Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 17:20

 

Interviu cu Dan Dungaciu, consilier prezidenţial pe probleme de integrare europeană

adăugat 16 noiembrie 2010, 09:46, la Integrare Europeană

dan dungaciu,mihai ghimpu,integrare,scrisoare,secretar nato,transnistria,conflict

- Domnule Dungaciu, scrisoarea preşedintelui Mihai Ghimpu către Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice (NATO) a stârnit numeroase discuţii în societate, chiar şi critici. De ce această situaţie?

- Cred că există mai multe motive. În primul rând, textul scrisorii a venit ca o surpriză, de unde reacţiile destul de precipitate ale unor comentatori care, probabil, atunci când li s-a cerut părerea, nu erau pregătiţi să comenteze. Cert e că mulţi au vorbit sau vorbesc fără să intre în substanţa acestui demers. În al doilea rând, trebuie să disociem între reacţiile politice, respectiv, cele care ţin de campania electorală, şi cele tehnice. Nu este clară în acest moment diferenţa dintre ele. Multe dintre declaraţiile care acuzau scrisoarea preşedintelui de „demers electoral” erau ele însele gesturi electorale. În al treilea rând, au fost şi reacţii de la „comentatori externi” care, în paranteză fie spus, erau toţi dintr-o singură ţară, deloc „neutră” în această chestiune. Nu vreau să polemizez cu aceştia, dar nu mă pot abţine să nu constat un paradox: dacă demersul preşedintelui Ghimpu e aşa de neimportant, dacă personajul Mihai Ghimpu e atât de „necredibil”, de unde graba de a combate şi demersul, şi personajul? De ce depui energie pentru a-l contesta şi te mobilizezi urgent pentru a-i da replica? Şi cine sunt aceşti comentatori, jurnalişti etc., care sunt atât de convinşi că ştiu mai bine ce gândesc şi cum gândesc liderii unor organizaţii internaţionale de cel mai înalt profil?

- Şi totuşi, ce credeţi că a deranjat cel mai tare?
- Haideţi să fim sinceri şi să mergem la realităţi, nu doar la declaraţii. Mie îmi pare că această polemică nu este cu politicianul Mihai Ghimpu sau cu preşedintele Mihai Ghimpu, ci cu poziţia sau viziunea pe care o reprezintă acesta în politica externă. Amintiţi-vă că dl Ghimpu a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul RM şi în faimosul Decret privind data de 28 iunie. Atunci nu a fost invocată „sperietoarea NATO” - pentru că nu avea cum! - dar aceiaşi comentatori, aceleaşi personaje au apărut urgent la tribună şi au criticat demersul. Repet: atunci nu era vorba nici despre Lisabona, nici despre Astana, nici despre NATO, nici despre armele convenţionale. Dar criticile au fost identice. De ce oare? Simplu. NATO sau Astana par, pentru unii, mai degrabă pretexte. Pentru că miza discuţiilor la care asistăm acum este poziţia tranşantă a preşedintelui în ceea ce priveşte soluţionarea chestiunii transnistrene - în acord perfect cu legislaţia RM, de altfel.

 

- Care ar fi această poziţie?
- Una prin care Chişinăul să aibă şi curajul, şi competenţa să-şi afirme interesele de securitate, respectiv să fie o voce articulată, nu doar ecoul palid şi „corect politic” al altor voci. Ideea că există astăzi o preocupare majoră a Occidentului - în special, a Germaniei - faţă de problema transnistreană, iar malul stâng poate să fie un test pentru Rusia este una corectă. Şi e de salutat acest demers. Dar asta ce înseamnă? Că RM se poate culca pe o ureche? Că nu mai trebuie să spună nimic, să facă nimic, pentru că alţii îi vor rezolva problemele? Că nu mai trebuie să îşi afirme poziţia public? Nu cred. Tocmai în aceste momente şi în consultări cu partenerii ei poziţia RM trebuie clarificată. Dacă spui aşa: „cheia soluţionării conflictului transnistrean nu se află la Moscova, ci la Chişinău şi Tiraspol”, ai o anumită perspectivă. Dacă spui că retragerea trupelor rămâne cheia soluţionării problemei, eşti în altă paradigmă. Care este acum poziţia Chişinăului? Viziunea preşedinţiei, cel puţin, este clară şi a fost exprimată inclusiv prin această scrisoare.

- Ce a cerut de fapt preşedintele interimar cu această scrisoare?
Să clarificăm despre ce a fost vorba... În primul rând, preşedintele nu a cerut, cum s-a clamat deseori isteric, intervenţia sau implicarea directă a NATO în retragerea trupelor sau cine ştie ce „soluţii” militare, armate etc. Nu a fost vorba nici despre „principiul neutralităţii”, care nu a fost invocat sau afectat în niciun caz şi este pură campanie electorală să pui problema astfel. Ceea ce s-a cerut în scrisoarea adresată Secretarului General al NATO este un singur lucru, dar esenţial. În contextul discuţiilor actuale cu privire la revitalizarea „Tratatului privind forţele convenţionale din Europa” şi pregătirile pentru Summitul OSCE de la Astana, preşedintele Ghimpu a ridicat problema modului în care sunt negociate viitoarele documente esenţiale pentru securitatea europeană. Mai simplu spus, care mai este - sau care va mai fi? - relaţia dintre „conflictele îngheţate” şi tratatul privind armele convenţionale. Până mai ieri, cele două chestiuni erau legate. Acum riscă să fie decuplate, iar RM nu va câştiga nimic din asta în demersurile sale de a „trăi fără trupe străine pe teritoriul său”, cum se spune în scrisoare. Dimpotrivă, va pierde pârghii de acţiune politică şi diplomatică.

- Dar de ce i s-a scris Secretarului General al NATO şi nu celui al OSCE?
- Este foarte simplu. Secretarului general al OSCE ar fi fost inutil să fie trimisă, pentru că acesta are mai degrabă funcţii administrative. De ce NATO? Pentru că „Tratatul privind forţele convenţionale din Europa” a fost negociat şi discutat între NATO şi URSS, iar acum între NATO şi Federaţia Rusă, ultima fiind succesoarea legală a URSS. Deci, liderii NATO au legătură directă cu Tratatul. Apoi, statele membre NATO sunt şi membre OSCE şi vor participa şi la negocierile desfăşurate în forul OSCE, unde se pregătesc o serie de documente importante. Este şi acesta un aspect care nu trebuie neglijat. La fel cum nu poate fi neglijat ajutorul incontestabil pe care RM l-a primit la Istanbul, în 1999, de la statele membre NATO…

- Ce anume l-a deranjat pe dl Ghimpu? S-a comentat despre respingerea aşa-numitului principiu al „acordului statului gazdă” în scrisoare…
- S-a spus asta, dar eronat şi fiind scos din context. Problema preşedintelui nu este cea a principiului în sine, ci e legată de eficacitatea lui şi, mai ales, modul în care ar putea să fie folosit în detrimentul intereselor de securitate ale statului independent şi suveran RM. Aş reaminti aici că acest principiu nu este unul nou, el conţinându-se şi în textul „Tratatului privind forţele convenţionale din Europa” adaptat, dar şi în Codul de Conduită al OSCE privind aspectele politico-militare ale securităţii. Totuşi, acest lucru, observă scrisoarea preşedintelui, nu a împiedicat Rusia să-şi menţină trupele ilegal în Transnistria! Deci, în sine, nu s-a dovedit a fi extrem de eficient. În plus, există riscul ca, în textul „Tratatului privind forţele convenţionale din Europa”, „principiul acceptului statului gazdă” să devină o substituire a angajamentelor luate de Rusia la Istanbul privind retragerea trupelor ruse din RM. Asta nu este de dorit. La Istanbul, Rusia s-a angajat să-şi retragă trupele într-o perioadă concretă de timp, pe când „principiul acceptului statului gazdă” nu presupune retragerea trupelor, ci aflarea lor în Transnistria cu acordul statului gazda. În consecinţă, „principiul acceptului statului gazdă” poate deveni o pârghie de şantaj în mâinile Rusiei în relaţiile cu RM. Adică, Moscova va putea şantaja Chişinăul în sensul că, dacă acesta nu-şi dă acordul pentru prezenta militară rusă în Transnistria, atunci Rusiei nu-i rămâne decât să recunoască Transnistria pentru a obţine „principiul acceptului statului gazdă” de la „Republică Moldovenească Nistreană”.

- Este cazul Georgiei de astăzi…
- Exact. În prezent, Moscova susţine că nu are nevoie de acordul Georgiei ca să-şi menţină trupele în Abhazia şi Osetia de Sud, pentru că are acordul acestor două entităţi nerecunoscute. Mai mult, Rusia poate să susţină că, dat fiind faptul că „principiul acceptului statului gazdă” se conţine într-un tratat ce se referă la armamentele convenţionale, acest principiu nu se referă la trupele ruse dislocate în Transnistria, pe motiv că acolo nu mai sunt arme convenţionale… Această scrisoare este deci o luare de poziţie în ceea ce priveşte problematica de securitate regională, dar şi un avertisment al preşedintelui şi nu văd de ce nu este îndreptăţit să îl facă. Dacă RM nu spune şi nu cere lucrurile acestea, cine ne aşteptăm să o facă în locul nostru?


Autor: Tatiana Corai
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.2004 secunde