Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 22:58

 

Nicolae Negru: Interzicerea PCRM e singura soluţie

adăugat 09 aprilie 2010, 09:13, la Opinii / Editoriale

Nicolae Negru: Interzicerea PCRM e singura soluţie

În noaptea din 7 spre 8 aprilie 2009, Vladimir Voronin a stat „până dimineaţă” în sediul Guvernului. A mărturisit chiar el acest fapt, la Jurnal TV. Prin urmare, s-ar putea să fie vreun consilier de-al lui sau al Zinaidei Greceanâi cel care a mânuit camera video, fixând acţiunile banditeşti ale poliţiei în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în parcul de vizavi. Nici Voronin, nici Greceanâi nu aveau cum să nu audă împuşcăturile şi urletele victimelor lovite cu bestialitate de poliţiştii dezlănţuiţi, acţionând ca o haită. Preşedintele şi premierul RM nu aveau cum să nu-l vadă pe generalul Gumeniţă şi alţi ofiţeri de poliţie lovind cu piciorul în Valeriu Boboc care era mort şi în alţi tineri căzuţi. Crimele s-au produs sub ochii lui Voronin şi prin voinţa lui. Potrivit deputatului Vladimir Ţurcan, ex-ministru de Interne, o operaţiune de acest fel putea fi autorizată doar de ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, iar acesta a declarat că nu a făcut nimic fără ştirea lui Vladimir Voronin.

Înalţii complici?

Şi chiar dacă Papuc ar fi acţionat fără să-l întrebe, Voronin este complice, deoarece a văzut şi nu a luat măsuri pentru a stopa „măcelul” şi pentru a-i trage la răspundere pe criminali. Greceanâi, care dă vina azi pe „comandantul suprem”, spunând că „nu a ştiut”, că a aflat despre moartea lui Boboc „din ziare”, este vinovată, la rândul ei, pentru complicitate şi pentru eschivarea criminală de la funcţiile sale. Ea era obligată să ştie ce face poliţia.

Există temei să presupunem că Ion Ţâbuleac, Eugen Ţapu, Maxim Canişev sunt alte victime din acea noapte ale regimului criminal instaurat de clanul PCRM. Marianne Mikko, şefa delegaţiei Parlamentului European, venită în Chişinău după evenimentele din 7 aprilie 2009, vorbea oripilată despre bătăile şi tortura din comisariatele de poliţie. Realitatea însă era cu mult mai gravă: aceste practici sălbatice, proprii regimurilor dictatoriale, au „demarat” în centrul capitalei, sub ochii guvernului şi sub „înaltul patronaj” al preşedintelui Vladimir Voronin.

Glasul conştiinţei

Persoana care l-a informat, acum o jumătate de an, pe primarul Dorin Chirtoacă despre faptul cum a fost ucis Valeriu Boboc este chiar poliţistul reţinut, zilele trecute, acuzat de comiterea crimei respective. A fost un gest cinic din partea lui sau o fi avut mustrări de conştiinţă?

Arestarea persoanei care, se presupune, l-a lovit mortal pe Boboc este o veste bună. E un prim pas. Am putea să credem că justiţia începe să-şi facă datoria, că ne aflăm pe calea cea dreaptă. Să nu ne grăbim însă. A fost arestat ţapul ispăşitor, un executant care şi-a dat frâu liber sentimentului de răzbunare, care nu şi-a putut stăpâni pornirile atavice. S-ar putea ca cel care a dat ordinele, care a autorizat operaţiunea, dar mai cu seamă cei care au încercat să ascundă de ochii opiniei publice faptele abominabile ale poliţiştilor să nu ajungă în instanţă, să scape basma curată. Şi asta nu numai din vina liderilor AIE. Căci nu totul depinde de ei sau, mai precis, nu este în puterea lor să schimbe imediat unele lucruri, oricât ar dori-o.

Mai important, din punctul nostru de vedere, decât numele poliţiştilor criminali este faptul că dezvăluirile făcute în preajma zilei de 7 aprilie au scos la iveală un lanţ de acţiuni şi inacţiuni, de cauze şi efecte, care au determinat tragicul final şi au permis făptuitorilor, direcţi şi indirecţi, ai crimelor să evite justiţia.

Aşteptând „indicaţii”

Dincolo de detaliile concrete, de discuţiile nesfârşite despre care a fost şi care trebuia să fie reacţia în cadrul AIE, despre ce putea şi nu a făcut guvernarea actuală, descoperim că, până acum, niciuna din instituţiile statului nu a funcţionat cum se cuvine: nici procuratura, nici poliţia, nici SIS, dar nici conducerea MAI. Nici până la 29 iulie, nici după 29 iulie. Şi aceasta trebuie să ne preocupe în mod deosebit.

Într-un stat democratic, indiferent de voinţa preşedintelui sau premierului, s-ar fi pus în funcţiune „mecanismul” justiţional, instituţiile responsabile de găsirea şi pedepsirea vinovaţilor. La noi însă aceste instituţii nu funcţionau şi nu funcţionează în regim „autonom”, ele erau şi mai sunt, din inerţie, dependente de factorul politic, de „indicaţiile” celor de la putere.

Deşi a dispus de la bun început de imagini video, procuratura, SIS, Ministerul de Interne nu au întreprins nimic pentru a stabili făptaşii crimelor din acea noapte, ci doar au mimat ancheta, aşa cum guvernarea comunistă mima procedurile democratice. Nu au funcţionat nici Consiliul Superior al Magistraturii, nici Curtea Supremă de Justiţie, care erau şi ele în stare de dependenţă politică.

Schimbarea conducerii în aceste instituţii nu a dat efectele dorite, deoarece personalul vechi este preocupat să facă tot posibilul ca să nu se descopere inacţiunile şi complicitatea lor cu regimul criminal al lui Voronin. Instituţiile nu ştiu de morală. Spre deosebire de poliţistul Perju, ele nu au niciun pic de conştiinţă.

De dragul adevărului, trebuie să spunem că nici presa nu şi-a făcut datoria. Imaginile care au ajuns la Mihai Ghimpu trebuia să le găsească jurnaliştii mai întâi.

Lupu nu putea fi votat

Revoluţia tinerilor a fost o revoluţie fără program, o revoltă, un strigăt de nemulţumire. Ei au reuşit să schimbe puterea, dar nu şi instituţiile, nu şi mentalitatea funcţionarilor. Boicotul acestora este o problemă reală. Faptul că SIS a nimicit unele documente privind evenimentele din 7 aprilie 2009, iar Reşetnicov nu este anchetat, ci participă la dispute televizate e o dovadă în plus. Cu Voronin le era mai uşor, fiindcă e mult mai simplu să funcţionezi răspunzând indicaţiilor decât să-ţi asumi responsabilitatea confruntării cu problemele reale. Acum unii dintre ei aşteaptă „indicaţii” de la liderii AIE, iar alţii aşteaptă... alegeri anticipate.

De aceea, Papuc, Zubic, Gumeniţă ş.a. au fost chemaţi la procuratură ca „martori”. Puşcăria plânge după Voronin cu Greceanâi, dar nu le spune nimeni aceasta. Ei nu aveau cum să-l voteze pe Marian Lupu preşedinte, ei nu l-ar fi votat pe nimeni, fiindcă vor să revină cât mai repede la putere, pentru a şterge urmele crimelor din noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie 2009. Iată de ce comuniştii se bat ca turbaţi pentru alegeri anticipate. Asta e singura lor salvare. Alegerile din 29 iulie ne vor părea o simplă „repetiţie” faţă de cele care ne aşteaptă la începutul anului viitor.

Singura soluţie

Dezvăluirile făcute de Ghimpu confirmă ceea ce s-a spus nu o singură dată: că în RM fusese instituit un regim poliţienesc, dictatorial, criminal. PCRM reprezintă „aripa politică” a acestui regim, care profita de democraţie, demonstrând dispreţ faţă de valorile democraţiei, drepturile şi libertăţile omului. AIE nu poate face să funcţioneze instituţiile statului fără a înlocui funcţionarii complice, procomunişti, ignorând Codul Muncii. Dar poate iniţia procedura de interzicere a partidului pentru care lucrează aceştia. PCRM trebuie interzis ca partid care a substituit democraţia cu un regim autoritarist. Este soluţia optimă, este singura soluţie pentru instituirea unui stat de drept.


Autor: Nicolae Negru
Sursa: www.jurnal.md
partidul criminal al republicii Moldova pcrm trebue scos in afara legi .cu acesti criminali bolsevic nu e posibil de aderat laUE.Trebue sa fie judecati incarcerati bagati la Cricova la dobindit cotileti,nu lasati sa simuleze boli diferite.Cind erau la conducere erau tun sanatosi,cind sa raspunda au tensiune,boli cardiace etec...
A comentat kepler 09 aprilie 2010, 18:14
NU AR FI CEVA NEOBIŞNUIT SCOATEREA COMUNIŞTILOR ÎN AFARA LEGII ŞI AR FI SINGURA GARANŢIE SIGURĂ CĂ BASARABIA NU VA MAI PENDULA ÎNTRE MOSCOVA ŞI U.E. AŞA AU PROCEDAT CEHII , POLONEZII ŞI UNGURII . . . ACOLO ESTE INTERZISĂ ŞI AFIŞAREA ÎNSEMNELOR COMUNISTE ÎN LOCURI PUBLICE
A comentat JOS BOLŞEVICII 09 aprilie 2010, 18:45
DE CE POLONEZII CEHII ŞI UNGURII AU AVUT ACEST CURAJ IAR BASARABENII NU ÎL AU . . . .SCOATEREA BOLŞEVICILOR ÎN AFARA LEGII AR FI GARANŢIA SIGURĂ PENTRU VIITORUL EUROPEAN AL BASARABIEI . . . .
A comentat DE ACORD CU kepler şi cu JOS BOLŞE 10 aprilie 2010, 05:04
DE LA NISTRU SI PANA LA TISA A FOST CONDAMNAT COMUNISMUL,DAR N-AU FOST CONDAMNATI COMUNISTII,E ACELAS LUCRU CUM AR FI CONDAMNATA HOTIA,IAR HOTUL NU.
A comentat tgh 10 aprilie 2010, 10:01
de acord cu tgh
A comentat litia 10 aprilie 2010, 10:29
EXISTĂ UN ADEVĂR FOARTE DUR DE CARE NU TREBUIE SĂ NE FERIM. . DACĂ. . . .DIN CAUZA CREŞTERILOR DE PREŢURI DEALTFEL INEVITABILE LA ANTICIPATE VOR IEŞI BOLŞEVICII , APOI BASARABIA VA FI DIN NOU SUP PAPUC RUSESC PENTRU CEL PUŢIN PATRU ANI ŞI AVÂND ÎN VEDERE CĂ ROMÂNIA ANUL VIITOR CAM PE VREMEA ASTA VA ADERA LA SPAŢIUL SCHENGEN . . SE VA CREEA O ADEVĂRATĂ CORTINĂ DE FIER PE PRUT
A comentat OLEG 10 aprilie 2010, 10:43
OARE DE CE NU S-A PRĂBUŞIT NICI UN AVION CU CONDUCEREA ,,ÎNŢELEAPTĂ '' A P.C.R.M. . . . . . AU MURIT NIŞTE OAMENI DEOSEBIŢI ÎN TIMP CE GUNOAIELE LUI VORONIN AU RĂMAS ÎN VIAŢĂ
A comentat JOS BOLŞEVICII 10 aprilie 2010, 20:30
ar trebui să conştientizăm că pericolul reinstaurării bolşevicilor la putere în basarabia este foarte mare ...... poate A.I.E. ar trebui să iniţieze în Parlament procedura DE SCOATERE ÎN AFARA LEGII A P.C.R.M. . . LA CEHI , POLONEZI ŞI UNGURI S-A PUTUT . . . LA NOI DE CE NU SE POATE ....
A comentat jos bolşevicii 10 aprilie 2010, 21:42
"Na hren s pleaja" de pe scena politica moldoveneasca...Voronin trebuie eliberat din parlament - o plecat la odihna cind i se scoala. ca si cum as spune ca uite ma duc din capul meu acasa. a doau zi sant concediat. magarul ala sant sigur ca nu a lasat nici cerere in parlament ca a plecat...
A comentat diko 11 aprilie 2010, 13:52


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1848 secunde