Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 18:29

 

Petrom, "stapanul" crizei - Cum au reusit austriecii sa scoata profit de miliarde din resursele Romaniei

adăugat 24 februarie 2011, 11:54, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Petrom, criza, austrieci, profit de miliarde, resursele Romaniei

Petrom a reusit in 2010 cel mai bun rezultat financiar din istoria post-privatizare a companiei. In timp ce economia a resimtit din plin recesiunea, austriecii de la OMV, proprietarii companiei, au reusit sa realizeze un profit de 2,6 ori mai mare decat in 2009. Cum au reusit performanta? Au extras petrol ieftin romanesc si l-au vandut la preturi occidentale.


Petrom este, fara indoiala, unul dintre castigatorii crizei. Cea mai mare companie romaneasca a reusit, in an de criza, sa faca mai multi bani, profitand, in primul rand de conjunctura externa.


In conditiile in care pretul petrolului a crescut, iar dolarul s-a apreciat in fata leului, austriecii au taiat linie la finele anului si le-a rezultat la Petrom un profit net de 2,19 miliarde de lei (520,2 mil. euro), cel mai mare de la preluarea companiei, in 2004.


Singurul an in care compania a inregistrat un profit net de peste 2 miliarde de lei a fost 2006, cu 2,06 miliarde de lei.


Comparativ, in 2008, OMV Petrom a avut un profit net de 895,5 milioane de lei, iar in 2007 de 1,54 miliarde de lei.


Potrivit analistilor, dincolo de valoarea castigului, important este cum a facut Petrom acest profit. Iar de aici incep semnele de intrebare.


Cum sa faci profit in criza


A produs ieftin si a vandut scump. Aceasta ar fi, in esenta, politica Petrom-ului. Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, a declarat intr-o conferinta de presa, ca rezultatul financiar vine pe fondul cresterii preturilor la titei si a imbunatatirii eficientei in activitatea de rafinare si marketing.


Cu alte cuvinte, au produs mai putin (livrarile totale din rafinare au scazut cu 24% comparativ cu 2009) si au vandut mai scump.


Anul trecut, pretul motorinei la Petrom a crescut cu 24%, de la 3,78 lei/litru in ianuarie 2010 la 4,7 lei/litru in decembrie 2010. Si pretul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru.


Daca in privinta rafinarii, este problema austriecilor cum isi gestioneaza activitatea, in privinta preturilor de vanzare, apar multe semne de intrebare.


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a afirmat recent ca majorarile de preturi ar fi fost nejustificate, fara a fi determinate de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat.


In replica, Mariana Gheorghe a spus, miercuri, ca preturile la carburanti sunt determinate in principal de doua aspecte - cotatiile internationale si politica fiscala. Cum anul trecut, petrolul s-a scumpit la nivel mondial, Petrom a majorat tarifele, iar o alta crestere s-a datorat majorarii TVA, potrivit directorului general.


Dincolo de controverse, cert este ca avansul preturilor a contribuit cel mai mult la profitul record din 2010.


Redeventa, atuul din maneca OMV


Petrom n-ar fi ajuns la rezultatul din 2010 daca n-ar fi beneficiat de un ajutor substantial, venit, in mod paradoxal, chiar de la statul roman.


Prin acordul de privatizare semnat in 2004, autoritatile au oferit austriecilor de la OMV dreptul de a exploata resursele de petrol si gaze ale Romaniei pana in 2014 pentru o taxa fixa, echivalentul a circa 6% din productia extrasa.


Constantin Tampiza, reprezentantul Lukoil in Romania, afirma recent ca, spre comparatie, daca OMV plateste o redeventa de 30 euro pe tona de petrol extrasa din Romania, in Rusia, statul percepe o taxa de 347 dolari/tona.


In conditiile in care pretul petrolului a crescut de la 30 dolari/baril in 2004 la 107 dolari/ baril astazi, austriecii s-au trezit in fericita situatie de a extrage un petrol ieftin, pe care, apoi, sa il vanda scump.


Cat i-a costat pe cei de la Petrom productia in 2010? Potrivit raportului financiar, costul net a fost de 16,05 dolari/bep (barili echivalent petrol), cu 10% mai mare comparativ cu 2009.

Intre timp, la nivel international, costul mediu al petrolului brent a fost de 79,5 $/bbl (dolari pe baril), cu 29% mai mare fata de 2009, iar petrolul Ural a fost cotat la 78,3 $/bbl in 2010, cu 28% mai mare fata de 2009.


Ilie Serbanescu: Statul e legat la maini. Austriecii fac ce vor


Potrivit analistilor economici, austriecii de la OMV sunt de laudat. Au intuit inca din 2004 potentialul business-ului din Romania, au negociat in favoarea lor si acum e normal sa culeaga roadele unei afaceri de succes, chiar si in perioada de criza. Cu statul roman ar fi, insa, o problema.


"Statul e legat la maini in fata OMV Petrom. N-are ce sa-i faca ", spune analistul Ilie Serbanescu. "Austriecii profita de monopolul pe care il au pe resurse pentru a face profit. Ce e ilegal in asta ?", se intreaba acesta.


La randul sau, analistul economic Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, considera ca nu e vina austriecilor ca produc ieftin si vand scump.


"Vinovati sunt cei care au negociat contractul de privatizare care prevede o redeventa fixa pe termen de 10 ani", spune Paun, profesor universitar de la Academia de Stiinte Economice.


"Petrom respecta conditiile acordului, produce ieftin si vinde la pretul pietei. Nu sunt de condamnat", afirma acesta.


Potrivit analistului, statul ar putea interveni in cazul Petrom doar in privinta redeventelor. "De ani de zile afirm ca trebuie renegociate. De ani de zile cerem publicarea intregului contract de privatizare, sa vedem clauzele, modul in care acesta poate fi denuntat", a declarat Paun.


"Altfel, pana in 2014, vom asista la o demonstratie de cum se face profit intr-o tara fara capatai. O tara fara autoritate, cu politicieni corupti pana in maduva oaselor", a mai spus economistul.


Potrivit analistilor, desi consumatorul final are de pierdut de pe urma scumpirii carburantilor, in conditiile in care statul castiga din taxele si impozitele platite, nu vom vedea prea curand vreo masura concreta.


"60-70% din pretul carburantilor reprezinta accize. Statul n-ar avea niciun interes sa riste relatia cu Petrom, de fapt cu toti petrolistii, ca sa ce? Sa platim noi mai putin la pompa. In niciun caz", a declarat Ilie Serbanescu.


Analistul nu crede nici in varianta unei supra-impozitari a profiturilor marilor companii. "Uitati-va la Codul Muncii. E facut dupa dorintele Fondului Monetar International si ale marilor investitori din Romania. Credeti ca ar putea premierul Emil Boc sa faca ceva in privinta Petrom-ului? Ma indoiesc", a conchis Serbanescu.


Petrom anunta noi scumpiri


Austriecii de la OMV isi freaca mainile de bucurie. Castigul din Romania a ajuns sa reprezinte 78% din avansul profitului grupului mama. Cu alte cuvinte, afacerea merge ca pe roate.


In 2011 se anunta promitator. Daca economia va iesi din recesiune, asta va insemna o crestere a consumului, adica a vanzarilor. Si cu barilul de petrol se scumpeste in continuu, castigurile se anunta a fi excelente.


Sefii companiei pregatesc deja noi scumpiri, justificate de avansul pretului petrolului peste nivelul de 100 de dolari barilul, ca urmare a revoltelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.


"Noi facem ajustari in functie de aceste elemente, intr-o maniera moderata. Capturam trendul si nu varfurile. Incepand din zilele urmatoare vor fi ajustari, dar nu e vorba de un varf ", a afirmat Gheorghe.


Cu alte cuvinte, Petrom ne spune foarte clar - daca vor mai fi dictatori de indepartat, o vom simti in propriul buzunar, atunci cand mergem la benzinarie.


Autor: Adrian Negrescu
Sursa: www.dailybusiness.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.2793 secunde