Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 09:41

 

Mai multe asociatii civice cer debirocratizarea acordarii cetateniei romane pentru basarabeni

adăugat 19 august 2009, 13:51, la Eveniment

Astazi, 19 august, Organizatia Studentilor Basarabeni, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul „Fratii Golescu” pentru relatii cu romanii din strainatate au adresat un demers Statului Roman.

Prin care organizatiile sus mentionate au adus la cunostinta Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Marian Predoiu, Doamnei Director Eucarie Nicoleta si Doamnei Ministru Secretar de Stat Bica Alina Mihaela, faptul ca Directia Cetatenie refuza sa puna in aplicare prevederile actului normativ in temeiul dispozitiilor H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea pentru relatii cu publicul.

Astfel incat Directia de Cetatenie refuza sa asigure un program de lucru cu publicul (dupa prevederele legale) in fiecare zi lucratoare de la 8.30 pana 16.30, iar intr-o zi pe saptamana intre 8.30 si 18.30. Mai mult ca atat incepand cu luna iunie Directia de Cetatenie a micsorat programul cu publicul de la 2 zile pe saptamana la una singura.

Organizatiile reprezentante a romanilor de pretutindeni au solicitat sa se ia masurile legale care se impun pentru reintrarea in legalitate si respectarea programului de relatii cu publicul prevazut de lege.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.723/2004 programul de lucru a unei institutii publice “se stabileşte astfel încât în zilele lucrătoare să se asigure accesul cetăţenilor între orele 8:30 şi 16:30 şi, într-o zi pe săptămână, între orele 8:30 şi 18:30, exclusiv sâmbăta, care va fi stabilită prin act administrativ de către conducătorii instituţiilor sau autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Programul de lucru cu publicul se afişează la loc vizibil”.

In acelasi act normative se mentioneaza faptul ca Ministerele şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia aplicării Programului în domeniile proprii de responsabilitate.

In acelasi timp OSB, FNRP si Institutul “Fratii Golescu” solicita respectarea drepturilor si liberatilor etnicilor romani din jurul granitelor, in procedura redobandirii cetateniei romane, respectarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei nationale, a pactelor, tratatelor si conventiilor internatrionale.

Deasemenea organizatile solicita Minitrului Justitiei sa oblige Directie de Cetatenie sa respecte un anumit program de lucru cu publicul, sa se conformeze de urgenta dispozitiilor legale si sa reintre in legalitate in sensul revenirii la programul prevazut de lege.

Asociatiile considera ca aceasta atitudine de militarizare a Directiei Cetatenie nu are niciun temei legal si este in totala contradictie cu statul de drept si cu drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Prin urmare organizatiile solicita in temeiul prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public sa le fie comunicat cate o copie de pe fisa postului (drepturi si obligatii) corespunzatoare functiei de Director al Directiei Cetatenie.

Asociatiile cer ca toate deciziile pe care Doamna Director a Directiei Cetatenie le ia si care au legatura cu publicul sau cu schimbarea normelor interne de lucru, sa fie afisate la loc vizibil si sa contina numarul deciziei, data, semnatura si evident temeiul de drept, in conformitate cu respectarea principiilor care stau la baza exercitarii functiei publice prevazute in art. 3 din legea nr. 188/1999 a functionarului public, respectiv: legalitate, impartialitate si obiectivitate, transparenta, eficienta si eficacitate, responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale si orientare catre cetatean.

Deasemenea OSB, FNRP si Institutul “Fratii Golescu” au adresat o cerere Domnului Prefect al municipiului Bucuresti, Mihai Cristian Atănăsoaei si Domnului Director General al SPCEEPS Bucuresti prin care se solicita luarea masurilor ce se impun in vederea simplificarii procedurii de obtinere a pasapoartelor individuale simple de la Serviciul Public Comunitar de evidenta si Eliberare a Pasapoartelor Simple din subordinea institutiei Prefectului pentru cetatenii din R.Moldova si Ucraina care redobandesc cetatenia romana si solicita pasaport individual simplu cu mentinerea domiciliului in strainatate.

La ora actuala, cetatenii din R.Moldova si Ucraina care au redobandit cetatenia romana si sunt nascuti pana in luna octombrie 1979 nu primesc cod numeric personal odata cu transcrierea certificatului de nastere la autoritatea competenta, motiv pentru care prima data cand se prezinta la S.P.C.E.E.P.S. – compartimentul C.R.D.S., (cetateni romani cu domiciliul in strainatate) au dreptul doar sa inregistreze cererea de eliberare a pasaportului individual simplu – cu domiciliul in strainatate, iar intr-un interval de o saptamana institutia mai sus amintita face demersuri pentru obtinerea C.N.P.- ului, dupa care acelasi cetatean roman se mai deplaseaza inca o data la Bucuresti pentru a i se prelua imaginea si respectiv pentru a plati taxa de urgenta in vederea ridicarii pasaportului in regim de urgenta in doua ore.

Organizatiile solicita sa fie modificat softul la S.P.C.E.E.P.S. - C.R.D.S., astfel incat persoanelor anterior amintite, odata cu inregistrarea cererii sa li se poata prelua imaginea pentru a nu mai fie nevoite sa se prezinte a doua oara la Bucuresti in vederea fotografierii si a achitarii contravalorii taxei de urgenta, acest lucru urmand a se face prima data, la momentul inregistrarii cererii, avand posibilitatea sa imputerniceasca un cetatean roman sa le ridice pasaportul in baza unui mandat notarial special, evitand astfel discomfortul creat cu deplasarea la Bucuresti care ar presupune chetueli suplimentare.




Autor: Basarabeni.ro
Sursa: www.basarabeni.ro
Thanks for the support. Bine ca-si mai aduce cineva aminte sa faca demersurile necesare ca sa simtim si noi ca nu suntem singuri in Romanik. Cine stie, poate o sa functioneze mai bine institutia respectiva din toamna. Bafta
A comentat Lily 19 august 2009, 14:40
bravo.
trebuie inaintat un asemenia demers din partea tuturor organizatiilor de studenti basarabeni din romania.
A comentat unu 19 august 2009, 15:00
Nu va bucurati prea tare, visul vostru de a primi cu zecile de mii de cetatenii pe an, nu se poate realiza practic. Cinic sau nu vorbind poate e mai bine asa pentru Romania, singura voastra scapare este tot acceptarea reunificarii, altfel tot prin sarma ghimpata multi dintre voi se vor uita peste Prut.

Dreptul cetateniei nu este in concordanta cu suveranitatea moldovei. Ceri cetatenia romana, accepti dreptul Romaniei asupra RM. Daca consideri ca RM trebuie sa fie stat independent, inseamna ca renunti la dreptul tau de redobandire a cetateniei.
Ori una ori alta, amandoua nu se poate.
A comentat reunificarea, singura solutie 19 august 2009, 20:38
Bulgaria a acordat in ultimii ani cetatenie la mai multe persoane din R.Moldova si Macedonia, procedura fiind mult mai simpla - se cere sa dovedesti doar ca cineva din bunei este de etnie bulgara. Sute de mii de moldoveni lucreaza in Rusia si pentru a-si garanta un loc de munca si a scapa de procedura reinregistrarii foarte multi si-au luat cetatenia Federatiei Ruse, cred ca chiar mai multi decat au obtinut cetatenia Romaniei. Nu sunt de acor cu precedentul, caci nu tine cont de realitate - trenul unirii a plecat ireversibil la 31.12.2006 la ora23:59, pana la momentul aderarii Romaniei la UE. Acum Romania nu poate nici sa se uneasca, nici sa se dezuneasca fara acordul UE.
A comentat tre 20 august 2009, 00:50
Jos Palaria baieti.
A comentat Mihai 20 august 2009, 02:30
Despre ce unificare vorbiti, people? Suntem in 2009.... hello. Acum statele lupta pentru democratie completa si noi trebuie sa facem la fel. Va trebui sa optam pentru sustinere, colaborare diplomatica bilaterala si relatii economice adecvate. Cat despre, cetatenii... nimeni n-a zis ca o sa se dea cu sutele de mii, dar macar sa eliminam birocratia care omoara Romania :) Daca va veti uita atent la dosarele care sunt solutionate, veti observa ca sunt alese "pe spranceana" as zice, nu se stie dupa ce criterii. Bye bye ;)
A comentat Lily 20 august 2009, 05:12
Nu prea inteleg care e treaba cu zilele de lucru. Ce nu e in regula? Destul de bine lucreaza cei de acolo. O zi sau doua pe saptamana primesc dosarele si petitiile si in restul zilelor le rezolva. Asta este. Asa e firea moldoveanului cand situatia e aiurea el sta si tace, iar odata ce se intoarce roata mai face si mofturi. Parerea mea ca organizatiile astea formate aiurea vor face mai multe ravagii si vor enerva mai multi oameni din conducere ducand la franarea procesului.
A comentat ener 20 august 2009, 07:49
Daca visati ca RM va adera la ue in mai putin de 15 ani, atunci chiar ca sunteti naivi. Romaniei iau luat 10 ani pentru a adera, si asta cu multe concesii facute deoarece se vroia ca romania sa adere la UE. Pe moment singurii din UE care vor sa adere si RM este Romania. Ganduri iluzorii nu pot exista decat cel mult pentru copii vostri. Cum romania nu are cum sa acorde mai mult de 10-20 mii de cetatenii pe an, multi dintre voi tot vor ramane pe dinafara. Ori invatati sa acceptati realitatea reunificarii, ori acceptati lungul si durerosul drum al tranzitiei spre ue sperand ca Rusia nu isi va baga coada intre timp.
A comentat reunificarea, singura solutie 20 august 2009, 07:52
Iar din alta parte nu inteleg pentru cine se zbat aceste organizatii?!? Pentru studenti?!? Pentru cetatenii RM?!? In ziua de azi fiecare isi pazeste propria piele. Mai mult de jumatate din persoanele care si-au redobandit cetatenia pleaca peste hotare sa munceasca. De ce ei nu raman in Romania si sa contribuie la economia ei ?!? Cred ca mai mult le convine sa fie argatii altor natiuni. Jalnic. Uite pentru asta si se bat cap in cap organizatiile astea.
A comentat ener 20 august 2009, 07:56
Bravo baieti, ii dezastru ce se intampla la Directia de Cetatenie, stau oamneii ca in gara, vin cu 2 zile inainte sa se inscrie pe lista ca sa ajunga sa-si depuna dosarul! Buna intiativa, sper sa fie auzita.
A comentat Ion 20 august 2009, 08:37 | mergi sus ▲
cei care isi pazesc numai propria piele sunt prostii si ingratii, dar lucrurile intradevar importante si marete se fac numai in grup, printr-o forta mare si puternica, prin colaborari, si chestii de astea!!! bravo organizatiilor tinerilor basarabeni din Romania!!! poate.. cu voi le va veni mintea la cap si celor mai inapoiati!, hello..... suntem in 2009!!!! epoca de piatra s-a terminat! ce prosti mai sunt unii....!!!!
A comentat niko 20 august 2009, 08:56 | mergi sus ▲
Basarabeni!Nu mai umblaţi cu cetăţenie.Oare nu se vede că nu rtebuim noi Romîniei.Cei de peste Prut seamănă cu o pseudonaţiune care scuipă pe conaţionali.De ar fi ei măcar o jumătate ca ruşii care îi fac peste noapte ruşi pe toţi care doresc să adere la comunitatea lor.Am senzaţia că mai degrabă noi cei din Basarabia suntem Romani,nu cei de peste Prut.Noi am fost rusificaţi zeci de ani,ni sa impus alt drapel,alfabet şi tot ne-am revenit.Cei de peste Prut stau cu gîndul la burta lor.Mi-au spus cîţiva de acolo că ei singuri nu au de mîncare dar noi dorim să venim pe capul lor!Fiţi pe pace avem cu ce să ne întreţinem deoare ce în ultimul timp nimeni nu mai importă alimente din Romania ba chiar invers cum am avut de văzut la piaţa din Cahul.Scuze pentru tonul meu dar asta e realitatea.Dacă peste Prut s-au fi gîndit la cei conaţionali de peste hotare demult ar fi fost simplificată şi problema cetăţeniei.Au dat o sumedenie de acrîte celor care nimic nu au cu aceste meleaguri,am fost şocat de lista a cîtor arabi li sa oferit paşaport romanesc în ultimii ani.Probabil ei sunt mai legaţi de Mioriţa,Ştefan cel Mare,Mihai Viteazul,Alba Iulia,dansurile şi cîntecele înţelese pe ambele maluri ale Prutului.Apro-po.În 2001 am hotărît cu 2 prieteni să plecăm la mormîntul domnitorului Ştefan cel Mare,pînă la Iaşi ştiam drumul iar mai departe am tot întrebat de persoane care le întîlneam şi ne uimeam de aceia că unii nici nu auzise-ră de El şi unde se află mormîntul lui,de Putna.Şi asta în Moldova!Aşa că noi cei de peste Prut suntem ROMANI dar nu cei de acolo!Noi ne-am păstrat limba,alfabetul .drapelul,dansurile,cîntecele,obiceiurile şi datinile strămoşeşti.Veniţi la noi cei de peste prut,aici în Basarabia,aici sau păstrat adevăraţii ROMANI.Personal şi acum păstrez buletinul de înscriere al tatălui meu şi certificatul de confirmare a naţionalităţii Romane,unicul lucru doresc să acţionez în judecată Statul Roman pentru lipsirea nefondată de cetăţenie a D-lui şi urmaşilor.Dacă cineva deţine careva informaţii în acest sens scrieţi.Mersi anticipat!
A comentat Dumitru 20 august 2009, 15:36 | mergi sus ▲
Dumitru, incearca intai sa consulti un avocat si legea cetateniei romane, inainte sa scrii patetisme in timp ce mananci seminte.
Comentariul tau nu e nici antiromanesc, nici promoldovean este doar patetic.
A comentat covrig 20 august 2009, 15:43 | mergi sus ▲
Seminţele sunt mai gustoase şi folositoare decît să lingi pi... cum zic unii că se face în Romania
A comentat Dumitru 20 august 2009, 16:51 | mergi sus ▲
Daaaaa......lucrurile importante le-au facut organizatiile astea. Aberatie. Cred ca presedintele a schimbat legea cetateniei doar ca asa au vrut organizatiile. Goale afirmatii. Daca directia cetateniei o sa lucreze in fiecare zi atunci cetatenii acordate vor fi de doua ori mai putine. In ceea ce priveste depunerea dosarului la Bucuresti oamenii nu vin cu doua zile ca sa se inscrie pe lista........lista se incepe in seara de inaintea depunerii si nu mai stau oamenii ca la gara acolo apropo. In ultimele 2 miercuri cand am fost acolo s-au depus peste 120 de dosare noi si a mers procedura destul de repede si civilizat nu s-a plans nimeni pe acolo. Pe lista au fost peste 200 de persoane si toti au reusit sa intre si sa isi rezolve problemele. Cred ca cei care nu cunosc care e situatia reala mai bina sa taca.
A comentat ener 20 august 2009, 17:03 | mergi sus ▲
Si sa fim seriosi cati din cei care isi redobandesc cetatenia raman in Romania si contribuie la dezvoltarea ei? Majoritatea din ei habar nu au ce se intampla in Romania. Isi iau cetatenia si pleaca sau peste hotare sau se intorc inapoi acasa si se bat cu pumnul in piept ca sunt mari romani, fara a sta macar o zi pe aici. Romania nu e cosul de gunoi al republici moldova.
A comentat ener 20 august 2009, 17:09 | mergi sus ▲
mai bine dati un sfat,cum de redobindit mai repede cetatenia RO?
A comentat radu 02 septembrie 2009, 09:27 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1551 secunde