Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 14:31

 

Liderii coaliţiei s-au împăcat: „Au greşit jurnaliştii!”

adăugat 04 mai 2010, 12:28, la Interviu / Reportaj

aie, liderii s-au impacat, jurnalisti

„Alianţa de guvernare de la Chişinău e din beton armat” iar vinovaţi de apariţia zvonurilor despre posibila destrămare a acesteia sunt jurnaliştii, care au rupt declaraţii din context. Aprecierea aparţine liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, care deţine 53 de mandate din cele 101 în actualul Legislativ al Republicii Moldova. Reprezentanţii coaliţiei au plecat la Strasbourg, pentru a consulta Comisia de la Veneţia asupra depăşirii crizei politice din ţară.

Liderii coaliţiei de guvernare au acuzat jurnaliştii chiar de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

„Faceţi din ţânţar armăsar şi creaţi mai multe probleme decât noi!” – a fost replica liderului Alianţei Moldova Nostră, Serafim Urechean. La rândul său, liderul PLDM, premierul Vlad Filat, care l-a acuzat anterior pe liderul PL, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, de faptul că „luptă împotriva propriului Guvern” prin refuzul de a participa la parada militară de la Moscova, a spus că declaraţiile sale „au fost rupte din context”.

Dar ce trebuiau să înţeleagă jurnaliştii, de exemplu, din declaraţia ce urmează, făcută săptămâna trecută de liderul PD, Marian Lupu?

“Problema participării ostaşilor moldoveni la parada din 9 mai, la Moscova, a trezit discuţii aprinse în societate şi în cadrul AIE. Ele au pus în evidenţă unele divergenţe serioase între componentele coaliţiei de guvernare şi, în mod repetat, le-au făcut publice. Aceasta nu este prima situaţie de acest gen în Alianţă. Au fost şi altele, dar de această dată s-a ajuns prea departe. Favoritul pentru funcţia de preşedinte al Moldovei, Marian LupuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Favoritul pentru funcţia de preşedinte al Moldovei, Marian LupuLimbajul folosit şi modul de a-şi promova poziţiile în public, cu învinuiri şi ameninţări reciproce, demonstrează că Alianţa a intrat într-o fază foarte serioasă şi numai întreprinderea unor măsuri urgente ar putea aduce la normalitate ambianţa din interiorul coaliţiei”.

Liderul PD, Marian Lupu, a făcut această declaraţie după ce a spus clar că nu exclude, în viitor, o colaborare cu Partidul Comuniştilor.

Concilierea în interiorul coaliţiei de guvernare de la Chişinău a avut loc în week-end. Punerea frământărilor din Alianţă pe seama jurnaliştilor nu mai miră pe nimeni la Chişinău. A devenit o modă pentru politicieni să dea vina pe jurnalişti atunci când eşecurile lor devin prea vizibile.

Trecând peste aceasta, analiştii politici spun că împăcarea din interiorul coaliţiei de guvernare este benefică pentru Republica Moldova, dar se întreabă oare cât va dura aceasta?

Viziunile componentelor Alianţei în ceea ce priveşte depăşirea crizei politice determinate de imposibilitatea alegerii şefului statului sunt total diferite.

Marţi, o delegaţie condusă de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, din care fac parte exponenţi ai tuturor componentelor coaliţiei de guvernare, a plecat la Strasbourg, pentru consultări cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, în vederea depăşirii crizei politice.

Coaliţia de guvernare a identificat până acum trei scenarii posibile:

Primul constă în modificarea în Parlament a art. 78 din Constituţie, care se referă la procedura de alegere a şefului statului.

Al doilea are în vedere modificarea aceluiaşi articol, prin organizarea unui referendum.

Al treilea scenariu constă în demararea alegerilor anticipate fără a modifica art. 78 din Constituţie. Aceasta ar însemna, în opinia experţilor, un nou blocaj politic, deoarece este puţin probabil ca un partid sau alianţă din viitorul Parlament să adune 61 de voturi necesare pentru alegerea şefului statului.

Dar sudura alianţei de guvernare de la Chişinău va fi pusă la o nouă încercare înaintea soluţionării problemei legate de modificarea Constituţiei.

La sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din 30 aprilie curent, preşedintele Comisiei de monitorizare, Dick Marty, a cerut delegaţiei moldoveneşti să soluţioneze rapid problema includerii în delegaţie a reprezentanţilor opoziţiei comuniste. Liderul comunist Voronin vrea la APCEBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Liderul comunist Voronin vrea la APCE

Grupul parlamentar al comuniştilor insistă ca în delegaţia Republicii Moldova să fie inclus liderul comunist Vladimir Voronin. Coaliţia a respins până acum propunerea comuniştilor. Luni, însă, exponenţi ai PD şi ai PLDM au admis că s-ar putea ca Voronin să fie acceptat în cele din urmă în componenţa delegaţiei Republicii Moldova la APCE.

Nu toate componentele coaliţiei de guvernare agrează însă această idee. Unii susţin că Vladimir Voronin ar putea fi cercetat penal în timpul apropiat pentru evenimentele din aprilie 2009, iar calitatea de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei i-ar oferi imunitate în acest sens.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Ovidiu Suciu


Autor: Vitalie Calugareanu
Sursa: www.dw-world.de


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1723 secunde