Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 19:54

 

Oameni răpiţi în Transnistria

adăugat 01 martie 2011, 11:22, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Oameni răpiţi, Transnistria, Alina Radu

Mai întâi membrii Grupului Ilaşcu au fost reţinuţi, condamnaţi şi ţinuţi în închisori ani în şir. Anul trecut Ilie Cazac, apoi Ernest Vardanean au fost de asemenea răpiţi şi întemniţaţi ilegal. În prezent la CEDO sunt în aşteptare circa 10 cereri din partea cetăţenilor R. Moldova care reclamă Rusia şi Moldova pentru arest şi detenţie ilegală. Experţii susţin că în Transnistria sunt mult mai mulţi oameni cu aceeaşi soartă. Sute dintre ei ar putea face uz de decizia precedentă a CEDO pe cazul Ilaşcu.


Astăzi, Stela Surchicean s-ar putea să aibă în sfârşit o întrevedere cu fiul său, Ilie Cazac, care a fost arestat de către autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol cu aproape un an în urmă. Ea spune că nu şi-a văzut fiul de aproape 4 luni şi că în prezent nu are niciun act care i-ar explica clar pentru ce a fost răpit şi pentru ce a fost condamnat la 14 ani de detenţie.


Răpit şi condamnat, pentru ce?


«Fiul meu a fost răpit. Noi nu am ştiut nimic de el. Nici azi nu am un document în mână care m-ar face să înţeleg de ce a fost arestat, de ce e deţinut, de ce a fost condamnat? Am fost să depun iar cerere la administraţia lui Smirnov, pentru o întrevedere cu fiul meu. Mi-au spus să nu mai vin atâta, să nu scriu şi să nu cer. Au zis să aştept întâi răspunsul la scrisorile mele anterioare şi după asta să scriu altele. Cât să aştept? Cum să nu scriu? Din octombrie nu l-am mai văzut. Nu ştiu ce e cu el, am înţeles că a fost condamnat, dar nici el nu a văzut sentinţa. Ce este viaţa unui om aici, în Transnistria, dacă omul e răpit şi condamnat fără să i se spună pentru ce?» ne spunea pe nerăsuflate Stela Surchicean marţea trecută. După ore de insistenţă la uşa administraţiei lui Igor Smirnov, i s-ar fi promis să revină astăzi pentru o decizie asupra întrevederii cu fiul.


Şi rudele lui Ernest Vardanean sunt la limita răbdării. O mătuşă a lui a depus recent o cerere în adresa lui Igor Smirnov prin care solicită graţierea lui Ernest. Răspunsul care a venit i-a lăsat fără cuvinte. În scrisoare se spune că o cerere de graţiere ar putea fii acceptată peste 7 ani, adică după ce va fi depăşit jumătate din termenul de detenţie. Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani, fiind arestat la 7 aprilie 2010. «Vă puteţi adresa cu o cerere de graţiere în adresa preşedintelui republicii moldoveneşti nistrene nu mai devreme de octombrie 2017», se spune în ultimul alineat al scrisorii.


Menţinerea terorii şi fricii


Asociaţia Promo-LEX a remis o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea pentru situaţia jurnalistului Ernest Vardanean după reacţia autorităţilor de la Tiraspol la ultimele solicitări ale familiei.


«Considerăm că toate aceste acţiuni (obligarea ostaticului să îşi recunoască public vinovăţia şi ulterior să solicite presupusa «graţiere») au avut scopul de a menţine în teroare şi frică populaţia din regiune, demonstrând prin fapte că regimul şi cei care-l slujesc nu pot fi sancţionaţi. Totodată, regimul ilegal a dorit să obţină o cerere publică de «graţiere», dorind astfel să îşi sporească numărul argumentelor propagandistice pentru recunoaşterea sa», se spune în declaraţie.


Alexandru Zubco, jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, susţine că numărul persoanelor arestate şi deţinute ilegal în Transnistria este, de fapt, mult mai mare. «Practic orice persoană care a fost reţinută, condamnată şi deţinută fără un proces echitabil de către o instanţă legală poate să reclame pedeapsa ilegală», spune Zubco.


CEDO a spus cine e agresorul şi victima


În prezent, pe teritoriul republicii moldoveneşti nistrene sunt 3 închisori, o colonie pentru minori şi câte un izolator poliţienesc în fiecare oraş şi centru raional. Mii de oameni petrec zeci de ani în detenţie fără să le fie respectat unul dintre cele mai elementare drepturi, dreptul la un proces judiciar echitabil.


Ilie Ilaşcu a fost primul condamnat la moarte de către acest regim şi, totodată, primul care a făcut apel la CEDO pentru nerespectarea drepturilor întregului grup de deţinuţi politici din care făceau parte Andrei Ivanţoc, Tudor Popa şi Alexandru Leşco. Decizia CEDO pronunţată în baza cazului Ilaşcu în 2004 a condamnat atunci R. Moldova şi Federaţia Rusă pentru nerespectarea drepturilor cetăţenilor R. Moldova în regiunea transnistreană.


«Din păcate, Decizia CEDO în cazul Ilaşcu nu a fost folosită în ultimii 7 ani niciodată. Această decizie, juridic şi politic, a determinat poziţia Rusiei şi a Moldovei în acel nefericit război moldo-rus din 1992, specificând clar cine este AGRESORUL şi cine este VICTIMA războiului, cu toate consecinţele juridice.


Orice persoană care a avut de suferit de pe urma regimului separatist de la Tiraspol, fiind deţinută, arestată (chiar pentru fapte penale), toţi cei care au fost nevoiţi să se refugieze în alte teritorii din cauza războiului şi a regimului separatist sălbatic, cei care şi-au pierdut casa, părinţii, fraţii, surorile, cei care au fost răniţi sau ucişi pe acest teritoriu, indiferent de perioada de timp şi indiferent de etnie, — toţi aceştia, dacă vor să se adreseze la CEDO, respectând procedurile juridice de rigoare, — vor câştiga procesul, după precedentul cazului nostru», spune Ilie Ilaşcu.


Rusia, stăpână în Transnistria


Ilaşcu acuză autorităţile de la Chişinău din toate perioadele pentru faptul că nu au luat în serios problema miilor de oameni nedreptăţiţi în închisorile şi izolatoarele din stânga Nistrului, dar şi pentru că acestea nici nu au ripostat în mod adecvat Federaţiei Ruse pentru susţinerea autorităţilor ilegale din Transnistria.


«Rusia nu îşi va schimba niciodată de bună voie situaţia politico-militară actuală din stânga Nistrului. Rusia are un singur interes: prezenţa militară în zonă, şi nu doar pentru a menţine R. Moldova în sfera sa de influenţă, ci, principalul, pentru a o folosi împotriva structurilor Euroatlantice, a UE şi SUA. În acelaşi timp, serviciile abilitate ale Moldovei luptă nu cu abuzurile separatiste şi cele ruseşti, ci mai degrabă anihilează orice iniţiativă a cuiva de a întreprinde ceva împotriva lui Smirnov şi a Armatei a 14-a de ocupaţie. Cedările din ultimii 20 de ani s-au făcut de către Chişinău, iar cei de la Tiraspol şi-au consolidat încontinuu poziţiile», a conchis Ilaşcu.


Şi Stela Surchicean consideră că Federaţia Rusă susţine regimul separatist de la Tiraspol în comiterea acestor fărădelegi. «Rusia are armată aici. Cine din Moldova sau chiar şi din Europa va porni împotriva armatei ruse? Nu îndrăzneşte nimeni», spune mama lui Ilie Cazac.


Reprezentanţii asociaţiei Promo-LEX au cerut recent autorităţilor R. Moldova să întreprindă un şir de măsuri concrete.


«Cerem autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, în regim de urgenţă, să ia măsuri legale, eficiente şi hotărâte în vederea eliberării celor 2 ostatici de la Tiraspol, Ernest Vardanean şi Ilie Cazacu, prin: aplicarea prevederilor legislaţiei naţionale, în special intentarea dosarelor penale împotriva tuturor persoanelor şi cetăţenilor care au participat la săvârşirea infracţiunilor de uzurpare a puterii de stat, de uzurpare de calităţi oficiale, de luarea de ostatici, de organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale şi de participarea la ea, de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, de tortură.»


În prezent, la Procuratura Generală sunt peste 30 de dosare deschise pe numele liderilor transnistreni, dar toate au fost suspendate.


Autor: Alina Radu
Sursa: www.zdg.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2751 secunde