Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

6 mai 2024, ora locală: 19:52

 

Interfața diplomației moldovenești: legalizarea Pactului Molotov-Ribbentrop

adăugat 18 aprilie 2008, 09:03, la Opinii / Editoriale

Indiferent de forma de guvernământ- statele acÈ›ionează în interesul lor naÈ›ional. Definirea interesului naÈ›ional depinde în mare măsură de tipul de societate internă È™i de cultura pe care o are un stat. Or, R. Moldova nu mai este capabilă să comunice fără "translator" È™i să emită semnale fără a nu apela la vechiul arsenal diplomatic sovietic.

România a fost primul stat care a încuviinÈ›at ca R. Moldova să existe pe harta politică, când aceasta È™i-a proclamat independenÈ›a la 27 august 1991. România a avut un rol major în promovarea imaginii R. Moldova pe arena internaÈ›ională. Dar, ce folos, statul român mai este bruscat de ticurile diplomaÈ›iei bolÈ™evice instaurate la ChiÈ™inău. Ultima mostră de declanÈ™are a unui "război al nervilor" din partea ChiÈ™inăului o avem la această oră.

Republica Moldova insistă asupra semnării simultane, cu România, a Tratatului de frontieră È™i a ConvenÈ›iei privind micul trafic de frontieră. Ministerul de Externe, cică È™i a Integrării Europene, de la ChiÈ™inău a difuzat un comunicat oficial în care invocă necesitatea semnării tratatului privind delimitarea graniÈ›elor ca premisă a reglementării relaÈ›iilor bilaterale româno-moldovene. Actul emis de diplomaÈ›ia de la ChiÈ™inău aminteÈ™te de declaraÈ›ia politică anterioară prin care Republica Moldova îÈ™i exprimă dorinÈ›a de a începe negocieri cu România pentru punerea în aplicare a regimului specific micului trafic de frontieră. În comunicatul MAEIE, se menÈ›ionează că în proiectul convenÈ›iei dintre Guvernul Republicii Moldova È™i Guvernul României privind micul trafic la frontiera remis de către autorităÈ›ile de la BucureÈ™ti se utilizează noÈ›iunea "frontieră de stat moldo-românească", termen care există de facto, dar care nu este juridic documentat în plan bilateral. Semnarea simultană a celor două documente ar consolida încrederea reciprocă È™i relaÈ›iile prieteneÈ™ti, se mai arată în comunicatul celor de la Ministerul Afacerilor Externe È™i Integrării Europene al Republicii Moldova.

Unde se află cauzele acestui inventat "război rece" declanÈ™at la adresa României? În imagini...În imagini preconcepute sau inspirate de diplomaÈ›ia rusească. Culmea, poziÈ›ia diplomaÈ›iei moldoveneÈ™ti pare deja uÈ™or de descifrat È™i de citit: când e bine la Vest, înjură spre Est È™i viceversa. AÈ™a că după ce Voronin a încăput în graÈ›iile lui Putin, Lavrov È™i Smirnov s-au schimbat priorităÈ›ile, accentele È™i reflexele.

InterfaÈ›a diplomaÈ›iei de la ChiÈ™inău

Pentru a evalua abordarea diplomaÈ›iei moldoveneÈ™ti practicată în raport cu statul român trebuie să stabilim următoarele elemente utilizate de aceasta:

-descurajare È™i îngrădire

Imitarea practicilor de succes a marilor puteri din perioada războiului rece È™i hărÈ›uirea statului român îÈ™i are un scop precis: modificarea viziunii de politică externă. La un moment dat s-a lansat prin diverÈ™i emitenÈ›i o poveste despre lipsa de strategie în raport cu R. Moldova. Conceptul de descurajare È™i îngrădire a fost aplicat în perioada Războiului Rece, care a oferit o perspectivă unică în relaÈ›iile internaÈ›ionale È™i a stabilit două opÈ›iuni de politică externă pe care le pot face statele: să aleagă să descurajeze È™i să aleagă să îngrădească/ să limiteze/ să È›ină în È™ah. Doar că în perioada "Războiului Rece" sovieticii erau acuzaÈ›i a fi expansioniÈ™ti, consideraÈ›i a fi o putere expansiune decât de status-quo. URSS tindea mereu spre obiective materiale sau posesiune- de exemplu teritorii, în timp ce americanii doreau obiective nemateriale sau de mediu- căi de a stabili cadrul general al politicii internaÈ›ionale. Care sunt obiectivele de care se ghidează diplomaÈ›ia moldovenească îmi este greu să cred că se află în curtea acesteia.

-dependenÈ›ă È™i interdependenÈ›ă sau interdependenÈ›ă È™i integrare

R. Moldova ca actor pe arena internaÈ›ională dispune de complexe È™i fobii răbufnite din perioada sovietică. DependenÈ›a de factorul estic, implicit a metropolei Moscova, a determinat statul moldovenesc să oscileze în propuneri È™i oferte. Adevărul este că R. Moldova a fost supusă, uneori, unui război economic, religios È™i informaÈ›ional din partea Rusiei. În multe privinÈ›e aceasta a arătat vulnerabilitate È™i incapacitate de reacÈ›ie faÈ›ă de factorul rusesc. DependenÈ›a energetică, producÈ›iei vinicole pentru piaÈ›a rusă a caracterizat statul moldovenesc incapabil de-a se lipsi de protectoratul rus. Aici, apare È™i cea mai spinoasă chestiune care se cheamă: Transnistria.R. Moldova este un actor, care, se pare, a insistat pe o serie de formule de dependenÈ›ă È™i interdependenÈ›ă, dar È™i de interdependenÈ›ă prin integrare: 1)CSI, Uniunea Rusia-Belarus, SEU, EvRazEs sau 2) GUAM, UE, Forumul de la Marea Neagră, însă nu a avut capacitatea să îÈ™i susÈ›ină eforturile. Cu regret, R. Moldova insistând pe o formulă de "neutralitate" a ratat beneficiile de care se bucură un actor politic internaÈ›ional în noua ordine mondială.Politica externă a R. Moldova nu a fost elaborată pe termen lung È™i poate fi catalogată a fi "urechistă", oportunistă. Sau poate a fost mânată de frica unor costuri imprevizibile a interdependenÈ›ei, care semnifică sensibilitate pe termen scurt È™i vulnerabilitate pe termen lung. Oricum, beneficiiile interdependenÈ›ei prin integrare ar fi schimbat lucrurile în bine, doar că acesta ar fi schimbat È™i caracterul intern al statului, ceea ce nu dă bine pentru "monopoliÈ™tii" comuniÈ™ti.

R. Moldova staÈ›ionează printr-o dependenÈ›ă È™i interdependenÈ›ă în raport cu Rusia.

-chestiunea de morală

În relaÈ›iile internaÈ›ionale un scop aparte È›ine de prestigiu, iar acesta de obicei apelează È™i la moralitate. După ce statul român, care a salutat primul independenÈ›a ChiÈ™inăului, a încurajat cel mai mult pe arena internaÈ›ională R. Moldova È™i a fost încuviinÈ›at de numeroase state ca fiind "avocatul natural" de drept, este astăzi atacat de către diplomaÈ›ia ideologică de la ChiÈ™inău. Ne întrebăm dacă acest "război injust" declanÈ™at de statul moldovenesc este dorit cu adevăratelea È™i cât costă moralitatea "comunistă"?

Politica de Bună Vecinătate

Statele slabe dispun de marje înguste de libertate. În prezent R. Moldova a preluat cinci preÈ™edinÈ›ii a instituÈ›iilor regionale: PCESCE, ICE, CEFTA, RACVIAC È™i SEEHN. Preluarea acestor instituÈ›ii a făcut ca statul prin reprezentanÈ›ii săi să declanÈ™eze o euforie de succes a diplomaÈ›iei sale ca urmare a acestui fapt. Deocamdată, succesul diplomatic este cel de accedere în funcÈ›ii de vârf al acestor instituÈ›ii È™i proiecte de cooperare regională, nimic mai mult. Planul de AcÈ›iuni R. Moldova-UE a rămas la aceeaÈ™i etapă de implementare. În afară de multă demagogie cu iz electoral, diplomaÈ›ia moldovenească nu a făcut nici un pas de implementare a unor proiecte viabile ce s-ar fi concretizat cu derularea unor proiecte comune între localităÈ›ile moldoveneÈ™ti È™i cele europene. Harta moldovenească mai staÈ›ionează la raioane, iar MAEIE nu îÈ™i are elaborată nici o strategie, plan de acÈ›iune( este un concept preferat la MAEIE) cu privire la cooperarea transfronatalieră È™i subregională. În afară de o reglare de conturi inventată la ChiÈ™inău pe dimensiunea Vestică, lipsa unui pachet cuprinzător ce ar evidenÈ›ia preocuparea de dezvoltare a regiunilor sale, de ajustare a acestora la standardele europene- la MAEIE nimeni nu se îndeletniceÈ™te. Întrucât, ChiÈ™inăul oficial a preluat cinci preÈ™edinÈ›ii a instituÈ›iilor regionale. Până în prezent nu există studii destinate conceptualizării politicii de cooperarea subregională È™i transfrontalieră, chiar dacă R. Moldova a fost parte la un proiect de acest tip pe timpul preÈ™edinÈ›iei lui Petru Lucinschi: euroregiunea "Dunărea de Jos" È™i "Prutul Superior". Cred că documentele referitoare la acestea se află azi depozitate în arhiva MAEIE. Nu de alta dar ai impresia, că noÈ›iunea de "transfrontalieră" este pusă pe picior de egalitate cu "Tratatul de frontieră"...

Miza problemei

Lipsa de succes pe direcÈ›ia europeană, eÈ™ecul total în relaÈ›iile cu Apusul sunt puse pe seama României. Summitul NATO de la BucureÈ™ti a redat clar că statul moldovean nu se bucură de sprijin pe arena internaÈ›ională. Chiar dacă maÈ™ina propagandistică a puterii de la ChiÈ™inău a dat drumul la o declaraÈ›ie politică, care, chipurile ar fi făcut ravagii în faÈ›a liderilor de pe mapamond, s-a adeverit că aceasta a fost spusă, citită la un dineu neprotocolar. Evident, insuccesul trebuia transformat în succes È™i a fost mediatizat "tostul" ca o declaraÈ›ie ce a lăsat "mască" toÈ›i participanÈ›ii prezenÈ›i la summit.

Recurgerea la metode de constrângere a elementului românesc pe teritoriul R. Moldova considerat a fi un principal stimulent la erodarea statalităÈ›ii moldoveneÈ™ti, dar È™i al caracterului de până acum al acestuia. Persoanele care se identifică cu spiritualitatea È™i factorul românesc, simultan se identifică È™i cu spiritualitatea europeană È™i euroatlantică.

Totodată, beneficiarii de paÈ™aport românesc se cred îndreptăÈ›iÈ›i să se creadă È™i posesorii de identitate europeană.

Să admitem că R. Moldova vrea în continuare să fie considerată o rezervaÈ›ie specială, un stat tampon în care se poate oscila de la un pol la altul, menÈ›inând intact statutul său pe care îl are în prezent.

Vrea R. Moldova să devină o nouă putere regională? Mă îndoiesc. Îi face Ministerul Afacerilor Externe È™i Integrării Europene din R. Moldova agenda de priorităÈ›i pentru statul român? Probabil, doar că aceasta se traduce: ingerinÈ›ă în treburile interne ale unui alt stat. Ca urmare, preÈ™edintele României Traian Băsescu a fost obligat să facă precizarea de rigoare, afirmând că în acest moment statul român nu este preocupat de "teoria frontierei" moldoveneÈ™ti.

De fapt, insistând pe formula unui Tratat de frontieră- R. Moldova vrea să legitimizeze Pactul adiÈ›ional secret Molotiv È™i Ribbentrop.

Dacă ne gândim bine generalul sovietic Vladimir Voronin, preÈ™edintele tuturor moldovenilor comuniÈ™ti, este un discipol a È™colii sovietice care la avut ca mentor pe Molotov.

În alt context, trebuie să spunem că titulatura de "Tratat de frontieră" este incorectă pentru că tratatul nu stabileşte modificări teritoriale, ci reglementează regimul juridic al frontierei care există deja.

Nu mai este de mirare că R. Moldova poate să stabiliască "parteneriate strategice" cu FederaÈ›ia Rusă, dar să evite formulări de genul "relaÈ›ii speciale" dintre România È™i R. Moldova. Guveranarea comunistă evită formule de "Acord Cadru privind Parteneriatul Strategic pentru Europa între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova", în locul acesteia insistând pentru titulaturi de tipul "Tratat între România şi Republica Moldova de Parteneriat şi Cooperare".

Dar, pe lângă toate acestea, R. Moldova insistă pe un "război al nervilor" din timpul Războiului Rece, asemănându-se cu o cucuvea care cântă o partitură străină.

Ideologia moldovenismului asumată la rang de stat se regăseÈ™te È™i în oferta emisă BucureÈ™tiului de către diplomaÈ›ia "pro-occidentală" de la ChiÈ™inău.

Pe cine faultează diplomaÈ›ia moldovenească? Pe ea însăÈ™i!

Autor: Octavian Sergentu
Sursa: www.presa.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0439 secunde