Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 06:38

 

Între libertatea ţarcului rusesc şi dictatura competiţiei europene

adăugat 18 mai 2012, 07:42, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ion-chislea,uniunea-europeana,uniunea-euroasiatica,republica-moldova,

În lipsa unei idei naţionale bine conturate, Republica Moldova, fiind situată între doi poli de atracţie geopolitică, are toate şansele să aibă soarta măgarului lui Buridan, care, neputând alege dintre două căpiţe de fân la fel de atrăgătoare, în cele din urmă şi-a dat obştescul sfârşit. Comparaţia este totuşi destul de aproximativă, or faimosul măgar era atras de două căpiţe identice, acest fapt determinându-i în totalitate nehotărârea. La noi situaţia este puţin mai dificilă, or până în prezent nu ne-am determinat cel puţin după ce criterii ar trebui să facem alegerea.

Dacă urmărim orientarea  geopolitică a moldovenilor luând ca bază rezultatele sondajelor de opinie din ultimul timp, constatăm că unicul principiu care cât de cât se conturează pare a fi cel ce ţine de beneficiile de moment pe care le poate oferi o alegere sau alta.  Astfel, pe când Uniunea Europeană reprezenta o oază de bunăstare lipsită de probleme, iar moldovenii nici nu-şi imaginau că aderarea la ea presupune vreun oarecare efort, sondajele reflectau o simpatie covârşitoare faţă de această opţiune. Când însă integrarea a devenit o realitate, deşi nu foarte apropiată, şi am fost puşi în situaţia de a demonstra cât suntem de pregătiţi pentru a intra în familia democraţiilor europene, entuziasmul s-a cam şifonat.  Iar când am mai descoperit cu stupoare că şi la ei există probleme, au devenit tot mai evidente nostalgiile după liniştea ţarcului imperial.

Evenimentele de ultimă oră au toate şansele să accentueze această stare de spirit. Alegerile parlamentare din Grecia şi cele prezidenţiale din Franţa, ar putea, potrivit analiştilor, amplifica criza Uniunii Europene. Mai mult, statul elen este tot mai aproape de a părăsi zona euro, creând un precedent periculos în condiţiile unui euroscepticism tot mai accentuat. La celălalt capăt, Rusia l-a învestit în funcţia de preşedinte pe Vladimir Putin, care, dacă dăm crezare aceloraşi sondaje, este cel mai popular politician printre moldoveni. Fostul agent KGB nu şi-a ascuns niciodată aspiraţiile imperiale şi nu încape îndoială că pe parcursul acestui mandat va face tot posibilul pentru  a reface imperiul într-o formă sau alta.

De fapt forma deja a fost găsită, Federaţia Rusă urmând a domina Uniunea Euroasiatică, o construcţie din câteva foste republici sovietice „după modelul celei europene însă care nu-i va repeta greşelile” după cum afirmă strategii de la Kremlin.  În ce bază se va crea această nouă comunitate şi cum va influenţa ea pozitiv economia ţărilor ce vor adera şi, în special, a Republicii Moldova?

Adepţii vectorului euro-asiatic vorbesc în general despre trei beneficii: asigurarea unei pieţe de desfacere vaste pentru mărfurile moldoveneşti, deschiderea pieţei forţei de muncă şi gazele ieftine.

Capcana pieţelor nepretenţioase
Într-adevăr, capacităţile de consum ale pieţelor ruseşti reprezintă o atracţie pentru toată lumea, nu doar pentru ţări de genul Republicii Moldova. La noi, această atractivitate creşte dacă ţinem cont de faptul că ruşii nu sunt atât de pretenţioşi când este vorba despre standarde şi calitate. Dacă suntem suficient de servili în ce priveşte politica externă, bineînţeles. Este accesul la piaţa rusească în aceste condiţii un avantaj pentru economia moldovenească?

În condiţiile actuale, când criza Uniunii Europene şi politicile de austeritate, aplicate pentru a o depăşi, au redus drastic cererea de pe pieţele europene, pieţele partenerilor din CSI, în special cele ale Federaţiei Ruse devin foarte atractive. Mai ales, că aici exportatorii moldoveni nu trebuie să depună prea mari eforturi pentru a se conforma unor standarde greu de atins. Însă, anume aici se ascund minusurile acestui, în aparenţă, avantaj. După cum se ştie, deşi ruşii nu au mari pretenţii faţă de mărfurile importate, devin foarte exigenţi faţă de partenerii lor din „vecinătatea apropiată”, când aceştia promovează o politică externă ce nu corespunde aşteptărilor Moscovei. În realitate, această exigenţă nu este, decât o măciucă de îmblânzire a vasalilor neascultători, iar efectul ei este cu atât mai mare, cu cât aceştia depind mai mult de pieţele ruseşti. În aceste condiţii, cerinţele reduse pentru mărfurile importate, ţinând cont de pofta moldovenilor de profit uşor şi fără multe bătăi de cap, ar putea conduce la o dependenţă tot mai pronunţată şi ar fi destul de dificil de a scăpa de ea, or pentru a accede pe alte pieţe, pe lângă conformarea la anumite standarde, trebuie să faci faţă şi competiţiei destul de strânse.  Probabil acesta a fost unul din motivele Rospotrebnadzorului rusesc, care recent  a acceptat reliberalizarea importului de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă.

Întâmplător sau nu, acest lucru s-a întâmplat tocmai în momentul, în care piaţa chineză a început să se profileze tot mai clar ca o alternativă de export pentru vinurile moldoveneşti. Rămâne de văzut dacă vinificatorii noştri au învăţat lecţia din 2006 şi nu se vor porni în goana după profituri rapide, uitând de siguranţa pe care o oferă diversificarea pieţelor.

Cum gazul ieftin ne poate costa foarte scump?!
În ce priveşte gazele ieftine, Federaţia Rusă are un program, prin care urmează a creşte preţurile pentru acest combustibil chiar şi pentru consumatorii ruşi, nemaivorbind de potenţialii colegi  de Uniune. Însă, chiar dacă vom putea beneficia totuşi până la urmă de gaze relativ mai ieftine faţă de alte state europene, este acesta un avantaj atât de mare, pe cât vor să ne convingă adepţii aderării la Uniunea Euroasiatică? Acum un an, centrul de analiză Expert-Grup, împreună cu o echipă de experţi germani a elaborat un studiu, în care a demonstrat cum un preţ mai mic nu duce neapărat la cheltuieli mai mici. Ideea era că preţul redus, într-o perspectivă medie descurajează investiţiile în eficienţa energetică şi conduce la utilizarea mai puţin raţională a resurselor. Astfel, gazul ieftin nu implică şi plăţi semnificativ mai mici pentru importul de energie într-o  perspectivă de lungă durată deoarece se creează o deprindere de a consuma mult şi ineficient.

Accesul pe piaţa rusească a muncii, ce câştigă economia moldovenească pe termen lung?

În condiţiile, când, ţările Uniunii Europene, din cauza crizei oferă tot mai puţine locuri de muncă, inclusiv pentru cetăţenii moldoveni, şantierele din Federaţia Rusă, care necesită tot mai multe braţe de muncă, constituie o gură de aer pentru economia moldovenească. Deşi se reduce volumul remitenţelor din UE, creşte cel din Rusia, fapt ce menţine nivelul consumului din Republica Moldova şi respectiv, economia în ansamblu.  Datele statistice confirmă această stare a lucrurilor, în 2011 cetăţenii Moldovei  primind  din Federaţia Rusă peste un miliard de dolari, în creştere cu  27,3 puncte procentuale faţă de 2010.

Piaţa rusească a muncii, nu poate însă fi o soluţie pentru economia moldovenească pe termen lung. Doar dacă autorităţile nu vor să menţină modelul actual economic bazat pe exportul forţei de muncă.

Dacă vrem o economie performantă, concetăţenii noştri trebuie să se întoarcă acasă, să producă valoare adăugată aici care să fie exportată şi să asigure creşterea.

Ne uneşte subdezvoltarea economică
Pentru aceasta însă sunt necesare investiţii iar acestea vin, de regulă doar atunci, când este asigurată  funcţionarea legii. Nu cred că Federaţia Rusă sau alţi potenţiali aderenţi la Uniunea Euroasiatică  reprezintă cele mai reuşite modele de funcţionare a legislaţiei.

De fapt, aderarea la această construcţie este atractivă doar prin prisma faptului că toţi potenţialii candidaţi sunt aproape la fel de subdezvoltaţi economic încât nu trebuie să îndeplinească vreun oarecare barem pentru a fi acceptaţi de ceilalţi. Dacă Republica Moldova exportă forţă de muncă, Federaţia Rusă şi Kazahstanul îşi asigură veniturile, în special din exporturile de materii prime şi nu se văd semne că trendul ar putea fi schimbat în viitorul apropiat. Pentru aceasta sunt necesare reforme radicale, inclusiv la nivel politic, însă statele potenţiali candidaţi ai Uniunii Euroasiatice, care balansează între dictatură şi oligarhie sunt departe de astfel de intenţii.


Autor: Ion CHIŞLEA
Sursa: eco.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.2589 secunde