Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 22:40

 

Lupu: Nu demit Procurorul General! Filat: Vom demite Președintele Parlamentului!

adăugat 17 octombrie 2011, 16:45, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc

demiterea-procurorului-general,filat,destramarea-aie,

Azi, 17 octombrie, la ora 15.00, liderii AIE s-au întâlnit la reședința de Stat din str. Nicolae Iorga pentru a discuta despre situația politică din AIE. La sfârșitul întrunirii, Filat, Lupu și Ghimpu au făcut declarații. 

După ședința care a durat cca 1 oră și jumătate, cei trei nu au dat un răspund clar despre viitorul AIE, dar s-au arătat pesimiști. Marian Lupu a spus că joi va fi clar "dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2". Potrivit lui, atunci se va vedea dacă președintele Legislativului va fi demis sau nu. "Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe", a spus acesta. De cealaltă parte, liderul PLDM, Vlad Filat, a confirmat importanța zilei de joi. "Joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem.

 

Peste două zile și un pic lucrurile se vor clarifica. Dacă tare se va insista, vom arăta și procedurile legale de demitere a PG. Dacă ar fi dorință, lucrurile s-ar rezolvat imediat. Este inadmisibil ca PG să fie pus ca monedă de schimb pentru funcționalitatea AIE. Procuratura trebuie scoasă de sub orice influență politică. Vom iniția procedura demisiei președintelui Parlamentului, dacă acesta nu va demite Procurorul. Dacă pentru cineva e mai imporant PG decât Alianța, să-și asume această alegere", a spus liderul liberal-democrat.

Vezi mai jos principalele declarații făcute de liderii AIE:

  • Marian Lupu, liderul PD:
    „Toate discuțiile s-au oprit la demiterea lui Zubco, nu am ajuns să vorbim despre remanieri în Guvern. Am întrebat - să admitem că dl Zubco este demis, mai departe ce se întâmplă? Aceste întrebări au rămas fără răspuns. Eu sunt pregătit pentru demiterea președintelui Parlamentului și aștept ziua de joi cu foarte mare interes. Nu Marian Lupu este întrebarea cheie în toată această combinație, întrebarea este unde va duce toată această situație. 
  • Vlad Filat, președinte PLDM:
    „Eu aștept ca până joi solicitarea mea să fie acceptată. Rămâne să vedem. Este important să fie dorință și totul s-ar rezolva. Noi am solicitat demisia Procurorului General, nu am vorbit de proceduri, dar dacă se insistă, vom arăta cu se demite legal. Așa cum s-a reușit în cazul șefului CNPF, așa se poate rezolva și în cazul lui Zubco. Eu cred că aici este o dovadă de demnitate. Până la urmă, poate e cazul ca și în situația cu Zubco să apară această demnitate. Vom iniția procedura demisiei președintelui Parlamentului, dacă acesta nu va demite Procurorul. Dacă pentru cineva e mai important PG decât Alianța, să-și asume această alegere. Am solicitat colegilor să vină cu propuneri în privința remanierilor din Guvern. Marian Lupu a cerut nume concrete. Eu voi veni cu o listă de propuneri ulterior. Se vorbește de o coaliție roșie-verde. Eu admit și o coaliție roșie-albastră". 
  • Mihail Ghimpu, lider PL: 
    "Cred că ați primit răspuns deja la toate întrebările. Vă este clar. Eu cred că Alianța e îngropată, a rămas cine să arunce țărâna. Știm cu ce solicitări a venit premierul. În ședința în plen am auzit un raport despre raiderul bancar și solicitările pe care le-am făcut. Am încercat permanent să salvăm Alianța. Nu am pus întrebări, nu am vrut să aprindem spiritele. PLDM-PCRM au votat și au demis șeful SIS și au aprobat cerința de eliberare a Procurorului General și șefului CNPF. În ziua de 13, joi, PCRM și PLDM au luat beschia și au început să taie din AIE. Fiecare cu inetersul său, coincidență sau nu - dar acest proces a început. Nu era loc de ultimul punct referitor la remanierile din Guvern. Trebuia președintele și prim-ministrul să discute despre asta, dar acest lucru a fost făcut ca să-și dezlege mâinile prin decizia Parlamentului. Azi am primit ordinea de zi pentru ședință prin fax: Politica fiscală, demisia Procurorului, viitorul AIE. Viitorul e la coadă, pe când trebuia să fie invers. N-am primit răspuns despre cine sunt oamenii care trebuie schimbați. Au spus că fiecare partid să vină cu propuneri. Eu nu am propuneri. Eu cred că miniștrii PL își fac datoria. Și dacă Lupu nu propune demisia lui PG, am întrebat. A zis că-l demite pe Lupu. A întrebat ce, Procurorul e mai presus de AIE. Votul cetățenilor e mai presus de AIE. Noi nu putem să venim, să începem fiecare - jos unul, jos altul, fără probe. Eu sunt obiectiv. Șeful CNFP, Procurorul General este numit de Alianță. Atunci când ei trag jos AIE, trebuie demiși, dar pentru a-i demite trebuie probe. Eu și PL susținem tot ce duce la eliberare din funcție a celor corupți, neprofesioniști, dar nu ne putem compara cu comuniștii. Pentru asta trebuie probe, dovezi. Dacă azi cer ei, mâine PD, poimâine noi - așa poți tăia capul la oameni fără probe. N-am fost auziți. Îmi pare că s-au epuizat toate posibilitățile mele și ale PL pentru funcționarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat". 

UNIMEDIA precizează că la 13 octombrie, prin votul fracțiunilor PCRM și PLDM, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul atacurilor asupra sistemului finanicar-bancar din RM, șeful SIS a fost demis. Asta după ce premierul Vlad Filat a prezentat un raport în Parlament, prin care a solicitat, invocând aceleași motive, demiterea conducerii Procuraturii Generale, SIS și Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Proiectul de demitere a celor trei șefi de instituții a fost elaborat și semnat de către comuniști și liberal-democrați. Însă prin votul parlamentarilor, a putut fi demis doar șeful SIS. Procedura de demitere a Procurorului General și președintelui CNPF este mai complicată și poate fi inițiată de speakerul Marian Lupu. Acesta are la dispoziție 7 zile pentru a veni cu un răspuns. PL și PD au catalogat votul comun roșu-verde ca o trădare a Alianței și o dovadă a creării coaliției PLDM-PCRM. Marian Lupu a spus că se așteaptă în continuare să fie demis din funcția de președinte al Parlamentului de PLDM și PCRM. Azi, Vlad Filat i-a convocat în ședință pe Lupu și Ghimpu. Aceștia s-au întâlnit la ora 15.00.


Autor: Unimedia
Sursa: unimedia.md
KREMLINUL LUCREAZA... VLAD A FOST ALES PENTRU O MISIUNE CU CARACTER SPECIAL ...
A comentat Pelerinul Basarabean 18 octombrie 2011, 12:43
KREMLINUL LUCREAZA... VLAD A FOST ALES PENTRU O MISIUNE CU CARACTER SPECIAL ...
A comentat Pelerinul Basarabean 18 octombrie 2011, 12:43
KREMLINUL LUCREAZA... VLAD A FOST ALES PENTRU O MISIUNE CU CARACTER SPECIAL ...
A comentat Pelerinul Basarabean 18 octombrie 2011, 12:43
KREMLINUL LUCREAZA... VLAD A FOST ALES PENTRU O MISIUNE CU CARACTER SPECIAL ...
A comentat Pelerinul Basarabean 18 octombrie 2011, 12:43
dar de treaba cand va apucati?!
sunteti romani, locuiti in pamant romanesc, dar acum a sosit momentul sa aratati de ce sunteti capabili.
lumea e satula de saracie!
A comentat oltenia 18 octombrie 2011, 13:46
Oricâtă manipulare şi venin anti-românesc scuipă viperele KAGHEBISTE cioronin,filatov şi lupu ,ROMÂNII basarabeni SIMT ROMÂNEŞTE !
Iată mesajul unui ROMÂN din Chişinău postat pe 16 Martie 2011 pe net.
Este dovada că ROMÂNII REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

"Astăzi, 16 martie, sunt onorat să vă vorbesc din Chișinău. Dar altă onoare îți este ție oferită. Care onoare? Răspunsul vine cu această întrebare.

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Așa este și vreau să țineți minte asta pe tot parcursul vieții. Eu voi cuceri ceea ce nu a fost cucerit! Înfrângerea nu va fi în crezul meu. Eu voi crede ceea ce alţii au pus la îndoială. Eu mă voi strădui să ridic prestigiul, onoarea și respectul neamului meu. Mi-am antrenat mintea şi trupul urmează.

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Eu confirm faptul că adversarii mei nu se așteaptă să câștig, dar eu niciodată nu mă voi preda! Slăbiciunea nu are loc în inima mea! Eu voi privi spre camarazii mei, spre cei care m-au adus în această lume şi cei care m-au instruit şi voi lua putere de la ei.

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Asemeni strămoșilor care și-au vărsat sângele pentru apărarea gliei străbune de pleava ce-a vrut să ne suprime, eu voi merge cu plăcere pe câmpul de luptă şi voi mișca, brăzda şi voi face tot ceea ce pot să ajung la țelul meu prin orice mijloace ce-mi stau la dispoziție și când voi ajunge acolo, violent voi nimici dușmanul meu și îl voi lăsa la pământ, pentru că el nu mă poate opri! Cultura, limba și credința îmi vor da putere!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

De partea mea, am camarazi, camarazi care au fost cu mine prin sacrificii mari și mici, prin sânge, prin transpiratie, prin lacrimi. Niciodată nu-i voi lăsa să cadă, nu-i voi lăsa jos şi nu-mi va fi frică de nici un adversar, deoarece adversarul nostru nu ştie ce e în inima mea!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Nimeni nu mă va nega, nimeni nu mă va sfida şi nimeni nu-mi va spune cine şi ce sînt sau pot fi! Credinţa va schimba lumea mea! Ea a mutat continente şi ţări şi a pus omul pe Lună şi mă va susține în această bătălie!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Invingerea, retragerea, aceste cuvinte nu au loc în vocabularul meu. Nu înţeleg aceste definiţii! Eu nu înţeleg atunci când lucrurile merg rău! Eu nu inteleg greșelile, dar eu înțeleg altceva - înțeleg victoria şi înțeleg că niciodată nu voi lăsa mâinile jos! Nu contează cât de rău merg lucrurile, inima mea şi mintea mea vor purta corpul meu atunci când membrele mele vor fi prea slabe!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Urăsc pe mancurt! Urăsc separatismul maghiar! Zeci de ani sînt umilit în propria Țară, zeci de ani privesc pasiv drama neamului meu în așteptarea momentului când asta va lua sfârșit. Astazi va fi acel moment, nu mâine, nu saptamana viitoare, dar chiar acum, chiar aici, în casa ta și în Țara ta!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

Istoria își va aminti de mine! Eu mă voi defini, voi scri propria mea laudă şi nimeni nu-mi va spune ce pot şi ce nu pot fi! Eu nu voi merge niciodată acasă, nu fără a da tot ce am și ce pot pentru cauza noastră! Mă voi renaște din propriul scrum asemeni păsării Phoenix și generațiile ce vor veni îmi vor urma exemplul. Era toleranței a luat sfârșit. A început o nouă era - o eră Pentru Patrie!

Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !"

MOARTE "stataliştilor-maldavanişti" -SLUGILE Călăilor OCUPANŢI Ruşi!
MOARTE RUSIEI !!!
Vivat ROMÂNIA REÎNTREGITĂ!


A comentat Vânătorul de forumişti KGB 20 octombrie 2011, 12:49


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2692 secunde