Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 aprilie 2024, ora locală: 19:42

 

Integrarea europeana si proiectul (anti)identitar al R. Moldova

adăugat 08 decembrie 2008, 22:49, la Opinii / Editoriale

O intrebare in jurul careia basculeaza totul

Cartile care s-au scris despre R. Moldova in ultimii ani se pot numara pe degete. Dintre cele mai recente (2007-2008), trebuie notate, obligatoriu, urmatoarele: Andrei Brezianu, Vlad Spanu, Historical Dictionary of Moldova (second edition), 2007; Matthew H. Cistel, The Language of the Moldovans. Romania, Russia, and identity in an Ex-Soviet Republic, 2007; Stefan Ihrig, Wer sind die Moldawier? Rumänismus versus Moldowanismus in Historiographie und Schulbüchern der Republik Moldova, 1991-2006, 2008; Stefan Ihrig, Vasile Dumbrava, Diermar Müller, Igor Sarov (ed.), Istoria intre stiinta si scoala - perioada interbelica in Basarabia. Studii, materiale, surse si sugestii, 2008.

Ce au in comun aceste volume? Cel putin un lucru. Toate, explicit sau implicit, se refera la problematica identitara a R. Moldova. Pe tronson istoric, curricular, lingvistic, istoriografic sau politic, aceste volume, publicate dupa aproape 20 de ani de la destramarea URSS, care a facut posibila aparitia pe harta a noului stat, (ne) vorbesc despre modul in care R. Moldova si-a cautat sau isi cauta in continuare profilul identitar. Observatia este importanta. Caci, daca, dupa atatia ani de la dobandirea independentei, cea mai semnificativa chestiune a R. Moldova, cel putin in ochii cercetatorului occidental, pare sa fie problematica identitara, atunci nu ne putem preface ca ea nu exista.

Mai mult: nu credem sa mai fie astazi un stat din spatiul rasaritean despre care sa se scrie - atunci cand se scrie - aproape exclusiv despre aceasta chestiune. In definitiv, toate aceste volume enumerate incearca sa raspunda la o singura intrebare. Iar intrebarea este: "Cine suntem noi?". Si asta spune mult despre situatia acestui stat aflat la marginea Romaniei, implicit a UE si a NATO. Raspunsul la intrebarea "Cine suntem noi?" nu este in niciun caz dat, mai ales la nivel de stat, in ciuda unor referinte formale, dar nu de fiecare data relevante, pe care unii oficiali le flutura sub ochii celor suspiciosi. De aici, ocultarea temei la Chisinau sau, cum sugeram, camuflarea ei sub rasunatoare lozinci oficiale.

Unde a disparut problematica identitara?

In ciuda, insa, a unei retorici grandilocvente, ambiguitatea fata de acest subiect este semnificativa chiar si in discutiile oficiale. Redam aici o mostra, dintre cele mai recente, prezenta in discursul ambasadorului R. Moldova in SUA, de altfel o fosta importanta voce a spatiului neguvernamental din republica, dl Nicolae Chirtoaca.

Intr-o alocutiune tinuta la Commision on Security and Cooperation in Europe, U.S. Helsinki Commison, ambasadorul spunea: "De la inceputul acestui secol, Moldova a facut progrese vizibile, trecand de la postura tipica a unui stat slab la sfarsitul anilor 90, confruntat cu probleme multiple si obsedat de crize identitare (obsessed by the identity crisis), la institutii relativ democratice, structuri guvernamentale functionale, crestere economica bazata pe sectorul privat". Dupa care, orice referire la problematica identitara dispare din discursul ambasadorului.

Nu am fi invocat acest pasaj, daca el nu ar fi relevat ambiguitatea profunda in care problematica identitara se afla la Chisinau. Ce a vrut sa sugereze, de fapt, oficialul? Ca problematica identitara este una care tine de trecut, fiind legata de anii "copilariei" statului, cand sistemul era nefunctional, iar astazi, cand lucrurile merg spre bine (?), chestiunea dispare din peisaj? Ca problematica identitara devine evanescenta odata ce institutiile devin functionale si cresterea economica semnificativa? Ca orice referire la aceasta chestiune este doar semn de criza, defectiune sau esec, dar care defectiune a fost depasita deja in R. Moldova?

Greu de spus. Trecand peste faptul ca numele real al statului nu este "Moldova", ci "Republica Moldova" - iar aceasta referinta inexacta ar putea, ea insasi, sa fie proba unei crize identitare inca neostoite - sau peste faptul ca lucrurile nu sunt in republica atat de roz pe cat sunt prezentate in discurs, semnalam doar interpretarea, cel putin partiala. A spune ca astazi problematica identitara nu se mai pune in R. Moldova este, evident, un abuz. Caci mizele identitare ale elitei guvernamentale de la Chisinau, inclusiv crizele de acest tip, insotesc R. Moldova pe tot parcursul ei pro-european, atat cat e, devenind chiar proiect constitutiv in acest demers integrator.

Mai concret: chiar strategia de integrare europeana a R. Moldova a fost aleasa de catre elita guvernamentala din ratiuni aproape exclusiv identitare. Sau anti-identitare! Sa vedem cum.

Spre Vest, fara Bucuresti?

In anii 90, doua erau, in esenta, posibilitatile de evolutie a R. Moldova: spre Est, alaturi de Rusia, si spre Vest, alaturi de Romania. Dincolo de nuante, cam asa arata meniul geopolitic care se afla la dispozitia Chisinaului atunci.

Dupa 2007, odata cu integrarea europeana a Romaniei, ceea ce exista in nuce devine proiect, iar cele doua optiuni s-au transformat, treptat, in trei. A aparut o a treia cale, care ar putea fi rezumata astfel: spre Vest, fara Romania (si, daca se poate, impotriva ei).Astazi, aceasta optiune pare ca a devenit axioma a politicii externe a Chisinaului.

Cat de sincera este optiunea, nu discutam aici. Exista voci care acrediteaza, nu fara temei, ideea ca prima parte a sloganului - adica "spre Vest" - ar fi mai putin asumata si credibila pentru guvernarea actuala de la Chisinau, decat cea de-a doua, respectiv "fara Bucuresti". Destul sa notam ca, din 2007 incoace, in pofida faptului ca populatia crede si a crezut intotdeauna ca Romania ar trebui sa fie principalul partener al R. Moldova pentru integrarea europeana, elita guvernanta de la Chisinau se incapataneaza sa faca altfel. Adica, pe dos.

Consecinta este ca Romania a fost folosita sistematic pe rol de "inamic extern" si a devenit, in acesti ani, scuza favorita a guvernarii de la Chisinau, ale carei fobii anti-Bucuresti au fost exhibate pe larg si pe toate canalele posibile (de la declaratii publice la scrisori prezidentiale catre statele UE). Sugestia pe care o lanseaza Chisinaul este ca, orice apropiere a celor doua maluri, indiferent pe ce canale, ar duce, automat, la sfarsitul proiectului sovietic al unei republici moldovenesti.

Nu comentam enormitatea unei asemenea asertiuni. Care este insa pretul acestei strategii de politica externa, fundamentata pe un proiect (anti)identitar? Unul major, si pe care il plateste, cotidian, intreaga populatie din stanga Prutului, indiferent de etnie, gen, educatie, varsta sau culoare politica: impasul evident al procesului de integrare europeana si spectrul gri al "integrarii fara europenizare", care sta ca o sabie a lui Damocles deasupra R. Moldova polietnica si multiculturala.

Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.rgnpress.ro
Domnule Dungagiu, regele Decebal si Burebista protesteaza din ceruri contra identitatii omonime cu cea a locuitorilor orasului Roma, dusmanul lor dce moarte. Toate blestemele lor contra celora care au tradat Dacia si s-au numnit cu numele ocupantilor raman inca pe multe veacuri in vigioare. deaceea lasati-ne tradatorilor in pace pe noi cei care n-am fost nascuti din tata roman si mama daca, ci am fost daci liberi de la est de carpati. Rusine voua!
A comentat Zamolxis 10 decembrie 2008, 09:48
"Voi sunteti urmasii Romei?!..." "Toata bal cano-tziganimea e nepoata lui Traian?!"... Sa fim seriosi, domnilor! Nu sapati groapa identitatii noastre de la Stefan cel Mare, caci din a voastra cea de smecheri parvenitzi nici pulbere n-o sa se aleaga.
A comentat Mihail 10 decembrie 2008, 17:27
D-le Dungacui, despre toate povestele astea am eu parerea mea.
Nu stie nimeni cine suntem noi. Cum putem afirma ca suntem ceia sau ceia. Chite secole pamintul asta a fost calarit ba de unii ,ba de altii. Si in ce masura sau asemilat, nu stie nimeni.
Te uiti la el, poate in el curge singe de turc sau rus, dar sia pus caciula de chirlan si racneste in gura mare ca e roman sau moldovean!!!
Despre daci. Nas putea sa spun ca stiu multe, dar din chite cunosc.
Daca sa luam in consideratie ca dacii nu erau prea blinzi si primitori.Nu era formatiune statala cu armata regulata si alte atribute de stat. Erau niste triburi de barbari cum le ziceau si romanii. Dar romanii stim ca cucerisera tot ce se putea de cucerit pe timpul cela.Numai ca la daci cam au avut probleme si nu mici. Niste triburi razlete,putini la numar comparativ cu legiunile romane,mult mai slab inarmati,fara tactica de lupta,neorganizati,accentuez, comparativ cu legiunile romane.Totus iau cucerit pina la urma. Stim ca iau stapinit cam 100 de ani.Cei asta 100 de ani pentru daci si romani chit erau de "prieteni"ca sa afirmam ca sau asimilat asa de mult, daca si se nastea cineva de la tata roman si mama daca eu nu cred ca putea sa ramina in veata asa copil. Romanii plechind din Dacia spuneau ca asa popor barbar nu au intilnit ,tot ce construesc impreuna ( cu romanii sigur ) pe urma distrug totul.Apropo, toate astea leam auzit de la un coleg romin , spune ca in programul scolar se preda astea mai inainte, acum a nu stiu. Inca un moment important. Doar romanii nau trecut Carpatii-una,si a doua ,am mai intrebat chindva pe aici. Ce facem cu legiunea araba. Stiut lucru ca dupa ce au plecat romanii ,dupa parerile mele asa si nu sau mai amestecat cu dacii, la sudul Romaniei de azi, pe linga Dunare ramasesera LEGIUNEA ARABA, care era alcatuita in majoritate din arabi si de prin nordul Africii. Astea au ramas si posibil sau amestecat cu timpul prin partea de sud a Romaniei . Comparatii pe cei de prin Bucovina de nord si de pe la Nistru si cei din sud, nu trebue sa fii mare specialist ca sa observi diferenta de exterior ,culoarea parului, temperament s.a.
Problema nui asa de complicata cum ni se pare.Ati auzit cu totii de ADN. CErcetari in biologie ,anatomie. Stiinta de azi prin laboratorii specializate ar scoate toate chestiile astea repede la suprafata. Raspunsuri la intrebari mult mai vechi ca romanii si dacii da stiinta . Dar din astea sar putea de gasit ceva ca sa faca analize ADN. Si sa compare cu diferiti din diferite zone a Romaniei si Moldovei . SAr rezolva problema foarte repede, si nu sar plinge d-ul Dungaciu ca sau scris multe si nimic concret despre identitatea noastra. Vezi la inceputul articolului ce lista de autori aduce . UIte chiti oameni bat apa in piua si transforma hirtiia,(paduri intregi), scriu carti, isi apara desertatii pe subiect, primesc bani grei si nimic despre identitate.
Dar undei adevarul? MI se pare ca special se incurca itele ,si sa ne bage in cap ca suntem romani. E cumva un interes politic ,geostrategic ,teritorial.
Afirmatii de genul "suntem romani si punctul" nu prea imi minghie urechile. As vrea totus adevarul.

Da , Micael ,undeva intrebai pe basarabeni cine ne socotim? As spune ca tiam raspuns la intrebare .Sanatate la toata lumea!!!
A comentat j.PHILIPS 11 decembrie 2008, 00:17
Minti luminate cu chibritul ... Daca stii tu ca a ramas Legiunea Araba, da-ne si noua un link catre sursa sau o denumire de articol ... Ganduri din astea scrise pe nisipul marii, am mai auzit ... Cert este ca vorbim aceeasi limba, avem aceeasi obiceiuri - prim urmare avem aceeasi identitate ... E la mintea cucosului treaba asta ... Originea poporului Roman e voarte vaga, asta o stim cu totii ... Dar sa afirmi acuma ca eu sunt mai dac decat altcineva, nu denota decat niste scopuri de a mai agita un pic apa (BUREA V STACANE) si de a atrage atentia, sperand ca poate ma crede cineva destept ... Hai o zi buna !!!
A comentat Radzyck 11 decembrie 2008, 07:00
Posibil ca intre orasul arab irakian Basa si termenul de Basarabi ar putea fi ceva comun. Oricum, rusii au facut o mare smecherie diplomatica cand prevederile tratatului din 1812 cu privire la judetzele Cahul si Cetatea Alba ce se referea la regiunea numita atunci Basarabia (acum Bugeac) le-au extins si asupra judetelor Lapusna, Orhei, Soroca si Hotin. De ce atiunci aceasta greseala intentionata este preluata si azi de fratii din dreapta Prutului. De ce ne identifica cu gubernia ruseasca Bessarabia? - Fiindca nu vor sa recunoasca adevarul gol-golutz ca R. Moldova include pe parti din partea Tarii de SUS si de Jos ale Moldovei lui Stefan сel Mare, ca la 1866 identitatea noastra n-a fost inghitzita smechereste de noua administratie de pe Dambovitza. Dupa un veac jumatate iata ca renaste din cenusa identitatea moldoveneasca si smecherii Bucrestilor sunt in mare alerta. Tzin minte bine ce poate face Sfanta sabie a lui Stefan суд Mare care acum se pastreaza in muzeele din Turcia.
A comentat Moldoget 11 decembrie 2008, 18:34
HA HA HAAAAAAA ... Basa si Basarabia au aceleasi origi toponime ... Mare-i gradina lui dumnezeu ... Eu zic ca si Praga vine de la PRAG sau SPAGA, Bratislava vine de la "Bratanu Slavic" si Bascii provin de la "Ce basca mea" ... Sa-mi trag una ... O tunat si v-o adunat ...
A comentat Radzyck 12 decembrie 2008, 07:21
Basaraboget, termenul de Moldova apartine limbii, culturii si civilizatiei romanesti. Deci, voi basarabenii, ca o mica parte a fostei provincii medievale Moldova, nu aveti dreptul sa purtati acest nume. In curand sper ca Romania va contesta intr-adevar numele ce pe nedrept vi l-ati insusit. Iar identitatea voastra basarabeano-sovietica pastrati-o pana la adanci batranete. Noi nu avem nevoie de voi basarabenii cersetori. Iar sabia lui Stefan cel Mare a fost, este si va fi romaneasca in vecii vecilor. IAR VOI STATI ACOLO CU MARELE VOSTRU PUSKIN LA KISINIOV! Altfel veti cunoaste asprimea sabiei romanilor din partea dreapta a Prutului, si in special a celor din judetele Botosani, Iasi, Vaslui si Galati. Deocamdata nu va jignim, dar daca continuati sa va mai porciti, asa cum o faceti acum, va vom raspunde pe masura si chiar indoit! Vom lua masuri antibasarabene si pe plan european si chiar mondial. Prin informarea omenirii cu cele ce se intampla in Respublika Prutonistria, peram sa reusim sa va sistam si orice ajutor european sau american.
A comentat Justitiarul 13 decembrie 2008, 05:35
j.PHILIPS, tu nu esti roman pentru ca ai ADN slav, adus pe tancurile rusesti la al II-lea razboi mondial. Iar majoritatea basarabenilor actuali sunt copiii din flori ai ostasilor sovietici din Asia, Gruzia si alte foste republici sovietice. Asa ca nu veti avea niciodata un ADN asemanator cu cel dintre Prut, Tisa si Dunare. Dar daca iti controlezi ADN-ul tau, ai sa descoperi ca este cel din Ingusetia ruseasca sau orice alta respublikuta din Federatia Rusa. De asta si aveti voi ochi oblici. Dar ca sa nu ne mai jignim, mankurtule cersetor, stai in cotetul tau comunist si nu mai scoate ratul ca s-ar putea sa-l pierzi!!!
A comentat Justitiarul 13 decembrie 2008, 05:48
JUSTITIARUL ... Esti un prost ... Daca tear auzi Stefan cel Mare ce delirezi, ti-ar taia in 2 ... Baliga de comunist ce esti ... Sigur esti un basarabean, care are ura pe romani si mai atata apele ... Hai sictir si tie
A comentat Radzyck 13 decembrie 2008, 15:59
Alo, basarabene Radzyck, cel cu ADN-ul asiatic! Cred că nu înţelegi bine limba română. Prin urmare nu l-ai înţeles pe justiţiar care este roman 100%. Dacă s-ar scula Ştefan cel Mare din mormânt, v-ar tăia capetele vouă, basarabenilor mancurţi. Şi hai sictir tu, bastardule rusnac!
A comentat Dorel 13 decembrie 2008, 16:08 | mergi sus ▲
Hey,baieti,rautati porcoase ce sunteti voi,ar trebuie sa nu mai luati numele lui Stefan cel Mare si sfant in desert,pentru ca sunteti asa de prosti incat ati cazut in nesimtire si nu va mai dati seAma de acest lucru.
Justitiare,cine draqu` te crezi bre,de ii ameninti pe basarabeni ca vei lua masuri impotriva lor la nivel mondial,acum pe bune tu iti dai seama ce idiotenii debitezi sau suferi de sindromul Napoleonian si te crezi mare personalitate.
Baieti,poate pe basarabenii ii speriati cu asemenea absurditati,dar mie imi este greu sa ma opresc din hohotele de ras.
Bre,fratilor,eu inteleg ca la adapostul anonimatului puteti spune cate idiotenii va trec prin cap,dar nici chiar asa,dati-o incolo de treaba,gogomanilor.LOL.
Dorele,esti cumva om de stiinta,nu mai ma opresc din ras,ADN-ul e link-ul care leaga toate fiintele vii intre ele,este amprenta vietii,este "sufletul " tuturor lucrurilor,Adn-ul este religia stiintei care spune ca absolut toate lucrurile din univers sunt interconectate intre ele,este adevarat ca ADN-ul e putin diferit intre cele patru rase umane,alba,neagra,galbena si cea rosie sau indiano-americana,dar nu atat de diferit incat sa ne deosebeasca ca de exemplu om de maimuta.LOL.
Inainte ma enervam cand citeam asemenea aberatii cosmice,acum ma prapadesc de ras,asta va o spun ca sa nu faceti prostia sa-mi raspundeti,nu de alta,dar stiti cum se zice:Nu stricati starea omului binedispus cu alte impertinente pentru ca s-ar putea sa va faca involuntar sa plangeti in solitudine cu capul pe computer.LOL
A comentat micael 13 decembrie 2008, 17:38 | mergi sus ▲
Eu nu inteleg, sunt romani si dau cu piciorul in romani ... E tipic romaneasca treaba asta, fara diferente in ce parte a "paraului" esti. "Unde esti tu, Tepes Doamne?" ...
A comentat Radzyck 14 decembrie 2008, 17:20 | mergi sus ▲
Ptr basarabeanul rus: Stii unde s-a nascut Stefan cel Mare? Iti spun tot eu ca tu nu stii: Borzesti - judetul Bacau, de unde sunt si eu. Asa ca hai valea in asia si nu va mai intoarceti rusilor colonisti.

PS: Vlad Tepes si Stefan cel Mare erau rude!
A comentat Moldoveanul 13 martie 2009, 12:20 | mergi sus ▲
A comentat vasea777 13 martie 2009, 13:14 | mergi sus ▲
JUSTITIARUL = FURNICA SI BALAUR RO
A comentat BELLAURRUL 13 martie 2009, 14:31 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1096 secunde