Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 23:55

 

Întoarcerea printre basarabeni a singurului poet român din Kazahstan

adăugat 29 martie 2012, 11:45, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

kazahstan,riscani,balti,simion-plamadeala,andrei-udisteanu,

Un poet basarabean - care s-a refugiat în munca din minele din Kazahstan, după ce a refuzat, în anii '50, să predea în limba rusă pe malul stâng al Prutului - s-a întors acasă, în Republica Moldova, pentru a fi decorat de români.

Copiii în costume populare încep să dea semne de nelinişte în faţa indicatorului de la intrarea în sat. Neliniştit e şi calul pe care călăreşte un băieţandru. Colacii, sarea, vinul, catrinţele, pantofii cu toc-cui, iile, primăriţa, fotografii, cameramanii, totul e pregătit. Şi tocmai acum şi-a găsit un autoturism condus de un tip cu ochelari de soare şi steguleţul Federaţiei Ruse lipit în parbriz să iasă din sat, dispersând puţin adunarea cu profil tradiţional. Automobilul rusofil demarează, gazdele se regrupează în urmă pe şosea.

 

E ora prânzului la Grinăuţi, raionul  Rîşcani, Republica Moldova, un sat cu aproape 1.200 de locuitori de lângă Bălţi. Şi e poate prima dată când e cuprins de atâta vervă. Simion Plămădeală, un poet născut aici, plecat în Kazahstan pentru că nu voia să predea rusa lângă Prut, urmează să primească Decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A “Literatură”, din partea statului român.

Poetul întâmpină adunarea

Când automobilele negre ale oficialilor români şi moldoveni ajung la intrarea în sat, Plămădeală e deja pregătit. E îmbrăcat la costum, stă drept şi rosteşte tare, ritmat, pentru toţi cei sosiţi, aceeaşi formulă de bun-venit: „Vă spun cele mai frumoase, cele mai interesante, cele mai sublime cuvinte din lume, pentru că am venit să vă văd aicea în satul unde m-am născut, la Grinăuţi...”. E un discurs pe care îl va repeta, fericit, toată ziua.

Simion Plămădeală are 77 de ani. Uneori, e greu să-l urmăreşti. Dar e singurul poet de limbă română care a trăit mai bine de 60 de ani în Kazahstan (Plămădeală s-a mutat acum câțiva ani în Belarus). Printre kazahi, trăiesc în jur de 40.000 de români, neoficial. Mulți au uitat limba maternă. Așa că povestea lui Plămădeală, recunostituită mai degrabă prin ochii celor care l-au descoperit ca poet acum câţiva ani, face tabloul unui om care a învins frica de a vorbi româneşte în fostul spaţiu sovietic.


UN MINER SCRIE
„Cât am fost acolo, mă gândeam: Unde e România mea?”

În urmă cu câţiva ani, profesorul şi fostul deputat moldovean Vasile Şoimaru intra în casa lui Simion Plămădeală, din oraşul minier Karaganda, Kazahstan. Şi se minuna de câte cărţi, vreo 3.000, în limba română strânsese Plămădeală. Şoimaru l-a mai găsit şi cu mii de versuri în limba maternă, strânse prin saci de care se împiedica. Scrise cu o oarecare simplitate țărănească, dar pline de declaraţii de dragoste faţă de ţară, poeziile lui Plămădeală l-au convins pe Şoimaru că acolo locuia un om care nu a renunţat să gândească româneşte, chiar şi aşa, prins timp de decenii în aparatul sovietic.

„Mai bine plec şi o să vă scriu poezii”

În 1959, tânărul Simion Plămădeală de atunci îşi vindea un sacou pentru a pune mâna pe un volum, în grafie latină, cu „Poezii” de Mihai Eminescu. Poetul lui preferat, al cărui portret îl ţine acasă, lângă fotografia părinţilor. Dragostea asta pentru limba maternă a fost cea care avea să-l trimită însă în exil.

„Am învăţat în institutul pedagogic „Ion Creangă”, la Chişinău. Apoi a trebuit să dau examen, dar am zis că plec. Ei îmi spuneau că dacă am terminat institutul acuma trebuie să lucrez pe malul Prutului, în limba rusă. Şi eu le-am spus: Lasă că eu mai bine plec şi o să vă scriu poezii! Am vrut să plec departe, să mă întâlnesc cu fel de fel de oameni. Şi am plecat la Kazahstan. Acolo am lucrat la ţelină, apoi am construit case, apoi la mină...”, scurtează Simion Plămădeală, lângă casa sa natală din Grinăuţi, traseul său spre Kazahstan. De alături, Vasile Şoimaru spune că Simion Plămădeală a avut, de fapt, motive foarte serioase de a-şi părăsi casa.

De ce a fugit de acasă

În primul rând, ca student, s-a exprimat în favoarea grafiei latine când ruşii căutau să îngroape orice brumă de românism, explică Vasile Şoimaru. Apoi, nu era cel mai „disciplinat” dintre tinerii socialişti din URSS.

„A aruncat carnetul de komsomolist în faţa grupei de studenţi. Aşa curaj! Mie mi-a povestit asta prozatorul Spiridon Vangheli, tot de aici din Grinăuţi, coleg  cu el, cum s-a întâmplat asta. L-a chemat comitetul de partid pe Spiridon Vangheli şi l-au întrebat dacă nu poate să facă ceva cu consăteanul lui. El a aruncat carnetul că-i luau cotizaţie şi le-a zis: „Dar cât am să mai plătesc!”. Pe urmă a început să fie chemat la Securitate. Nu a fost bătaie acolo. A fost bătaie verbală. Dar s-a speriat...”, spune Vasile Şoimaru. Aşa că Simion Plămădeală a luat, alături de câţiva prieteni, drumul Orientului.


RECITAL. Vasile Șoimaru îl ascultă pe Plămădeală citind una dintre poeziile sale despre gulagurile comuniste.

Se tăcea în Karaganda

Din câte se pare, în drumul său, Simion Plămădeală a fost tentat să emigreze undeva în Canada, unde îl aştepta un bunic, mecanic auto acolo. Dar n-a fost să fie. A rămas prin Kazahstan, după ce a bătut, cu diverse treburi, stepele prin Mongolia.

Când a ajuns în Karaganda din Kazahstan, „acolo nu era nimic”. Un oraș care se ridica pe sistem sovietic. Simion a lucrat în construcţii, la locuinţele ce răsăreau pentru oamenii muncii din oraş. Apoi a intrat electrician la minele de cărbuni de acolo, unde a lucrat timp de 33 de ani.

Karaganda era un oraş care se clădea pentru o mixtură de naţii, calculate azi ca fiind în număr de vreo 130. Erau mulţi germani ce fuseseră deportaţi după război, de ei îşi mai aminteşte Simion Plămădeală. Erau şi moldoveni. Doar că se temeau să vorbească româna.

„Eu acolo, în Kazahstan, am văzut că toţi tăceau din gură, parcă erau muţi. Şi vorbeau moldovenii numai în limba rusă la mină, sub pământ. Dar eu le-am zis, în română: „Băi, dar de ce nu vorbiţi acolo sus aşa?””, povesteşte Simion cum propunea vorbirea în limba maternă măcar sub pământ. Pur și simplu, nu înţelegea de ce trebuia să tacă. Era ceva moştenit de la mama lui, lasă să se înțeleagă. „Mama mea când m-o făcut pe lumea asta mi-o spus: pleacă unde vrei, dar unde oi pleca, niciodată să nu uiţi că avem o singură limbă, română. Să nu spui niciodată nimănui că eşti moldovean sau basarabean. Eşti român!”, spune bărbatul.

Câteva aspecte cu KGB

În Karaganda, moldoveanul care nu ezita s-o rupă uneori pe română printre sovietici nu era un tip care să fi fost pe placul autorităţilor. Dar ăsta e un capitol la care bătrânul spune că nici nu vrea să se gândească.

„Dar eu ştiu că de două ori au vrut să mă împuşte”, spune apoi deodată. Nu ştie nici azi cine, nu se aruncă să strige: „KGB”. „Dar am cunoscut o femeie, o evreică, Marta Ivanova Romanovna. Ea era persoană importantă acolo. Şi mi-a spus: „Băi, nu face gălăgie cu dânşii! Mai bine vorbeşte aicea cu mine. Cât stai cu mine, nu vei avea probleme”. Şi când a venit Gorbaciov ea mi-a zis: „Nu mai trebuie să lupţi cu dânşii”. Ea m-a scăpat de două ori de la moarte”, crede azi poetul român din Kazahstan.

„Unde e România mea?”

I-a fost greu. I-a fost greu şi pentru că era departe de casă - unde s-a întors mai hotărât de-abia prin anii 80, în vizite - , dar şi pentru că viaţa de miner nu avea cum să fie una uşoară. A strâns, primind cum a putut, de la rude și alte cunoștințe, de-a lungul anilor cărți și publicații în limba română.

„Cât am fost acolo, mă gândeam: „Unde e România mea? Ce fac oamenii acolo? Când ne vom întâlni şi ne vom uni pentru totdeauna?”. Aveam o nostalgie extraordinară. Eram întotdeauna departe de aici, de locul unde m-am născut! Şi întotdeauna îmi aminteam de oamenii, de feţele celor care au rămas unde m-am născut”, spune Simion Plămădeală.

Anul trecut, Simion a văzut totuşi România. Şi i s-a părut „extraordinar”. De fapt, acum, la 77 de ani, Plămădeală pare că a învăţat să spună că totul, lumea, oamenii de oriunde, sunt „extraordinari”. Nici cu ruşii nu pare să mai aibă ceva de împărţit. „Vă spun şi dumneavoastră şi la Rusia cele mai frumoase cuvinte!”, zice. „Pentru că nu mai vreau acuma, la 77 de ani, să vorbesc contra lor”, adaugă poetul din Grinăuți.

De fapt, nici nu prea mai e loc de vorbă. Pentru că Simion Plămădeală a scris. A scris tot ce trăia. A scris şi-n rusă, a scris şi-n română, a scris şi-n „tătărească”. Acum e tolerant. Azi crede că „Vladimir Vladimirovici Putin e un om extraordinar”. Deşi şi asta are o explicaţie originală. „Eu cred că e un om care a venit din Basarabia”, e de părere Simion Plămădeală.

Final cu serbare şcolară

E aproape ora 13. La şcoala gimnazială din Grinăuţi, unde Plămădeală a urmat cursurile primare, se foieşte tot corpul profesoral, aducând ultime pregătiri. Aici se va citi ordinul prin care basarabeanului i se recunoaşte meritul de a nu-şi fi pierdut limba şi originile române în Kazahstan.

Oficialii sunt conduşi spre sala de spectacole, pe holuri de a le căror pereţi atârnă panouri cu „drepturile şi obligaţiile elevului”. Sau pe lângă „Ungheraşul Armatei Naţionale” – un straniu avizier pentru cei mici plin cu fotografii cu militari la antrenament şi informaţii legate de înrolare.

Sala e plină ochi de săteni. S-a auzit că va cânta şi o interpretă de muzică uşoară, ce va fi ulterior identificată într-o rochie roz, mulată, undeva, pe holurile şcolii. Până una-alta, sunt citite versurile lui Simion Plămădeală cu intonaţie studiată de eleve în port naţional. Apoi are loc şi o scenetă, în care rolul mamei lui Simion Plămădeală, strângând la piept o fotografie cu poetul, e jucat tot de o elevă, pe o melodie despre dor de casă. Câţiva zâmbesc. Dar la partea asta Simion Plămădeală lăcrimează.

DE CE A FOST DECORAT
A promovat „valorile naţionale şi culturale ale României”

Decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A „Literatură”  i-a fost oferită duminică lui Simion Plămădeală de secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac, din partea preşedintelui Traian Băsescu, „în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

La eveniment, poetul din Kazahstan a cunoscut-o pe poeta Ana Blandiana, iar şcoala din localitate a beneficiat de mai multe donaţii de carte din partea oficialilor români. Plămădeală a mai fost felicitat şi de primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, de ambasadorul român în Moldova, Marius Lăzurcă, dar şi de Nicolae Plushkis, preşedintele Societăţii Culturale a Românilor din Karaganda, sosit din Kazahstan.


Autor: Andrei Udişteanu
Sursa: www.evz.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2734 secunde