Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 19:38

 

România oferă 5000 de burse pentru tinerii basarabeni

adăugat 05 august 2011, 13:42, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

5000-de-burse,burse-pentru-basarabeni,drp,eugen-tomac,studii-in-romania,

Și în acest an, Guvernul Românii va suplimenta numărul de burse oferite cetățenilor Republicii Moldova, care doresc să facă studiile liceale și universitare în țara vecină. În anul de studii 2011-2012 vor fi oferite circa 5 mii de burse.

Informația a fost oferită de către șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Eugen Tomac.

„În legătură cu faptul că acum ne aflăm în perioada de admitere și este perioada de preselecție a dosarelor pentru studii îninstituțiile de învățământ preuniversitare și superioare din România, vreau să-i asigur pe toți cetățenii Republicii Moldova, în special pe cei care vor să-și facă studiile peste Prut că Guvernul României va suplimenta și în acest an numărul de burse pentru basarabeni. În acest an vor fi oferite 5000 de burse, adică cu 3000 mai mult decât era specificat în protocolul bilateral”, a declarat Eugen Tomac.

Amintim că în anul de studii 2010-2011, Guvernul României, de asemenea, a acordat 5 mii de burse pentru moldovenii de peste Prut. Pe lângă 2150 de burse acordate cetăţenilor RM de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) din România au mai fost acordate suplimentar, prin Hotărarea Guvernului nr. 731/22.07.2010, încă 2850 de burse (fără plata taxelor de şcolarizare, cu şi fără bursă) în cadrul instituţiilor de învăţământ liceal, universitar şi postuniversitar din România.

Menţionăm că doritorii de a-şi face studiile în România pot să depună actele la trei centre de admitere din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul. Perioada de admitere la studii în România a început pe 1 august și va dura o săptămână.


Autor: UNIMEDIA
Sursa: unimedia.md
Sper sa fie asa))))
A comentat Cris_e 05 august 2011, 13:59
foarte inbucurator si in acelasi timp foarte interesant
cum anume vor fi suplimite locurile....la fiekare facultate se vor mai acorda locuri sa se va da la anumite facultati aparte
daq doar la citeva fakultati aparte atunci sansele nu sporesc la multe persoane
A comentat allex 05 august 2011, 14:39
la toate facultatile cam inca pe atit...kiar mai mult....cel putin asa a fost anul trecut
A comentat Cris_e 05 august 2011, 14:43
la toate fac inca pe atit....kiar mai mult, cel putin asa a fost anul trecut
A comentat Cris_e 05 august 2011, 14:44
Și cum va fi? se vor mai organiza zile de depunere a dosarelor?
A comentat Lis 05 august 2011, 15:09
cum putem accesa aceste 3000 de locuri suplimentare dak am depus dosarul??
A comentat cebymaster 05 august 2011, 18:19
si eu sunt curioasa, locurile au fost suplinite si se vor lua in consideratie dosarele depuse in perioada actuala de admitere, sau se va mai organiza un al II-lea tur?
A comentat elena 05 august 2011, 20:33
Mare păcat de banii cheltuiţi de guvernul antinaţional băsescian cu străinii basarabeni. Basarabenii sunt diferite populaţii slavizate, adică rusificaţi cu două feţe şi vor fi veşnic duşmanii României, chiar de le dai toate avantajele din lume. Oare când îi vom trata ca pe orice străin ucrainean sau rus care grohăie ruseşte pe străzile Iaşului? Şi cred că aşa fac în toate oraşele româneşti. Pentru mine basarabenii, ruşii şi ucrainenii sunt unul şi aceleaşi lături grohăitoare de limbi cacofonice şi dizarmonice. Proşti şi urâţi ca limba rusă! Dar sunt sigur că după alegerile din 2012, rusificaţii vor fi îndepărtaţi din România. Sau măcar să li se facă viaţa la noi un calvar şi să plece de bunăvoie! Nu ne mai trebuie şi alţi străini în România! Deci străinilor basarabeni, rămâneţi în ţara voastră rusificată şi nu mai cerşiţi bani şi avantaje de la noi, românii!
A comentat Păcat de banii cheltuiţi 06 august 2011, 07:23
#30331 ---- pacat de parerea ta !!!......te gresesti, nu toti sunt asa cum spui.....dar oricum,fiecare are parerea lui,insa tu ai ajuns la asa concluzie fiindca n-ai cunoscut adevaratii basarabeni care intradevar vin in Romania sa faca carte si te asigur,le reuseste mai bine decat Romanilor de acolo......mai face sa te gandesti asupra concluziei tale !
A comentat john 06 august 2011, 07:47
PROST mai esti mai "pacat de banii cheltuiti"!!! Istoria nu o poti schimba tu si nici voronin ;) din cuvintele tale se observa ca eti primul rasist si primul comunist al tarii ;), si inca ceva dupa alegerile din 2012 care la fel vor fi cistigate de actuala conducere sa le fie oferite basarabenilor nu 5000 de locuri dar 15000 doar ca sa crapi tu de ciuda. INVIDIOSULE.
A comentat Un basarabean! 06 august 2011, 07:48 | mergi sus ▲
Conform dex-ului Natiunea constituie o comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune. Deci BASARABIA E ROMANIA, deasemenea!!!
Nu poti spune tu ''pacat de banii cheltuiti'', cel ce nu intelegi care sunt valorile adevarate ale unui om, ale unei natiuni, k e pacat de bani si ca noi nu meritam asta. Poate si mie nu imi plac rusii, si nu sunt ei vinovati de ceea ce s-a intimplat, ci stamosii lor(mai exact conducerea de atunci ca m-as mira sa fi contat parerea unor simpli oameni pe vremurile alea). Doar dupa anexarea Basarabiei din 1812 noi ne-am schimonosit propria limba, si nu am facut-o de buna voie. Dupa venirea trupelor rusesti in 1940 tot am fost nevoiti sa ''inghitim'' elementul slavon... Am avut o istorie dificil de inteles, dar nimeni nu are dreptul sa ne numeasca rusi, ca romani am fost si aia si raminem, chiar daca ne este inca greu sa ne revenim dupa tot prin ce am trecut s sa uitam limba rusa, ceea ce ne-a fost ''bagat cu de-a sila in noi''. Mai reciteste o data definitia natiunii si nu incerca sa inchizi ochii la ceea ce vezi si auzi, mai bine ai opri cite unul din noi (pe care ii auzi vb rusa pe strazile Iasiului) si l-ai ajuta. Mai citeste nishte carti de istorie, de diferiti autori, de diferiti critici de evenimente si nu vorbi aiurea!!! Eu nu te numesc tzigan, ci te respect, desi dupa cite vad, nu meriti asta! Cer si eu respect!!!
A comentat O basarabeanca! 06 august 2011, 08:13 | mergi sus ▲
Nu am fost si nu vom fi niciodata rusi!
Cred ca iti este mai placut sa vezi pe strazile Iasului turme de tigani care "imbogatesc" imaginea orasului cu elemente de salbaticie, incultura si prost gust.Cred ca esti unul din aia,altfel,nu ai fi un Roman adevarat ;)
A comentat acid_citric24 06 august 2011, 09:24 | mergi sus ▲
Intro oarecare masura ai dreptate...e adevarat sint si rusi care critica Romanii ,care vor ca basarabia sa fie de partea rusiei shi ca nici o data sa nu fie acolo unde ii este locul adica ROMANIA se duc la studii in Romania shi numai se folosesc de Neamul Basarabiei pentru a avea diferite interese ..dar de ashtia sunt max 1% in rest majoritatea se duc pentru a invata shi a fi acolo unde le este locul adica in Romania...Voronin shi toata mafia lor de comunisti si Filat ne distrug si ne ruineaza viitorul Roman ...pentru ca Basarabia trebuie sa fie acolo unde ii este locul Adica Parte componenta a Romaniei..dar din pacate vam spus Voronin cu Filat fac legea in Basarabia se agata de tot ce se mai poate de furat in aceasta tara..dear macar poporul sa inteleaga acest lucru sa oteze oameni ce sunt constienti de soarta Basarabiei ...Dar ce sai faci ...batrinii sunt nostalgici dupa perioada sovietica..shi voteaza comunishtii ..care de fapt ruineaza tot shi distrug tot....Doar PL sau Lupu (cu toate ca e shi el comunist ) mai pot restabili soarta basarabiei...
A comentat Ady 06 august 2011, 10:05 | mergi sus ▲
dragi basarabeni, prin starini straini vom fi, nu va amagiti, am multi prieteni in romania care sunt tratati astfel cum a scris "pacatul", pe ei europenii ii trateaza ca pe niste tigani, si ei astfel se razbuna pe noi, se simt si ei vajnici , ca venim noi sa facem studii in tara lor, pentru mine personal, romania e doar o modalitate de a ajunge in europa, nici nu le acord atentie, acestor oameni mici
A comentat tanea 06 august 2011, 10:13 | mergi sus ▲
Tanea...tu nu poti amagi sau schimba istoria iar asta nu poate sa o schimbe nici Voronin nici Putin...multi din Basarabia nu-si recunosc identitea..pentru ca spun ei ce ne ajuta Romania?ei nu-shi dau seama ca ei sunt Romania shi ei trebuie sa se ajute sa treaca peste aceste momeli ale rushilor cu gaze ieftine,pine de 50 bani,shi `cirnati` de 20 de bani...Rushii au furat Basarabia...shi tot timpu vor incerca sa faca asta....sunt doar nishte mincinoshi shi oameni inshelatori ...Dovada: aminteshteti de la istorie (daca ai invatat ceva la scoala) Cum au luat rushii Basarabia?Au numito Basarabia pentru ca cei din europa de vest sa nushi deie seama ca in realitate ei au furato,shi i-au dus in eroare cu numele `Basarabia`...
A comentat Ady 06 august 2011, 10:21 | mergi sus ▲
ady, nu te amagi singur, romanii tot timpul ne vor privi de sus, eu personal fiind la iasi imi era rusine sa vad cum se comporta studenti de-ai nostri pe acolo, iam recunoscut foarte usor dupa injuraturi in rusa si lipsa de 7 ani de acasa, eu cred ca la primirea actelor trebuie sa fie intridusa o proba de cunoastere a limbii romane, caci notele umflate din diplomele de bac ale ale moldovenolor ne-au stricat imaginea rau de tot in romania
A comentat tanea 06 august 2011, 10:46 | mergi sus ▲
Ady şi voi ceilalţi basarabeni şi basarabence! Eu nu sunt ţigan (nici măcar ţiganul lui Puşkin, aşa ca voi), sunt un român din Moldova cea adevărată şi ai cărui strămoşi s-au născut dintotdeauna pe pământul românesc din judeţele Botoşani, Neamţ şi Iaşi. Deci sunt român şi sunt mândru de asta. Dar voi, oricum majoritatea voastră, nu mai sunteţi români de multă vreme. Dacă aţi fi români, aţi simţi aceeaşi repulsie faţă de tot ce este rusesc şi ucrainean. Dar să vă spun o poveste. La liceu, am avut o colegă "rusoaică maldavancă" ai cărei bunici locuiesc în Rusia şi care este mândră că este rusoaică. Nu-i din Chişinău, ci dintr-un târg de-al vostru de lângă Prut, îmi scapă numele. Este înaltă şi brunetă bine (probabil are străbuni tătari sau alţi asiatici), şi-i dispreţuieşte profund pe maldavanii din RM. Acum a trecut în clasa a XII-a şi mai recent s-a îndrăgostit de un coleg de-al meu. Prin urmare spune că a venit să studieze la Iaşi pentru că-i plac românii de la Iaşi, moldoveni adevăraţi. Iar maldavanilor le spune maldavani durac balşoi, şi-i urăşte din toată inima ei cea rusească-maldavnească. A făcut cerere pentru cetăţenia română (cu toată familia), şi cică va rămâne în România ca soaţă a colegului, dar acesta sunt sigur că doar profită de tipă şi nu concepe să întemeieze o familie cu o rusoaică nici măcar în vis. Bai, basarabenilor, aştia sunteţi voi românii lui Ştefan cel Mare cum vă pretindeţi? Apoi şi eu mă pot pretinde urmaşul lui Petru cel Mare. Aşa că staţi dracului acolo în ţara voastră cu limbă şi tradiţii ruseşti şi nu mai împuţiţi pământurile româneşti! Hoarde întregi de studenţi basarabeni grohăie ruseşte prin Tudor şi Copou şi voi vreţi să spuneţi că sunteţi români? Voi doar profitaţi de prostia guvernului băsescian, dar la o adică aţi da cu bomba-n Iaşi şi România. Asta e, Băsescu aduce, creşte şi cheltuie bani pe pui de şerpi străini la sânul PDL-ului. Dar vine scadenţa şi nu cred că veţi mai veni voi aşa uşor pe pământul românesc. Noi nu mergem la voi, nu vă cerem nimic, aşa că dispăreţi odată din ţara noastră!
A comentat Păcat de banii cheltuiţi 06 august 2011, 10:48 | mergi sus ▲
Tanea,intr-o masura chiar sunt deacord cu tine.....chiar daca e dureros sa recunoastem,e specific ceva moldovenilor sa injure la stinga si la dreapta in rusa..in felul acesta isi arata cit de "tari"sunt....Apropo,Ady...exista si adevar in ceea cei ascris mai sus...Oricum indiferent de istoria grea pe care am avuto,a deportarilor,sclaviei,razboaielor...nu ar trebui sa invinuim pe toti de limbajul nostru "porcesc"care poate fi auzit la orice colt de strada sau in orice sat...asa suntem noi,promovam singuri "limba rusa"...vedem ca cineva vorbeste in rusa..vorbim si noi...ar trebui sa inpunem si noi pe toti rusii din Moldova sa invete limba de stat..cel putin sa stie doua cuvinte in romina..dar,asa ne straduim noi in locul lor,la noi in tara...sa le raspundem pe rusa...Avem si noi o parte de vina....
A comentat Nastea 06 august 2011, 11:00 | mergi sus ▲
`pacat de banii celtuiti`-cum au mai spus shi altii tu eshti un comunist care nu vrea sa se inapce cu ghindul la realitate...ti se pare normal ca un neam sa fie departat de la stramoshii lui?ti se pare normal ca toti sa-si bata joc de acest neam..si la urma mai sunt shi de aceashtia ca tine care pretind ca nu avem nici o legatura cu Romania?!!!Eu unul ma consider Roman ..doar pentru faptul ca voronin e un excroc ca si putin si lenin(acesti oameni nu merita scrisi cu majuscula)....Tu nu vreai sa intelegi ceva...ca sunt multi oameni nevinovati...buneii noshtri shi-auvarsat singe pentru Romania....iar la urma iata..tu declari ca nu avem nici o legatura...shi sa stam acasa...tu chiar nu poti sa intelegi ca casa noastra este Romania?multi se folosesc de asta ..dar sunt shi adevarati Romani in Basarabia asha ca poti sa spui tu multe shi nevrute ...daca ar fi dupa mine din secunda 1 ash uni Basarabia cu Romania...
Iti dau o intrebare>de ce trebuie tiganii sa fie in Romania?iar Basarabenii sa se chinuie cu rushii aceshtia?sa ne fure sa-shi bata joc de onoarea noastra?de ce?!
A comentat Ady 06 august 2011, 11:15 | mergi sus ▲
Tanea>eu nu ma amagesc ....de cind ma tin minte doar cu Romania am tinut shi voi tine..indiferent de concurs...eu am 16 ani sunt pe malul Nistrului(aproape de Trasnistria)nu shtiu limba rusa shi in viata mea n-am privit o emisiune rusa...sau canale rusesti....Eu de fece data ma sfadesc cu profa de rusa ..ca nu vreau sa invat rusa shi ma contrez cu ea datorita identitatii mele ca la urma tu mie sa-mi spui sa nu ma amagesc?Sunt cetatean Roman shi n-am ochi sa vad Rushii ashtiampe Voronin Filat,Salin shi Putin....iar la urma cineva imi spune ca nu am nici o legatura cu Romania shi ca defapt sunt Rus....cum ti se pare ceva normal?
A comentat Ady 06 august 2011, 11:22 | mergi sus ▲
Vorbiti mult si indode)
Oameni buni eu am vazut multi romani...ce-mi spuneti voi mie, romanii se injura mai cv ca noi....pe unde si nu i-am auzit bag cuvintul "p*** mea" sau "mama **** ***"

Rusa e aceeaj limba ca orice alta..noi am rusificat limba dar romanii au bagat englezisme.....pentru aceasta trebuie sai urim? ca ei vorbesc "wazzam frate"
pe cand noi "noroc bratan"

E vorba indode...ce faceti voi aici, terminati daca stiti k nici romanii nici vorbitori de romana din moldova nici vorbitorii de rusa din moldova nu sunt ingeri.
A comentat whitefenix 06 august 2011, 11:22 | mergi sus ▲
wazzap*
A comentat whitefenix 06 august 2011, 11:23 | mergi sus ▲
Ady, eu nu contest că tu eşti sau nu român. Bănui că eşti unul din cei 2 - 3% români moldoveni care mai trăiesc între Prut şi Nistru. Pentru că ceilalţi 97 - 98% sunt falşi moldoveni. Dar eu am vorbit de majoritatea zdrobitoare a populaţiei basarabene. Bai Ady, vino tu în octombrie la Iaşi să-ţi vezi conaţionalii cum vorbesc ruseşte şi beau ca porcii, fac scandal şi se bat între ei pe la căminele studenţeşti. Nu ştiu rusa, şi mai bine mi-aş tăia limba decât să vorbesc porceasca rusă, aşa că nu ştiu când înjură sau nu basarabenii. Dar în România vorbesc urât doar persoanele decăzute sau cu un grad precar de şcolarizare. Fiecare ţară îşi are uscăturile ei. Şi în Franţa înjură golanii ca la uşa cortului. Vorbesc de mic franceza, am fost acolo şi ştiu ce vorbesc. Francezii înjură şi sunt mai beţivi decât românii. Adevărul este însă că marea majoritate a românilor nu folosesc un limbaj vulgar, nici măcar trivial. Să auzim de bine, Ady, dar eu nu mai am timp de polemici. La revedere!
A comentat Păcat de banii cheltuiţi 06 august 2011, 11:52 | mergi sus ▲
Eu nu neg ca ei vorbesc shi se comporta asha..dar ar fi trebuit sa-ti dai seama ca printre aceshti oameni sunt shi oameni nevinovati dushi in eroare de acest sistem comunist...nu toti sunt la fel..pe curind !
A comentat Ady 06 august 2011, 11:58 | mergi sus ▲
Auzi asta cu pacatul,vrei sa zici ca romanii din Romania sunt mai buni?
Un prieten de al meu a fost cu niste polonezi si romani in anglia sa faca cv bani...
si el zicea nu erau tigani dar erau fix ca niste caine romanii ceia....
Toti se impacau bine doar romanii cerseau si lingeau fundul la stapin, ca niste caini,nici nu stiai la ce poti sa te astepti de la ei.

Asa ca nu zi fix cum au romanii parere despre noi fix asa parere am si eu despre dansii. Eu cred ca moldovenii sunt mai oameni ca romanii....care stiu numai sa bage in p***
A comentat whitefenix 06 august 2011, 12:32 | mergi sus ▲
se bat se fura unul pe altul...aici in tara nu e asa dezastru ca in Romania.
A comentat whitefenix 06 august 2011, 12:33 | mergi sus ▲
tanea
tu te contrazici singura..zici ca ai vazut studenti de-ai nostri care vb si se poarta urat,dar totodata te deranjeaza ca cei de peste Prut ii iau peste picior pe-ai nostri.Pai daca avem specimene de oameni,din md care vb urat,se comporta ca si cum ar fi in padure (am vazut asa ceva), e normal sa fie criticati de cei din jur.Personal am fost de nenumarate ori in Ro,am si stat acolo o perioada de timp si toti m-au tratat calumea.De ce? Pentru ca nu m-am facut de ras.
Pt "pacat de banii cheltuiti"
Nu sunt rusoaica si niciodata nu voi fi ;) Puskin ne-a facut tigani asa cum europa i-a numit pe romani tigani :) hai sa nu fim naivi..Eadevarat ca avem idioti printre noi care ne fac de ras,dar tu generalizezi.Cat despre fata aia proasta care se considera rusoaica,a zis-o singura ca e rusoaica,nu moldoveanca sau romanca cu atat mai mult! Nu mai fiti naivi si nu mai fiti asa creduli.
A comentat acid_citric24 06 august 2011, 13:13 | mergi sus ▲
Lume,haideti sa nu mai raspundem provocarii si sa-l lasam pe "pacatul" in voia lui.Se vede ca e pus de cineva ca sa nasca neintelegeri intre noi.Sunt uscaturi si aici,si peste Prut.
A comentat acid_citric24 06 august 2011, 13:23 | mergi sus ▲
acid_citric24 ..+1
A comentat Ady 06 august 2011, 15:58 | mergi sus ▲
sa stiti ca statul roman chiar este generos si nu fiti atit de incapatinati sa infirmati ceea ce-a expus romanul care zice adevar insa prea de ocara domnule,nu am fost niciodata simpatizanta a rusilor si nici a limbii ruse,mereu am dorit sa cred ca sunt basarabeanca.chiar daca toti sustinem cu tarie suntem romani nu e adevarat avem aceleasi radacini insa niciodata nu vom fi priviti la egalitate.vom fi umiliti toata viata pentru o istorie grea si singeroasa,principalul sa avem un comportamnet decent si sa demonstram ca suntem buni si nu lingai,si romanii sunt aroganti si injura asta este specific si se uita de sus la noi daca si conationalii nostri unii din ei fac abuz se duc sa in ro numai ca sa nu plateasca un contract si ne fac de rusine, pe cind ai vostri invadeaza toata lumea si fura nu trebuie sa ne aratam cu degetul,ce zici?:D.tuturor celor care au aplicat pentru romania va doresc multa bafta si demonstrati ca sunteti adevarati ca sa fi-ti demni de respectul tuturor,iar romanii sa fie mai indulgenti sa nu arunce pe toti in aceeasi oala!
A comentat step 06 august 2011, 21:33 | mergi sus ▲
Istoria nu o poate schimba nimeni! Radacina a toate divergentele dintre noi, rusi si romani se ascunde in anul 1812. La moment aia parea solutia ideala, cu timpul insa, rusii si-au dat arama pe fata. Si nu erau de vina romanii ca erau urati de rusi si asta a fost motivu de razbunare, nu, si nimic altceva de genul asta, ci prezenta unei idei utopice de a fi un tot intreg cu noi, cei ce suntem smulshi din acel strat roman. Si faptul ca si pina in ziua de astazi balansam si nu ne putem gasi locul, demonstreaza inca o data ca noi nu avem nimic in comun cu rusii, nu ne-am regasit printre ei, ci ne cautam calea, cunoscindu-ne deja identitatea romana.
Hai sa finisam pe aceasta nota optimista propusa de ''step'', si BAFTA TUTUROR LA ADMITERE! DUMNEZEU SA NE JUDECE!
A comentat butterfly 06 august 2011, 22:03 | mergi sus ▲
#30331/#30332/#30333/#30334 daca nu erau stramosii vostri nu erati nici voi si nu v-ati fi certat acu pe net/mai bine spuneti multumesc ca e asa si nu e mai rau ca nu era mai bine daca erau toti in armonie si vorbeau acceasi limba nu tu si nu eu am facut legea si lumea a facut-o dmnezeu si el a vrut sa faca ca sa fie mai multe limbi existente / zici ca limba rusa nu e frumoasa? dar o intelegi? de ce nu citesti o poezie in limba rusa de ce nu vorbesti in limba rusa? incearca sa traduci macar o poezie de vre-un poet rus (Александр Сергеевич Пушкин de ex.) apoi sa vezi cum este limba rusa /sun si eu Basarabean dar ma mandresc cu asta (ma mandresc ca cunosc mai multe limbi si le pot intelege/ mitocani sunt peste tot nu numaidecat sa fie rus ci poate fi basarabean sau chiar roman (cum zici tu ca sunt mai superiori) sau poate fi si un englez, nu conteaza ce nationalitate esti,conteaza atitudinea ta si comportamentul tau fata de lumea exterioara indiferent ce nationalitate e si ce limba vorbeste
A comentat Tudor 07 august 2011, 12:50 | mergi sus ▲
pt Păcat de banii cheltuiţi , Nu ai dreptul sa hotarasti pentru o tara intreaga , poti doar sa crapi de ciuda si sa plingi noaptea in pernuta !

Succes!))))
A comentat Rima 07 august 2011, 15:54 | mergi sus ▲
Daca veniti sa studiati la vreun liceu din Iasi sa va feriti de a avea ca profesor de istorie, o creatura numita Sitea Sorin de la Liceul Mihai Eminescu Iasi care are o ura rasisto-diabolica in general fata de elevii moldoveni dar mai ales fata de cei care nu cotizeaza periodic; criteriul notarii la ore, respectiv la bac este substantialiatea plicului strecurat in buzunar numai in cabinetul lui de la parter sau mai nou, sub adapostul unei false asigurari, la compania de asigurari unde lucreaza nevasta-sa, de numarul de zerouri a sumei virate intr-un cont special. Sitea Sorin isi acum freaca mainile.
A comentat bursucul 08 august 2011, 03:09 | mergi sus ▲
Pentru cei care au ales SIBIU: http://basarabenisibiu.wordpress.com/
A comentat Mihaela 08 august 2011, 10:08 | mergi sus ▲
Ma adresez lu ala "pacat de banii cheltuiti"care este cica un roman adevarat:):):))))...ma omule care-i problema ta cu noi,cei din Republica Moldova?Ia zi-mi cate limbi straine cunosti tu?cunosti limba romana ca na tre sa o cunosti si cateva injuraturi in toate limbile???Eu sunt studenta in Romania si am venit acolo pentru ca imi placea enorm cum vorbiti voi,dar stand acolo mi-am dat seama ca limba romana e limba care se vorbeste la noi aici,doar ca vorbita literar...sa nu-ti zic eu cum va injurati si cum va bagati ceva in mamele si surorile noastre...ai zis ca profitam de voi???prin ce???ca avem burse si inca prin ce???vrei sa-mi zici ca putini dintre voi vin aici pentru benzina,tigari si alte smecherii?lasa te rog vrajeala...injura ai nostri in rusa?si care e problema ta sau tu injuri bine in romana de rupi stilu da na,rusa nu o intelegi:)da,eu nu neg ca majoritatea isi fac cetatenie pentru a pleca in alte tari si foarte bine...de ce sa nu profite?ca doar singuri va oferiti...la noi limba rusa se invata in scoala ca o limba straina si daca cunoastem si rusa si engleza si franceza si germana etc,bravo noua.Dupa cate stiu majoritatea care vin la voi la studii chiar invata si nu bat cainii...da pentru mine sa vin acolo a insemnat ceva dar...majoritatea din voi sunt niste roboti...la intrebarea ce faci,raspunde-ti "bine"chiar daca sunteti cu ochii in lacrimi si mai nu strigati de durere...daca esti un roman adevarat atunci tre sa respecti oamenii indiferent de nationalitate...si daca ne urasti nu ai decat sa te consumi aiurea ca doar pe noi nu ne deranjeaza parerea ta...cei care vor sa ajunga undeva si sa avanseze o vor face cu succes sau folosindu-va de voi sau respecandu-va asa ca nu te consuma ca o faci degeaba,crede-ma...
A comentat Cristina 08 august 2011, 19:32 | mergi sus ▲
Cristina: o vorba potrivita in momentul potrivit..apropo unde inveti?
A comentat Ady 08 august 2011, 19:49 | mergi sus ▲
@Cristina
Da-mi, te rog, voie sa spun si eu cateva cuvinte legate de acest subiect. Trebuie sa precizez de la inceput ca nu sunt de acord cu punctul de vedere al lui Gica Contra de mai sus ("Pacat..."), insa multe dintre lucrurile pe care le-a spus sunt adevarate si deranjeaza. Acum, sunt convins ca ai inteles foarte bine ce a vrut el/ea sa spuna cand s-a referit la "grohaitul" in limba rusa si in niciun caz nu a incercat sa faca un concurs intre "ale noastre" si "ale lor". Nu asta e ideea. Din pacate, din comentariul tau imi dau seama ca faci parte exact din categoria de basarabeni la care se referea colegul nostru de forum: categoria celor ...."pragmatici", ca sa nu folosesc celalalt cuvant care imi vine in minte acum si care nu este chiar elegant. Atata timp cat voi, o parte din romanii basarabeni (despre rusi nu pomenesc aici, ei sunt alta "mancare de peste") aveti aceasta atitudine usor agresiva, de "noua ni se cuvine, nu este vina noastra ca suntem asa cum suntem, ba suntem chiar mandri ca stim doua limbi, pe cand voi..., ...si oricum puteti sa va dati voi cu fundul de pamant ca noi suntem descurcareti si tot vom reusi", vor fi perceputi, poate eronat, toti basarabenii ca avand acest caracter, de unde si repulsia unora dintre romanii fata de voi. Altfel, cum explici tu? Este o ura ancestrala...intre frati, intre cei de acelasi sange? Nu cumva cei ca tine alimentati aceste sentimente care nu ar trebui sa existe? Gandeste-te ca nu pica bine nimanui sa simta ca este folosit doar pentru ca...fratele sa isi atinga scopul, iar apoi sa te scuipe. Vorbeam de rusii din Basarabia care, culmea, si ei vor sa fie...romani, dar nu stiu sa dea nici "Buna ziua!" in limba romana... Ei bine, de la ei nu am nicio pretentie. De la romanii basarabeni, da! Am pretentia de a fi recunoscatori ca li se deschide usa in loc sa li se tranteasca in nas, pentru ca in lumea asta nimic nu ni se cuvine doar pentru ca asa e bine! Repet, nu cred ca ar trebui sa nu vi se mai acorde cetatenii/burse de catre Romania, insa criteriile de acordare ar trebui sa fie ceva mai stricte, altminteri...voi fi la fel de roman in cate ca si urmasii tatarilor Nogai (cei 2-3 cati au mai ramas, daca au mai ramas...). Intelepciune si sanatate!
A comentat UnEscu 08 august 2011, 20:53 | mergi sus ▲
A comentat vlad 09 august 2011, 04:25 | mergi sus ▲
Vlad, si ceilalti... ce inseamna *6),*7) in documentul cu privire la modificarea numarului de locuri??? Mai e cineva care aplica la masterat?
A comentat Tina 09 august 2011, 05:59 | mergi sus ▲
Unescu:
Tu spui că toată problema e in aceea că ”Repet, nu cred ca ar trebui sa nu vi se mai acorde cetatenii/burse de catre Romania, insa criteriile de acordare ar trebui sa fie ceva mai stricte”
Inseamnă că pisica e în curtea voastră...ce treabă avem noi cu criteriile ce le impun Romnanii de peste Prut?În legătură cu aceste ”criterii” euu aș mai avea de adaugat că ar trebui de introdus n test..pentru ca sunt unii cu 10 pe linie care nu știu nici in jumătate ca cei ce au medii 8-9....
A comentat Ady 09 august 2011, 06:04 | mergi sus ▲
@Ady
Bineinteles ca "pisica" se afla in curtea noastra, in ceea ce priveste legislatia. Aici doar statul roman poate interveni sa imbunatateasca aceasta situatie. Insa, tinand cont de faptul ca acest subiect este si unul de ordin...sentimental sa ii spunem, ideal ar fi ca si beneficiarii (aka basarabenii dornici de invatamant/pasaport romanesc) sa aiba o atititudine fireasca, de apreciere a eforturilor financiare ale unui stat "strain", oricum altul decat statul artificial RM in care s-au nascut, facand minimul efort de a cunoaste limba romana si de a nu denigra tot ceea ce este romanesc, odata vazuti cu "sacii-n caruta".
A comentat UnEscu 09 august 2011, 06:32 | mergi sus ▲
Unescu:
In viziunea mea România nu imi este un stat străin...Dar de la ”voi” cei ce nu sunt recunoscatori poti sa te astepți orice...mai aveti un pic și o sa ne spuneți ca nici pe harta nu știm unde este Romania...
A comentat Ady 09 august 2011, 08:55 | mergi sus ▲
e ridicol sa te enervezi pe unul care... [s-a certat probabil cu taica-su, si care fiind suparat spune ceea ce macar nici el nu crede singur] [ma refer la ' Păcat de banii cheltuiţi']...mai bine ti-ai chema acasa 'romanii' care invadeaza magazinele din Europa si la care europenilor le este sila sa ii priveasca,si din pricina carora,romanii din basarabia au aceeasi imagine...asa ca nu doar rusii si ukrainenii ne strica imaginea....si fii mai atent la ce spui,gandesti mai rau ca sora-mea de 10 ani
A comentat djicu 09 august 2011, 09:18 | mergi sus ▲
@Ady
Daca in viziunea ta Romania nu este un stat strain, atunci de ce prezinti pasaportul cand treci Prutul? Banii colectati din taxe si impozite dincolo de Prut unde se duc? La Chisinau sau la Bucuresti? Imi pare rau sa iti spun ca indiferent care este "viziunea" ta, din punct de vedere juridic, Romania este un stat strain pentru toti cei care nu sunt cetateni romani, asta fiind valabil si pentru basarabeni, dar si pentru, sa zicem, congolezi. Fapt care este anormal, dar perfect legal. Ca si eu am o viziune in care toti romanii de pe pamanturile romanesti strabune sunt laolalta intr-un singur stat, in care sa fiu acasa si la Bucuresti, Craiova, Baile Herculane, Reghin, Arad, Cernauti, Hotin, Barlad, Chisinau, Cetatea Alba, Izmail sau Constanta, asta este alta poveste. Eu continui sa sper si sa visez, dar realitatea de azi imi impune sa imi verific valabilitatea pasaportului daca eu, ca roman, vreau sa vin in vizita la Balti, de exemplu...

@djicu
Gicule, exact despre asta vorbeam in postul meu precedent, despre lipsa de recunostinta pentru ceea ce ti se ofera GRATIS. Rasplata ta: arunci cu noroi in romani ca si un congolez oarecare, daca tot am vorbit de poporul asta, desi nu am nimic cu ei, si faci comparatii total deplasate. Imaginea unui popor o strica niste oameni fara valoare, fara principii si fara moralitate tot asa cum imaginea aceluiasi popor este luminata de cei din categoria celor seriosi si cu coloana vertebrala. Daca nu esti instare sa vezi pe fiecare in parte si generalizezi, atunci te vei afla intr-o mare eroare si vei perpetua acest neadevar. Numai bine!
A comentat UnEscu 09 august 2011, 10:33 | mergi sus ▲
În locul tău nu aș vorbi daca nu ash fi informat...tu daca ai trece granita in Md ..cînd ti-ai intoarce in Romania ai arăta pasaportul,nu?(dupa cum gîndești tu inseamna ca Ro atunci tie ti-ar fi o tara straina)Eu am spus de mine ca nu consider ca-mi este straina shi poate ca asha avea motive..de unde stii tu ca îmi este straina..poate ca chiar este Tara mea..
A comentat Ady... 09 august 2011, 12:00 | mergi sus ▲
polemica aiurea p' aici... sunt lucruri mai importante de facut decat discutiile astea :|
A comentat armin 09 august 2011, 12:44 | mergi sus ▲
@Ady
Daca nu ai inteles nimic din ce am vrut sa spun, nu are rost sa mai continui discutia. Numai bine!
A comentat UnEscu 09 august 2011, 13:20 | mergi sus ▲
Am îțeles la ce te refereai f bine..(intelegentule”)Ai vrut sa spui ca deacuma s-au pus hotarele ,este granita,adica sint doua tari straine pentru populatia celor 2 tari..am inteles perfect..dar eu am vrut sa-ti dovedesc ca nu a dreptate...Să ne euzim numai de bine!
A comentat Ady 09 august 2011, 13:36 | mergi sus ▲
bai "pacat de banii cheltuiti" tu nu urasti basarabenii, tu urasti omenirea in genereal, probabil esti unu din aia pe care nu-l baga nimeni in seama si ai gasit si tu postu asta si hai sa comentezi si tu. Sau ai si tu 10 ani si vrei sa arati ca ai si tu o opinie insa ai gresit postu frate. Zici ca basarabenii grohaie ruseste pe strazile oraselor, da tiganii ce limba vorbesc mah?vrei sa zici ca aia e romana?in 4 ani cit am facut liceu in Romania am vazut atita rautate si incultura din urma lor.Uite-te ca nici romanii nu-i iubesc si foarte multi isi dau seama ca din cauza lor aveti numai de suferit si tu zici ca basarabenii va fac nustiu ce probleme?Zici ca in 2012 o sa vina nustiu cine la conducere si o sa te scape de basarabeni, nu basarabenii sunt problema Romaniei ci "cioroii" aia inca citiva ani o sa mai ramina in minoritate, dupa asta vezi tu ce se alege din Romania, ei ditrug ce a mai ramas din tara si creaza o proasta impresie celor din jur. eu iti sugerez sa mai dai un refresh gindurilor tale si sa incepi sa gindesti normal, nu sa-ti faci impresie despre o intreaga tara pe seama unei proaste care zice "maldavani durac balşoi", aia singura nu stie ce vrea de la viata si tu paremise tot.
A comentat petrovi4 09 august 2011, 14:07 | mergi sus ▲
Bai pacatule , ei luat-o la tampla de la un moldovean , si acum mori de ciuda , sau probabil fumezi prea multe etnobotanice si te ia paranoia ,arata ca ai coaie , dati numele , sau tu esti unul din aia care stau in fata monitorului si fac de serviciu cand mata doarme , pacama-si pe tine de pacat, care cultura , ca voi sunteti aia care injura de mama , si de neam , voi sunteti aia care ling , voi sunteti aia care nu stiti ce vrei de la viata , dar moldovenii munciti , si cu carte buna pe langa toate , cunoscatri de limba rusa , care de altfel este o limba foarte utila , si cunoscatori si mai buni decat voi, legumelor, de romana , care va bat la ortografie , jet la tot jegu vostru , daca un moldovean invata la voi in tara , si arata ca este demn , probabil iti si ia locul la bursa sau serviciu , nu prin lingere dar prin cunostinte , tu incepi sa faci gura mare, pacat ca sunt astfel de soareci dupa monitor , va ascundeti ca sterpele , da nume , si mergem la un pahar de vodka , cocalar prost
A comentat PENTRU PACAT DE BANII CHELTUITI < 09 august 2011, 16:32 | mergi sus ▲
Va rog sa publicati ceva informatii in legatura cu articolul de mai sus...cum sunt repartizate aceste locuri? si cum putem accesa la aceste locuri? multumesc
A comentat Elena 09 august 2011, 18:36 | mergi sus ▲
Va rog sa precizati repartizarea locurilor. Ma intereseaza daca aceasta suplimentarea se refera si la locurile pentru absolventii liceilor din Romania. Mersi mult.
A comentat lori 10 august 2011, 04:24 | mergi sus ▲
Am auzit undeva ca o sa mai fie inca un tur de depunere a actelor pt studii in Ro, la Chisinau. Este adevarat? Incetati sa va impuneti punctele de vedere pe bloguri si forumuri, e fara folos, sunt doar vorbe... stimati prieteni, treceti la FAPTE!!!
A comentat Geo 10 august 2011, 09:00 | mergi sus ▲
pentru UnEscu:Imi place cum judeci si cum argumentezi,da dovada ca esti informat de anumite lucruri.dar te cam contrazici,zici ca suntem frati de sange si nua ar trebui sa ne folosim unul de celalalt si in acelasi timp zici ca trebuie sa fim recunoscatori ca nu ni se inchide usa in nas da ni se ofera burse etc...si foarte bine...de ce sa nu ni se ofere?stii tu cum am ajuns eu acolo?am lasata aici facultatea si am mers acolo pentru ca mi-am dorie prea mult si apropo!eu nu am bursa,dar ma stardui sa respect pe cei de acolo si insasi tara in care imi fac studiile...Vorbesti de alte criterii de admitere...din partea mea eu sunt pentru,pot sa sustin si examene de admitere ca nu mi-i frica si daca sunt o multime de oameni la care nu le convine ca invatam acolo faceti ceva...protestati,scrie-ti la Ministerul Invatamantului si poate se rezolva...vrei sa zici ca noi avem o atitudine proasta?dar ai vazut vre-o data cum rad romanii de unele cuvinte cand le pronuntam cu alt accent decat voi???ai vazut cum la un examen de franceza sa ti se spuna ca ai accent rsu cand tu de fapt vorbesti romana perfect si nu are nici o treaba rusa cu franceza???cred ca nu...dar in pofida la toate ca avem burse si camine de multe ori suntem nevoiti sa inghitim si sa ne umilim de parca noi purtam vre-o vina ca la noi accentul e altul...hai sa nu generalizam si sa nu ne aprofundam in istoria adevarata sa vedem ce si cum a fost cu impartirea hotarelor...cerceteaza prin arhive in Chisinau si in ROMANIA si te vei convinge ca pe laNGA ISTORIA studiata in scoli sunt inca multe lucruri nescrise si ascunse...crede-ma ca nu urasc eu romanii si nu ma folosesc de ei mai ales ca si viitorul meu sot e roman si chiar ma pregatesc acolo sa muncesc,nu ma gandesc sa iau cetatenia si sa plec,nu...dar nu e cazul sa fim tratati altfel...si chiar daca se aud injuraturi pe strada in rusa se aud peste tot si in romana... si daca ma consideri una care alimenteaza niste sentimente stii tu la ce te referi te inseli...da na...eu va respect tara si oamenii atat timp cat ne respectati si ne tratati ca oameni cu valori si sentimente si daca am zis ca multi primesc cetatenie doar ca sa plece in alte tari inseamna ca e asa si hai la direct:toti se folosesc unul de atul aici,acolo si chiar peste tot...nu ai de ce sa te superi de adevar...fii de acord ca si tu ca si toti din noi te folosesti de anumiti oameni in anumite situatii doar ca sa ajungi la scopul pe care ai vrut sa-la atingi fie el frate de sange sau nu...doar ca na tre sa avem bun simt in toate...O zi frumoasa...
A comentat Cristina 10 august 2011, 11:12 | mergi sus ▲
Cristina, apreciez ca in mesajul tau ai avut ceva de spus si incerci sa sustii acele lucruri, insa, hai sa lamurim niste lucruri:

1. consider ca este un lucru foarte bun acordarea de burse etnicilor romanilor din afara granitelor Romaniei actuale (RM, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Grecia, Macedonia etc.) si nu am spus ca acest lucru ar trebui sa inceteze, ba dimpotriva, mi-as dori ca un numar mai mare de romani sa beneficieze de acestea. DAR pentru ca acestea sunt oferite de statul roman de la bugetul ROMANIEI (adica fiecare dintre cetatenii Romaniei carora li se opresc impozite din venituri), ar trebui sa ajunga la acei copii care le merita cu adevarat, cei competenti si cu o conduita morala deosebita, care prin ceea ce vor deveni si datorita educatiei primite aici, vor da plus de valoare poporului din care se trag si care, iata, ii sprijina. Pentru ca trebuie spus foarte clar ca FIECARE dintre romani contribuie la acest efort general, iar cand observi "fratii romani" veniti de peste sarme ghimpate, pe care si tu il sustii financiar, cum ponegresc chiar neamul din care fac parte (nu intru in detalii, pentru ca stim cu totii vorbele dulci spuse la adresa noastra), eventual in rusa, apar reactii (indreptatite) ca ale lui "Pacat...". EU, roman nascut in Romania, desi sustin acest efort comun, NU SUNT DE ACORD sa platesc din banii mei viitori adversari ai Romaniei si ai romanilor! Fac asta doar pentru cei care se considera romani si punctum! "Grohaila" in alte limbi se poate face de catre ceilalti pe meleagurile unde au fost zamisliti.

2. pentru cei care rad de "accentul" vostru nu trebuie sa aveti decat...compasiune, caci sunt, probabil, saraci cu duhul. Ori, atat unii dintre ei, ca si voi, de altfel, au avut nesansa sa nu beneficieze de o educatie care sa le permita sa fie mai buni de atat. Sau...poate asta le e limita! Nici chiar daca basarabenii mai fac greseli la vorbirea in limba romana nu ar trebui condamnati, pentru ca nu este usor sa te nasti si sa cresti sub ocupatie ruseasca, cu conditia sa faca eforturi pentru a invata cat mai bine limba romana. Cu atat mai putin ar trebui sa va umiliti, ca prea mult am fost noi, romanii, umiliti in istorie. Asta ar mai trebui acum sa ne mai umilim si intre noi!

3. este o realitate faptul ca multi dintre basarabeni doar se folosesc de Romania pentru a-si "face un rost in viata". Ei bine, cand lucrul asta este atat de evident, nu poate ramane fara reactie din partea romanilor, nu? Hai sa spunem lucrurilor pe nume: nu accentul vostru va face antipatici si poate nu atat de mult ca mai si "grohaiti" in limba ocupantilor care, in treacat fie spus, de la 1812 incoace, stau tot aici bine-merci si in 2011! Ci caracterul unora dintre voi, atat de vadit "pe interes", care nutresc o ura sincera fata de tot ce este romanesc provoaca reactii de respingere! Ca si in cazul tiganilor romani care au dat deja notorietate pirn lume Romaniei, poate ca doar un mic procent din basarabeni sunt asa cum am scris mai sus, dar, din nefericire, nu indeajuns de mic incat sa treaca neobservat. Asta ar trebui sa fie si o problema a comunitatii voastre care studiaza in Romania, de izolare si respingere a acestei categorii.
Pe de alta parte, da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine cand spui ca toata lumea se foloseste de toata lumea doar pentru a ajunge unde si-a propus... Pai, daca este, sa inteleg ca moralitatea a disparut? Este o relicva expusa in vreun muzeu? Iti pot spune din experienta mea ca, din fericire, sunt foarte multi oameni cu adevarat generosi printre noi, care nu pun pe primul plan obtinerea de foloase prin orice mijloace. Am intalnit astfel de oameni si asta, poate, ma incurajeaza sa fiu optimist.

4. referitor la cetatenia romana, eu cred ca firesc ar fi ca toti cetatenii Romaniei Mari (1918 - 1940) si urmasii pana la gradul III ai acestora, sa redobandeasca calitatea de cetatean roman, la care nu au renuntat niciodata. Celorlalti doritori de cetatenie romana ar trebui sa li se puna conditii mai stricte de obtinere a acesteia, nu pentru ca asa ma gadila pe mine sa stea oamenii la rand cu anii pentru asta, ci pentru ca nu imi place ideea de a fi "conational" cu Plahotniuc, de exemplu. Are Romania destui de-alde d-astia, "afaceristi-patrioti", care sapa de mai bine de 20 de ani in tot ce are (avea?) mai scump tara asta.

Imi cer scuze atat tie, Cristina, cat si celorlalti forumisti pentru comentariul meu (poate) prea lung dar si pentru aventualele jigniri pe care, daca le-am adus cuiva, au fost cu totul neintentionate.
Numai bine!
A comentat UnEscu 10 august 2011, 13:18 | mergi sus ▲
Atenţie la PROVOCATORII KGB tip "Păcat de banii cheltuiţi" cu care CĂLĂII OCUPANŢI RUŞI au umplut forumurile şi blogurile de pe ambele parţi ale Prutului!

FORUMIŞTII KGB împrăştie pe internet VENINUL PROPAGANDEI RUSEŞTI prin VICLENIE şi MINCIUNI ORDINARE.

Scopul lor este UNUL SINGUR: SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!!!

"Păcat de banii cheltuiţi",MANIPULATOR KAGHEBIST,nu intelegi?

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

Afară cu slugile forumistice ale NOII ARMATE RUSE DE OCUPAŢIE-
COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă numită pe o parte a Prutului PSD-PNL-KGB şi pe cealaltă PCRM-PLDM-PD!!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 10 august 2011, 13:38 | mergi sus ▲
"Mare păcat de banii cheltuiţi de guvernul antinaţional băsescian cu străinii basarabeni."

S-a dat imediat de gol PROVOCATORUL PSD-PNL-KGB,adică PCRM-PLDM-PD de peste Prut,COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă!

Iată de ce sunt pline forumurile de “Păcat de banii cheltuiţi” şi alţi propagandişti ai urii ruseşti anti-româneşti!
Iată de ce VIPERELE KGB fierb de ură ne-PUTIN-cioasă:

Preşedintele Traian Băsescu:

*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era "tocat" zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 10 august 2011, 13:46 | mergi sus ▲
Acesta este CREZUL NOSTRU al ROMÂNILOR basarabeni-
CREZUL TUTUROR FRAŢILOR NOŞTRI ROMÂNI:


„Trebuie să stăm de pază şi SĂ NU DĂM DECÂT MORŢI acest pământ de sub picioarele noastre.
Da!
Chiar dacă Rusia ar fi destul de aspră ca să-l ia de la noi; noi înşine nu îl putem da sub nici un pretext, căci de acest pământ e legată demnitatea noastră, de la acest pământ atârnă viitorul nostru.” (…)

„Cuvântul nostru este: de bună voie NICIODATĂ, cu sila şi mai puţin!"

“Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ: noi nu primim nici un preţ.

Primind un preţ, am vinde; şi noi nu vindem nimic ! nu dăm nimic şi nu primim nimic.

ROMÂNUL care ar cuteza să atingă acest principiu ar fi un vânzător.»

Mihai Eminescu, (“Cestiunea retrocedarii Basarabiei”), Timpul, 10 februarie 1878, in Opere, vol X, Ed. Academiei, 1989, p.46)

Deci ce sunt cei ca vipera KGB-“Păcat de banii cheltuiţi” care ne împut forumul?
Acum aproape 150 de ani,Eminescu a spus-o :

SUNT VÂNZĂTORI,TRĂDĂTORI DE NEAM ŞI ŢARA!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 10 august 2011, 13:57 | mergi sus ▲
"Cioronin" :D
A comentat Lady_Viola 10 august 2011, 19:11 | mergi sus ▲
pentru unescu salutare coleg unescu ,coleg de site-uri ,coleg de idei,coleg de trairi. te-am vazut pe tine si pe vanator ,comentand ,care incotro ,referitor la situatia tinerilor basarabeni care pe banii romanilor din romania vin la studii. ami voi exprima si eu parerea in felul urmator : banii pe care noi ca cetateni ai romaniei ai dam pentru studiile romanilor din basarabia sunt insignifianti, ca si cei pe care ai dai tu,dar banii pe care ai dam noi,romanii din romania din buzunarul nostru indirect in conturile politicienilor corupti si in imobilele lor sunt multi. nu te uita la un 1 leu pe 3 luni pe care ai dai ca cetatean al romaniei pentru ei,ci uitate la sutele de lei pe care ai dai cand chipurile ai de platit taxe si impozite de-ti sare scafarlia ,uitate la sutele de lei pe care le dai la doctori si ca mita la oamenii statului ,pentru a fi lasat doar sa-ti faci meseria pentru care cotizezi la sistemul de pensii,la cel medical,la somaj si pentru care nu esti sigur ca ai sa ajungi vreodata sa beneficiezi de acestea . acolo frate se duc banii nostri si daca vrei sa-ti mai zic si altele ,banii nostri se mai duc si la datoria externa a romaniei care se face din ce in ce mai mare ,in timp ce demnitarii tot imprumuta de la fmi si banca mondiala ,special pentru a comuta banii in conturile ,lor ,,iar o mica parte din acestea sa mearga cica ca si investitii in proiecte de genul telegondola de la sinaia ,leii din fata parlamentului sau poate wc-ul de 60 000 de euro dintr-un sat uitat de lume ,pe deasupra pe vre-un teren de fotbal in panta in alte catune si iata unde merg banii nostri. ai mai zis ,domnule ,eu platesc din buzunarul meu si aud pe strada basarabenii grohaind in ruseste . pe mine sa fiu de fata mai ca m-as fi dus sa-i i-au la bataie ,dar hai sa mai gandim sa mai socotim ,cum zice primarul nostru dumitru nicolaie ,un primar in slujba ta ...... glumesc . cand urss a preluat transnistria si apoi partea estica a moldovei istorice denumita de rusi si basarabia ,romanii de acolo ce idei aveau despre urss? jalnice in adevaratul sens al cuvantului. a trecut timpul, au invatat ideologiile rusesti,s-au rusificat bine ,au invatat istoria falisificata , au invatat ca sunt nationalitate moldoveneasca . acuma vine intrebarea de soc . ce a iesit dintr-un roman get beget in spatiul urss? un alt roman cu conceptii schimbate fata de predecesorul sau . aici e cheia unescule . cum s-a comportat nepotul romanului care asi stia neamul si limba ? deja acesta a imprumutat intr-u totul daca nu in aproape totul ideologia urss . sa revenim. vin cativa dintre romanii de acolo la noi,ne fac cu ou si cu otet ,stau un an ,2 ,3 printre romanii nespalati pe creier . ce are sa se produca in ideile lor staliniste ? mai devreme sau mai tarziu un scurt -circuit fiindca minciuna ruseasca are picioare scurte . acest student de azi are sa aibe maine si el copii,cum e dat de DUMNEZEU . ce ideologie or sa aiba copiii cand parintele a facut cel putin studiile in romania ' tiganeasca si fascista ' referitor la romani? te-ai prins ? acelasi lucru care s-a intamplat in 24 cu transnsitria sau in 40 cu basarabia . fiul are sa aibe oarecare rezerve fata de romani ,dar nu are sa-i mai condamne iar deja nepotul are sa fie curat si are sa vrea unirea cu fratii lui romanii. iata asa se schimba conceptiile de viata . nu sunt deacord cu comentariile vanatorului la adresa ta tocmai de aia m-am bagat un pic in discutie sa lamuresc zic eu problemele legate de neintelegeri . acelasi lucru am facut si pe alt site si rezultatele nu au aparut ,oricum noi sa fim sanatosi si sper sa ne intalnim pe net si peste 40 de ani ,caci chiat ami face placere sa vorbesc cu oameni cu inima de roman cum sunteti tu sau vanatorul. eu as vedea problema putin altfel. sa lase prostiile guvernantii nostri cu terenuri in panta si cu wcuri de 60000 de euro si banii aia daca nu au cap unde sa ai investeasca ,sa mai suplimenteze la maxim bursele acordate tinerilor romani din basarabia . studenti romani din basarabia ,,veniti la studii in romania . moca , gratis . ceea ce urmarim noi,este apropierea de voi prin dreptate si adevar si astfel,cu cat mai mult oameni de pe cele 2 maluri interactioneaza mai mult ,cu atat si barierele ideologice se vor volatiliza . pe cei cativa care injura romania ,azi are sa o injure ,maine are sa se intrebe daca e bine ca o injura ,poimaine are sa se intrebe de ce o injura ,raspiomaine are sa descopere ca-i roman. asa ,gata numai dam nici o bursa basarabenilor ,pai ce facem? facem voia moscovei? ne suparam intre noi si ne tragem cortina de sarma ghimpata? nu nu fratica . sa vina toata lumea la studii,sa vada ca sunt printre prieteni,sa mearga inapoi ,cei care se mai intorc si sa aduca constiinta nationala si acolo. sa fim destepti ca tara geme de ........... nu uita . azi antiroman, maine impartial, poimaine pro-roman, astfel salvam natiunea romana dintre prut si nistru referitor la vanator ,vanatorule ,ati citesc cu drag comentariile care de cele mai multe ori sunt indreptatite ,mai putin acum. seara buna la toata lumea si sa ne auzim cu bine [sau sa ne vedem cu bine ,sau sa ne citim comentariile bine ,sau .........iata ca iara glumesc !
A comentat romanu 10 august 2011, 21:34 | mergi sus ▲
Salutare, romane. Cred ca ceea ce razbate cel mai mult din comentariile tale este entuziasmul si asta imi place cel mai mult. :) Asa cum bine ai observat, telul nostru este acelasi, insa caile de urmat pe c are le vedem fiecare...difera putin. ;) Oricum, revenind la subiect, intr-adevar suma ce-i revine fiecarui cetatean al Romaniei de achitat pentru bursele "strainilor" este una cu adevarat insignifianta, insa nu asta este important. Aici este vorba de principiu. Sunt multi care gandesc in felul urmator: "nu accept nici sa le dau buna ziua celor care ma vorbeste de rau, dar sa il mai si platesc!", si nu ii putem acuza pentru asta. Pana la urma, este dreptul fiecaruia de a merge la stanga sau la dreapta, nu? Nu neaparat oricine nu este cu noi este si impotriva noastra. Eu asa vad lucrurile. Iti spun, de fiecare data cand intalnesc un etnic roman care nu este cetatean al Romaniei, simt nevoia sa intru in contact cu el pentru a schimba impresii. Si aici nu ma refer doar la basarabeni, ci la orice persoana caruia ii curge sange de roman in vene. Nu iti pot descrie intocmai in cuvinte ce am simtit atunci cand, locuind intr-o alta tara, printre straini, am intalnit intamplator o familie de...macedoneni aromani, iar datorita limbii romane am reusit sa ne regasim in strainatate. Niste oameni extraordinari! Desi aflati departe de granitele Romaniei, fiind supusi deznationalizarii, fara invatamant in limba materna si fara sa fi calcat vreodata pamantul Romaniei, fara ajutoare de la guvernul Romaniei si vize pe banda rulanta, acesti oameni tanjesc sincer dupa tot ce inseamna traditii romanesti si limba romana. Ei nu si-au pierdut obiceiurile si graiul, desi mereu au stat printre straini. Ei nu au avut niciun cuvant de ocara la adresa romanilor. Nu ne considera tigani si fascisti. Pentru ei suntem doar...frati. Cum sa nu-i iubesti? :) Si stii ce am inteles? Ca nu neaparat cei cu care stai in "casa" sunt "rudele" cele mai bune. Nu vreau generalizez, e doar un fel de a spune. Sper ca basarabenii care spera la burse si cetatenii de la "tziganii de rominii fascisti" sa fie cat mai putini si pe masura ce va trece timpul, asa cum spui si tu, romane, sa isi dea jos ochelarii de cal si ne vada asa cum suntem cu adevarat, dincolo de manelele de la gratare si furturile din magazinele europene. Toate cele bune!
A comentat UnEScu 11 august 2011, 07:53 | mergi sus ▲
Terminati polemica asta de 2 bani sau deschideti-va un forum si pune-ti tara la cale acolo. Cat se poate de facut atita flood?Unde sunt moderatorii?
Cand incepe al doilea tur de depunere a actelor pt studii in Ro?
A comentat Geo 11 august 2011, 09:56 | mergi sus ▲
2 ideisa mai zic . 1 - etnicii romani de la sud de dunare nu au fost spalati pe creier de comunisti ca romania este stat fascist si ei sunt moldoveni si nu romani,deaceea ti se pare tie ca romanii din macedonia vorbeau mai prieteneste cu tine decat unii romani din urss. dupa cum am mai spus ,toata puterea dusmanului sta in 2 lucruri, puterea cuvnantului prin minciuna ,trnasformata in ideologie de viata si puterea militara ,daca in ultima oamenii sunt supusi la frica si nu vor accepta sclavia ,in prima ,in puterea cuvantului,poti sa ai joci pe degete dupa cum vrei tu,daca rusii spuneau basarabenilor sau transnistrenilor ca romanii sunt extraterestri timp de 60 de ani, mai devreme sau mai tarziu acestia ajungeau sa creada ca romanii sunt extraterestri. un exemplu ales la intamplare . sud dunarenii,neindoctrinati ,romanii din urss ,indoctrinati, ,rezulta .,unii dintre romanii din urss, dusmanii romanilor din romania ,problema ,ideologia de viata impusa de rusi a avut efect ,deaceea tu spui ca romanii din macedonia ti-au vorbit si au fost sa zicem mai 'romani 'decat cei din basarabia sau transnistria . 2 cand cineva te vorbeste si incearca sa ati faca rau ,la mod general romanilor sau tie ca individ ,va urma deznodamantul ,in care de cele mai multe ori vei scapa . exista 2 moduri de gandire ,primul ,cel animalic de razbunare ,mergi sa ati iei revansa si ai faci rau celui ce ti-a facut rau.secundul sau al2 lea ,modul religios , al ierti [sau nu] ,al lasi in pace si ati vezi de treaba ta ,ramanand inactiv la raul facut . din pacate pentru rauvoitor ,al 2 lea mod ,religios este pedeoparte moral,civilizat ,pedealta mult mai crunt decat razbunarea ta . de ce ? fiindca lasi ATOTPUTERNICUL sa aiba grija de toti cei ce fac rau semenilor lor . ati spun ceva ce nu stie 90 la suta din lume si daca ai retineri,tine cont de ceea ce-ti spun . in viata materiala pe care o traim noi ca oameni exista un efect nescris ,numit si efectul de bumerang . acest efect este pur divin si se traduce prin urmatorul exemplu. daca pierzi 2 mere ,injuri ,te strofoci, trece o mare perioada de timp,gasesti 2 mere . bati pe cineva ,trece o mare perioada de timp,esti batut . daca inseli pe cineva ,trece o perioada de timp ,esti inselat . dupa aceasta regula pamanteana sa-i zicem , se face dreptate ,acolo unde justitia sau oamenii intre ei nu si-au facut . acelasi lucru se intampla si daca ajuti pe cineva sau faci bine cuiva . te asteapta candva ,cand ati va fi 'gura amara ' o facere de bine care se iveste atunci cand nu mai ai nicio speranta ca se va mai intampla ceva . concluzie ,nu fii razbunator ,si ai sa vezi ca lucrurile or sa se rezolve ,este o vorba din batrani,timpul le rezolva pe toate . ne mai intalnim noi pe site-uri ,pana atunci sanatate ca-i mai buna decat toate .
A comentat romanu 11 august 2011, 11:36 | mergi sus ▲
"nu sunt deacord cu comentariile vanatorului la adresa ta tocmai de aia m-am bagat un pic in discutie sa lamuresc zic eu problemele legate de neintelegeri "

Sigur e o confuyie la mijloc.
FRATE "Romanu" dar eu nu am făcut nici un comentariu AICI referitor la "UnEscu"!
Comentariile mele se referau STRICT la manipulatorul numit aici “Păcat de banii cheltuiţi” !!!

"referitor la vanator ,vanatorule ,ati citesc cu drag comentariile care de cele mai multe ori sunt indreptatite ,mai putin acum"

"Romanu",cum văd că e o CONFUZIE la mijloc un singur lucru rămâne de spus:

Dacă nu era acum Traian Băsescu preşedintele Ţării Noastre Mamă România,acum orice discuţie despre RE-UNIREA cu Basarabia ar fi fost o glumă proastă.

Imaginează-ţi cum ar fi fost România condusă de IANUKOVICI 2 adică de MARIONETA RUSIEI Mircea Geoană.
Ar mai fi existat articolul cu MIILE DE BURSE oferite ROMÂNILOR basarabeni?
Eu cred că tu nu ai văzut niciodată o emisiune de la NIT.
Atunci ai fi înţeles că e totuna cu Realitatea şi Antena3.
Vrei PSD-PNL-KGB adică PCRM-PLDM-PD şi peste Prut la Bucureşti?
Vrei COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă să ne decidă VIITORUL???
Eu nu.
Oricâte terenuri de fotbal "în pantă" face PDL.
Şi voi lupta PÂNĂ LA MOARTE daca va fi nevoie ca PSD-PNL-KGB să nu mai ajungă NICIODATĂ la putere.
Pentru că asemeni PCRM-PLDM-PD şi PSD-PNL-KGB înseamnă acelaşi lucru:RUSIA.


A comentat Vânătorul de forumişti KGB 11 august 2011, 14:19 | mergi sus ▲
hei ca bine zici vanatorule , deci ati datorez scuzele mele referitor la ideea ca te legai de patriotul unescu in comentariu. ma bucur ca a fost o confuzie si alta data sa ma mai uit si pe alte comentarii. asa trebuie sa ne intelegem intre noi,patriotii neamului romanesc . sa dam mana cu mana ce-i cu inima romana . bravo vanatorule ,asa da ! deci ai comentat la obiect si bine . am vazut comentarii si pe alte site-uri . la fel corect si la obiect . DE ASA PATRIOTI AU NEVOIE TARILE ROMANE . NU DE EDITORIALISTI PRECUM ARCADIE GHERASIM,PROSTIA OMENEASCA ,ANATOL TARANU,PCRM-UL IN ACTIUNE SAU MAI NOU VLAD FILAT SI MIHAIL SLEAHTITCHI,DE-I POCESTI SI NUMELE DE ROMANESC CE ESTE ..........................
A comentat romanu 11 august 2011, 19:35 | mergi sus ▲
Nu este decât vina noastră că Românii din România ne privesc așa pe noi români din Basarabia.Noi suntem cei care de atâția ani tot îi mângâiem pe ruși pe creștet,vorbim cu ei în rusă,la no în țară,pentru că ei nu știu 2 cuvinte în română.Este jenant faptul că în magazinele noastre și nu numai(spun magazine pentru că acolo mi s-a întâmplat și mie)cei care deservesc populația nu pot face acest lucru pentru că nu înțeleg ce vrei de la ei,este jenant faptul că tinerii de naționalitate rusă au ajuns să ceară ca a doua limbă de stat în Republica Moldova să fie cea rusă,nu suntem stăpâni în țara noastră,de aia nu ne respectă alții.Eu cunosc limba rusă și majoritatea basarabenilor o cunosc,deoarece este inclusă în programul de învățământ ca disciplină obligatorie,dar o voi vorbi doar dacă voi avea ocazia să plec în Rusia,este țara lor,deci vorbesc în limba lor,chiar dacă ei nu fac acest lucru.De abia aștept reîntoarcerea la Patria Mamă și sper din tot sufletul că Unirea se va înfăptui curând.Mulțumim din suflet pentru bursele acordate și eu am aplicat în România și astăzi aștept cu sufletul la gură afișarea rezultatelor.Mulțumim!
A comentat Niutza(Basarabeancă) 20 august 2011, 10:51 | mergi sus ▲
sunt sunt de acord cu geo,poate totusi ne raspunde cineva ca aici e vb de scoala si invatatmint nu de politaica.........va rugam frumos..........
A comentat genea 24 august 2011, 09:58 | mergi sus ▲
Salut! Sunt studenta la Actorie in Cluj Napoca.Cei 4 ani de liceu, i-am facut in Iasi, la Octav Bancila, la Actorie, si sunt din Basarabia. Am plecat de acasa la 16 ani, in 2006, pentru ca eu, impreuna cu alti mii de tineri de acolo , eram siguri ca in Romania ne e locul.In primele 2 saptamani, am scapat definitiv de accent. NU spuneam nimanui unde m-am nascut, si astfel lumea credea ca sunt din Bucuresti, atat de curat imi era accentul. Iar cum afla cineva de unde sunt, de fapt, zicea ca si-a dat seama dupa accent:))Acest lucru, fireste, venea pentru ca se simtea prost ca nu ma ghicise mai devreme. In prima zi de scoala, prima ora a fost cea de muzica. Dupa ce am vorbit cu profa, i-am zis si de unde sunt. M-a intrebat daca stiu sa scriu in romana( asta dupa ce de jumatate de ora vorbeam cu ea in cea mai literara romana posibila). Nu m-a crezut, asa ca a pus o alta colega sa scrie lista cu vocile 1 si 2 din clasa. A fost extrem de frustrant. Apoi, am avut roamana, unde in prima zi am dat test. Am luat 8.90, pe cand restul sub 5. Eram singura moldoveanca din clasa. Iar cand m-a intrebat proful de unde sunt, si i-am zis , a fost extrem de socat, dar si mandru de asta. M-am dus cu lucrarea la profa de muzica, a doua zi si i-am aratat-o. Nu m-a suportat tot liceul...In fine... Am intalnit moldoveni si moldoveni, mai rai, mai buni, la fel si tot felul de romani. Chestia cu limba vorbita de basarabeni e foarte alunecoasa. Sunt o groaza de ani de dominatie straina, nu ai cum sa nu prinzi cuvinte rusesti. Pe de alta parte, in Iasi se vorbeste romana curata? Asta e limba romana?! Dar ce sa mai vorbim de Ardeal?! Unde unul din 4 cuvinte sunt in maghiara?Unde sunt comunitati de maghiari, si?... Romanii au luat de la ei cuvinte, fraze, adapteaza cuvinte la romana. Inteleg, nu se compara cu Basarabia, dar daca acest lucru s-ar fi intamplat in TOATA Romania, nu numai in Ardeal?! Am fi discutat altfel. Si mai adaug ceva. Ma bucur ca am bursa, mai bine sa intre banii in contul unor studenti care vor sa faca ceva, decat pentru promovarea unor nonvalori. Si, in fond, e o decizie guvernamentala inteleapta. Stiu ca mesajul meu vine cu o intarziere de un an si, dar acuma montez un spectacol pe tema aceasta, si cautam material...Cu toate acestea, declar cu cea mai mare sinceritate faptul ca limba romana vorbita in Basarabia a ramas la nivelul secolului 19- inc 20. O limba romana izolata. Nu poti invinui oamenii care s-au nascut acolo si au luat aceste lucruri asa cum sunt. Si in fost, fiecare devine patriot. Pana si omul care s-a nascut undeva intr-o groapa, in Kazahstan, isi va iubi cumva patria. Deci haideti sa ne respectam reciproc, si sa nu generalizam. Caci daca incepem cu generlizatul, atunci si eu as putea vorbi despre Romania ca despre patria lui Dracula, a lui Goca Hagi sau Nadia Comaneci, ca despre tara plina de tigani si cersetori. Asta e imaginea din strainatate, nu-i asa? Ei, imaginati-va ca aceste lucruri sunt valabile si in czul basarabenilor.
A comentat Tania 23 noiembrie 2012, 11:37 | mergi sus ▲
Gica Hagi*
A comentat Tania 23 noiembrie 2012, 11:38 | mergi sus ▲
Dupa E-mail e clar anul nasterii.La 5 ani mama m-a invatat a citi in grafia latina(romana).La 6 citeam deacum in chirilica.Asas ca limba romana am supt-o cu laptele mamei.Cind am mers la scoala,invatatoarea mea a fost o liceista de la Botosani.Ma-nchin iei pina l-a pamint.A sustinut in inima mea dragostea de alfabetul strabun.
A comentat Sandu 20 februarie 2014, 16:36 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.5963 secunde