Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 01:35

 

Moscova restartează dialogul politic cu Bucureştiul, inclusiv privind Transnistria

adăugat 21 octombrie 2011, 06:20, la Externe • Articol publicat de Ana Cristiuc

conflictul-transnistrean,romania,moscova,rusia,vladimir-titov,teodor-baconschi,

Ministrul Teodor Baconschi l-a primit pe reprezentantul special al Rusiei pentru conflictul transnistrean, S. Gubarev, venit la Bucureşti pentru a avea consultări în problema transnistreană cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.

În cadrul întrevederii ministrului Baconschi cu diplomatul rus au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive înregistrate în ultimul timp în relaţiile bilaterale. Astfel, informează MAE, a fost evocată întâlnirea celor doi şefi ai diplomaţiilor în marja Adunării Generale ONU din septembrie, urmată de o „substanţială sesiune” a Comisiei Mixte Economice, la începutul acestei luni, la Moscova, precum şi de alte contacte ministeriale.

Ministrul român de Externe a salutat semnarea, cu ocazia Comisiei Mixte Economice, a Declaraţiei bilaterale privind Parteneriatul pentru Modernizare. La rândul său, ambasadorul Gubarev a declarat că asistăm la „restartarea dialogului politic” între România şi Rusia.
Ministrul Teodor Baconschi a exprimat aprecierea pentru organizarea prezentei runde de consultări, prilej foarte bun pentru cunoaşterea poziţiilor părţilor şi evaluarea perspectivelor de soluţionare a conflictului din Transnistria. Reprezentantul special al Rusiei a afirmat interesul Moscovei pentru a menţine dialogul politic cu Bucureştiul şi asupra dosarului transnistrean.

România sprijină identificarea unei soluţii durabile a conflictului

La rândul sau, şeful diplomaţiei a arătat că România sprijină identificarea cât mai rapidă a unei soluţii durabile a conflictului, care să asigure stabilitatea şi prosperitatea regiunii, pe baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale R. Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute.

 În cadrul consultărilor care au urmat, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu şi reprezentantul special al Federaţiei Ruse au continuat schimbul de opinii cu privire la evoluţiile recente în dosarul transnistrean şi perspectivele sale, la situaţia economică, socială şi politică din regiunea transnistreană, precum şi referitor la poziţiile actorilor internaţionali implicaţi.

Secretarul de stat român a salutat, în acest context, decizia din 22 septembrie de la Moscova de reluare a dialogului oficial formal în cadrul formatului de negociere „5+2”, exprimând aprecierea pentru eforturile depuse de Federaţia Rusă în acest scop. Oficialii au convenit continuarea dialogului pe problematica transnistreană între Bucureşti şi Moscova.

Vizita la Bucureşti a reprezentantului special al Rusiei în dosarul transnistrean, Serghei Gubarev, are loc în condiţiile în care se aşteaptă reluarea negocierilor oficiale pentru soluţionarea acestui conflict îngheţat.

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când un reprezentant al diplomaţiei ruse care se ocupă în mod special de Transnistria vine la Bucureşti pentru consultări. Gubarev a fost numit în această funcţie în mai anul trecut, iar anterior de dosarul transnistrean s-a ocupat, timp de şase ani, ambasadorul cu misiuni speciale Valeri Nesteruşkin.

Prezenţa diplomatului rus, marţi, la Bucureşti intervine după ce la Moscova s-a decis, la 22 septembrie, că negocierile politice oficiale în formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate, după o întrerupere de mai bine de cinci ani.

Negocierile în format „5+2” presupun participarea, în afara Chişinăului şi Tiraspolului, ca părţi implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori.

De remarcat, de asemenea, că vizita oficialului rus intervine într-un moment preelectoral pentru Tiraspol, iar Kremlinul, în premieră, nu-l mai susţine pe liderul separatist istoric, Igor Smirnov, ci pe un rival al acestuia. Igor Smirnov conduce Transnistria de aproape două decenii, iar Moscova - nemulţumită, se pare, de poziţia sa inflexibilă la negocieri - i-a sugerat să nu mai candideze pentru un nou mandat.

România şi problema transnistreană

În 1992, România a participat, timp de câteva luni, în cadrul mecanismului cvadripartit de negocieri pentru soluţionarea conflictului moldo-transnistrean. După semnarea Acordului de încetare a focului, în iulie 1992, la Moscova, mecanismul cvadripartit a fost desfiinţat. La negocierile ulterioare România nu a mai participat, fiind exclusă din formatul de negocieri. Ulterior, s-a motivat că România ia parte indirect la negocieri, prin UE, ca ţară membră.

La rândul lor, separatiştii transnistreni au exclus întotdeauna o participare a României la negocieri, acuzând şi temându-se că Bucureştiul urmăreşte, de fapt, să alipească teritoriul R. Moldova.

În condiţiile în care în ultimul an Germania s-a arătat interesată de rezolvarea conflictului şi a avut iniţiative diplomatice în acest sens, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, declara, la 5 octombrie, că România capătă un rol deosebit de important în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

Succesul negocierilor pentru reglementarea transnistreană depinde şi de poziţia României, declara preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la conferinţa de presă comună după summitul franco-ruso-german de la Deauville, din octombrie anul trecut, când cerea României o poziţie calmă şi echilibrată în negocierile privind Transnistria.

Presa de la Moscova a scris de mai multe ori că Rusia ar vrea să soluţioneze conflictul transnistrean până la alegerile prezidenţiale din 2012, iar preşedintele Traian Băsescu declara în noiembrie, anul trecut, înainte de a pleca spre summitul NATO de la Lisabona, că este evident că în ultimele luni Moscova a dat semnale foarte serioase că este dispusă să discute cu Uniunea Europeană despre soluţionarea problemei Transnistriei. El a arătat că România susţine constant ca Rusia să-şi respecte angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul din anul 1999. Întrebat dacă vede posibilă o retragere a trupelor ruseşti din Transnistria, şeful statului a răspuns afirmativ. „Sau cel puţin înlocuirea acestora cu forţe ale UE în Transnistria. De ce să nu avem voie să gândim îndrăzneţ?”, a adăugat el.

Punându-i-se în vedere că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmă că în Transnistria ar reizbucni războiul odată cu retragerea trupelor ruseşti, Băsescu a arătat că acest lucru s-ar întâmpla dacă acestea nu ar fi înlocuite cu trupe ale Uniunii Europene. „Atenţie, nu vorbesc despre trupe româneşti, nici nu ar fi bine ca România să fie implicată cu forţe de securitate în Transnistria, exact pentru a da credibilitate unei înlocuiri a forţelor Federaţiei Ruse din Transnistria cu forţe ale UE”, a subliniat Băsescu.

Relaţiile dintre două ţări fuseseră zguduite de un scandal de spionaj

În aprilie anul acesta, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut, la Bucureşti, o rundă de consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. Titov este oficialul rus cu rangul cel mai înalt care a venit în vizită oficială la Bucureşti în ultimii trei ani. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a venit în România în aprilie 2008, pentru a lua parte la summitul Consiliului NATO-Rusia, dar participarea sa nu a dat rezultatele scontate şi a fost privită cu precădere ca o încercare de intimidare.

Vizita viceministrului rus de Externe, Vladimir Titov, din aprilie anul acesta, s-a petrecut după ce în vara anului trecut relaţiile dintre România şi Rusia au fost zguduite de un scandal de spionaj, soldat cu expulzarea reciprocă a câte unui diplomat.

Între timp, relaţiile par să se îmbunătăţească, în special datorită domeniului economic, iar şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi, a avut o întâlnire bilaterală în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

(După TheEpochTimes)


Autor: Timpul.md
Sursa: timpul.md
SCUMPA ROMANIE, Rusia poate sa-si schimbe parul ! Dar naravul niciodata !!! Dovada sunt aceste Lanturi Grele pe care le port Timp de 200 de ani !!!
A comentat Basarabia Martira 21 octombrie 2011, 08:47
SCUMPA ROMANIE, Rusia poate sa-si schimbe parul ! Dar naravul niciodata !!! Dovada sunt aceste Lanturi Grele pe care le port Timp de 200 de ani !!!
A comentat Basarabia Martira 21 octombrie 2011, 08:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Externe

Proteste în mai multe orașe din România. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru susținerea șefei DNA
Aproximativ 1.500 de oameni s-au strâns astăzi în fața Guvernului din București pentru a-și exprima susținerea față de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Sute de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe ale țării, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, informează digi24.ro .
Imediat [...] mai mult
DONALD TRUMP A PROMULGAT NOILE SANCŢIUNI ECONOMICE AMERICANE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, a anunţat Casa Albă, transmit AFP, Reuters şi DPA.Noile sancţiuni economice au fost aprobate [...] mai mult
UN JURNALIST DE LA NTV A LUAT UN PUMN ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ DE ZIUA VDV-ULUI
Un jurnalist de la postul rusesc NTV a luat un pumn în față de la un bărbat vizibil în stare de ebrietate în timp ce se afla în transmisiune directă, scrie TVRAIN.ru. Incidentul ar fi avut loc astăzi, 2 august, în parcul Gorki din Moscova unde are loc un eveniment dedicat zilei VDV ( trupele aeropurtate ale Federației [...] mai mult
ROGOZIN A ȘTERS POSTAREA DE PE TWITTER ÎN CARE AMENINȚĂ ROMÂNIA
Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a șters toate postările ce țineau de conflictul cu autoritățile române din contul său pe Twitter.
 
Asta după ce, acum câteva zile i-a fost interzis să survoleze spațiul aerian al României, avionul cu care venea fiind nevoit să facă cale întoarsă, fără să ajungă în [...] mai mult
ROGOZIN AMENINȚĂ ROMÂNIA: „AȘTEPTAȚI RĂSPUNS, NEMERNICILOR!
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, scrie deschide.md
 
Rogozin scrie pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului [...] mai mult
SAAKAȘVILI A RĂMAS FĂRĂ CETĂȚENIA UCRAINEI
Fostului guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, i-a fost retrasă cetățenia ucraineană. După cum menționează Serviciul de Stat pentru Migrație, acest lucru a fost cauzat de informațiile false pe care acesta le-a oferit atunci când a primit pașaportul, menționează Meduza, citată de tv8.md 
 
Motivul [...] mai mult
Discursul lui Trump după ce a dispus bombardamentul din Siria: Precedentele încercări de a-l influența pe Assad durau ani de zile
În noaptea spre 7 aprilie, Statele Unite au autorizat un atac cu rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Publicăm discursul ținut de Donald Trump imediat după lansarea rachetelor. 
Trump s-a referit [...] mai mult
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.



Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.





Romania este inconjurata de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba [...] mai mult
Alegeri SUA | Clinton a obținut cu 200.000 de voturi mai mult decât Trump
Candidata democrată Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, republicanul Donald Trump, în ce privește numărul de voturi obținute prin sufragiu direct la nivel național, o situație care, dacă va fi confirmată de cifrele definitive, ar putea relansa apelurile la reformarea sistemului electoral din SUA, scrie Agerpres.

Conform [...] mai mult
(VIDEO) Președintele Poroșenko îl PIERDE pe cel mai INFLUIENT aliat al său: „Nimeni în viața mea nu m-a MINȚIT în halul acesta”
Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, care este cunoscut ca un aprig luptător contra corupției, a demisionat astăzi din funcție. Acesta a spus că s-a saturat și a obosit să mai fie mințit de autoritățile centrale, care doar promit că se vor face reforme.
Potrivit ex-președintelui Georgiei, Ucraina are nevoie [...] mai mult

randat în 	0.3413 secunde