Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 03:21

 

Mihai Ghimpu: Adică, dacă sunt „unionist”, sunt duşman?

adăugat 22 septembrie 2009, 16:00, la Interviu / Reportaj

Intr-un interviu acordat ziarului Timpul de la Chisinau, Presedintele interimar Mihai Ghimpu raspunde portavocilor comuniste si aliatilor acestora, din presa de la Chisinau cat si din cea de la Bucuresti:

"Adică, dacă sunt „unionist", sunt duşman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate şi de situaţia de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deşi e foarte ruşinos şi periculos să te afli în fruntea statului şi să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcţii. Eu am intrat în Mişcarea de eliberare naţională, ca să lupt pentru adevăr şi dreptate. Noi cunoaştem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească..."

Romanian Global News prezinta cateva extrase din interviu:

Dle preşedinte, în timpul guvernării comuniste, Opoziţia îl critica pe Voronin că este şi preşedinte de stat, dar şi de partid. Dacă veţi deţine mai mult timp interimatul, veţi renunţa la şefia PL?

- Contează valorile promovate de către un preşedinte, dar nu faptul dacă este sau nu şef de partid. Noi am avut şi preşedinţi nemembri de partid, care au folosit la maximum toate pârghiile posibile, inclusiv cenzura, pentru a se menţine la putere. În cazul meu, nici vorbă nu poate fi că voi deţine interimatul o perioadă mai lungă de timp. Constituţia nu stabileşte termenul de emitere a decretului de dizolvare a parlamentului, în cazul nealegerii preşedintelui, dar eu sunt convins că vom alege şeful statului până la 11 noiembrie. Avem mai multe pârghii în acest sens.

- Cunoaşteţi măcar un singur deputat comunist care va vota pentru Marian Lupu?

- Ei nu vor fi opt, dar mai mulţi. Dacă, însă, comuniştii îşi doresc cu orice preţ anticipate, să ştie că ei singuri îşi taie craca de sub picioare, vorba proverbului, căci noi vom modifica Codul Electoral şi vom oferi dreptul de vot tuturor cetăţenilor, inclusiv celor de peste hotare. Comuniştii trebuie să analizeze foarte bine situaţia, fiindcă, dacă acum au 48 de mandate, ar putea pe urmă să se aleagă doar cu vreo zece. Sărăcia în care ne aflăm este meritul lor şi ei trebuie nu doar să ne mulţumească că ne-am înhămat pentru a o lichida, dar şi să pună umărul pentru a scoate republica din criză. Doar în campania electorală ei se declarau cei mai mari patrioţi. Dacă nu-i interesează viitorul statului, atunci să se gândească la viitorul partidului din care fac parte şi la eşecul pe care l-ar suporta la eventualele anticipate.

- Dacă, totuşi, nu se vor găsi cele opt voturi, veţi organiza referendumul cu privire la alegerea şefului statului de către cetăţeni sau există şi alte variante?

- Avem o altă soluţie, legală şi constituţională, pe care nu pot şi nici nu vreau să v-o spun. Chestiunea cu referendumul durează, dar noi nu avem timp. De aceea, sunt absolut convins că alegeri anticipate nu vor avea loc în niciun caz.

.....

- Aţi mai aflat ceva despre creditele promise de China şi Rusia? În cadrul ultimei întâlniri pe care aţi avut-o cu ambasadorul rus Kuzmin, n-aţi abordat acest subiect?

-Nu, dar nici nu cred că s-au semnat unele acorduri în această privinţă. Au fost doar declaraţii de manipulare a cetăţenilor, înainte de alegeri. Anterior, la o altă discuţie cu dl ambasador Kuzmin, i-am explicat că orice stat, care dă un credit altuia în campania electorală, îl acordă, de fapt, ajutor partidului de guvernământ de aici, pentru a se menţine la putere. Kuzmin a negat: „Nu, creditul a fost destinat RM, nu PCRM". O să vedem...

- Dle preşdinte, până acum comuniştii au cedat funcţii şi altele, dar ultimul bastion care nu se lasă zdruncinat este televiziunea şi radioul naţional, unde dvs. vi se face o alură de unionist, de distrugător al relaţiilor cu Rusia ş.a.m.d...

- Vreau să mai abordez o dată subiectul cu „unionismul". Adică, dacă sunt „unionist", sunt duşman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate şi de situaţia de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deşi e foarte ruşinos şi periculos să te afli în fruntea statului şi să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcţii. Eu am intrat în Mişcarea de eliberare naţională, ca să lupt pentru adevăr şi dreptate. Noi cunoaştem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească...

- Fiţi, vă rog, atent, ca să nu provocaţi vreun scandal.

- Să spună tot ce vor, pe mine puţin mă interesează. Faptul că eu pledez pentru adevăr şi dreptate, pentru identitatea mea, nu înseamnă că sunt împotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federaţiei Ruse! Relaţiile bune cu România nu înseamnă relaţii proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii în jurul adevărului. Cuvântul „unire" vorbeşte de la sine, este unul cu conotaţii pozitive. Să unim cu toţii lucrurile bune şi frumoase, adevărul şi dreptatea, şi atunci vom avea doar de câştigat. Dar ce am câştigat, având la conducere oameni care ştiau că limba e română şi că noi suntem români, dar au recunoscut acest adevăr doar după ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit să manipulez cetăţenii, ci să le spun adevărul.

- Declaraţiile dvs. vor fi interpretate de unele mass-media ca o chemare la unirea RM cu România.

- În primul rând, eu sunt preşedintele PL, care are un program, pe care sunt obligat să-l respect şi să-l promovez, iar acest program nu prevede unirea cu România. În al doilea rând, PL face parte din AIE, cu care am semnat un acord şi ne-am asumat un program de guvernare - eu sunt liberal şi democrat, om de echipă. În al treilea rând, azi RM are nevoie, întâi de toate, să scape de sărăcie, care e cea mai gravă problemă a noastră. În al patrulea rând, noi vrem să ne integrăm în UE, iar acest lucru îl putem face doar ca stat independent. Eu nu sunt „unionistul" cu bâta în mână, ca Voronin, dar vreau să mi se respecte viziunile, la fel cum eu respect opiniile celor care gândesc altfel. În al cincilea rând, nu Voronin a votat pentru independenţa RM, nici Stepaniuc, nici Mişin, nici Tkaciuk şi cu Reidman. Am făcut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, soluţionarea problemelor cetăţenilor, libertate, justiţie independentă - toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Bârfele lor sunt speculaţii, folosite de comunişti din 1988 încoace, pentru că ei nu au alte argumente, nu sunt capabili să facă politică, să adopte reforme. Ei cred că vorbele lor prind la ucraineni, bulgari, ruşi etc. Dar ce au câşigat etniile, care au crezut comuniştilor până acum? Dacă credeau în noi, sunt convins că azi eram să fim cu toţii cetăţeni ai UE.

- Cu toate acestea, încă cel puţin patru ani, termenul de limbă moldovenească din Constituţie nu va putea fi schimbat, deoarece nu veţi întruni în parlament 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea art. 13.

- Când a fost adoptată Legea cu privire la funcţionarea limbilor, şi Constituţia, era necesar ca limba noastră română să fie readusă în viaţa publică. Acum, după cum observaţi, toată lumea e conştientă că vorbim româna. Statul e obligat să aducă legea la viaţa de azi, dar într-adevăr nu vom avea posibilitatea s-o facem. Însă nu aceasta e important acum. Trebuie să punem punct speculaţiilor ce ţin de limba şi identitatea noastră, folosite de comunişti pentru a se menţine la putere şi să ne apucăm de soluţionarea problemelor economice, să creăm condiţii de trai şi celor care vorbesc româna sau rusa, ucraineana sau bulgara, poloneza, ivrit sau găgăuza. Păstrarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească" va rămâne o pată pe seama celor care s-au declarat patrioţi ai RM, dar au promovat politica sovietică, adică minciuna.

Autor: timpul.md
Sursa: www.rgnpress.ro
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
A comentat Mariana 22 septembrie 2009, 16:13
Traisca si infloreasca Moldova,Ardealul si Tara Romaneasca, VIVA ROMANIA MARE!
A comentat Je 22 septembrie 2009, 17:39
Nu,d.Ghimpu,nu esti dusman,poporul te-a votat pentru a-l duce in Romania-mama,iar dumneata acum te dai nitelus cu fundul la gard. RUSINE.
A comentat zamolxis 22 septembrie 2009, 21:07
zamolxis, nu cred ca poporul care a votat PL chiar s-a gandit ca ghimpu va deveni presedinte interimar. Si nu vad cu ce
"s-a dat cu fundul la gard".Nu vezi ce declaratii instigatoare la neintelegeri etnice provoaca rusii pe seama "unionistului" ghimpu! nu cadea in capcana de a-l acuza de ne-unire! iar ca sa-ti potolesti visul, citeste stirea de mai jos cu primaul din Iasi ;)
A comentat Doru 23 septembrie 2009, 08:24


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1363 secunde