Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 05:31

 

Interviu cu istoricul Ion Varta despre activitatea colegului de breaslă Stephane Courtois

adăugat 26 iulie 2011, 17:35, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

europa-de-est,1937-1938,ana-cristiuc,asasinarile-si-deportarile-din-rass-moldoveneasca,basarbia,cristi-dumitru,deportarile-in-masa,dumitru-preda,eudoxiu-hurmuzachi,ion-varta,moscova,perioada-marii-terori,radu-baltasiu,stephane-courtois,vasile-soare,

Basarabeni.ro: Domnule Varta, pe data de 7 iulie curent, în Sala Senatului Universității din Bucuresti, a avut loc Conferința  ”Asasinările şi deportările din RASS Moldovenească”, la care  a participat şi istoricul Stephane Courtois. Ce puteți spune despre activitatea  Dumnealui?

D-nul Ion Varta:  D-nul Courtois este un istoric valoros, un nume de referință în istoriografia europeană, un specialist notoriu care are o preocupareconstantă pe durata ultimilor 40 de ani cu referire la regimul totalitar comunist. Fenomenul comunismului îl preocupă pe durata ultimelor decenii, pe parcursul lor a realizat multe proiecte frumoase, printre care cel mai admirabil proiect ar fi “Cartea Neagră a Comunismului”. Este un volum la care a lucrat în echipă, el fiind protagonistul, “viora întâi” în tot acest proiect care a sintetizat tot ce s-a scris cu referire la fenomenul comunismului până la apariția acestei carţi. La elaborarea volumului a fost utilizat un corpus de documente  importante pe care Stephane Courtois le-a identificat în arhivele din tările fostului lagăr comunist, în primul rând cele de la Moscova.  O contribuție semnificativă au avut-o şi  colegii D-lui, efectuând diferite investigații de arhivă în tările Europei de Est.

Stephane Courtois este profesor universitar, Director în cadrul Centrului Național pentru Cercetări Ştiințifice din  Paris. Are un palmares incredibil de peste 70 de lucrări monografice şi colective şi  peste o mie de articole, studii, cursuri pe care le susține de  la catedra universitară. De asemenea, desfăşoară  activități multiple şi pe alte direcții. Stephane Courtois este un animator important al proiectelor de publicare a unor documente ce deztăinuie  fenomenul comunismului. D-lui  face mari eforturi  in scopul  editarii unor lucrări merituoase, scrise de cei mai valoroşi specialişti din Europa cu  privire la acest cataclism social.  Toate aceste activități îl prezintă ca pe un istoric de primă mărime pe continentul european, fapt care generează solicitări  din partea multor universități.

Basarabeni.ro: Cine a participat la Conferinţă şi ce subiecte  s-au discutat în cadrul acesteia?

D-nul  Ion Varta: În vara acestui an D-nul Courtois a aceptat să onoreze o agendă  pe care i-am stabilit-o în prealabil. În cadrul acestui program riguros a realizat multiple acțiuni, una dintre acestea a fost cea la care v-ați referit şi dumneavoastră. Conferinţa a avut  o tematică amplă, cuprinzând   aspecte inedite legate de fenomenul comunismului din spațiul de la est de Prut, este vorba de: Asasinările  din RASS Moldovenească din perioada Marii Terori 1937-1938, deportările în masă din iunie 1941 şi cele din 6-9 iulie 1949. Protagoniştii discuțiilor au fost:  D-nul prof. univ. dr. Stephane Courtois, profesor.univ. dr. Dumitru Preda, prof.univ.dr. Radu Baltasiu, fostul ambasador al României în Kazahstan, Vasile Soare, director în Ministerul Afacerilor Externe, directorul general al Institututului Eudoxiu Hurmuzachi, dl. Cristi Dumitru.

Per total, în opinia mea subiectivă, evenimentul a reuşit, dialogul a fost unul consistent şi toți acei care s-au implicat în această discuție au invocat argumente concrete care reflectă şi contribuțiile domniilor lor în investigarea acestui fenomen, nu doar cel cu referire la Basarabia, dar şi penru întreg spațiu românesc. La un moment, discuția a derapat şi ne-am referit şi la fenomenul comunismului din Vechiul Regat al României: Basarbia, Ținutul Herța, Bucovina.

Basarabeni.ro: Am aflat că D-nul Stephane Courtois a onorat o agendă şi  la Chişinău. Care au fost principalele activități defasurate de D-lui  în capitala R.M?

D-nul Ion Varta: În afară de  cele de la Bucureşti,  Domnul Courtois a avut şi alte activități desfăşurate în Chişinău. Dacă le luăm în ordine cronologică D-lui a avut o ocazie fericită să se bucure de o înaltă  apreciere din partea Universității Libere Internaționale din Moldova, care prin vot umanim a decis să i se acorde titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul solemn a avut loc în sala Senatului ULIM cu participarea colegilor de breaslă de la Chişinău, a cadrelor didactice şi studenților de la ULIM . Până la urma actiunea a fost una cu conotații de suflet, întrucât era plăcut să remarci că toți acei care erau prezenți în sală aveau imprimate pe fețele lor o  satisfacție nemărginită de a-l avea în  calitate de oaspete pe renumitul istoric.

Stephane  Courtois a onorat mai multe invitații la diverse emisiuni radiofonice şi televizate. Cred că în total au fost vreo 7 astfel de evoluții. L-au solicitat să fie oaspete în cadrul unei emisiuni spciale de la Publica TV. A relatat despre  evenimentul de decernare a titlului de Honoris Causa  şi postul de televiziune Jurnal TV, postul de radio Moldova 1 şi multe altele.

În afară de acestea, D-nul Courtois a avut un moment plăcut şi surprinzător: o discuție cu un grup de 60 de tineri, cărora le-a ținut o prelegere. La sfârşit, d-lui mi-a mărturisit că a rămas plăcut surprins de pregătirea intelectuală a acestor tineri , de orizontul lor vast de cunoaştere.

D-nul Coutois o să mai revină la Chişinău, findcă  are un angajament formal față de  ULIM, va veni cu un curs de prelegeri în sesiunea de toamnă. De asemenea, D-lui a reuşit să negocieze cu o editură prestigioasă de la Chişinău, este vorba de Editura Litera, condițiile pentru tipărirea unui nou tiraj a “Cărții Negre a Comunismului”, de data aceasta la Chişinău. Ultima oară opera a fost tipărită în 1998, de atunci aceasta carte minunată şi extrem de utilă nu a mai fost  tirajată în spațiul nostru românesc. Iată că acum, D-nul Courtois are această ocazie, Editura Litera oferindu-se să-i acorde întreg suportul pentru a scoate la lumină un nou tiraj al ” Cărții Negre a Comunismului”. Apropo, D-nul Courtois a lansat pe 10 iulie cartea  la Bucureşti.

Basarabeni.ro:  Prin ce anume vă impresionează pe d-voastră “Cartea Neagră  a Comunismului”?

D-nul Ion Varta: “Cartea Neagra a Comunismului” este rodul utimelor eforturi pe care le-a depus Domnia Sa şi este, de fapt, o continuare a pledoariei pe care o cunoaştem din cărțile precedente.  Pe mine m-a impresionat, în mod deosebit, aceasta evoluție a  Domniei sale cu privire la comparația dintre regimul totalitar comunist şi cel nazist, dar sunt şi alte aspecte importante, relatate într-o manieră propie şi originală, care convinge prin abordarea profesionistă. Per ansamblu, o apreciez ca fiind o lucrare de referință, ce va impresiona cititori din lumea întreagă.

Basarabeni.ro: Un episod important al activității D-lui Courtois în România a fost defaşurarea Universității de Vară din Sighetul Marmației. Ne puteți oferi cateva detalii despre implicarea sa în derularea acestui eveniment?

D-nul Ion Varta: Într-adevăr, ultimul episod în cadrul activităților desfăşurate de istoricul Stephane Cortois în România, a fost cel de-al  XIV-lea ediție a Universității de Vară din Sighetul Marmației. Aceasta Universitate o conduce  în calitate de rector din 2001.  În activitatea universitară sunt implicate cadre didactice  remarcabile care vin cu prelegeri în fața tinerilor studioşi şi a  cadrelor didactice din ciclu gimnazial şi liceal, atât din România cât şi din Republica Moldova. Personal, apreciez mult activitatea D-lui Courtois în cadrul Universitatii de Vară, fiindcă alături de alți doi protagonişti: D-na Ana Blandiana şi D-nul Romulus Rusan acordă lecții de neuitat la peste o mie de tineri din spațiul românesc. La catedra acestei Universități sunt invitați cei mai valoroşi specialişti din Europa.  Fiind prezent în sala, am observat că interesul  a fost maxim, sălile au fost arhipline, asta denotă eficiența activități acestei Universități de Vară.

Per total, pentru 10 zile de activitate desfăşurată în România şi Republica Moldova, profesorul Courtois a realizat lucruri importante  pentru Domnia Sa, dar , în primul rând, pentru noi, toți cei care l-am avut  în preajmă şi am profitat de aceasta comunicare cu acest valoros istoric din Franța.

Basarabeni.ro: Vă mulţumim mult pentru interviul acordat.

http://cristiucana.wordpress.com/


Autor: Ana Cristiuc
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2453 secunde