Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 05:49

 

Nicolae Negru: Întâlnirea de la Iaşi: câtă înţelegere, atâta unire

adăugat 06 martie 2012, 14:03, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

nicolae-negru,sedinta-comuna-a-guvernelor-republicii-moldova-si-romaniei,

Reacţia comuniştilor şi a altor politicieni proruşi în legătură cu şedinţa comună a guvernelor României şi RM la Iaşi a dat impresia unei isterii jucate, teatrale. Ei strigau şi răcneau ca apucaţi, dar nu aduceau vreun argument de ce anume fac panică, în ce constă „umilinţa”, pericolul real pentru suveranitatea şi independenţa RM. Nu aduceau, fiindcă nu au argumente. Cu siguranţă, dacă guvernul RM se întâlnea într-o şedinţă similară cu guvernul ucrainean sau cu cel rus, puţini ar fi remarcat evenimentul.

O practică obişnuită

Este o practică a guvernelor ţărilor europene, şi nu numai să se întâlnească din când în când pentru a discuta problemele ce se adună în relaţiile bilaterale. Există şi o încărcătură simbolică, nu mai puţin importantă, cât se poate de nobilă a unor asemenea întâlniri: despărţirea de perioada unor neînţelegeri, a unor rivalităţi de ordin istoric, schimbarea „paradigmei”, a naturii relaţiilor dintre statele respective. O asemenea interpretare putem da şedinţelor comune ale guvernelor român şi ungar sau român şi bulgar, german şi francez, german şi israelian ş.a. De exemplu, cu o lună în urmă, la 6 februarie 2012, s-a întrunit a 14-ea şedinţă comună a cabinetelor francez şi german, care se ţine anual. Au participat nouă miniştri francezi şi opt miniştri germani. S-a vorbit despre „aprofundarea cooperării franco-germane în toate domeniile”, în special despre „convergenţa fiscală”. Probabil, nici semnificaţia întâlnirii comune a guvernelor german şi israelian nu mai are nevoie de explicaţii. La 31 ianuarie 2011 a avut loc, la Ierusalim, o a treia şedinţă de acest fel. La 27 iulie 2010, la Sofia s-a organizat prima şedinţă comună a cabinetelor bulgar şi grec, în cadrul căreia s-a decis să fie instituţionalizată această formă de relaţii interstatale, constituindu-se un Consiliu de Cooperare de Nivel Înalt Bulgaro-Grec. Ar însemna aceasta că Bulgaria şi Grecia au de gând să se unească? Nici vorbă, accentul se pune pe îndelungata relaţie de prietenie ce leagă aceste ţări.

State vecine ca oarecare altele?

Aşa că, din punct de vedere formal, evenimentul de la Iaşi nu poate fi atacat, chiar dacă unii au făcut-o din ignoranţă, probabil. E cazul jurnalistului Ernest Vardanian, care a afirmat, înainte de întâlnire, că e vorba despre o acţiune ce nu se înscrie în practica europeană şi că, astfel, este pusă în pericol suveranitatea RM şi „demnitatea noastră naţională”. Ca să vezi! La fel de ineptă şi aberantă a fost declaraţia liderului socialiştilor, Igor Dodon: că nu e momentul potrivit pentru o asemenea şedinţă, având în vedere că la 2 martie s-au împlinit 20 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Ce are una cu alta? Răneşte cumva acest eveniment sentimentele celor căzuţi în război? S-a luptat atunci pentru menţinerea cortinei de fier de pe Prut? Dacă da (nu excludem acest fapt), atunci nu le putem ajuta cu nimic acestor oameni nenorociţi. Ei sunt victime ale unui regim defunct şi trebuie trataţi ca atare. Dodon ne cere de fapt să ne „infectăm” şi noi de românofobia lor. Este absurd. Dacă se pretinde că RM şi România trebuie să se comporte ca două state vecine oarecare, de ce se reacţionează atât de violent împotriva normalizării relaţiilor dintre ele?

O anumită „prudenţă”

O anumită „prudenţă” în ce priveşte identitatea comună şi relaţiile cu România ne este recomandată chiar şi de unii prieteni occidentali, care tresar la orice frază spusă la Bucureşti cu referire la RM. Ei consideră că nu trebuie să afişăm identitatea românească sau cel puţin să o facem cât mai discret, să ne ţinem cât mai departe de România, pentru a nu-i tulbura pe transnistreni. De parcă aceştia ar fi nişte imbecili care nu-şi dau seama că noi, românii şi moldovenii, vorbim aceeaşi limbă şi suntem acelaşi popor.

Am putea presupune că scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut nu i-a entuziasmat prea tare pe aceşti prieteni, ei atribuindu-i rolul de simbol al independenţei „veşnice” a RM, văzând un avantaj în problemele noastre identitare – moştenire a ignoranţei, a reflexelor provinciale, a peste 40 de ani de spălare pe creier, de propagandă antiromânească. Le-ar plăcea să rămânem aşa, încremeniţi în proiectul sovietic, crezând că astfel vor rezolva, în sfârşit, problema transnistreană. În spatele unor asemenea „raţionamente” se ascund interese geopolitice, nu neapărat proruse, dar de care profită Rusia. Ea ştie prea bine că războiul nu a fost generat de revenirea la alfabetul latin, la limba română, dar îi convine ca această idee să migreze din capetele moldovenilor în capetele occidentalilor.

Să nu ne ascundem după deget

Pe de altă parte, nu trebuie să ne ascundem după deget: şedinţa comună a guvernelor României şi RM are în mod inevitabil şi semnificaţia de care se tem comuniştii. Prin natura sa, întâlnirea de la Iaşi apropie reunirea, chiar dacă nu se urmăreşte anume acest scop.

Câtă înţelegere, atâta unire. În unire se va transforma orice vor „produce” în comun guvernele noastre, aşa cum regele Midas transforma în aur orice atingea cu mâna.

Dacă vor fi realizate, deciziile luate la Iaşi vor contribui la integrarea ambelor state româneşti, îi vor apropia pe românii de pe ambele maluri ale Prutului mai mult decât declaraţiile oricărui Consiliu al Unirii. Fără interconectarea reţelelor energetice, fără construcţia de noi poduri, fără proiecte culturale şi educaţionale comune, fără un spaţiu informaţional comun şi o liberă circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi capitalurilor dintre ambele maluri ale Prutului, reunirea nu se poate face, oricât s-ar mărşălui pe străzile Chişinăului sau Bălţiului şi s-ar clama: „Basarabia, pământ românesc!”. Fireşte, acţiunile festive, simbolice îşi au rostul lor. Dar nu în locul faptelor concrete, cum sunt cele anunţate la Iaşi.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: rgnpress.ro
A ti se propune sa devii din TARA niste JUDETE uitate - oare asta nu e o OFENSA, O UMILINTA?
A comentat ion 08 martie 2012, 17:25
Ioane, copilul și la 100 ani, față de părinți, tot copil rămâne.
A comentat Sergiu 08 martie 2012, 21:41
Bravo ROMÂNILOR basarabeni din Bălţi!

Mitingul din 3 Martie 2012 le-a arătat Călăilor OCUPANŢI Ruşi că NOI ROMÂNII basarabeni ŞTIM CINE SUNTEM!

Să bage la cap SLUGILE OCUPANŢILOR RUŞI care încearcă să ne învenineze:

NOI SUNTEM ROMÂNI şi am fost smulşi de Ocupanţii Ruşi în 1812 de lângă FRAŢII ROMÂNI de peste Prut la fel cum şi ROMÂNII bucovineni au fost rupţi de către Ocupanţii austro-hungari la 1775.

Nu MUMIA RSSM ci
România REÎNTREGITĂ este ţara noastră!

JOS CU ZIDUL Prutului!


Zeci de ani germanii au avut un singur gând :SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.
Aţi auzit tovarăşi MANKURŢI?
Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .
Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania.
Tocmai pentru că NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM zi după zi înfăptuim MAREA RE-UNIFICARE cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 09 martie 2012, 17:39
DA,TOVARĂŞE Nicolae Negru,aşa este,"Să nu ne ascundem după deget"!

A clama: „Basarabia, pământ românesc!" ESTE O DATORIE SFÂNTĂ pentru NOI ROMÂNII Basarabeni.

Şi din nou DA,TOVARĂŞE Nicolae Negru,aşa este,"Să nu ne ascundem după deget"!

Ce Parteneriat Estic,ce alegeri de preşedinte de GUBERNIE RUSĂ,ce lupuKGB,ce FilatovKGB?

Aderarea la UE se va face
NUMAI PRIN RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.
NICIODATĂ ALTFEL.


Ştiţi cum trebuie să fie votul celor 27 de ţări membre UE ca să aderăm?
Nu ştiţi?
Vă spun eu atunci:VOTUL TREBUIE SĂ FIE U-NA-NIM!

Adică dacă îi mai supărăm mult pe FRAŢII ROMÂNI e suficient VOTUL ROMÂNIEI şi ADIO UE!

Aţi văzut CUM A BLOCAT ROMÂNIA ADERAREA Serbiei la UE?
BARBARII OCUPANŢI SÂRBI ,vor nu vor ,trebuie acum să le acorde TOATE DREPTURILE FRAŢILOR NOŞTRI ROMÂNI din Valea Timocului!
Dacă nu o fac Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA le spune ADIO UE!


Cred că toată lumea s-a lămurit.
Indiferent de gargara Filatov-Lupu nu va fi în veci aderarea la UE altfel decât prin RE-UNIFICARE.

RE-UNIFICARE şi PUNCTUM!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 09 martie 2012, 17:41
Replica lui Val Butnaru:

De ce nu pot fi de acord cu Nicolae Negru

În finalul ultimului său articol Nicolae Negru scrie următoarele:

„Fără interconectarea rețelelor energetice, fără construcția de noi poduri, fără spațiul informațional comun și o liberă circulație a persoanelor, mărfurilor și capitalurilor dintre ambele maluri ale Prutului, reunirea nu se poate face, oricât s-ar mărșălui pe străzile Chișinăului sau Balțiului și s-ar clama „Basarabia, pământ românesc!” Firește, acțiunile festive, simbolice își au rostul lor. Dar nu în locul faptelor concrete, cum sunt cele anunțate la Iași.”

E corect? Da, e corect, parcă, dar nu pot fi de acord cu acest raționament și iată de ce:

1. A ieși la Chișinău, dar mai ales la Bălți, în stradă, în mijlocul unei mulțimi fanatizate ruso-comuniste și a scanda lozinci românești, unioniste, nu mi se pare o acțiune festivă și simbolică. Trebuie să ai mult curaj și să-ți asumi riscuri enorme. Inclusiv cele de integritate fizică.
2. Chiar dacă am anumite rezerve față de Consiliul Unirii (am mai scris despre asta), nu pot să nu recunosc că simplul fapt al creării unei structuri largi, fățiș unioniste, a stârnit chițcăieli mai ceva ca ale lui michiduță stropit de busuiocul cu agheazmă. La drept vorbind, asemena chițcăieli nu am auzit în ultimii 20 de ani.
3. Rețelile energetice și podurile sunt o chestie bună, utilă și îndreptată spre folosul oamenilor, doar că nu văd ce treabă au acestea cu Unirea. Poți să construiești șosele moderne, gazoducte de mare capacitate, dar să nu te apropii nici cu o iotă de scopul final.
Unirea nu se măsoară în poduri.
E o stare de spirit, e o chestie ce ține de suflet, greu de explicat.
De ce copilul trebuie sa fie alătiuri de mama și de tata?
Fiindcă!


4. Orice tărăgănare, orice abordare confuză a problemei Unirii nu face decât să sporească starea de neîncredere în reușita proiectului unionist. Nu-i cred nici pe acei care au trădat propriile idealuri și acum repetă ca bezmeticii: „Republica Moldova și România se vor întâlni în Uniunea Europeană”. Fals! Dacă se va întâmpla acest miracol peste 30 de ani, sau chiar 20, așa zisa R.M. nu va mai avea nimic în comun cu România. Populația care va rămâne aici după exodul masiv și interminabil al moldovenilor destupați la minte va fi orice doriți, numai romani nu!
5. Spațiu informațional comun? Luați-vă grija! Nicio guvernare de la Chișinău, actuală sau viitoare, nu va îndrăzni să interzică, bunăoară, difuzarea pe cea mai importantă frecvență de stat a televiziunii de stat din Rusia. Orice, numai nu asta! Televiziunea digitală va șterge aceste nedreptăți? Nu fiți naivi! Tehnic, Moldova de Est este pregătită chiar acum să treacă la televiziunea digitală, dar nu va trece nici în viitorii 5 ani! Ce folos ca TVR1, formal, este retransmisă pe teritorul dintre Prut și Nistru? Comuniștii au încercat să ne ia TVR-ul interzicându-l.
Ei, iată, că Plahotniuc ne-a demonstrat cum poate fi distrus TVR difuzându-l pe o frecvență cu acoperire națională. Creând un spațiu informațional unic!
6. Cu câteva zile în urmă, m-a marcat o știre venită din Belgia. Direcția unei școli flamande le-a interzis elevilor să vorbească în pauze în limba franceză.
Ca să vezi, flamanzii sunt mai bogați decât valonii, au șosele mai netede și poduri mai înalte.
Dar copiii lor vorbesc în pauze în limba franceză.


Iată de ce trebuie să existe cineva care să strige în fiecare zi:

„Basarabia este România!”
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 09 martie 2012, 17:45
Acum înţelegem de ce Nicolae Negru este chiar apreciat pe blogul KAGHEBISTULUI MANKURT Pascaru.
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 09 martie 2012, 17:48
Băgaţi la cap "IONI" «STATALIŞTI-MALDAVANIŞTI»,lupiKGB şi filaţiKGB,voi SLUGI ale Călăilor Ocupanţi RUŞI!

Bagăţi la cap ACUM până când n-o vom face
NOI ROMÂNII basarabeni,URMAŞII RĂZEŞILOR lui Ştefan cel Mare şi SFÂNT !

***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 09 martie 2012, 17:49
Priviți si votati azi la finala națională "Eurovision" 2012 R.Moldova: http://www.eurovision.tv/page/news?id=48783&_t=watch_tonight_moldova_to_choose_entry
Prin "Eurovision" R.Moldova exista in fata la sutele de milioane de telespectatori de pe Planeta Pământ, indiferent de "ideile" nihiliste si NEPRIETENEȘTI ale unor extremiști din RO, carte isi adjudeca (ca in dictaturile de trista amintire din trecut) dreptul de a judeca si a decide in public poate sa exista sau nu, are DREPTUL LA VIATA Statul, Tara R.MOLDOVA si cetățenii sai MOLDOVENI. Lumea exista OBIECTIV, in afara voinței, dorinței subiective a unor indivizi, certați cu NORMELE DE CONVIEȚUIRE in Casa Comuna Europeana. NAȚIONALISMUL ANTI-EUROPEAN si ANTIDEMOCRATIC ISI TRĂIEȘTE IN AGONIE SFÂRȘITUL.
A comentat ion 11 martie 2012, 07:12


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.3010 secunde