Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 23:04

 

Petru Lucinschi: "Moldova este obligata sa prieteneasca cu Rusia"

adăugat 09 aprilie 2008, 08:25, la Politică

"Moldova este obligata sa prieteneasca cu Rusia", considera Petru Lucinschi, ex-presedintele moldovean, transmite DECA-press. O declaratie in acest sens, Lucinschi a facut in cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul Social-Democrat. Institutul a difuzat, marti, un comunicat de presa de totalizare a rezultatelor mesei rotunde in care se mentioneaza ca Petru Lucinschi si-a argumentat afirmatia prin faptul ca Moldova si Rusia "au foarte multe legaturi si afinitati culturale, economice, istorice". Potrivit documentului citat, participantii la masa rotunda au exprimat opinia ca nu exista nici o contradictie dintre calitatea de membru CSI si procesul de integrare europeana, "dar Moldova din pacate, nu foloseste nici jumatate din acele privilegii economice si politice, pe care le ofera calitatea de membru CSI, GUAM". "In rezultat, Moldova rateaza oportunitatile de participare in diferite proiecte economice, energetice, de tranzit", se spune in comunicat. In documentul citat se precizeaza ca "au fost expuse unele opinii separate, conform carora Moldova, intr-un viitor apropiat, ar putea suferi pierderi serioase ca efect al reducerii tranzitului de gaz prin teritoriul tarii, reorientarii hidrocentralei de la Kuciurgan spre Ucraina, constructiei de catre Ucraina a unor magistrale care inconjoara Moldova". Unii participanti la discutii au ajuns la concluzia ca problemele politicii externe moldovenesti au la baza lipsa unor propuneri, proiecte concrete, economice, politice din partea Moldovei catre Rusia, CSI, lipsa unei conceptii a politicii externe, lipsa unei identitati nationale clare, previzibilitatea politici externe.

Autor: DECA-press
Sursa: deca.md
dar cine-i asta lucinschi?oare nu-i acel secretar al partidului comunist?ce bun poate sa spuna un batrin care toata viata a trait pe spatele poporului pe care la adus la sapa de lemn? afacerile familiei is cu rusia si prea mult rau a facut, si de acea se fereste de europa ne..mai vorbind de romania.
A comentat 16 09 aprilie 2008, 08:04
Cine il hraneste,cu acela el e si prieten.
Poporul roman din tot deauna a avut boieri care au tradat si vandut pamantul si sufletele romanesti.Noi suntem cu 40 ani in urma fata de tarile baltice.
A comentat Radu 09 aprilie 2008, 08:18
Si cu toate acestea, secretar de partid, boier tradator, hranit de Rusi, cine l-a votat in 1996? Nu pot spune sigur, dar presupun ca tot voi, fratzi "romani" sau parintii vostri. Si sa nu ziceti ca nu ati stiut. Se stia asta si atuncea.
A comentat aha 09 aprilie 2008, 09:23
Filat, urmasul lui Lucinski.
A comentat Iohan 09 aprilie 2008, 09:55
n-am votat si nici nu cred in alegeri democratice,dar pentru cine au votat parintii e posibil sa fiti corect .ce eu stiu de el imi pare ca e putin .
A comentat 16 09 aprilie 2008, 10:12
l-am votat si eu.ce era altul mai breaz? nu a facut nimic cat a fost presedinte, doar a repus in drept comunistii si platind 200 mii dolari lui Roska ca sa produca criza parlamentara.Drept rezultat a dizolvat Parlamentul si sa le-a dat o foaie de drum comunistilor. Bineinteles ca si Voronin nu l-a uitat, i-a dat si ordinul Republicii.
Oricum are dreptate ca avem nevoie de rusia pentru proiecte,etc. santem in acest spatiu si santem prea mici sa ne facem mendrele. Bucurestiul nu are nici forta, dar nici chiar dorinta sa ne ajute cu mult.din pacate asta-i realitatea,destul de trista....
A comentat fifi 09 aprilie 2008, 11:51
OBLIGAT(A) ?!!! Ce chestii ! n'importe quoi !
Poti obliga o fata, sa te iubeasca ? sau poti OBLIGA o persoana sa-ti fie prieten ?
Aureli si vrajeliile bolsevicilor.
SOCANT ! ce fac banii din oameni !
A comentat Slavic (Franta) 09 aprilie 2008, 12:17
Cine vorbeste unul care are vila in Miami de 13 mil. de dolari.Oare parintii dumnevoastra domnul Lucinschi asa vau invatat ca Rusia ne este prietena?,nu prea cred.Dumnevoastra ati fost martor cand Basarabia era supusa represaliilor sovietice.Cum puteti afirma ca Rusia ne este prietena?.Mai bine spuneti cine a dat ordinul odios de-ai omori pe sotii Teodorovici si nu numai pe ei.I-ati omorat impreuna cu "gasca dumnevoastra "pentru ca ziceau adevarul si sa nu afirmati ca a fost un accident ca nimeni nu va crede.
A comentat Ion 09 aprilie 2008, 17:48
Bravo Slavic mai multi ca tine.
A comentat ION 09 aprilie 2008, 17:52
Trezitiva fratiilorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!.Cat mai putem rabda atata prostie.
A comentat Ion 09 aprilie 2008, 17:56 | mergi sus ▲
ei hai seom urla tati peaici
A comentat ZAITZ 09 aprilie 2008, 18:42 | mergi sus ▲
Lucinschi ii un cretin comunist, cu nimic mai prejos de Voronin...O vandut MIG-urile si o lasat Moldova la sapa de lemn...Cioroiul si fiul sau ne ia si ce mai avem... Cand oare basarabeanul o sa prinda la minte? Avem si am avut o conducere de de rasul lumii care au furat si panza paianjului....DAR MOLDOVENII TAC....
A comentat andrei 09 aprilie 2008, 19:11 | mergi sus ▲
fara comentariile IEPUROIULUI SIA LE ALTOR DERBEDEI DE PE AIUREA, nu se poate
A comentat escu 09 aprilie 2008, 20:12 | mergi sus ▲
lucinschi, voronin, smirnov,maracuta si multi altii sunt parte din acelasi sistem, menit ca sa ne distruga neamul. Schema e simpla, oameni buni, noi cei ce am plecat din moldova pruto-nistreana trebuie sa ne intoarcem inapoi, sa punem lucrurile pe fagasul lor normal. Atata timp cat ne vor conduce veneticii, bine nu vom trai, istoria poporului nostru e plina de astfel de exemple...
A comentat escu 09 aprilie 2008, 20:24 | mergi sus ▲
vointa politica, fratilor, nu e!actuala clasa politica e formata din tot felul de misei,nebuni, farisei,lasi...
Dumnezeu e mare, toata speranta ne este in unire,acest neam intunecat trebuie luminat, adus pe drumul cel bun. SA FIM IARASI CE AM FOST SI MAI MULT DECAT ATAT!
A comentat eanu 09 aprilie 2008, 20:34 | mergi sus ▲
Atentie! Filat a fost lasat succesorul lui Lucinschi.Vedeti CV-ul lui Filat.
A comentat Oancea 09 aprilie 2008, 22:36 | mergi sus ▲
escu - nu se poate. Asa ca unii de pe aici trebuesc opriti prin sfaturi, lamuriti.Eforturile voastre pot duce la urmari grave. Pe acei baeti care in 1992 au murit la Nistru, Druc, Lari, Vieru, Rosca o sai invie. Ei isi umpla buzunarele. Eu am luat parte la toate evenimentele din Chisinau din anii ceia. Stilul il cunosc. De a racni aiurea. Dar cind frige fuga in Romania.
A comentat j. PHILIPS 09 aprilie 2008, 23:12 | mergi sus ▲
Lucinschi??? Alegerea sa, ca presedinte RM a fost brutal efectuata si falsificata de catre Federatia Rusa. Inca cu un an inainte de sfirsitul presedintiei lui Snegur se stia concret, ca Lucinschi ii va ocupa locul. Fost lider comsomolist si comunist pe linia ideologiei, care scuipa preotii in ziua de Pasti a ajuns peste ani sa-si faca cruce si sa o sarute... Pai numai un las procedeaza astfel. Un foarte mare aport are nemernicul asta la ceea ce se intimpla astazi in Moldova. Acum are bani, feciorul-sau are banca, organizeaza concursuri artistice si fonduri in numele raposatei sale sotii Taisia, pe ce bani, domnilor? Oare asa de mare-i salariul de presedinte a tarii in RM? Ne-a bagat Russia in oase pina acum si deacu incoace iaras. Asta-i prostia omeneasca: din vacar -- imparat. El a si uitat, deja, de unde i se trag radacinile.
A comentat Sergiu 09 aprilie 2008, 23:20 | mergi sus ▲
Slavic(Franta) - Lucinschi nu mii ruda si nam de impartit nimic cu el . Dar in acest caz are dreptate. Tu citeste tot articolul nu numai denumirea.Daca probleme cu perceperea, roaga pe cineva sa-ti lamuresca.
Ce am inteles eu -- El intreaba de ce ne socotim mai destepti ca NEMTII, ENGLEJII, FINII,ITALIENII, BULGARI,GRECI,TURCI,CHINEJI,UNGURI - Care se starue prin fel si chip sa construiasca pe la ei conducte de gaz si petrol. Dar noi tinem una - UNIRE NAH..... Rusii asa ,rusii asa. Pe cind lor lii in virful pu... de lozinci.Ei isi fac treburile lor. Dar noi? Unii il lauda pe DUBLU W, degraba o sai cresca aripi lui BUSH. Si asteapta sa cada ceva de pe masa. altii una stiu - UNIRE. Taranului de la sate nu ii mai usor.
A comentat j. PHILIPS 10 aprilie 2008, 00:32 | mergi sus ▲
PENTRU SLAVIC DIN FRANTA

Frate, vad ca te-ai chinuit sa evidentiezi ca locuiesti in Franta dar vad ca mentalitatea tot URSS-ista ti-a ramas . Pacat ca ai ajuns acolo, daca ai ajuns intradevar , si nu ai invatat nimic din civilizatia occidentala . Chiar daca nu ai afirmat acest lucru, iti transpira prin toti porii dragostea fata dfe Rusia si ura fata de Romania . Sunt de acord ca trebuie mentinute relatii bune cu Rusia ( desi in cazul Moldovei aceasta echivaleaza cu pozitia aplecata ) dar nu uita faptul ca drumul moldovei spre democratie si prosperiate trece prin Romania si nu prin Rusia . In acest caz nu ma refer la unire in sine ci la o colaborare stransa in vederea regasirii in garanitele Uniunii Europene( Chiar ca entitati distincte daca asta va face sa va simtiti mai in siguranta ) Nu uita faptul ca fii Moldovei au avut recunoastere doar atunci cand Moldova a fost parte a Romaniei Mari ( atunci moldova a dat nenumarati oameni politici si de cultura care sunt si astazi respectati in Romania . In timpul dominatieie rusesti cati ministrii din Moldova au ajuns sa decida la moscova problemele importante ale Imperiului bolsevic ,iti spun eu , niciunul.Atunci cele mai bune apartamente si cele mai bune slujbe erau ale dominatorilor rusi . De fapt , situatia este aceeasi si acum .; daca era altfel probabil nu plecai in Franta . Daca ai impresia ca vorbesc in necunostinta de cauza te asigur ca te inseli .
A comentat aemilius 10 aprilie 2008, 06:02 | mergi sus ▲
Gresala mare ,nu sunt PRO-RUS ci PRO-ROMAN ! Na-ti inteles nimic din comentariul meu,pacat.
A comentat Slavic (Franta) 10 aprilie 2008, 06:42 | mergi sus ▲
Am fost printre primii basarabeni care au plecat la studii in Romania in anul 1990,o data ce afost semnat un acord de prietenie si de schimb intre studenti si elevi,al guvernelor si ministerelor de invatamant RM-RO.
Am obtinut cetatenia Romana in anul 1992.
(fara ca sa stiu ca pasaportul Roman va avea o valoare mare peste 15 ani,o data cu intrarea Romanii in EU.
(acea ce spune multe,aemilius)
Nu sunt PRO-RUS ci PRO-ROMAN !

Nustiu de ce o fac,ca ma idreptatesc in fata unora,dar cred-ca ma atins. In FINE,puteti scrie ce vreti. Dar eu stiu cine sunt,de unde vin,si ce vreau. O zi buna in continuare.
A comentat Slavic (Franta) 10 aprilie 2008, 07:11 | mergi sus ▲
PENTRU SLAVIC DIN FRANTA.

Ma bucur ca ti-ai nuantat mesajul si imi cer scuze pentru aciditatea celor scrise dar , tiand cont ca sunt casatorit cu o basarabeanca si cunoscand unele mentalitati existente in Basarabia , am crezut ca faci parte dintre cei care sufera de sindromul victimei care a ajuns sa isi venereze asupritorul fara sa stie de ce o face . Iti doresc numai bine acolo unde te afli . Aemilius
A comentat aemilius 10 aprilie 2008, 09:28 | mergi sus ▲
lucinschi un hot si un depravat care a vandut tara pe capici si a saracit-o pana la ultimul cetatean sa-i fie rusine eu in locul lui nu mai ieseam din casa dar de vina tot noi santem ca l-am votat
A comentat fedea 11 aprilie 2008, 12:05 | mergi sus ▲
fedea, tu nu ai dreptate, lucinschi nu a vandut tara pe "capici", el a vrut s-o cumpere pe "capici", a vrut sa cumpere cramele de la cricova cu cateva sute de mii de dolari si pretul real era de cateva milioane. bine ca s-au gasit cativa care au facut scandal la vremea aceea.
si-au batut joc de propria tara, ne-au facut sclavii rusilor, suntt sute de mii de moldoveni care sunt nevoiti sa mearga la "zarabotca" in rusia, pt ca in moldova situatia este de asa natura incat oricat ai munci, tot nu-ti ajunge sa duci un trai decent.
A comentat n.bumbac 11 aprilie 2008, 12:44 | mergi sus ▲
tati rag urla peaici dar totui skopul vostru???? po-rusi, pro romini ceiku voi oameni buni??? MA BUMBAK toti pleaka la zarabotka deatita ka tu tot ai plekat, si unu kite unu ear in gradinia la bunika nare cine praasi nui asa???? sinteti hiti voi dar deaistea in mdajunge is prea muli in md trebuie oameni kare sa gindeska si sa lukreze da nu ingineri kimishti si talaburi de jurnalisti, moldova nare nevoie deatitea invatati dar de kiteva kapuri si fortza de munka, ear lucinski o fost nevoit sa vinda migurile kaci asa era situatiea ear pentru kuriozitatea ta lea vindut tot amerikanilor ku moede kaci aea au venit seau zis ka salenoastre si gata sa moara mika, tu nu te supara da fii baeat de treaba si mai intereseazate inainte dea kuvinti peaici protii, ear voronin no vindut dar a privatizat si nu el dar partidul komunist nici nam ku cine vb
A comentat zaitz 11 aprilie 2008, 17:09 | mergi sus ▲
probabil tu, monsieur zaitz, esti atoatestiutor, ma bucur ca ai ajuns la un nivel atat de inalt al cunoasterii, chiar cred ce spui si iti dau dreptate. as avea sa fac o mica observatie, eu atunci cand scriu ceva, nu inventez si nu scriu generalitati, dau exemple concrete, din presa pe care o urmaream la acea vreme. comentariul pe care l-am scris nu ti se adreseaza tie, este dreptul fiecaruia sa-si spuna parerea, iar tu nu mai fi cenzorul meu te rog, mai bine incearca sa te exprimi inteligibil. si daca ai ajuns la concluzia ca nici nu ai cu cine vorbi, atunci mai bine taci!!!
A comentat n.bumbac 11 aprilie 2008, 17:45 | mergi sus ▲
d-nu bumbak tat ii normal kalm nute enerva, miine o sa fie kald afara,
imi place kum komentezi dar totusi?? o intrebare dece krezi tu ka in md nus sanse dea face un ban si tre de dus la zarabotka???
A comentat zaitz 11 aprilie 2008, 18:34 | mergi sus ▲
Zaitz, si atunci ce faci tu in Portugalia? In vacanta cumva? Nu stiam ca Alvaro e o atractie turistica!
Pa!
A comentat SiS 12 aprilie 2008, 09:46 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1454 secunde