Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 22:11

 

Interviu BOOKiseala cu Larry Watts: “Am dat de perete cu uşa secretelor, dar mai sunt multe încăperi şi coridoare întunecate”

adăugat 15 martie 2012, 11:12, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

bookiseala,victor-roncea,larry-watts,

Cum se explică succesul cărţii lui Larry Watts? Într-adevăr, lucrarea istoricului american Larry Watts, “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, apărută anul trecut la Editura Rao, a depăşit aşteptările editorului şi observatorilor de specialitate: cinci ediţii la rând, în mai puţin de un an! Ceea ce o situează deja în vârful topului celor mai bine vândute cărţi din România. Prezentată la lansările din Capitală şi din ţară de nume prestigioase, de la academicienii Dinu C. Giurescu şi Florin Constantiniu la actualul director al SRI, George Maior şi fostul şef al SIE, Ioan Talpes – care se va afla şi la lansarea de la Timişoara -, cartea nu a beneficiat totuşi şi de recenzii în presa “mare,” pe măsura interesului cititorilor români. Mai precis, a fost masiv ignorată de presa centrala şi de ziariştii de toate calibrele care o populează. Cu câteva exceptii notabile, cum ar fi Monica Ghiurco de la TVR, Ion Cristoiu de la B1 şi Stelian Ţurlea din fosta echipă “Lumea”.

comandă aici!

Ceea ce relevă, din nou, discrepanţa crasă dintre interesul cetăţeanului şi cel al proprietarilor de trusturi media din România. Dar cartea a beneficiat, totuşi, de o pseudo-recenzie mai cu moţ în presa scrisă, respectiv în publicaţia elitistă de tiraj confidential “22,”  a Grupului pentru Dialog Social, cât şi de o critică mai specială în revista “Vitralii,” venită din partea unor rezervişti ai Securităţii care continuă să-i susţină legendarea americană a cârtiţei sovietice Ion Mihai Pacepa. Articolaşul din revista GDS, care trata o lucrare ştiinţifică într-un mod băşcălios lamentabil, a fost preluat apoi, “cum laude,”, de site-ul institutului guvernamental IICCMER administrat de bloggerul post-comunist Vladimir Tismăneanu. Blogger care începuse să înjure cartea în aceeaşi postare în care recunoştea că nu a citat-o încă. Cu toate acestea şi în pofida lor, “omerta” a fost spartă. Ştirile online despre cartea lui Larry Watts, raspândite din om în om, la fel ca pe vremea comunismului, au făcut ca excepţionala lucrare de istorie secretă a României să se vândă ca pâinea caldă, aproape pe sub tejghea. De ce? Răspunsul este simplu: istoricul american oferă pentru prima oară românilor adevărurile ascunse ale vieţii lor sub comunism. Cine nu ar vrea să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat cu viaţa lui? Cine îi sunt, cu adevărat, prietenii? Care dintre oaspeţii căzuţi de pe cai vrea să-l alunge din propria-i casă? Ce lupte neştiute s-au dus pentru soarta lui, a Carpaţilor, Gurilor Dunării şi Mării Negre? Cine este el, românul, de ce s-au conceput planuri de ştergere a identităţii lui naţionale şi care este rolul lui pe acest pământ? Tot ceea ce a fost ocultat şi falsificat până acum în diverse rapoarte amatoristice şi toxice cu pretenţii oficiale este scos la lumină, cu putere, aproape orbitor, pentru unii, în cele mai mici amănunte, documentate cu acribie de Larry Watts în arhivele CIA, ale NATO şi ale fostului Pact de la Varşovia aflat sub controlul KGB. Tineţi cont: din cele 800 de pagini ale volumului, doldora de documente, numai bibliografia şi indicele de nume ocupă 80 de pagini. Şi acesta este doar primul volum… Alte două sunt în lucru. Dar despre acestea şi despre succesul primului volum ne vorbeşte chiar autorul, în exclusivitate pentru BOOKiseala.ro:

- V-aţi aşteptat să aibă un asemenea succes editorial cartea Dvs?

-  Nu, nu m-am aşteptat. Cartea a fost destinată în primul rând publicului american şi european, pentru a explica războiul clandestin şi rolul remarcabil pe care l-a avut România în această luptă, pentru Statele Unite şi Europa.

- Şi cum vă explicaţi acest succes?

- Ei bine, este vorba despre România, până la urmă. Dar popularitatea unei cărţi, sper, academice, cu mii de note lungi de subsol, spune de asemenea ceva despre nivelul sofisticat, în sensul de rafinat, al publicului român. Cărţi cum este aceasta a mea în mod normal nu ating un astfel de succes în Statele Unite.

- Care au fost cele mai frecvente întrebări cu care v-au abordat românii la lansările Dvs?

- O mulţime de oameni m-au întrebat, de asemenea, ce s-a întâmplat în 1989, deşi această carte merge până la anul 1978.

- Când urmează să apară volumul următor?

- În general am răspuns că încă nu am scris – sau, cel puţin, nu am terminat de scris –  volumul care tratează anul 1989. Cu toate acestea, ce urmează se va concentra pe dinamica dintre România şi amico-duşmanii săi aliaţi – aceşti “frenemies” -, si nu atât de mult pe planurile, intenţiile şi acţiunile jucătorilor naţionali. Sper să pot oferi un context care lipseşte şi care va ajuta la promovarea unei mai bune înţelegeri a acestuia, nu o foaie de acuzare împotriva unor pretinşi vinovaţi.

- La ce trebuie să ne aşteptăm în volumul următor?

- Ei bine, vor fi, de exemplu, secţiuni destinate „defectării” lui Pacepa, atacului asupra identităţii româneşti, implicarea în terorismul internaţional. Şi multe altele.

- Recenziile negative venite din partea unor ofiţeri ai fostei Securităţi şi din grupul de interese al dlui Tismăneanu v-au influenţat în vreun fel?

- Sper sincer că lucrarea mea nu este ultimul cuvânt cu privire la diversele teme pe care le-am ridicat, ci mai degrabă o sursă de inspiraţie şi un ghid pentru continuarea cercetărilor. În ce priveşte unele probleme sper că am reuşit să dau cu uşa de perete printr-o lovitură cu piciorul pentru a lăsa lumina să se reverse; în altele doar am indicat câteva zone întunecate dar care duc spre nişte coridoare potenţial foarte interesante. În ansamblu, cred că această carte este doar o zgârietură pe peretele în spatele căruia se află ascuns adevărul; o zgârietură prin care ajungi puţin mai aproape de el. Comentariile critice, atât cele bazate pe  amintiri şi experienţa directă dar şi cele originare din diferite paradigme, sunt întotdeauna utile. Uneori, ele chiar îţi pot schimba percepţia. Comentariile de acest gen aproape întotdeauna dezvăluie ceva din interpretările pre-existente şi din prejudecăţile cognitive ale celor care le fac. Şi, uneori, te pot ajuta să-ţi le dezvăluie pe ale tale. Scopul meu este de a obţine adevărul, chiar dacă nu se întâmplă întotdeauna.

- Din câte cunoaşteţi, fostul general comunist Ion Mihai Pacepa, pe care l-aţi definit adeseori drept un agent sovietic pe deplin conspirat, a avut vreo reacţie până în prezent, alta decât cea exprimată prin criticile domnului Tismăneanu?

- Permiteţi-mi să explic, pentru a „n”-a oară – nu pentru Dvs, dar pentru mulţi, mulţi alţii: eu încerc să fiu foarte clar în diferenţierea între opiniile mele şi un fapt stabilit deja. Nu este „opinia” lui Larry Watts că Pacepa a fost un agent sovietic. Acesta este un fapt stabilit clar, fără putinţă de tăgadă. După cum Pacepa foarte precis a declarat într-un cadru public, în faţa fostului director CIA, James Woolsely, şi a lui Vladimir Bukovski, el a fost “un agent KGB timp de 27 de ani”. Cu alte cuvinte, el a fost un agent sovietic pe toată durata serviciului său în Securitatea română. Nu văd niciun motiv să-i contest declaraţia. De fapt, există o abundenţă de dovezi care o confirmă. Dacă alţii doresc să-i conteste revendicarea ar trebui să-l ia pe domnul Pacepa la întrebări.

- Vedeţi unele similitudini cu perioada trecută şi operaţiunile secrete împotriva  României studiate de Dvs şi situaţia prezentă a României?

Ei bine, aş putea să vă răspund… dar apoi ar trebui să vă împuşc. Şi înţeleg că trebuie să stau la coadă…

A consemnat Victor Roncea

Larry L. Watts si Editura Rao vă invită la lansarea volumului Fereşte-mă, Doamne, de prieteni vineri, 16 martie, ORA 18.00, la Bookfest Timişoara, Centrul Regional de Afaceri Timiş (CRAFT), Sala Polivalentă (B-dul Eroilor de la Tisa, nr. 22, Timişoara).


Autor: Victor Roncea
Sursa: www.bookiseala.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3342 secunde