Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 05:28

 

„La studii LA România”

adăugat 04 august 2011, 03:35, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

stela-popa,limba-romana,studii-in-romania,la-romania,

Am rămas siderată când am văzut sincronul din reportajul de mai jos: „Nu sînt ÎNCREZUTĂ că chiar și dacă sînt admisă LA România o să plec”. Așa a răspuns reporterului o tânără absolventă care stătea la coadă la Consulatul României ca să depună actele pentru studii peste Prut.

Ei bine, două greșeli de exprimare de felul acesta, o topică total aiurea și te întorci în R. Moldova, din România, mai moldovean decât toți moldovenii lui Voronin. Garantez! Mai pe înțeles, trântești două perle de felul acesta la București, Iași, Cluj, Timișoara sau oriunde în alt colț al României, te corectează oamenii de câteva ori, tu te superi și, deh, se umflă fasolea în tine că „nu ești înțeles” și, gata, te întorci supărat foc  pe „pi…ri șiai di români”. Exemplele sunt cu duiumul. Nu de puține ori mi-a fost dat să fiu martor la asemenea scene. Și nu de puține ori am văzut oameni frustrați care, din cauza handicapului lingvistic pe care nu se străduiau să îl depășească,  nu erau tocmai recunoscători pentru șansa acordată de statul român. Dimpotrivă!

În realitate, lucrurile stau altfel. M-am convins că cine vrea să cunoască limba română corect o poate face cu același succes și la Chișinău, inclusiv la Universitatea Slovonă, sau la Comrat, de ce nu. Totul depinde de voința fiecăruia și de cei pe care îi consideră învățători. Sigur, avem destul de recuperat pe direcția asta, dar important este să ne străduim și să nu botezăm vorbirea anagramată și cu rusisime drept „limbă moldovenească”.

Ei bine, de mult doream să scriu câteva rânduri despre complexul lingvistic al moldovenilor-basarabeni în raport cu cei de dincolo, din România. Personal, consider că este o frustrare pe care nu facem decât să ne-o inducem noi înșine.  Vedeți ultimul sondaj Soros în care se arată că românilor chiar le place accentul basarabean! Așadar, nu accentul e de vină, ci necunoașterea provenită din ignoranță și indiferență față de limba pe care o vorbim. Și aduc un exemplu. Mai nu mi-au căzut urechile când mi-a fost dat să aud de la un basarabean: „Cum te-ai încadrat CU limba la București? Ți-a fost greu, nu-i așa?” No comment…  Un lucru însă este cert: nu puțini au fost cei de peste Prut care, auzindu-mă vorbind, s-au mirat că sunt de la Chișinău. Și nu sunt nici pe departe un caz singular. Repet, depinde totul de noi și de cât de mult ne pasă de limba pe care o vorbim. 

Concluzia: mergeți ÎN România, nu numai la studii, dar înainte de asta mai puneți mâna pe carte. Nu de alta, dar în stânga Prutului sunt atâția „moldoveni”, că nu mai e nevoie de alții în devenire.

La 20 de ani de independență, mi-aș dori să fim mai puțin frustrați în raport cu limba pe care o vorbim. Știu că nu e numai vina oamenilor simpli, ci și a politicienilor care au stat la cârma statului și unii dintre ei au vorbit și vorbesc „mai rău decât ciobanii”, vorba vine, dar mi-aș dori ca măcar de acum încolo să înțelegem că felul cum vorbim contează. Și pentru asta nu e nevoie să fii în UE, în NATO…

Deocamdată.


Autor: Stela Popa
Sursa: stelapopa.unimedia.md
eu sunt martor la acest evenimet )
A comentat Sandi 04 august 2011, 05:42
sa stii ca ai spus un mare adevar ... ,mult conteaza si sa stii cum sa vb ...eu consider ca daca vom primi mustrari din partea rominilor in privinta asta ..nu cred ca e nimik de rau ,ci din potriva ne ajuta sa ne corectam vocabularul ...
A comentat anka 04 august 2011, 10:16
romanilor si dimpotriva impreuna, ne corectam vocabularul unul altuia
A comentat vladislav85 04 august 2011, 14:38
romanilor si dimpotriva impreuna, ne corectam vocabularul unul altuia
A comentat vladislav85 04 august 2011, 14:38
romanilor si dimpotriva impreuna, ne corectam vocabularul unul altuia
A comentat vladislav85 04 august 2011, 14:39
Nu va mai stresati.Ai mei copii, ambii, asi fac studiile in Rom.,Unul vorbeste curat ROM fara accent altul la fel ca in MD si niciodata nimeni nu i-o facut observatie,ba dinpotriva le place vorbirea noastra.
A comentat monah2010 04 august 2011, 21:10
@monah2010
Nu trebuie sa fie motiv de stres sau de complex de inferioritate, insa nici nu trebuie sa te culci pe-o ureche cum ca "romanilor le place vorbirea noastra", pentru ca problema este in a cunoaste si a vorbi CORECT limba romana. Ca parinte cu atat mai mult ai datoria de a-ti indruma copilul catre cunoastere, indiferent de domeniu si cu atat mai mult cand este vorba de limba stramoseasca (Sper sa nu mi-o iei in nume de rau, insa apropo de "le place vorbirea noastra", eu sunt din Romania si chiar nu mi-a placut deloc ca in scurtul tau mesaj ai facut 3 greseli. De punctuatie...nu mai amintesc!)
Numai bine!
A comentat UnEscu 05 august 2011, 07:04
Este foarte important sa stii sa vorbesti corect, limba literara trebuie cunoscuta si utilizata de noi toti. Eu personal stau in Romania de multi ani si am fost peste tot, de la nord la sud si de la vest la est, vreau sa va spun ca in toata Romania se vorbeste cu accent, ma refer la localnici ai unor regiuni. Acest accent este de fapt grai, in unele regiuni localnicii chiar se mandresc cu graiul lor, de exemplu cei din Maramures, Ardeal, Banat vorbesc cu mandrie in graiul lor, in partea olteniei iarasi exista un grai specific. Problema apare in partea moldovei din dreapta si stanga Prutului unde graiul sau cum zic multi accentul devine o rusine si nu inteleg de ce...
Ca si concluzie nu va indemn sa vorbiti in graiul moldovenesc cand veniti la studii in Romania, invatati sa vorbiti corect si literar si fara rusisme sau alte bazaconii dar nici sa va fie rusine de graiul vostru, ca acest grai este o particularitate a zonei in care ne-am nascut.
Succes la toata lumea.
A comentat Alexandru Rîșneac 05 august 2011, 08:59
P-ru UnEscu.Da,e posibil sa fi facut greseli,dar,daca intr-adevar sunteti din Rom nu ar treb sa faceti asemenea concluzii, de gramatica sau....Eu am peste 50 de ani si nu am invatat in vremea mea grafia latina,am invatat-o asa cum am putut de la copii.Si cu atat mai mult locuiesc intr-o regiune a tarii unde nu se vorbeste si cu atat mai mult nu se scrie in Rom.Eu cred,ca,in comparatie cu altii,care au o mai mare posibilitate de a scrie corect sau a vorbi in l.Rom,eu ma discurc bine.Dv.la moldovenii din Rom,din Iasi,Bacau..... tot le aratati unde si cum sa se exprime?Copiii mei si unul si altul vorbesc corect Romana,numai ca unul din ei vorbeste la fel ca in MD din Rom.
A comentat monah2010 05 august 2011, 12:30
Stimate domn/stimata doamna, nu am vrut in niciun fel sa va jignesc si nici nu cred ca am facut-o. Concluzia pe care am tras-o din comentariul postat initial a fost acea ca nu stapaniti foarte bine limba romana, dar asta nefiind o tragedie. Cred ca cel mai bine v-a raspuns Alexandru in comentariul anterior si subscriu si eu la ceea ce spunea el: nu are importanta si nu ar trebui sa deranjeze "accentul", ci stalcirea cuvintelor sau inlocuirea loc cu cuvinte din alte limbi. In ceea ce va priveste, sunt convins ca au existat cauze obiective pentru care aveti carente de cunoastere a limbii romane si apreciez efortul dvs. de a va imbunatati cunostintele, insa nu trebuie sa sariti la gatul oricui incearca sincer, fara rautate, sa va ajute in acest sens. Sper ca ati inteles ce am vrut sa spun. Numai bine!
A comentat UnEScu 05 august 2011, 15:02 | mergi sus ▲
UnEscu nuuu, nu m-am suparat.E bine.
A comentat monah2010 06 august 2011, 20:48 | mergi sus ▲
Intotdeauna Stela a spus pe nume lucrurilor. Respect...emotionant articolul , dar totodata scoate la iveala crudul adevar. astia suntem..ne-am facut-o cu mana noastra! Vacanta placuta, bafta celor care urmeaza a deveni strudenti si trageti invataminte din acest articol! o zi buna
A comentat rudeighenadie 10 august 2011, 08:56 | mergi sus ▲
pt mpnah2010 : nu te mai supara asa de repede, te lauzi cu 2 (DOI) copii care vorbesc perfect romaneste, ar trebui sa te lauzi cu cat ai invatat tu singura aceasta limba, daca cineva te corecteaza ar trebui sa fii bucuroasa, pt ca doar asa te poti corecta!! articolul spune adevarul gol-golutz, veniti in Romania - invata sa scrii numele unei tari in mod complet, asta inseamna ca eu te-am corectat pt BINELE TAU, nu pt a te critica -vi se dau facilitati pe care nu le-au avut niciodata romanii nascuti in Romania si va mai si suparati daca sunteti corectati in limbaj!! mi se pare ca exagerati peste masura, modul vostru de a vorbi limba romaneasca e imposibil de acceptat, pt ca E TOTAL GRESIT SI MAI ALES STALCIT! iti repet, pt ultima data, e o corectie nu o critica, si tre sa inveti acest mod de a fi e ROMANESC, si daca vrei sa locuiesti in ROMANIA, va trebui sa accepti felul nostru de a fi, intelegand ca obiceiul de a corecta limbajul eronat, nu e o critca, e un ajutor, ar trebui sa va considerati norocosi, in alte tari unde au emigrat moldovenii basarabeni, au invatat limba tarii asa cum le-a venit la gura, si NIMENI nu te corecteaza, din acest motiv , sunteti putin considerati, pt ca e FOARTE IMPORTANT FELUL CUM VORBESTI, e imaginea ta personala expusa tuturor, si esti clasificat ca atare, dupa imaginea pe care o arati!! sper ca de data aceasta ai inteles - si roaga-i pe fiii tai sa te invete BINE romaneste, inclusiv gramatica!!
A comentat o romanca 11 august 2011, 21:49 | mergi sus ▲
Doamna( #30305 ) "nu va stresati" ; in locul dvs m-as stresa la cate dezacorduri si prescurtari aiurea ati facut in 3 randuri . Lasati lumea sa se corecteze , e spre binele lor.
A comentat Undeva in Balcani 16 august 2011, 09:45 | mergi sus ▲
D-na Stela Popa,vreau sa spun ca articolul pe care l-ati postat m-a facut sa ma supar pe dumneavoastra un pic.Aveti dreptate cind mentionati depsre handicapul lingvistic,cu parere de rau el intr-adevar exista,insa eu cred ca ar fi mult mai corect daca nu ati condamna urit si cu aer de superioritate(asa am simtit eu):,,am ramas siderata'' , ,,o topica total aiurea'' , ,,mai nu mi-au cazut urechile''...de parca nu ati mai fi din Moldova si nu ati mers niciodata pe strazile Chisinaului si nu stiti cum se vorbeste la noi,consider ca ar fi mai corect sa aratati un exemplu,sa ii indrumati,sa faceti o rubrica unde sa dati sfaturi celor care nu vorbesc corect limba,daca tot sunteti atit de desteapta.Parerea mea este ca ar fi mai util un sfat,decit o condamnare.Cine doreste sa vorbeasca corect si frumos va face asta oricum.In opinia mea,cel mai important este sa raminem oameni,indiferent unde ne-am afla.Si sa nu uitam de unde am venit,pare-mi-se dumneavoastra ati cam uitat.V-as recomanda sa fiti un pic mai modesta.Scuzati in cazul in care tonul meu este prea revoltator.Insa chiar si romanul v-a facut observatie,deci nu sunteti nici dumneavoastra perfecta in acest domeniu.Merita atunci sa faceti asa trimiteri la altii?
A comentat Alexia 16 august 2011, 17:29 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.3333 secunde