Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 06:40

 

Interviu cu Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor

adăugat 21 august 2008, 09:53, la Interviu / Reportaj

- Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit, în ultimul timp un grup de preoţi au formulat mai multe nemulţumiri, unele v-au vizat şi pe Înaltpreasfinţia Voastră. Cum comentaţi afirmaţiile lor?

În primul rând, trebuie să observ că forma pe care au ales-o aceşti preoţi, de a-şi exprima nemulţumirile, este total nepreoţească şi nu poate să nu trezească anumite bănuieli, de altfel, lucru remarcat şi de majoritatea preoţilor şi creştinilor noştri. Şi apoi ritmul alert în care au acţionat (câteva apariţii pe săptămână în diverse mijloace mass-media (ziare, radio, TV), duce la gândul că s-a acţionat după un plan bine gândit, care a avut ca scop destabilizarea Mitropoliei şi poate chiar scoaterea ei în afara cadrului legal din Republica Moldova, chiar dacă s-a afirmat că intenţiile sunt nobile - buna funcţionare a Mitropoliei. Cum să înţelegem, care poate să fie explicaţia, când, pe data de 10 iunie, a fost depus un memoriu semnat de 32 de preoţi 2 diaconi şi 1 ierodiacon, iar pe 19 iunie a fost depusă o scrisoare prin care am fost anunţat că 25 de preoţi, 3 diaconi şi 1 ierodiacon că ies de sub ascultare. Noi examinam memoriul pentru a da un răspuns (secretarul eparhial era în concediu) şi brusc suntem anunţaţi că nu mai respectă autoritatea noastră. Atenţie: după 9 zile de la depunerea memoriului! Este clar că s-a urmărit şocul, presiunea şi destabilizarea. În data de 22 iulie au anunţat a doua oară că ies de sub ascultare, de data aceasta au făcut-o în faţa camerelor de luat vederi. Se pare că nici această zi n-a fost întâmplătoare - era ziua de naştere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. A fost acesta cumva un "cadou"? De la cine? Sunt întrebări la care organizatorii ştiu răspunsul, dar la o privire mai atentă nu este greu să-ţi dai seama - s-a acţionat după un plan. Dacă se dorea cu adevărat o îmbunătăţire a activităţii Mitropoliei, cum s-a declarat, apoi, orice propunere o puteam discuta în interior, cu participarea consilierilor şi de comun acord, aşa, ca nişte feţe bisericeşti ce suntem, stabileam ce şi unde schimbăm pentru a activiza misiunea Mitropoliei. N-am afirmat niciodată că n-ar fi loc pentru mai bine, ba dimpotrivă. Dar faptul că s-a urmărit şi se urmăreşte show-ul nu poate fi contestat de nimeni. Şi încă ceva semnificativ. Cum se face că nişte feţe bisericeşti care se cuvine să fie nişte exemple cum trebuie respectat postul, îl încalcă într-un mod vădit necreştinesc. Au depus un memoriu şi era de datoria lor de slujitori ai altarelor să se înarmeze cu răbdare şi să lase să treacă Postul Sfinţilor Apostoli şi apoi să ne aşezăm frăţeşte să discutăm în pace. În realitate ce am avut? Tot Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel preoţii "nemulţumiţi" n-au lipsit de pe ecranele televiziunilor şi din paginile ziarelor, făcând diferite declaraţii care au tulburat viaţa religioasă a creştinilor noştri. Am fost nevoiţi să ne cerem scuze de la creştini pentru aceste acţiuni nesăbuite ale preoţilor buclucaşi. În tot acest timp eu m-am rugat pentru ei, ca să-i liniştească şi să-i lumineze Dumnezeu, să le dea duhul cel bun al ascultării.

- S-a spus că n-au fost ascultaţi . . .

- Motivaţia că nu s-a dorit să fie ascultaţi nu este serioasă. Este doar o încercare de a îndreptăţi aceste acţiuni neplăcute. După ce s-a depus memoriul din 10 iunie, tot dintre ei mi-au spus, că s-au înţeles că dacă va fi chemat cineva de Mitropolit pentru a discuta problemele abordate, să-i anunţe şi pe ceilalţi ca să vină toţi. Şi de fiecare dată au fost prezenţi 12-15 persoane. I-am ascultat în repetate rânduri, dar a fost imposibil să discut cu ei, pentru că toţi vorbeau în cor. I-am propus preotului Buburuz, ca cel mai în vârstă şi ca cel care are o vechime mai mare în Mitropolia Basarabiei (că ceilalţi ori au venit de mai bine de un an din Patriarhia Moscovei, ori i-am hirotonit eu 3-4 ani în urmă), să vină cu o listă de propuneri să le discutăm şi să căutăm soluţii împreună. Nu s-a dorit. Apoi în data de 15 iulie s-a convenit ca 3 persoane din partea acestui grup şi 3 consilieri delegaţi de mine pentru a discuta calm într-o formulă mai restrânsă, să întocmească o listă de propuneri pentru ca mai apoi, împreună, să le aprobăm şi să le punem în practică, ţinând cont de posibilităţile noastre. Nici aceasta n-a fost acceptată. În schimb au ieşit la Pro TV la 22 iulie şi au declarat că ies de sub ascultare. De ce aceste tensiuni între câţiva preoţi neascultători şi ierarh? Este limpede că se doreşte şi se urmăreşte cu totul altceva şi nu ceea ce se declară. Pe deasupra, trebuie să vă spun că aceşti preoţi buclucaşi veneau de fiecare dată în biroul meu, fără binecuvântare, cu camere de filmat conectate, refuzând să le deconecteze la cererea mea. Este greu să discuţi în asemenea mod, când cel care trebuie să vină să ia binecuvântare stă cu camera de filmat asupra ta şi o face pe surdul şi obraznicul. M-au filmat neîncetat şi sfidător, ca pe un criminal, pentru cronica poliţistă. Este clar că au încercat să facă o presiune psihologică asupra mea, dar asta arată cât de departe au ajuns aceşti preoţi pătimaşi în obrăznicia şi provocările lor.

Care ar fi, în opinia Înaltpreasfinţiei Voastre, cauza acestei răzmeriţe?

De fapt, din câte am înţeles, doar 5-6 persoane ştiu exact ce au de făcut. Ceilalţi au fost doar folosiţi. Iniţiatorii tulburărilor i-au dus în eroare pe ceilalţi şi au utilizat în mod fraudulos numele lor, recurgând la fals şi minciună. Cel puţin la 6 preoţi din protopopiatul Ungheni li s-au falsificat semnăturile. Şi preoţilor din protopopiatul Cahul li s-a smuls semnăturile, aceştia fiind minţiţi. Cel mai tânăr semnatar care şi-a anunţat ieşirea de sub ascultare era hirotonit de doar două luni. Este clar că a fost influenţat şi indus în eroare. La o privire mai atentă motivul tulburărilor conţine trei componente.

Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit, cred că ar fi bine să vă opriţi pe rând la fiecare dintre aceste componente…

Da. Prima este legată de Patriarhia Rusă şi structura ei locală. Ştiut este că îndată după recunoaşterea de către Patriarhia Română a vechilor episcopii ale Mitropoliei Basarabiei, Patriarhia Rusă a ameninţat că acest gest al nostru va avea consecinţe negative. Şi se pare că cei de la Moscova n-au minţit. Văd că Patriarhia Moscovei şi mitropolia ei din Republica Moldova acordă o atenţie sporită acestui conflict artificial şi chiar îl încurajează. Aţi văzut ce ştiri se difuzează pe site-urile acestor structuri bisericeşti? Aţi observat că interviul pătimaş al părintelui Petru Buburuz din ziarul "Timpul" a fost îndată pus pe site-ul Mitropoliei Chişinăului şi Moldovei? Patriarhia Moscovei a fost şi este împotriva episcopiilor Mitropoliei Basarabiei. Dar ceea ce este dureros este că şi acest grup buclucaş s-a arătat tare nemulţumit de aceste eparhii istorice, numindu-le "eparhii politice", "eparhii noi" sau "eparhii necanonice". Am aflat cu multă tristeţe că în toată această perioadă, o parte din preoţii organizatori au fost în legătură cu unii din conducerea Mitropoliei Chişinăului şi a Moldovei (Patriarhia Moscovei).

-Care ar fi a doua componentă?

A doua componentă este politică. Există forţe politice care doresc ca lupta dintre partidele politice să fie mutată în Biserică. Se cunoaşte că avem şi preoţi care, fără binecuvântarea noastră, au candidat şi sunt consilieri raionali, reprezentând anumite partide. Unul dintre ei, căruia i-am acordat toată onoarea şi cinstea, crezând că mă poate reprezenta în teritoriu, dar care s-a dovedit destul de nestăpânit în manifestările din ultima vreme, a fost preotul Ioan Mutu, consilier raional din partea AMN la Călăraşi. Ţinând cont de faptul că dl Vlad Cubreacov, care a reprezentat Mitropolia Basarabiei în instanţele naţionale, dar şi la Curtea Europeană, este şi membru al unui partid politic, s-a decis, se pare, să fie atacat şi din interiorul Mitropoliei. Dar este un mod ruşinos şi nedemn pentru politicieni să implice Biserica în politică. Dar fac un păcat şi acei preoţi care acceptă aşa ceva. Mă întreb dacă au făcut-o gratuit. Se pare că nu. Nu exclud nici invidia unora. Unii s-au simţit umbriţi de contribuţia dlui Cubreacov la înregistrarea Mitropoliei Basarabiei. Dar aportul lui este incontestabil. Unii sunt şi împotriva dobândirii patrimoniului, numai să nu se ocupe domnul Cubreacov cu această problemă. Trebuie să înţelegem însă că în Biserică fiecare e cu darul lui: unul cântă frumos, altul predică cu har, altul slujeşte cu dărnicie, dar prezenţa în instanţele de judecată cere alte aptitudini. Şi acolo, cu binecuvântarea noastră, ne-a reprezentat în toţi aceşti ani (peste 10) domnul Cubreacov, împreună cu alţi mireni binecuvântaţi. Acum este foarte urât că se loveşte în aşa mod şi cu atâta înverşunare în cel care a contribuit atât de mult la obţinerea drepturilor Mitropoliei noastre.

- Şi a treia componentă?…

A treia componentă, din câte s-au mai limpezit lucrurile, ar fi existenţa unor persoane care în viaţa lor n-au rostit un cuvânt bun la adresa Mitropoliei Basarabiei. Aceştia se află în legătură strânsă cu cei mai activi dintre cei "nemulţumiţi" şi i-a încurajat în acţiunile lor. Dar se pare că există şi nişte planuri meschine în ceea ce priveşte Mitropolia noastră nedorită în Republica Moldova. Aceste trei componente nu sunt străine una de cealaltă, ci s-au împletit într-aşa un mod şi s-au întărit reciproc, încât s-a ajuns, din păcate, la spectacolul zgomotos din ultimele 6-7 săptămâni.

-Cum comentaţi învinuirile de subordonare politică a Mitropoliei?

Mitropolia Basarabiei nu a fost, nu este şi nu va fi subordonată politic şi nici nu a desfăşurat, nu va desfăşura pe viitor activităţi cu caracter politic sau electoral. Martor ne este Dumnezeu şi toţi oamenii de bun simţ. Vorbele negândite sau provocatoare de felul celora că am fi înregimentaţi politic sunt neadevărate şi sunt propagate cu mare neruşinare. De fapt, acesta a fost unul din pretextele de prigonire şi neînregistrare a Mitropoliei noastre de către stat din 1992 până în 2002. Nimeni, nici chiar cei mai înrăiţi duşmani ai mei, nu poate spune că aş fi dat cuiva vreodată indicaţii să se facă agitaţie electorală pentru un partid sau altul. Resping categoric acuzaţiile nedrepte şi jignitoare de genul acesta şi le calific ca având un scop bine determinat - viitoarea campanie electorală. În acelaşi timp trebuie să vedem că în cadrul Mitropoliei Basarabiei sunt creştini care simpatizează cu diferite forţe democratice şi acesta este dreptul lor. Dar eu ca ierarh şi Mitropolia ca aşezământ de cult, inclusiv preoţii, nu putem şi nici nu ne îngăduie canoanele bisericeşti să facem partizanat politic. Biserica nu poate să dezbine, ci este locul unde se adună creştinii cu diferite convingeri politice, pentru a se împăca după războiul declaraţiilor electorale. Faptul că în lupta de dobândire a drepturilor noastre am fost sprijiniţi de un politician marcant al unui partid, cum este Vlad Cubreacov, nu înseamnă că suntem o anexă a acestui partid. Să afirmi aşa ceva înseamnă să duci lumea în eroare cu bună ştiinţă şi este un mare păcat. Dimpotrivă, persoanele care acuză au făcut şi fac politică cu adevărat. Însăşi ieşirile lor sistematice în presă constituie o adevărată politică. Şi mesajul lor este unul politic. Unii au fost chiar deputaţi, alţii sunt în prezent consilieri raionali ai diferitor partide politice, cum am mai spus. Şi se pare că unii preoţi doresc să intre şi în viitorul parlament. Preotul Petru Buburuz a candidat chiar pe listele Frontului Popular din Moldova, a fost deputat şi la Moscova. Şi în toţi aceşti ani a făcut declaraţii politice în sprijinul diferitor forţe politice. N-ar fi mai bine ca aceste feţe bisericeşti să caute de sufletele încredinţate spre păstorire şi să nu le intoxice sistematic şi conştient cu asemenea minciuni? Eu cred că da. Şi voi interzice ca la următoarele alegeri parlamentare preoţii să candideze sau să se amestece în campania electorală.

- Am observat că unele persoane publice s-au grăbit să se alinieze memoriului "celor 44", care niciodată nu au fost 44… Ce ne puteţi spune despre aceasta?

Noi înţelegem atitudinea unor intelectuali faţă de Mitropolia Basarabiei, dar doresc să-i asigur pe toţi că singura politică a Mitropoliei Basarabiei este mântuirea sufletelor credincioşilor care ne sunt încredinţaţi spre păstorire. Nu am uitat care a fost sau este contribuţia şi sprijinul fiecăruia la reactivarea Mitropoliei, dar şi după acea dată, de aceea folosesc această ocazie să le mulţumesc încă o dată. Antipatiile şi simpatiile lor politice însă nu se cuvine să fie amestecate cu misiunea Mitropoliei Basarabiei, aşa cum o fac, spre adânca mea întristare, din anumite motive, unii intelectuali şi unii preoţi politizaţi. Cu câţiva ani în urmă chiar au încercat să mă includă în fel de fel de Forumuri, publicau declaraţii cu numele meu, fără ca eu să semnez sau măcar să ştiu că ei fac asemenea lucruri nepermise. A trebuit să dau la un moment dat o Declaraţie de presă că nu am semnat nimic şi nu sunt înregimentat în nici un For. Am fost ameninţat de unii dintre aceşti intelectuali şi reclamat la Bucureşti. Iar acum aceşti intelectuali sar asupra mea şi asta mă mâhneşte şi mai mult. Ar fi mai bine dacă ei ar trece pe la biserică măcar din când în când. Sper ca trecutul comunist al unora dintre ei să nu-i împiedice să o facă. Chiar m-a pus pe gânduri că unii dintre intelectualii care se năpustesc acum asupra mea şi pe care lumea îi cunoaşte foarte bune au fost nu numai membri ai Partidului Comunist, ci chiar membri ai Comitetul Central al Partidului Comunist din RSSM sau conducători ai organizaţiilor comuniste sovietice, i-au cântat ode lui Lenin. Nimeni nu ştie când şi cum au ieşit aceşti oameni din apostazie, dacă şi-au luat sau nu canonul de sinceră pocăinţă.

-La multitudinea de apariţii ale grupului respectiv în mass-media, 2-3 în fiecare săptămână, Mitropolia Basarabiei a răspuns cu numai trei comunicate. De ce nu s-a răspuns pe măsură?

-Am ştiut din timp că ceva se pregăteşte, de aceea când a început acest tir mediatic am încercat să desluşim ce se urmăreşte în realitate pentru că numai cine nu doreşte nu poate să nu observe că mesajul aşa-zişilor nemulţumiţi nu vizează doar treburile Mitropoliei, ci este mai mult unul politic. Ai impresia că unii regretă că s-au făcut preoţi, comportamentul politicianist le este mai pe plac. De aceea nu am acceptat jocul lor.

-Cum apreciaţi atitudinea mass-media în reflectarea acestor evenimente?

-Cu tristeţe trebuie să spun că presa care se pretinde liberă şi echidistantă, nu este nici una, nici alta. Această presă a fost destul de generoasă cu grupul buclucaşilor, acordându-le spaţiu pentru orice declaraţie a lor, dar pentru poziţia Mitropoliei Basarabiei, exprimată în Comunicate de presă, ori nu se găsea spaţiu ori se dădea numai o parte din comunicat şi bineînţeles însoţit de diferite comentarii şi declaraţii nebinevoitoare. Practic am fost hărţuiţi de o anumită parte a presei. Ne convingem de asta urmărind presa din 25 iulie. Comunicatul Mitropoliei din 23 iulie ori nu a fost publicat deloc, ori a fost trunchiat şi plasat în pagina 16 însoţit de poziţia grupului respectiv. Era limpede că s-a urmărit defavorizarea Mitropoliei Basarabiei ca instituţie. Dar nu înţelegem de ce. Am rămas dezamăgit şi de postul de radio "Vocea Basarabiei", care în data de 27 iunie 2008 i-a oferit preotului Petru Buburuz în cadrul emisiunii "Forum Radio", moderator Arcadie Gherasim, mai bine de o oră, să-şi exprime poziţia, dar nu s-a găsit spaţiu pentru Comunicatul oficial care exprima poziţia Mitropoliei noastre, cu toate că am avut grijă ca informaţia respectivă să ajungă la timp la "Vocea Basarabiei". La cererea şi rugămintea mea părintească, Comunicatul fusese dus de un consilier al Mitropoliei Basarabiei la sediul postului de radio respectiv, în jurul orei 12.00. M-a mâhnit peste măsură şi zeflemeaua domnului Constantin Tănase de la "Timpul", care a sărit în capul meu cu reproşuri pentru care nu am oferit nici un prilej. Dar, să nu uităm cuvântul Mântuitorului: "Fericiţi veţi fi când vă vor ocărî pe voi şi vă vor prigoni, şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră…"

-S-a acuzat o inactivitate la Mitropolie…..

- Da. Şi cel mai înverşunat s-a arătat preotul Buburuz. Dar cum poate afirma că nu se face nimic şi că nu-l implic în activitatea Mitropoliei, când chiar el a declarat acum câţiva ani că se retrage din administraţie la parohie pentru că are de construit biserica. Şi aşa a şi făcut. Nu s-a mai arătat pe la Mitropolie decât ocazional. La propunerea mea a fost ales preşedinte al Consistoriului, care nu cere o prezenţă zilnică la Mitropolie, şi tot pe mine mă acuză că nu a făcut nimic nici în această funcţie. Cunoaşte cazuri de abatere morală a unor slujitori, - eu le-am aflat doar din presă, - şi, în loc să se autosesizeze, în calitatea sa preşedinte al Consistoriului, să cerceteze cazurile, după care să-mi prezinte concluziile, sfinţia sa preferă de câţiva ani să nu facă nimic, iar acum iese de câteva ori pe săptămână prin ziare şi pe la televiziuni şi spune că la Mitropolie nu se lucrează. Sunt curios să aflu cine i-a spus să facă aşa ceva şi de ce o face? În toată perioada cât preotul Buburuz a construit biserica, la Mitropolie s-a lucrat şi putem demonstra aceasta. Este ruşinos să afirmi aşa ceva când te-ai eschivat cu bună ştiinţă de la activitatea Mitropoliei. Se lucrează şi s-a lucrat în Mitropolia Basarabiei. Doar cei care au stat deoparte afirmă că nu s-ar face nimic. Când nu te implici e mai uşor să susţii că nu se face nimic.

-Care alte cerinţe mai înaintează acest grup?

-Am constatat că preoţii care au o vechime în Mitropolie şi care ar trebui să cunoască statutul, i-au indus în eroare pe ceilalţi preoţi care au venit de puţin timp din Patriarhia Moscovei, şi sunt majoritari în acest grup. Ei vor să aducă în Mitropolia Basarabiei practicile nestatutare din Mitropolia Chişinăului. Ei se contrazic în cerinţele lor. Pe de o parte, cer să se respecte Statutul, iar pe de altă parte, cer să fie încălcat. Spre exemplu, cer o adunare generală a preoţilor, unde să se aleagă conducerea - consilierii mitropolitani. Dar o astfel de adunare este absolut nestatutară şi ea nu poate să aleagă consilierii. Se urmăreşte, se pare, aruncarea Mitropoliei în haos. Pentru că ei ştiu că vor exista alţi preoţi, majoritatea lor, care cunosc Statutul şi nu vor fi niciodată de acord şi nu vor susţine, pe bună dreptate, ca adunarea eparhială să fie înlocuită cu o adunare a preoţilor. Trebuie să fie clar pentru fiecare, orice discuţie privind îmbunătăţirea activităţii Mitropoliei o putem petrece numai în limitele Statutului, pentru a nu luneca pe o pantă periculoasă şi pentru a nu lăsa loc pentru interpretări. Aş mai adăuga că a fost lansată cu bună ştiinţă multă dezinformare: ba că este "dictatură clericală", ba că preoţii au multă autonomie (deci, ce avem: dictatură sau autonomie?), ba că nu există Consiliu, ba că a fost desfiinţat, ba că a fost reînfiinţat, ba că se organizează "şedinţe secrete". Vedeţi în acest sens interviul preotului Buburuz. Noi nu cunoaştem ce înseamnă "şedinţă secretă", pentru că nu am colaborat, ca alţii, cu KGB-ul. În cadrul Mitropoliei Basarabiei activează Consiliul legal şi orice altă afirmaţie este făcută cu rea-credinţă pentru a dezinforma şi pentru a otrăvi sufletele creştinilor.

-Ce se v-a întâmpla cu cei care au declarat că ies de sub ascultarea Înaltpreasfinţiei Voastre?

-Constat cu durere că iniţiatorii acestor tulburări încă n-au înţeles în ce joc murdar au atras Mitropolia. În acelaşi timp, nu realizează că dauna cauzată Mitropoliei noastre, dar şi Ortodoxiei în general, este enormă. Nu putem şti cât au câştigat sectele din acest spectacol, dar, cu siguranţă, câştigul nu este mic. Totodată, mă bucur că tot mai mulţi preoţi încep să înţeleagă că au fost manipulaţi şi duşi în eroare. Aşa s-a întâmplat în Protopopiatul Ungheni, unde preoţii au cerut schimbarea protopopului Ioan Porcescu, care i-a dezinformat şi le-a falsificat semnăturile. Cei care doresc să revină sub ascultare vor trebui să facă paşii în sens invers. Aşa cum au anunţat în faţa camerelor de luat vederi că ies de sub ascultare, tot aşa vor trebui să declare că revin sub ascultare. Dacă va exista pocăinţă sinceră, va exista şi iertare deplină. Suntem în Biserică şi aceste noţiuni nu sunt pentru noi nişte simple cuvinte.

Autor: AP FLUX
Sursa: www.apflux.md
Sa te legi de biserica este pana la urma sinucidere politica sau publica curata.Cum este posibil sa crezi ca ai vreo sansa impotriva unei instituti asa de puternice ca biserica.Oamenii bisericii au trecut prin atatea nenorocirii de a lungul istoriei"doar in comunism au murit o multime prin inchisori si lagare comuniste"si vin acum trapadusii Moscovei si arunca cu noroi in ei.Faptul ca biserica ortodoxa romana a reusit sa reactiveze mitropolia Basarabiei este o victorie nepretuita pt cauza romanismului peste Prut.Aceste sicane ale moscovei nu vor face altceva decat sa va apropie pe voi ,basarabenii de biserica voastra nationala si astrala care este:BISERICA ORTODOXA ROMANA.
A comentat micael 21 august 2008, 12:50
Minte curat...Apararea sa in acest articol nu contine suficiente argumente.In primul rand prezenta continua a lui Cubreacov ca figura marcanta in activitatea mitropoliei o discrediteaza.Moderatorul a omis intrebarile delicate,falsurile declarate,fondurile derutate si pur si simplu furate.Toata apararea lui Petru e doar foc de paie.Biserica a fost in anabioza totala in toti acesti ani. Una din solutiile de rezolvare era indepartarea lui Cubreacov, cat de poleit de aur n-ar fi. Oare nu intelege Petru ca s-a acumulat prea multa mizerie prin simpla prezenta a acestui personaj politic.Relatiile de amicitie personale a lui Petru sant prioritare fata cele legate de biserica.Preotii doresc ca aceasta relatie sa fie terminata sau ca seful mitropoliei sa plece spaland si rusinea pe care a atras-o asupra mitropoliei.
A comentat fiti 24 august 2008, 17:28
este adevarat ca situatia reala este cunoscuta doar de preotii de acolo.pentru societate este insa foarte usor sa deduca cine pot fi prietenii lui Cubreacov in afara de comunistii cu care s-a aliat atat de strans.Preotii au cerut indepartarea sa din activitatea Mitropoliei.Ar fi fost un gest moral al Mitropolitului sa faca acest lucru imediat dupa 4 aprilie si dupa aflarea adevarului despre rapirea lui Cubreacov. Deputatul mincinos insa si-a continuat linistit activitatea in conducerea mitropoliei. Daca lucrurile vor evolua asa cum stim si nu se v-a scapa de Cubreacov, responsabilitatea in totalitate v-a fi pe constiinta lui Petru,care impreuna cu camaradul sau vor distruge mitropolia.Cum Rosca a anihilat pe un timp sectorul national in viata laica, la fel si prietenul sau Cubreacov v-a distruge cu dibacie diabolica structura nationala bisericeasca.
Sant oare atat de sterili la cap unii ca Mihai Cimpoi sau Grigore Vieru care au semnat declaratia din partea intelectualitatii? Nu cred. Si un scolar neinitiat in problema poate intelege ce se intapla de fapt. Pornind doar de la simplul proverb - spune cine sant prietenii tai ca sa-ti spun cine esti. Cine e cel mai bun sfetnic al lui Petru? Cubreacov. Cine e mana dreapta a lui Rosca?Cubreacov.Trebuie sa mai amintesc ce rahat de om e Rosca? Deci o stim cu totii...Atunci cine este Petru, de se tot se tocmeste cu acesti banditi? Exact, e unu ca ei...Deaceia nici nu are curaj sau sa-l elimine pe Cubreacov din viata Mitropoliei,dar nici sa se demita ca varianta alternativa.Utilizeaza aceleasi tactici pepecediste. Il parafrazam pe Rosca care zisese odata, ca daca pleaca el, ''pleaca" si partidul sau.Asa ca Petru v-a incerca sa faca acelas lucru, dar sa poata face in asa fel ca sa para ca noi am distrus.Nu e intamplator ca se preface ca ploua. Minte pir si simplu, cum o fac necontenit si camarazii sai de lupta - Cubreacov si Rosca.
Exista insa solutii si sper ca sa intervina corect BOR-ul.este un caz extrem de dificil pentru ei.personal nu stiu cum vor actiona,cum ticalosul de Vlad are deja trecere si acolo...
A comentat fiti 24 august 2008, 17:56


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0733 secunde