Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 01:11

 

Lupta pentru Chişinău va fi o luptă între Est şi Vest

adăugat 10 iunie 2015, 15:57, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

Dincolo de ce s-a văzut în piaţă duminică la proteste, mobilizarea electoratului va determina câstigătorul alegerilor locale din Republica Moldova. Mobilizarea se va face prin mesaje din ce în ce mai radicale ce vor viza direct subiecte precum poziţionarea geopolitică şi combaterea corupţiei în Moldova, consideră expertul Dan Dungaciu.


Dan Dungaciu, preşedintele Institutul de Stiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI) şi preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), a precizat pentru Adevărul Moldova, că Platforma ”Demnitate şi Adevăr” a suferit câteva mutaţii, din momentul în care s-a constituit, care sugerează un soi de atitudine aproape politică.


PERSPECTIVA CREEAZĂ FENOMENUL

Cum apreciaţi protestele care au avut loc la Chişinău în această duminică?

Se spune foarte bine că perspectiva creează fenomenul. Altminteri spus, nu poţi vedea un  elefant cu un microscop. Depinde de fiecare dată care este perspectiva pe care o ai să observi şi să evaluezi lucrurile care se petrec. În cazul evenimentelor pe care le-aţi menţionat cred că perspectiva este cea mai importantă. Sigur că acele evenimente s-au referit pe fond la chestiuni punctuale, dar cred că evoluţiile din piaţă trebuie privite din perspectiva mult mai amplă a Republicii Moldova, sau a viitorului Republicii Moldova, după alegerile locale. Această perspectivă are trei dimensiuni: una este dimensiunea geopolitică, alta este dimenisiunea politică propriu zisă şi a treia este dimensiunea corupţiei, a bătăliei împotriva corupţiei, care şi în Republica Moldova, cel puţin la nivel de public, a căpătat nu doar dimensiuni juridice, dar şi culturale. Miliardul furat a devenit o sintagmă cultural-politică, nu doar juridică în Republica Moldova, şi ea nu poate fi depăşită fără ca ceva fundamental să se întâmple.

Toate aceste dimensiuni sunt legate între ele în Republica Moldova. Dimensiunea geopolitică are legătură cu Transnistria, cu relaţia cu Estul şi cu Vestul. Dimensiunea politică are o foarte mare importanţă deoarece ea se referă la potenţialele viitoare coaliţii. Chestiunea corupţiei este foarte importantă pentru că trebuie să vedem în ce măsură sau în ce direcţie va fi folosită această bătălie împotriva corupţiei pentru că este într-un fel o sabie cu două tăişuri. Bătălia împotriva corupţiei se va face până la urmă într-un cadru european sau apropiat de Uniunea Europeană sau într-un cadru asiatic apropiat de Federaţia Rusă, pentru că aceasta-i miza şi legătura între bătălia împotriva corupţiei, dimensiunea politică şi geopolitică. Din acest motiv, atunci când ne uităm la fenomene ar trebui să ne uităm tridimensional, pentru că altminteri nu avem, cel puţin în opinia mea, perspectiva corectă.

Când eşti atent ca nu cumva puritatea ta să fie infestată cu diverse voci din afară atunci nu mai eşti o platformă care vrei să culegi toate poziţiile din societate indiferent de coloratură ci vrei să le culegi doar pe acele care te satisfac la un moment dat în persuadarea anumitor interese. Din punctul acesta de vedere şi platforma DA a suferit anumite modificări.


MODIFICĂRILE PLATFORMEI DA

La protestul de duminică au avut şi ciocnirile între protestatarii Platformei Demnitate şi Adevăr şi simpatizanţii liberali. Cum vedeţi această ciocnire?

Nu ştiu dacă au fost ciocniri.Ciocniri ar fi un cuvânt prea dur.

Atunci disensiuni?

De la ciocniri la disensiuni este un pas destul de mare. Senzaţia mea este că societatea civilă şi simpatizanţii pro-liberali chiar s-au comportat, din punctul de vedere al circumstanţelor, foarte bine, în sensul în care confruntările ar fi putut fi şi mai dure şi să treacă de nivelul de disensiuni. Din această perspectivă cred că au fost evitate lucrurile care puteau să degenereze mult mai prost în piaţă. Acum care este relaţia dintre cele două publicuri? Aici este o chestiune interesantă pe care ar trebui s-o urmărim. E limpede că ceea ce se numeşte acum Platforma Civică ”Demnitate şi Adevăr”, a suferit şi ea câteva mutaţii din momentul în care s-a constituit. În primele manifestaţii vedeam o populaţie pe scenă foarte diversă cu puncte de vedere foarte diverse. Platforma la prima manifestaţie era foarte diversă, eterogenă şi eclectică, descriere care într-un fel justifică această asumare de ”platformă civică” care încearcă să întrunească toate poziţiile şi adeziunile din societate. La a doua manifestaţie, au fost oameni care au menţinut într-un fel diversitatea, cel puţin la nivel identitar. A treia manifestaţie am văzut-o foarte puternic înşurubată socio-politic, cu o corectitudine politică vizibilă, foarte atentă la mesaje, salutând în toate limbile posibile identificate în Republica Moldova, semnalând foarte atent că nu trebuie să fie în piaţă drapelul României, ci doar drapelele Republicii Moldova şi Uniunii Europene. Prin urmare o foarte mare atenţie la puritatea mesajului. Şi acest lucru sugerează un soi de atitudine aproape politică.

Când eşti atent ca nu cumva puritatea ta să fie infestată cu diverse voci din afară atunci nu mai eşti o platformă care vrei să culegi toate poziţiile din societate indiferent de coloratură ci vrei să le culegi doar pe acele care te satisfac la un moment dat în persuadarea anumitor interese. Din punctul acesta de vedere şi platforma DA a suferit anumite modificări. Unii spun că este bine. alţii spun că dimpotrivă este rău, eu doar constat anumite modificări. În acest moment nu stiu în ce măsură publicul liberal, care este bine determinat identitar, etnic şi în termeni de simbolistică a relaţiei cu România, nu doar cu Uniunea Europeană, se mai simte reprezentat. Din acest punct de vedere se poate spune că atunci în piaţă au fost două tipuri de publicuri, sau două tipuri de electorate, deşi n-aş spune neaparat că publicul platformei DA poate fi asociat sau identificat cu un partid sau altul.

Lupta în turul doi va fi o luptă clară între Est şi Vest a celor care vor într-un fel să sugereze că viitorul Republicii Moldova, combaterea corupţiei, se poate realiza într-un cadrul asiatic sau într-un context care să se apropie de cadrul european.


PIERDEREA CONTROLULUI

Dacă platforma DA a suferit anumite modificări care sugerează un soi de atitudine aproape politică, cum va influenţa ea alegerile locale având în vedere că a organizat un protest în proximitatea alegerilor din 14 iunie?

Cred că platforma DA a suferit în ultima vreme schimbări şi o intrare în acceleraţie pe care nu ştiu în ce măsură liderii actuali ai platformei o mai controlează. Nu e foarte clar dacă mesajul livrat publicului a fost suficient de limpede în termeni politici, în sensul în care sugeraţi dumneavoastră că va avea o influenţă politică. Nu-mi este foarte limpede, am senzaţia că într-un fel lucrurile au scăpat de sub control din această perspectivă. Sigur, primul lucru pe care l-am putea spune este că platforma DA punându-se în opoziţie cu PL care era în piaţă, sigur că va segmenta electoratul acestui partid. Şi da şi nu! Eu nu cred că trebui să psihologizăm aceste evenimente. Am senzaţia că lucrurile acestea nu sunt deloc certe şi urmează să vedem cum vor evolua lucrurile, dar nu m-aş grăbi să pun sentinţe. Electoratul liberal este destul de strâns, destul de radicalizat, destul de ferm în opţiunile sale şi nu cred că poate fi mişcat atât de uşor. În ceea ce priveşte, însă, alegerea primarului Chişinăului cred că aici lucrurile trebuie privite mai nuanţat. Am senzaţia că în acest moment, campania lui Dorin Chirtoacă are cam două dimensiuni. Dimensiunea vizuală este cea care se vede pe posturi, pe jurnale, prin care în mod firesc îşi apără mandatul de opt ani de zile. În mod normal orice primar îşi apără realizările, dar cred că de aici înainte, inclusiv ca urmare a acestei radicalizări din societate, cea de-a doua dimensiune va determina o aprofundare a mesajului. Mesajul verbal iscusit pe care îl are de cele mai multe ori, sau mesajul geopolitic pe care îl are, o să devină în preajma alegerilor, mai ales în partea a doua a alegerilor locale, mai semnificativ. Eu cred că dincolo de ce am văzut în piaţă, diferenţa o va face mobilizarea la vot în turul doi.

Mobilizarea se va face pe mesaje care vor fi din ce în ce mai radicale pe dimensiunile pe care le-am sugerat, pe dimensiunea geopolitică şi corupţia. Acestea cred că sunt mesajele capabile să scoată lumea la vot. Dincolo de ce s-a întâmplat în piaţă, care este un episod punctual, eu nu l-aş exagera foarte mult, victoria în alegeri va fi a celui care reuşeste că îşi scoată la vot electoratul. Lupta în turul doi va fi o luptă clară între Est şi Vest a celor care vor într-un fel să sugereze că viitorul Republicii Moldova, combaterea corupţiei, se poate realiza într-un cadrul asiatic sau într-un context care să se apropie de cadrul european.  


Autor: Alexandru Filimon
Sursa: adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3637 secunde