Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 21:32

 

Ne dau ruşii Basarabia?

adăugat 30 august 2008, 18:25, la Opinii / Editoriale

Florian Bichir: "Dacă ne alăturăm Rusiei vom putea opri hegemonia ucraineană? Sau acest plan este un alt măr otrăvit?".

Săptămâna acesta, Gelu Voican Voiculescu a aruncat pe piaţă un scenariu destul de sumbru, care ar urma să se petreacă la graniţele României. Primul prim-vicepreşedinte postdecembrist susţine că Ucraina se va scinda, urmând să apară noi state: "Probabil, Ucraina se va scinda, apărând noi unităţi statale. Cea vestică, mai mică, având o populaţie majoritar greco-catolică şi prooccidentală, va fi lăsată să intre în NATO. De altfel, un bun cal troian..".

Departe de a fi un novice sau un neiniţiat în problemele politicii externe, Voican- Voiculescu face o analiză corectă şi pertinentă a spaţiului răsăritean, aruncând o ipoteză. "În situaţia unei iminente scindări a Ucrainei, vom asista la o inevitabilă revizuire a frontierelor. După ce Rusia îşi va recupera Crimeea, cedată conjunctural de Hruşciov în 1954, ea va fi interesată vital să-i revină Transnistria, chiar aşa enclavată, deoarece acolo se află giganticele depozite subterane ale Armatei a XIV-a, azi redusă la o mână de oameni, dar putând ajunge, oricând, la 500.000, în câteva ore, printr-un pod aerian. În schimb, îi va putea restitui Moldovei - tot de la fosta Ucraina - Buceagul (fostele judeţe Kahul, Bolgrad, Ismail).

În acest context, României i-ar putea reveni Herţa şi Bucovina de Nord, Rusia fiind interesată ca viitoarea Ucraină occidentală, Galiţia sau Rutenia, cum se va numi, cu capitala, probabil, la Liov (Lvov, Lemberg), să fie cât mai debilitată".

Scenariul este cât se poate de real şi pauzibil, Voican-Voiculescu fiind în cunoştinţă de cauză. Că aceste jocuri sunt luate în calcul la Kremlin mi-a confirmat-o scriitorul Mircea Popa, iniţiatorul Fundaţiei România-Rusia. Singurul analist care mai înţelege ce se întâmplă prin Rusia fără a fi lovit de rusofobie sau kaghebită cronică.

Venind parcă să confirme că nu asistăm la un scenariu SF, imediat după recunoaşterea independenţei Osetiei şi Abhaziei, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a dat de înţeles că interesul Moscovei s-a mutat în Transnistria. Mai precis a propus reluarea planului Kozak, consilier al lui Putin, care a propus în 2003 soluţionarea conflictului prin federalizarea Republicii Moldova.

Ce va face România în cazul în care acest experiment fabricat în laboratoarele Moscovei va începe să fie pus în practică? Vom avea puterea de a dezgheţa relaţiile cu Rusia pentru a încerca să recuperăm nordul şi sudul Basarabiei? Mai suntem în măsură să profităm de conjuncturi istorice sau ne-am aplatizat de tot?

Pe de altă parte, darurile făcute de Rusia trebuie privite cu circumspecţie pentru că seamănă cu cele făcute de greci. Din punct de vedere istoric, evident că nordul şi sudul, ca să vorbim despre întreaga Basarabie, ne aparţin. Dar Ucraina a început să se viseze o putere mondială, naţionalismul celor de la Kiev fiind în plină expansiune. Dacă ne alăturăm Rusiei vom putea opri o hegemonie ucraineană? Sau acest nou plan este un alt măr otrăvit? Multe întrebări, dar, orice s-ar întâmpla, relaţia cu Rusia trebuie reevaluată. Nu slugărnicie, nu umilinţă, ci un minim dialog.

Autor: Florian Bichir
Sursa: www.evz.ro
Scenariu acesta pare absurd ,total nebunesc,dar nu pot sa ma abtin sa nu marturisesc ca ar fi ideal pentru noi,nemai vorbind ca s-ar repera in felul acesta o mare nedreptate istorica care ni s-a facut in 1939.
A comentat micael 30 august 2008, 21:32
Bravo nene Voiculescu, esti bun de scenarist la Holliwood.
Micael, eu nu mas bucura. Nu uita ca SUA le trebue Ucraina intreaga. Si nu ca ar dori mult sa ajute populatia toata de a le imbunatati traiul , asa cum primit. Lor le trebue teritoriul.
Dar rusului ii trebue mai mult Ucraina in afara de NATO dechit Crimeia. Mai putine probleme. Apropo , tot intreaga .Dar totul depinde de marionetele SUA de la conducerea Ucrainei. Si nu uita ca tov. Basescu sustine cu trup si suflet intrarea Ucrainei in NATO. Si mine daca SUA zice ca nu le mai trebue Ucr. in NATO ,primii sunt Rom. care se dezic de ai primi.NU trebue sa punem pariuri, vezi istoria , la o mica adiere de vint se intorc armele!!!

Eu chindva am mai spus pe aici ca numai cel ce nea luat paminturile ,acela ii in stare numai sa le dea inapoi.
Nu asta e principalul, pe mine ma intereseaza alta. De ce Romania nui in stare sa organizeze asa ceva de a lua inapoi paminturile (impreuna cu tine si altii care stiti numai de palavrageala pe forum. ) Cum ca daca rusii nu aveau arme nucl. demult ii nimiceam pe toti , le distrugeam rusia . De asta va iubesc la nebunie. Vorbe negindite , emotii, prostii. Fiti realisti, coboritiva pe pamint!Tie sa nu-ti para ca eu ii iubesc . Nu mis frati . Dar privesc lucrurile fara emotii si real.

Despre armata 14 ,cum am mai spus , e o mina de oameni, care pazesc depozitele de armament. si castile albastre. Si nu poate fi vorba de o unitate serioasa . Dar in chiteva ore sa ajunga la 500.000.? Cunosc scriitori fantasti ,dar asta e culmea, nu mii interesant! Oare specil scrie asa provocator ,ori e un toromac si nusi inchipue ce inseamna jumatate de milion de oameni . Eu nici nas afirma ca Rusia acum are asa cifra apta de a lupta!!!

Micael , ar fi bine sal crezi pe Mircea Popa. Eu cred ca el mai multe stie despre Rusia ca tine , care nu stiu daca ai fost pe acolo vreo data. Dar scrii de la persoana intiia ,ca mare expert in probleme internationale .

Si inca una , ei toti is slavoni , is frati . Nu trebue de bucurat mult . Nui competenta noastra . De spus parerea , poftim.
Eu stiu prea bine numai una - ca noi nu stim NIMIC!!!
A comentat j.PHILIPS 30 august 2008, 23:18
Am recunoscut ca scenariu mi se pare S.F.,dar frate,daca tot ne vom limita in afirmatii de genul celor facute de tine,cum ca Americanii sau rusii vor Ukraina intreaga doar pentru ei,iar noi sa renuntam la teritoriile nostre care sunt sub stapinirea lor numai ca sa nu stricam relatiile cu aceste doua mari puteri, atunci,frate, ne meritam soarta,daca nu avem dreptul macar sa visam ca vom reface ROMANIA MARE asa cum a fost facuta in 1918.Greseala facuta de tine o fac si politicienii de la Bucuresti,cand spui ca ar trebuii sa ne subordonam interesele nationale si de neam unor aliante vremelnice chiar de tipul NATO si UE.Este adevarat ca sunt importante,dar mai important suntem noi, si interesele neamului romanesc trebuie sa primeze in fata oricarui gen de aliante politice sau economice.

A comentat micael 31 august 2008, 00:22
Un articol interesant de cca. 50 % de adevar. Ucraina are probleme foarte mari. Cetatenii tarii se impart 50 la 50. O parte trag catre Rusia o parte catre UE. Catre Rusia trag rusii catre UE Vestul care este parti rupte de catre Rusia de la Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. In cazul acesta tara in plan politic nu ajunge departe si exzista posibilitatea de rupere.
Referitor la; NE DAU RUSII BASARABIA ? Rog Romanii sa nu viseze in culori dupa ce te vind (au vindut fratii, surorile pamintul Dacilor) ca sa o primesti pe gratis inapoi. Daca o doresc inapoi atunci si ei trebue sa accepte si cerintele moldovenilor (ci vinduti de peste Prut).
A comentat ION CONDREA 31 august 2008, 00:31
Frate,stii cum prin 1944,cand am intors armele contra nazistilor numai ca sa nu pierdem tot ceea ce reusisaram sa infaptuim in 1918,nemtii nici pina in ziua de astazi nu ne-au uitat,dar asa in adancul sufletului tau ,nu crezi oare ca au inceput a ne si respecta asa putin sau tu crezi ca popoarele mai mici nu iti castiga niciodata respectul in fata celor mai mari.Hai,frate,sa fim seriosi,sunt atatea cazuri in istorie cand cel mai slab i-a dat-o peste bot celui mai puternic:pornind de la miticul caz al celor 300 de spartani si pina la micul Vietnam,si sa nu uitam de un Mircea cel Batran,Stefan cel mare,Mihai Viteazul care atunci cand si-au pus la mintea marilor puteri de atunci le cam dadeau peste bot.Stiti de ce nu suntem noi respectati:N-am fost niciodata un imperiu,cu toate ca puteam si noi sa uitam sa mai plecam din teritoriile eliberate de armata romana gen(Ungaria,Bulgaria),asa cum fac americanii acum ce uita sa mai paraseasca Irakul.
A comentat micael 31 august 2008, 00:47
Era sa uit:Niciodata,frate,nu se va intimpla ca cel puternic care ti-a facut o nedreptate in istorie,sa incerce s-o repara.Noi,Romanii de petrutindeni va trebuii sa refacem ceea ce rusii au stricat.In geo-politica daca stai si astepti cum mana intinsa sa pice si tie ceva,nu vei revolza nimik,niciodata
A comentat micael 31 august 2008, 00:56
Ion,frate,tot crezi ca v-am vandut,nu-i asa?Mi-ar place sa aflu ce intelegi tu prin acest termen de "vandut".Oare intelegi ceva in genul celor intimplate la inceputul secolului al-19-lea,cand rand pe rand francezii si rusii le-au vandut americanilor Alaska si Florida(daca nu ma insel)sau daca te gandesti ca v-am tradat,lasandu-va in bratele Rusiei nedeclarandu-le razboi si neincercand sa va recuperam ,iti amintesc respectuos ca Antonescu a incercat,dar n-a facut fata si am pierdut razboiul.Dupa au urmat 50 de ani sub comunism,dintre care primi 14 ani Romania insasi a fost sub ocupatie sovietica,cand tancurile si soldati sovietici stateau bine mersi in cazarmele noastre,iar mai mari lor,genelarii stateau in apartamente de lux din centru capitalei,Bucuresti.Dupa aceia a urmat caderea comunismului si venirea la putere in ROU a unui stalinist cu fata umana:Ion Iliescu,a urmat tranzitia economica dureroasa prin care am trecut si am ajuns aici.Spune-mi tu,dar sincer,ce puteam sa facem pentru voi,Basarabenii,date fiind conditiile de mai sus.Sunt tare curios.
A comentat micael 31 august 2008, 01:20
Sunt tare nerabdator sa aflu raspunsul la urmatoare intrebare.Sa ne imaginam ca eu as fi Basarabean si voi toti ceilainti Romani .Eu daca v-ati pune intrabarile de mai sus si ati lansa acuzatiile tot de mai sus,voi ce mi-ati raspunde.Sunt sincer in dorinta mea de a afla raspunsul la aceasta intrebare.E usor sa acuzi,dar mai greu este sa raspunzi,dar totusi incercati sa vedem ce iasa.Cu respect.
A comentat micael 31 august 2008, 01:32
Micael,ce s-a intimplat cu 68 ani in urma a ramas deja in istorie.Evenimentele pe care le-ai axat mai sus,intradevar datorita circumstantelor geo-politice pot fi justificate de poporul roman si chiar si de basarabeni,numai cum explici faptul ca Romania a intrat in UE fara unirea cu RM???????????Daca ai urmarit declaratiile Basescu-Voronin,iti poti aminti ca Basescu la un interviu,fie ca a fost in toane bune sau mai stiu eu din ce cauza a declarat ca Romania i-a propus RM unificarea,Voronin oficial a anuntat ca conducerea Romaniei nu i-a propus nici un plan privitor unificarea si aderarea Romaniei deja mari in UE!La ce Basescu s-a limitat doar la acuzarea conducerei RM in orientarea prorusa si in general in incapabilitatea ei!Cred ca intelegi ca basarabenii indiferent de apartenenta etnica ar vi votat la un referendum pentru unire, indeosebi in contextul aderarii noului stat la UE!!!!!!!!!Problema e in faptul ca nici Basescu si nici intregul popor roman n-a acceptat intirzierea aderarii la UE pentru o propabila "reintregire statala"...
Acum:romanii au ales aderarea la UE ceea ce inseamna mari posibilitati economice,politice,sociale..............(adica o viata mult mai buna) in schimbul reintregirii glorioasei Romaniei Mari,cum poti defini ideia data???????????Eu, doar prin termenul "AU VIDUT"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 31 august 2008, 07:11
Micael, sa stii ca are dreptate Victor, si eu la 1 ianuarie 2007 am avut sentimentul ca am fost abandonati, dupa aia au urmat vizele, acum e foarte greu sa ajungi in Tara... Poate a fost o strategie de moment, dar au trecut deja 1 an si 8 luni de cand sunteti in UE, si ce faceti ca sa nu ne simtim abandonati? Oare asa se lupta o tara pentru recuperarea teritoriilor pierdute pe nedrept? Cred ca sepoate face mai mult... Ce sntimente poate avea un basarabean dupa ce asteapta de 5-6 ani sa redobindeasca cetatenia romana si nu vede nici un rezultat? Sau dupa 3 zile de umilinta de stat la coada la Ambasada Ro din Chisinau pentru viza? Bine, conducerea RM e tampita, dar cei de la Bucuresti fac tot ce pot, sau s-ar putea ceva mai mult? Itreb si eu...
A comentat Babacu 31 august 2008, 09:18 | mergi sus ▲
Vorbiti prosti ,,, In special Viktor! Basescu a facut propunerea! A anuntat-o si a vuit presa din romania pe motivul asta la momentul ala. A anuntat-o si in UE. Dar voi ati ramas sa il credeti pe Voronin. De aia de multe ori fratii mei va spun ca va meritati soarta. Nu ne credeti pe noi si ii credeti pe comunisti. Ca a zis Voronin ca nu e asa. Sigur ca nu e si dupa aia ne-au trimis rapid 2 oficiali din ambasada acasa. Problemele cu vizele nu e impusa de Romania draga Viktor. E impusa de UE. UE nu da doi bani pe voi cum probabil nu da nici pe Romania. Sau hai sa zicem ca pe noi dau doi bani. Lor nu le pasa cum ajunge sa calatoreasca prin europa un cetatean ne-european. Ei doar nu vor ca Europa sa fie invadata din toate partile. De asta exista vize. Noi am fost obligati sa le impunem. Dar si asa le dam foarte usor pentru MD fata cum le dam pentru alte state. La fel si cetateniile. Ia orice monitor oficial al romaniei si vezi ca din 100 de cetatenii acordate 98 sunt pentru Basarabeni. Si sa nu crezi ca nu sunt cereri de cetatenii romane. Ai sa ramai uimit si cati din ucraina cer.
A comentat intrabatorul 31 august 2008, 14:55 | mergi sus ▲
Pt Babacu. Fratioare iesi matale in strada da jos comunistii si cere unirea cu Romania. Strange prieteni fa rascoala daca te-ai saturat. In cazul in care faceti asta eu va spun ca luati cetatenie toti o data fara sa stati pe la cozi. Ceri de la noi sa facem ceva. Daca facem ceva orice tot ONU o sa vuiasca ca Romania face in Basarabia ce face rusia in georgia. De aia trebuie sa vina din partea voastra. Ca sa fie dorinta poporului Basarabean. Ce nu e clar?
A comentat intrebatorul 31 august 2008, 14:59 | mergi sus ▲
Viktor,frate,tu nu ai realizat ca acea teza cu unirea Romaniei cu Basarabia la sfarsitul lui 2006 a fost o momeala ruseasca pe care Basescu ca prostul a muscat-o.Oficialii europeni chiar au specificat ca o asemenea teza este
"pura propaganda"si va dau doar cateva exemple.Noua ne-au trebuit ani ca sa securizam frontiera de rasarit,crezi tu ca o puteam face atunci in doar cateva luni cu Trasnistria cu tot.Voi inca sunteti sub ocupatie rusa,pina cand rusii nu se vor cara de acolo,noi nu vom putea face prea multe pt voi.Unirea Basarabiei cu Romania se va face doar dupa modelul German,adica:Noi a trebuit sa asteptam intregarea in UE,acum trebuie sa ne dezoltam economia,astfel incat in momentul cand Basarabia va reveni la Patria mama sa avem banii sa mordernizam rapid infratuctura,sa declaram Basarabia zona defavorizata astfel incat investitiile in parte de est a Romaniei sa se faca mult mai usor si cresterea economica sa se produca mai repede.Dupa cum vedeti planuri exista si noi cei de aici nu credem tot ceea ce spune Basescu,pt ca il cunoastem.Stiati voi oare ca vest germanii au trebuit sa investeasca mii de miliarde de $ in fosta Germanie de Est si totusi chiar si asa se mai observa mari diferente in estul si vestul Germaniei.Fratilor,noi ne-am desteptat de-a binelea,nu mai credem in minuni,ci chiar daca mai credem in ele ne gandim cat ne costa sa infaptuim acele minuni,pt ca totul in ziua de astazi sa rezuma la bani.Daca ii ai ,poti face orice doresti,daca nu,incepi sa faci propaganda,sperand ca poate cineva ajunge a te crede.
A comentat micael 31 august 2008, 15:10 | mergi sus ▲
Treaba e simpla nu e chiar foarte complicata. Voi vreti romania si romania va vrea. Pai faceti ceva dovediti ca vreti romania. Dragoste cu sila nu se poate. Rupeti gardurile noi suntem aici asteptam si cand o sa fie nevoie vom face la fel.
A comentat intrebatorul 31 august 2008, 15:21 | mergi sus ▲
Viktore,iti multumesc ca ne exiplici ce intelegi tu prin cuvantul tradare.Este foarte interesant pt mine acest lucru.Eu sincer ma gandeam la tradarea din 1945,dar se pare ca voi ii dati un inteles mai larg acestui cuvant.Este ok.Incerc sa ma adaptez realitatilor pe care le exprimati.Idea aceasta cu unirea Basarabiei cu Patria Mama in detrimentul intregarii Romaniei in structurile Euro-Atlantice a fost o momeala Rusesca,avand ca drept scop verificare opiniei publice romanesti,mai cu seama reactionare noastra.Eu personal,de fiecare data cand o auzeam imi tresarea sufletul de bucurie si eram in stare sa imi bag picioarele in ea de europa si de america,numai sa fim impreuna,numai ca unirea noastra sa aiba loc,sa se implinesca,dar se pare ca cei ce fac strategiile pe termen lung ale Romaniei nu sunt entuziasti si nebuni ca mine,gata oricand sa renunte la securitatea noastra si la imbunatatirea economica pe termen lung a Romaniei bazande-se doar pe simple speculatii ale Rusilor(nici macar promisiuni nu le putem numi).Deci acum avand securitatea nationala asigurata putem sa abordam in alt mod problema basarabeana,facand abstractie de rusi si de interesele lor in Basarabia.Hey,spune tu acum:Nu este oare mai usor sa ne gandim la solutii in ceea ce priviste Basarabia acum decat sa avem incredere in propunerile rusesti,ca vorba aceia cum pot sa mai ai incredere in niste oameni care au fost niste criminali cu noi de a lungul istoriei,cand fac uitat tezaurul nostru istoric al bancii nationale romane prin seifurile Kremlinului...?!
A comentat micael 31 august 2008, 15:50 | mergi sus ▲
Bacacu,frate,eu va inteleg pentru ca n-am uitam perioada critica din ani `90 prin care a trecut Romania.Daca ar fi dupa mine,eu v-as da cetetanii si vize la toti in massa,dar vezi,cand am inceput negocierile de aderare la spatiul occidental am acceptat si niste conditii pe care astazi trebuie sa le respectam.Deci,vezi tu,fratele meu,nu prea avem ce face,insa chiar si asa tot nu v-am uitat si tot incercam sa facem cate ceva pt voi,fratii nostri.Tot pomenim de voi in parlamentul european,cand il prindem pe Bush prin Romania il convingem cumva sa pomenesca ceva si despre voi,incercam prin aceste lucruri sa va scoatem in evidenta,sa aratam lumii de existenta voastra.Credeti-ma pe cuvant,multi oameni de pe planeta aceasta si chiar din europa habar nu au de existenta voastra.Dar ceea ce voi ne cereti in momentul de fata,numai unirea Basarabiei cu patria mama le poate revolza,dar pana atunci nu ne mai permitem sa va lasam singuri,de izbeliste,ci incercam sa ne implicam din ce in ce mai mult in problemele voastre,dar trebuie sa intelegeti ca implicarea noastra in Basarabia are "din nefericire"niste limite.Bucurestiul nu poate actiona in Basarabia precum o poate face de exemplu la Iasi.Ajutati-ne si voi pe noi putin,ca daca va veti limita in numai a cere Bucurestiului sa va ajute,nu vom realiza mare lucru prea curand.De exemplu,sabotati si voi rusia in RM,nu mai cumparati ziare rusesti,cereti firmelor de cablu sa va bage in grile de programe tv mai multe posturi din Romania,invatati sa va cunoasti drepturile si sa vi le cereti,Puneti presiune pe parlamentarii de la Chisinau sa mearga in directia dorita de voi,adica spre occident,spre Romania,pentru ca din constributiile voastre isi ridica ei salariul de senatori.Sa priviti numai spre Romania si sa va asteptati ca Bucurestiul sa va revolze voua toate probleme nu-i bine,fratilor.Cu respect.
A comentat micael 31 august 2008, 16:30 | mergi sus ▲
Micael, interesanta pozitie ai luat(vinovati in toate nevoile noastre sunt doar "criminalii rusi"),insa vezi ca noi basarabenii suntem 1/3 rusi(mai corect rusi si ucraineni),au trecut vremurile cind un stat mic (cum a fost Serbia, Romania prin a doua jumatate a secolului XIX)luptau in sens direct pentru afirmarea natiunii sale,acum tu n-ai sa trezesti idei si miscari nationaliste in poporul basarabean,e timpul sa alegem alte metode in solutionarea problemelor noastre.Inteleg ca conducerea comunista ne va duce in "groapa" daca va veni iarasi la putere,insa comunistii au fost alesi de marea majoritate, fie ca batrinii au ales sau mai stiu eu cine... in orice caz dupa legile democrate trebuie sa ne supunem,altfel incalcam insasi drepturile noastre!Privitor unirea Romaniei si Basarabiei,recunoaste ca romanii practic nimic n-au facut pentru a trezi interesul poporului nostru la aceasta problema.Daca conducerea Romaniei la timpul sau(incepind cu anii 90) luau o pozitie ferma privitor reintregirea Romanie Mari prin declaratii in mass-media,finantarea si sustinerea partidelor proromane basarabene,sustinerea RM printr-o politica externa binegindita,sustinerea si colaborarea economica a RM si multe altele nu aparea necesitatea de-a adera la CSI,daca lucratorii nostri care intr-o buna zi sau trezit intr-un stat ruinat economic si intr-un hoas politic absolut aveau macar vre-o alternativa de lucru, crede-ma ca nu eram acum dependeti total de vointa "criminalilor rusi",daca romania deschis,fara frica ne sustineau in 92 poate si lichidam banditizmul transnistrean,si comunistii care sunt adevarati "idoli"pentru populatia in virsta a tarii aveau la moment o alta pozitii, findca multi dintre ei inca au rude in romania(din timpurile Romaniei Mari)problema e ca nici un batrin n-are forte sa infrunte birocratia vamala dintre statele noastre(apropo in rusia oricine pleaca fara nici un obstacol!)
Sa nu crezi ca noi asteptam cineva sa ne salveze,sintem in mare parte realisti,insa mass-media locala e sub controlul dur comunist,baietii care incearca sa riposteze regimului comunist sunt momental arestati,iar unicii politici anticomunisti inca se joaca cu bradul!Vezi singur daca este vre-o solutie...
A comentat Viktor 31 august 2008, 21:00 | mergi sus ▲
Viktore,frate,in anii `90 noi insine eram confuzi,inspaimantati.Doamne,ce nebunie a fost in Romania in primii 12 ani de dupa Revolutie.Tu vorbesti ca am fi putut finanta paridele pro-romanesti de peste Prut.Cine sa le finanteze?Cu ce sa le finanteze cand in `99 am fost in pragul colapsului economic?Prin aceasta nu incerc sa disculp clasa politica de la Bucuresti.Nu,Doamne fereste,dar asa cum voi ati avut parte de Lucischi,asa am avut noi parte de Iliescu care 6 ani de zile ne-a tinut pe loc,n-a privatizat nimik,Romania supravietuia doar prin imprumuri straine care ne-au vlaguit economia,numai vorbesc de cei care au devalizat banci intregi,au pus pe butuci frabici si uzine numai ca sa le dezmembreze si sa le vanda la fier vechi.Noi abia prin 2000 am inceput sa ne revenim,cand am inceput capitolele de negociere si aderarea la UE,pana atunci a fost prapad in tara,si abia in 2007 cand ne-am incheiat socotelile cu occidentul,cand ne-am vazut cu sacii in caruta am inceput cu adevarat sa ne intrebam ce faceti voi,cum o duceti.Suna crud ceea ce spun,dar din nefericire asta-i adevarul.Daca aveam sansa ca in`90 sa castige puterea partidele istorice romanesti de dreapta asa cum era logic sa fie,poate nu se ajungea aici.Dar am ratat aceea sansa si am pus in locul comunistilor de dinainte de `89,alti comunisti pervesi si scoliti tot la Moscova.De aceea tot va spun sa votati partidele de dreapta pentru ca am trait si am experimentat cretinismele partidelor de stanga in Romania.
A comentat micael 31 august 2008, 22:30 | mergi sus ▲
In legatura cu vizele.Din cate am inteles este in negociere un program prin care sa va faciliteze obtinerea vizei pt Romania,implicit UE,numai ca lucrurile acestea se misca greu pt ca RM nu este privita cu incredere in europa.Euro-parlamentarii sunt tematori ca nu cumva eliminind vizele pt Basarabia,europa sa nu fie invadata de tot felul de contre-bandisti si treficanti,dat fiind faptul ca nu aveti sub control Trasnistria.Si cand spun traficanti de tot felul nu ma refer doar la cei autohtoni din Basarabia,ci si la Ukrainieni,rusi,asiatici care ar alege RM ca punct de tranzit fraudulos spre Europa.Dupa cum vezi,fratele meu,problemele cu care ne confruntam in dorinta noastra de a veni cumva in ajutorul vostru nu sunt tocmai usoare si totusi incercam sa facem ceva pentru voi,deci am trecut de fraza vorbelor goale.Eu sincer va inteleg nerabdare,este firesc sa-ti doresti sa circuli liber prin Romania si UE,dar vezi tu in Europa respectarea legilor nu este o gluma cum suntem noi obisnuiti chiar si in ROU,acolo,frate,legea-i legea nu tocmeala ca pe la noi.
A comentat micael 31 august 2008, 23:04 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0884 secunde