Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 01:23

 

(interviu) Basarabeni Media Grup şi Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara - parteneri oficiali

adăugat 17 noiembrie 2011, 08:58, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

consul-onorific,silviu-sofronie,timisoara,

Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara şi-a început activitatea într-un spirit de susţinere a tinerilor basarabeni veniţi la studii în vestul României, astfel Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie a semnat recent un acord de parteneriat cu Basarabeni Media Grup în vederea iniţierii şi desfăşurării în comun a proiectelor care au tangenţă cu comunitatea basarabeană. De asemenea, prin intermediul acestui acord de parteneriat,Basarabeni.RO a devenit purtătorul oficial de cuvânt al Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, desemnând pentru această funcţie o persoană din cadrul organizaţiei. Astfel, cei doi reprezentanţi ai tinerilor basarabeni pe teritoriul României nu au ezitat să pună bazele unei colaborări fructuoase şi de lungă durată, sperând că la acest colectiv vor adera şi alte organizaţii non-guvernamentale din România. O activitate eficientă şi de impact necesită multă muncă, voinţă şi desigur o echipă care să lupte pentru apărarea şi dezvoltarea aceloraşi valori, fundamentul căreia a fost deja aşezat într-un loc sigur şi prielnic.

Zona de vest a României, fiind situată la o distanţă mai mare de locul de baştină al basarabenilor, avea nevoie de un reprezentant onorific care să aibă o putere mult mai mare în apărarea drepturilor şi soluţionarea problemelor cetăţenilor Republicii Moldova care s-au stabilit în această regiune. Iar colaborarea acestuia cu singurul portal de ştiri naţional dedicat basarabenilor din România – Basarabeni.ro, produs al organizaţiei Basarabeni Media Grup - este un exemplu demn de urmat, care va avea doar rezultate favorabile în acţiunile care vor urma.

Un vis al Domnului Consul şi în acelaşi timp o realitate care se apropie cu paşi repezi este formarea unui Centru Basarabean în vestul României, care se va concentra în jurul Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, acesta urmând să devină un punct de convergenţă al tuturor basarabenilor din România. Vorbim despre o realitate care se poate realiza doar prin colaborarea şi cu alte organizaţii non-guvernamentale, în special cu organizaţii ce reprezintă interesele tinerilor basarabeni veniţi la studii în România. Cu un plan de proiecte destul de bogat pentru anul ce urmează şi cu o echipă energică şi deschisă spre implementarea acestora, succesele comune urmărite de către Consulat şi Basarabeni Media Grup vor avea un impact pozitiv asupra comunităţii basarabene din Timişoara, precum şi asupra tinerilor din Republica Moldova. Deja a început crearea unei pârghii de conlucrare cu Republica Moldova şi consolidarea legăturilor economice, culturale şi sociale prin desemnarea unei persoane de legătură din partea Consulatului în Republica Moldova, pentru a facilita cooperarea dintre aceste două teritorii în cadrul proiectelor ce urmează.

Deschiderea Consultatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara şi receptivitatea acestuia în sprijinirea basarabenilor din regiune reprezintă un punct de plecare spre un viitor în care gândurile şi dorinţele cetăţenilor din Republica Moldova stabiliţi în România vor putea fi auzite, totul depinde şi de implicarea fiecăruia dintre noi în acţiunea de susţinere şi dezvoltare a acestui „centru basarabean” din Vestul României.

În continuare, puteţi citi interviul oferit de Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie.

Irina Bîstriţchi: Recent, a avut loc deschiderea oficială a Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara. În ce constă activitatea acestuia şi ce scop şi obiective se urmăresc, deoarece mulţi confundă activitatea unui Consulat Onorific cu activitatea unui Consulat de Carieră?

Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie: Consulatul de carieră deţine competenţa în materia eliberării de paşapoarte, acte de stare civilă, autentificării de procuri sau declaraţii, de certificare oficială a tranzacţiilor dintre Republica Moldova, România şi ţările limitrofe, asigură documentaţia de călătorie sau de şedere în Republica Moldova pentru cetăţenii din România, precum si din alte ţări. Toate funcţiile unui Consulat de Carieră sunt axate pe problema asigurării legalităţii activităţilor şi apărarea drepturilor cetăţenilor. Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, primul şi singurul Consulat Onorific al Republicii Moldova pe teritoriul României, are un spectru mai vast de activitate, astfel acesta include şi activităţi de promovare a Republicii Moldova în zonă şi a zonei respective în Republica Moldova, activităţi socio-culturale, de apropiere a acestor două ţări româneşti, de cunoaştere şi accept reciproc, de legături economice, culturale şi sociale, asigurarea contactelor de lungă durată între cetăţenii Republicii Moldova şi ai României si între instituţiile publice.

Odată cu deschiderea Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, o să ne implicăm cât mai activ în activităţile socio-culturale, academice şi economice din zona de vest. Consulatul are un teritoriu de activitate care circumscrie cinci judeţe -  Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.

Irina Bîstriţchi: Desfăşurarea unei activităţi cât mai eficiente a unei instituţii implică şi încheierea acrodurilor de parteneriat cu alte instituţii publice, private sau ONG-uri. Săptămâna trecută, Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara şi Basarabeni Media Grup au încheiat un acord de colaborare. În ce constă acest acord şi, cum credeţi, care vor fi rezultatele acestei colaborări?

Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie: Fiind o instituţie civică, cheltuielile unui Consulat Onorific nu sunt acoperite de Guvernul Republicii Moldova, astfel nu suntem marginalizaţi într-un cadran dur de activitate. Dezvoltarea şi evoluţia acestuia depinde de cei care se implică în activităţile desfăşurate, adică de Consulul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara şi tinerii basarabeni care s-au grupat în acest colectiv care urmează să-l consolidăm prin relaţii de colaborare între diferite organizaţii non-guvernamentale, cu scopul de a crea un “centru basarabean”. Acest contract de colaborare este un început pentru a atrage în aceste activităţi mai multe organizaţii din zonă, cum ar fi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara. Nu avem nicio culoare politică, ci o culoare etno-socială, noi suntem cei care vrem să devenim cetăţeni cu drepturi depline în această zonă, să fim acceptaţi, dar,în acelaşi timp, să şi oferim bogăţia de cultură din Republica Moldova.  Contractul semnat cu tinerii de la Basarabeni Media Grup presupune desfăşurarea activităţilor în comun în vederea creării unui “cuib al basarabenilor” în zona de Vest a României.

Irina Bîstriţchi: Ce proiecte aveţi planificate pentru anul 2012?

Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie: Am făcut un plan destul de desfăşurat de proiecte, fixând mai multe sfere şi direcţiile de activitate.  Unul dintre proiectele în derulare în care m-am implicat voluntar, în calitate de mentor, este programul de mentorat “Succes în România”, care este un proiect de educare a omului nou, de formare a tinerilor veniţi în Timişoara şi de a-i adapta la împrejurările specifice acestui oraş şi în consecinţă,  formarea noului “cetăţean European”.

În domeniul cultural, am planificat Festivalul Românilor de Pretutindeni organizat în Covăsînţ, judeţul Arad, în iulie, un festival frumos organizat în Tabăra de vară a Bisericii Ortodoxe din zona respectivă. La acest festival participă românii de pretutindeni, din ţări precum Serbia, Ungaria, Albania, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Estonia. Anul viitor, sperăm să reuşim să atragem mai multe formaţiuni folclorice din Republica Moldova, să organizăm o expoziţie a lucrărilor de artizanat a meşterilor populari, prin intermediul căreia am putea să prezentăm această ramură a culturii basarabene, prea puţin cunoscută în această zonă. De asemena, am vrea să implicăm în activitatea culturală şi tinerii basarabeni talentaţi din această zonă, care ar putea cultiva si promova specificul basarabean în diferite zone ale României.

Expoziţia tradiţională de primăvară “Vin Vest” a atras şi participanţi din Republica Moldova. Îmi pare rău că, până în ziua de astăzi, nu a luat parte nemijlocit niciuna dintre firmele serioase din Chişinău, care ar putea  participa şi la concursurile în urma cărora se acordă medalii şi premii. Avem un program de colaborare bine stabilit cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Timişoara, noi fiind şi reprezentanţii oficiali ai Camerei de Comerţ a Republicii Moldova în zonă, desigur că ne asumăm şi activitatea de promovare a producţiei din Basarabia în zona de vest a României şi invers.

Irina Bîstriţchi: Foarte mulţi studenţi au depus dosarele pentru obţinerea cetăţeniei române şi întâmpină dificultăţi în momentul în care doresc să afle la ce etapă de prelucrare se află acestea. Ar putea Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara să întărească legăturile cu Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi cu Primăria sectorului 1, Bucureşti în vederea oferirii de informaţii necesare tinerilor în procesul de redobândire a cetăţeniei?

Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie: Cunoaştem aceste probleme şi desigur că am vrea să creăm legături directe cu Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi de a dezgheţa situaţia actuală. Noi putem interveni ca şi un ajutor în a face legătura cu aceste instanţe, pentru facilitarea diferitelor probleme, dar nu cred că le vom putea rezolva foarte multe şi deodată.

Irina Bîstriţchi: Pentru o legătură mai sigură cu Republica Moldova, aţi desemnat o persoană responsabilă din partea Consulatului Onorific în Republica Moldova?

Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie: Desigur. Această idee a apărut pe parcurs. Am simţit necesitatea de a avea un reprezentant în Republica Moldova care ar fi mai aproape şi de zona de vest. Unul dintre acei discipoli ai societăţii studenţeşti şi culturale din vestul României, originar din Basarabia, care a plecat în Republica Moldova, a fost atras în activitatea de promovare a tuturor activităţilor Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timişoara. Există legături care nu pot fi făcute prin aparat telefonic sau prin poştă, ci necesită a fi create personal, în momentul în care îţi vine o idee. O persoană de legătură şi un om care cunoaşte şi zona din vest a României şi Basarabia ca şi ţară de baştină ne este de folos, astfel i-am atribuit un specrtu de activitate pentru Republica Moldova. 

Irina bîstriţchi: În Timişoara, s-au stabilit foarte mulţi basarabeni, atât studenţi, familii, cât şi refugiaţi din anii 40 ai secolului trecut. Cum intenţionaţi să ajutaţi comunitatea basarabeană din Timişoara?

Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie: Spectrul de activitate şi de implicare în diferite probleme creşte în fiecare zi. Nici nu mi-am imaginat că este atât de necesar un centru basarabean în Timişoara, problemele care se adresează cetăţenilor Republicii Moldova fiind mult mai vaste decât le cunoşteam la început. Problematica începe de la acţiuni de recuperare de averi de către cei refugiaţi din teritoriile fostei Românii Mari, inclusiv Basarabia şi Bucovina de Nord şi continuă cu orice probleme legate de trecut, present şi viitor ce ţin de relaţiile dintre teritoriile româneşti de pe ambele maluri ale Prutului.

 

Photobucket


Autor: Irina Bistriţchi
Sursa: Basarabeni.ro
Mult succes in continuare, sper sa reusiti sa contribuiti la intensificare relatiilor economice, culturale, sociale si educative intre R.Moldova si Romania :)
A comentat Octavian Balan 18 noiembrie 2011, 11:03


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3183 secunde