Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 09:55

 

Mirajul Europei face coadă la cetăţenie în Bălţi

adăugat 10 iulie 2010, 13:11, la Eveniment

ambasada, vize, cetatenie,

La noul consulat român, moldovenii au venit în număr mare pentru cetăţenie, cu două zile înainte ca reprezentanţa să înceapă să funcţioneze în mod oficial. În faţa reprezentanţei româneşti de pe strada Sf. Nicolae din orăşelul cu aproape 150.000 de locuitori, s-au adunat zeci de moldoveni. 

Au format o coadă lungă. Unii vor vize, însă cei mai mulţi speră să obţină cetăţenia română. „Doamnă, staţi la coadă. E acelaşi sistem ca la consulatul român de la Chişinău», îi spune un carabinier doamnei Ioana. Femeia, trecută de 60 de ani, îi zice, din 1991, de pe vremea lui Iliescu, încearcă să obţină un paşaport românesc.
„Nu m-a băgat nimeni în seamă aici în Bălţi. Nu vreau decât o pensie din România, nu vreau să mă mut acolo, că n-am casă», explică ea. Acelaşi lucru, să fie româncă cu acte în regulă, vrea şi Raisa. Are o fiică măritată în România care a primit cetăţenia română. „Fata mea va naşte în curând şi vreau să stau cu ea s-o ajut cu copilul. În România», povesteşte ea rugător.
Cu paşaport românesc, la muncă în Spania
Doi tineri, bine îmbrăcaţi, trec pe lângă coada formată în faţa consulatului român. Văd mirajul libertăţii de a circula în Uniunea Europeană. „Venim şi noi, luni, când se deschide, să facem cerere de cetăţenie română. Nu ne interesează România, că nu ne oferă condiţii de viaţă mai bune, niciun loc de muncă mai bine plătit. Dar ca români vom putea pleca la muncă, în Spania sau Italia», povestesc cei doi.
Consulatul, o vilă răsărită în oraşul cu 150.000 de locuitori, a atras mirarea vecinilor. „Păi ştii a cui a fost casa asta? A unui mare şmecher, Kiriliuc. A luptat în Transnistria şi apoi s-a făcut businessmen. Acu’ am auzit că e prin Canada. Alţii zic că are nu ştiu ce funcţie prin Crimeea», povesteşte un bărbat care stă chiar pe strada unde se află reprezentanţa română.
„Lasă tinerii moldoveni să iasă în lume, să vadă, să câştige. Ar fi ieşit oricum şi fără ambasada română, şi fără consulat», spune Vitalie Rusu, bălţean din tată-n fiu. „Am un văr, a studiat la Cluj, s-a întors aici şi n-avea ce face», spune Vitalie. Se opreşte din povestit pentru că pe stradă muncitorii aduşi de primar astupă gropile din asfalt cu pietriş.
Cârpeală în asfalt
Se vopseşte şi ce a mai rămas din bordură. Să fie lună când vin miniştrii de Externe român şi moldovean, la inaugurarea consulatului. Muncitorii bălţeni oftează uitându-se la zecile de oameni care stau la coadă şi apoi la strada lungă cu gropi de astupat, la blocurile scorojite şi rufele puse la uscat prin balcoane. „Să plece tinerii. Ce să facă aici? Oricum pleacă, spre România sau dincolo», spune unul dintre muncitori. Dincolo e Rusia.
Pământ românesc în BălţiConsulul general român de la Bălţi, Nicanor Teculescu, încolonează oamenii aflaţi la coadă. „Sunteţi bine-veniţi pe pământ românesc (consulatul), de luni, când începem activitatea consulară. Bine, ne aflăm şi aici pe pământ românesc», spune diplomatul. 
Bălţenii se bucură. Înverşunarea comuniştilor lui Voronin care ani de-a rândul au refuzat deschiderea consulatelor de la Cahul şi Bălţi, acuzând autorităţile de la Bucureşti că fură poporul Republicii Moldova, pare că n-a intrat niciodată în casele moldovenilor de rând.
„Prezenţa acestor oameni la coadă e rezultatul unui vis de secole», se bucură diplomatul român. Cei doi miniştri de Externe taie panglica inaugurală, cu tricolorul românesc. Iurie Leancă îşi pune tacticos bucăţica decupată în buzunarul de la piept.
Semn de bun augur
Consulul român ţine să împărtăşească  audienţei, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi oamenilor de la coadă, că în consulat şi-a făcut cuib o rândunică, lucru de bun augur pentru viitorul muncii din reprezentanţă. Se intonează imnul României apoi al Republicii Moldova. Între ele răsună Oda Bucuriei pentru Uniunea Europeană.
„Mi-aş dori pentru toţi locuitorii oraşului Bălţi ca acest consulat să devină un reper de europenitate, un loc de întâlnire, de dialog», spune Baconschi. Omologul moldovean este mai direct: „Ceea ce părea o misiune imposibilă s-a realizat. De ce se temeau adversarii noştri (comuniştii din partidul lui Vladimir Voronin, n.r.) am reuşit», declară cu zâmbetul pe buze Iurie Leancă. 
Moldovenii, acasă
La o întrebare a ziarului „Adevărul» , şeful diplomaţiei din Republica Moldova spune că nu-i este teamă că politica Bucureştiului de acordare a cetăţeniei conaţionalilor săi va lăsa ţara fără tineri. „Ţinând cont de moştenirea grea (a comuniştilor, n.r.), nu este de mirare că moldovenii şi-au pierdut încrederea şi că încearcă să evadeze», spune Leancă.
„Suntem de nouă luni la putere, nu putem face miracole. Dar am convingerea că dintre cei care au plecat mulţi se vor întoarce», adaugă el. Oficialul admite că alegerile crează un context riscant înainte de alegeri, un eveniment riscant pentru ţară. „Cred că avem şanse să ne menţinem, noi, forţele democratice la putere. Vom continua reformele începute şi, odată ce vom avea creştere economică, moldovenii se vor întoarce în ţara lor», precizează el.
Prezent la inaugurare este şi primarul din Bălţi, Vasile Panciuc. A venit cu traducător pentru că nu vorbeşte decât rusa. A fost lăsat deoparte pentru că este membru al PCRM. Aplaudă alene şi înghite discursul triumfător al lui Leancă.
Refuză să spună dacă îi convine că numeroşi bălţeni vor deveni, curând, cetăţeni români. Primarul, coleg de partid cu Vladimir Voronin, spune că are viză pentru România. „Cetăţenie română mi-aş lua doar dacă ar fi vorba de viaţă şi de moarte».
Cât au costat consulatele
Ministrul Baconschi a promis că cele două noi reprezentanţe ale României, la Bălţi şi Cahul, vor îmbunătăţi calitatea serviciilor consulare din Chişinău, unde există zilnic peste 1.000 de cereri  de viză, permise de mic trafic de frontieră, paşapoarte, cereri de redobândire a cetăţeniei române şi acte de stare civilă. La consulatul din Bălţi, ca şi la cel din Cahul, pot fi depuse acte pentru redobândirea cetăţeniei române.
Cele două reprezentanţe sunt prevăzute cu un sistem de ticketing. Asta înseamnă că vii, îţi iei un bileţel pe care este trecut un număr de ordine şi aştepţi să ţi se afişeze respectivul număr pe un panou electric sau să-l auzi în vreun difuzor. Mulţi se plâng ca asta înseamnă din nou stat la coadă ore-n şir. 
Moldovenii vor avea acces la serviciile oferite de cele două noi consulate ale României începând cu 12 iulie. Toate taxele vor fi achitate exclusiv prin intermediul băncii. Cei nouă funcţionari ai consulatului de la Bălţi au fost selectaţi prin concurs din Centrala MAE, precum şi de la diverse misiuni diplomatice.
La 11 noiembrie 2009, Guvernul român i-a numit pe Dumitru-Nicanor Teculescu şi Genţiana Şerbu consuli generali ai României la Bălţi şi la Cahul, în Republica Moldova. Dumitru-Nicanor Teculescu este diplomat de carieră, deţinând gradul de ministru-consilier. Teculescu a fost consul general al României la Toronto, în perioada 2002-2008.
Bani europeni
Costurile sunt cam piperate în plină criză. Cumpărarea sediului din Cahul a costat 490.000 de euro. Construcţia şi reamenajarea sa au însumat alte peste 415.000 de euro. Imobilul din Bălţi a costat 750.000 de euro, construcţia şi reamenajarea — alte peste 230.000 euro.
Ministerul de Externe asigură însă că doar 10% din aceste sume au fost alocate de la bugetul de stat.  90% din investiţie a fost acoperită din bani europeni, mai concret din aşa-numita facilitate Schengen.

Autor: adevarul.ro
Sursa: ziarul.farul.info
A comentat bogdan 26 iulie 2010, 09:20
Eu deja am fost la consulatul Romaniei din Balti de 2 ori.
Sunt foarte amabili angajatii de acolo, in frunte cu Dl. Consul general, si zimbitori, ceea ce este foarte placut. si trebuie de admis, foarte rabdatori cu unii moldoveni, care nu stiu nici sa formuleze corect idea ca vor sa depuna actele pentru a obtine viza pt Romania si care de obicei isi repeta acceasi intrebare de cel putin 2 ori.
Sper ca peste ceva timp sa ramina la fel! (ci sa nu isi pearda rabdarea si amabilitatea de acum, desi acestea face parte nemijlocit din diplomatie...)
A comentat cristina_turcu 30 iulie 2010, 12:31


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1659 secunde