unui nou premier, de la ora 17:00. Liderii USL, invitaţi separat

Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat, vineri, pe liderii partidelor parlamentare la Palatul Cotroceni pentru consultări privind numirea unui nou premier. Consultările vor avea loc începând cu ora 17:00

„(...) Având în vedere demiterea Guvernului în urma retragerii de către Parlament a încrederii acordate și ținând cont de faptul că niciun partid politic nu are o majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României, vă invit la Palatul Cotroceni, în data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.” se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

PROGRAMUL CONSULTĂRILOR DE LA COTROCENI

- Orele 17.00 - 17.30 – Partidul Social Democrat (PSD);
- Orele 17.30 - 18.00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
- Orele 18.00 - 18.30 – Partidul Conservator (PC);
- Orele 18.30 - 19.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;
- Orele 19.00 - 19.30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
- Orele 19.30 - 20.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
- Orele 20.00 - 20.30 – Partidul Democrat Liberal (PDL)


Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a picat, vineri, după ce parlamentarii au votat în majoritate în favoarea moţiunii de cenzură iniţiată de Opoziţie. 235 de parlamentari au votat "pentru" moţiune şi 9 "împotrivă". Din totalul de 460 de parlamentari, doar 259 au fost prezenţi în sală, din care 248 şi-au exprimat votul. Patru dintre acestea au fost anulate.

Vezi
AICI şi AICI mai multe informaţii despre moţiunea de cenzură

Sursa B1

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mulţi politicieni, puţini oameni de stat

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut că demersul Opoziţiei nu poate genera decât instabilitate, acesta subliniind că moţiunea de cenzură este inoportună pentru că transmite delegaţiilor FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene un mesaj de provizorat politic dezavantajos pentru cetăţenii României. Premierul a a ţinut să precizeze că România nu este "un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai", făcând trimitere la vacanţa liderului PSD, Victor Ponta, în Emiratele Arabe Unite.

"'Încerc să detectez miza acestui gest al Opoziţiei parlamentare şi nu pot să nu mă întreb care este gradul de responsabilitate al unei acţiuni care nu poate genera decât destabilizare, lipsă de predictibilitate politică şi economică şi o prelungită incertitudine. Inoportunitatea acestei moţiuni este cu atât mai evidentă cu cât în aceste zile se află la Bucureşti o delegaţie a FMI, BM şi CE,căreia îi transmitem un mesaj de provizorat politic deloc avantajos pentru cetăţenii României. Nu este vorba doar de imaginea României ci de forţa de negociere pe care România riscă să o piardă", a spus premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Mulţi politicieni, puţini oameni de stat

"Am fost întrebat dacă am emoţii. Trebuie să recunosc o oarecare emoţie, dar nu are legatură cu persoana mea. Mi-e teamă că e un test pentru întreaga clasă politică şi un test al valorilor pe care alegem să le promovăm", a declarat premierul.

Acesta i-a criticat pe reprezentanţii USL că distrug "ideea de Opoziţie". "Opoziţie înseamnă să contribuiţi la  bunul mers al ţării. (...) Regret că în faţa românilor se află mai mulţi politicieni şi mai puţini oameni de stat. (...) Dacă viitorul acestei ţări s-ar construi în funcţie de ideile acstei moţiuni, citindu-le am avut sentimentul întaorcerii în tmp. Semnatarii acestei moţiuni sunt mai departe de valorile europene decât mi-aş putea imagina. Am avut senzatia unei caderi în timp unde naţionalismul întunecat se amestecă cu lozinci de tipul ." (...) Moţiunea este o invitaţie către o Românie arhaică, în care interesul cetăţeanului nu este reflectat în niciun fel", a mai spus premierul, subliniind că autorii acestei moţiuni pornesc de la ideea că votul poate fi cumpărat în România.

"Mă distanţez de acest mod de a face politică", a subliniat Ungureanu.

"România nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci în vacanţă după care să-l deschizi când te întorci eventual din Dubai", a mai spus premierul făcând trimitere la vacanţa recentă a liderului PSD în Emiratele Arabe Unite.

Despre privatizări

"În chestiunea privatizarii, revin la ideea că modul în care autorii abordează aceasta problema e cel puţin anacronică, dacă nu îngrijorăoare. Nu înţeleg exact în ce parte a USL sunt confuziile. Guvernul aplica politici de centru-dreapta. Nu-mi dau seama dacă PNL, foarte vehement în a-mi nega apartanenţa, crede în criticile formulate în moţiune. Printre obiectivele asumate de PNL sunt: stimularea initiativei private. , este o critica adusa guvernului Boc de domnul Tariceanu. Acum, după zece luni, înteleg din moţiune că prin măsurile de privatizare luate, Guvernul e la cheremul unor grupuri de interese. Înţeleg că privatizarile anterioare făcute de guvernele dvs au fost bune, profitabile şi legale, inclusiv cele privatizate pe doar un dolar, precum IMG, CS Resita, Sidex, Petrom etc", le-a spus Ungureanu reprezentanţilor USL.

Despre acordul cu Chevrron

Premierul a precizat că în cazul acordului încheiat cu Chevrron, procedura a fost demarată în decembrie 2009. "Anunţul privind organizarea rundei de licitaţie pentru 30 de perimetre petroliere a fost publicat în jurnalul oficial al UE. Până la termenul limită, 21 de companii au depus 62 de oferte, iar 10 au castigat licitaţiile. În cursul lui 2011, au fost aprobate cinci acorduri petroliere. În privinta acordului pentru zona Barla, acesta a fost acordat de guvernul PSD in 2004, titularul initial fiind o alta companie. Toate acordurile sunt acorduri petroliere, în strictă conformitate cu legea petrolului. Nu apare formularea gaze de şist, iar licenţele sunt doar începutul unui proces. În acest moment nici nu stim daca Romania dispune sau nu de aceasta resursa. Scopul explorării, care nu afecteaza mediul, arata existenţa sau inexistenţa combustibililor neconvenţiionali. Daca se vor identifica resurse, va urma evaluarea resurselor şi abia dupa aceea o decizie. Orice stat are nevoie să-şi cunoască resursele de care dispune, e o chestiune strategică. Licentele nu sunt un cec în alb", a spus Ungureanu.

Despre Cupru Min

"În ceea ce priveşte Cupru Min, textul arată o serie de confuzii. În mai 2006, guvernul condus  Tăriceanu aprobă strategia de restructurare şi atragere de investiţii la: Cupru Min, Moldo Min, Mininvest Deva . (...)Întrebaţi în moţiune dacă s-au luat în calcul şi alte forme de asociere. Cu siguranta da. În iunie 2007 autoritaţile au încheiat un contract de cooperare. Energo Mineral se angaja să investească 180 milioane de euro. Obligaţiile nu au fost respectate, nu s-au făcut investiţiile, nu s-au achitat datoriile şi a exploatat la maximum utilajele. Timp de doi ani, Energomineral a extras cupru fără investiţii, făcând un profit de 6 milioane euro pe an. În iunie 2009, Energomineral a denunţat contractul, rămânând cu datorii de 40 milioane lei. Cu acelaşi consorţiu, in iunie 2007 s-a încheiat un contract la Moldomin. S-a derulat la fel contractul, încheiat cu datorii de 50 de milioane de euro. Unii analişti au numit aceste contracte ", a spus premierul.

Un solgan de la începutul anilor 90

Pentru că semnatarii moţiunii au acuzat Guvernul că înstrăinează resursele, premierul a spus că zăcământul de la Roşia Poieni nu a fost supus evaluării pentru că nu face obiectul vânzării şi nu poate fi vândut. "Atunci când achiziţionezi o autorizaţie sau un permis de pescuit, suma plătită nu e egală cu valoarea peştelui din baltă, pentru că nu îl poti pescui pe tot. Ni se pare ingrijorător faptul ca aţi ales să resuscitaţi un slogan anacronic de la începutul anilor '90", a arătat Ungureanu.

Tăriceanu a majorat substanţial fondul de rezervă pentru primarii Puterii

Premierul a subliniat că nu se simte şantajabil, nici el, nici membrii Guvernului.

Ungureanu a susţinut că  fondurile destinate primarilor nu au fost alocate pe criterii politice de actualul Cabinet şi a acuzat în schimb fostul Guvern Tăriceanu că, în 2007-2008, că a majorat Fondul de rezervă de 22 ori, respectiv 593 ori pentru bani acordaţi primarilor Puterii.  "USL a ales politizarea şi interpretarea în această cheie a alocărilor decise de actualul guvern, acuzaţii pe care le resping", a arătat  Ungureanu.

Sursa: evz.ro

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Autor: B1, evz.ro
Sursa: www.b1.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2874 secunde