Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 mai 2024, ora locală: 01:07

 

Presa rusă `România Mare` nu ezită să profite de pe urma vecinilor săi

adăugat 06 septembrie 2010, 11:56, la Externe

Presa rusă, România Mare,

În ziua referendumului din Republica Moldova, canalul rusesc de ştiri Vesti a difuzat în mai multe rânduri un reportaj despre relaţiile dintre Ucraina şi România, încercând să descifreze ce înseamnă, după cum s-au exprimat jurnaliştii ruşi, "expansiunea românească" spre est, relatează romanialibera.ro cu referire la Agerpres.

Primul popas a fost făcut în satul Utkonosovka din regiunea Odesa (sud), unde Anatol Petrenco, preşedintele Asociaţiei etnicilor români din regiune, "Basarabia", a deplâns faptul că autorităţile ucrainene nu permit ansamblului folcloric local să dea în afara satului reprezentaţii în costume naţionale româneşti.

"Ni s-a interzis, pe căi neoficiale, să părăsim teritoriul localităţii în astfel de costume. Când veţi da jos brâul tricolor (în culorile drapelului românesc) atunci veţi putea ieşi din sat", ar fi spus oficialii, potrivit lui Petrenco. Jurnalistul rus comentează pentru spectatorii din Rusia că, deşi la prima vedere decizia administraţiei raionale poate să pară ciudată, autorităţile locale ucrainene sunt de înţeles dacă se ţine seama de faptul că pe teritoriul regiunii Odesa activează deja zeci de asemenea organizaţii finanţate de Bucureşti. Mai ales că, remarcă el, în sediile organizaţiilor proromâneşti sunt afişate hărţi cu România Mare.

Popasul următor este la Ozernoe, o localitate ce nu spune mare lucru ucrainenilor, însă care este marcată cu linii groase de culoare roşie pe harta României Mari, pentru că aici s-a născut - după cum explică în continuare autorul reportajului - mareşalul român Alexandru Averescu, unul din ideologii României Mari.

"Au început să ne spună că suntem români şi nu moldoveni, şi că nimeni nu este vinovat că Stalin i-a numit pe români moldoveni" - îi spune reporterului Vesti vicepreşedintele administraţiei districtului Ismail Serghei Nikolaev, plângându-se de diplomaţii români şi liderii organizaţiilor româneşti din zonă.

Următoarea destinaţie a ziaristului rus este Maican, o mică insulă pe Dunăre, ce aparţine Ucrainei, dar care a devenit în ultimul timp subiect de dispută între Kiev şi Bucureşti.

România încearcă să demonstreze că şenalul navigabil între insula românească Babin şi Maican este blocat de noroi, circulaţia navelor realizându-se în prezent între Maican şi malul ucrainean, în dorinţa de a modifica frontiera cu Ucraina, susţine jurnalistul rus, adăugând că nimic nu este mai fals, în timp ce camera operatorului care îl însoţeşte în periplul ucrainean se opreşte asupra bărcii cu motor care pluteşte prin locurile în care partea română pretinde că ar fi nămol.

Aşa s-a întâmplat şi cu Insula Şerpilor, mai spune reporterul de la Vesti, explicând că deşi a lăsat Ucrainei Insula Şerpilor, instanţa internaţională de la Haga a atribuit României cea mai mare parte a platformei continentale a acesteia, bogată în rezerve de gaze
şi petrol.

"După decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, în România a fost mare sărbătoare, o adevărată sărbătoare. Diplomaţii au primit medalii pentru victoria României, deşi aceasta nu este chiar o victorie. Iar o săptămână mai târziu aceasta a declarat că următorul pas va fi lupta României împotriva dezvoltării arterei navigabile pe Dunăre (canalul Bâstroe) şi pentru trasarea unei noi linii de graniţă în favoarea României" - pretinde Vasili Prokopenko, şeful adjunct al administraţiei regionale Delta Loţman, compania însărcinată cu lucrările de construcţie a canalului Bâstroe.

Dunărea este principala arteră navigabilă a Europei, continuă reporterul rus. Pentru traversarea fluviului trebuie să plăteşti taxe mari, iar România - susţine el - îi sufocă pe armatori cu taxele, săpând pe ascuns noi canale şi supralicitând problema mediului. Aici îşi au - potrivit autorităţilor române - cuiburile pelicanii, iar barajul construit de Ucraina pentru a securiza ieşirea din Dunăre ar alunga păsările. Pe ambele maluri ale fluviului se văd localităţi ale lipovenilor. Peste tot pot fi întâlnite denumiri ruseşti, relatează jurnalistul Vesti.

În materie de religie un război rece s-a instalat între Ucraina şi România, potrivit reportajului citat. Patriarhia Română doreşte încă din anii "90 să se extindă în zonă, susţine jurnalistul rus. "Am fost de mai multe ori la patriarhul român. El mi-a spus: în cazul în care Ucraina va pune sub controlul meu toate parohiile din Bucovina, atunci vom aborda problema recunoaşterii Patriarhiei Kievului" - afirmă Leonti Sanduleak, ambasadorul Ucrainei în România între 1992-1995.

Problema obţinerii de paşapoarte româneşti de către rezidenţii din Bucovina şi sudul Basarabiei, aşa cum erau numite în trecut, în prezent regiunile Odesa şi Cernăuţi, este imposibil de rezolvat pe cale diplomatică - afirmă fostul diplomat. Nimeni nu cunoaşte numărul exact al beneficiarilor ucraineni de paşaport românesc, care le deschide calea de acces în UE. Dacă înainte MAE român publica pe site-ul său numele persoanelor care primeau cetăţenia română, acum aceste date sunt clasificate. Unii spun că ar fi vorba de 10.000 de ucraineni, alţii de 50.000. Aceasta în condiţjile în care dubla cetăţenie este interzisă în Ucraina.

"România urmăreşte două obiective. Pe de o parte, dacă are cetăţeni în Ucraina înseamnă că şi teritoriul e romanesc, pe de altă parte este vorba de Parlamentul European. Cu cât are mai mulţi cetăţeni, cu atât dispune de mai multe locuri în Parlamentul European. Ea îşi extinde pur şi simplu reprezentativitatea acolo", pretinde preşedintele Asociaţiei naţional-culturale a moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu.

Cum se raportează la toate aceste lucruri vechea Europă? - se întreabă retoric jurnalistul rus. În răspuns, el susţine că deşi este de trei ani membră a UE, România a creat o mulţime de probleme vecinilor săi: ba perspectiva falimentului economic, ba imigraţia necontrolată a romilor, ba discuţii despre "România Mare", care dau fiori reci Ungariei şi Bulgariei. Pe culoarele diplomatice de la Bruxelles, pretinde canalul rusesc Vesti, se vorbeşte deschis: "Dintre vecinii apropiaţi, România nu are probleme doar cu Marea Neagră".


Autor: România Liberă
Sursa: www.jurnal.md

Calai OCUPANTI RUSI,MINCIUNA ORDINARA a fost si este arma voastra!
Vreti ca NOI,ROMANII basarabeni sa va "improspatam " memoria?
Ucraina si "respubliki maldavski" sunt INVENTIILE voastre nerusinate care va justifica OCUPATIA pe pamanturile SFINTE ale noastre,ale ROMANILOR
Iata,va pun OGLINDA CRIMELOR voastre in fatza:

Documentul 29
Siguranţei
1941, Septembrie 8

CONDUCEREA ŞI ADMINISTRAREA BASARABIEI
Loco
Avem onoare a vă raporta că, urmărind stabilirea actelor de atrocitate şi banditism, comise de autorităţile sovietice în timpul ocupaţiei până la evacuarea Basarabiei, s-au cules o serie de informaţie privind desfăşurarea acţiunei teroriste asupra populaţiei locale, terorism, executat mai ales prin intermediul serviciului N.K.V.D.-ului şi a brigăzilor de securitate N.K.G.P. înfiinţate în ultimul timp.
Totodată în ziua de 30 August a.c. s-a reuşit să se identifice şi unul din locurile amenajate special pentru executarea şi înmormântarea deţinuţilor politici.
În locul fostului Consulat Italian de pe strada Viilor, în prezent ars complet, în partea din fund a curţii într-un loc viran camuflat cu scânduri înalte în parte arse, se găsesc mai multe gropi mari, unele proaspete iar altele mai vechi în care se află îngropaţi deavalma mai mulţi oameni politici executaţi.
S-au găsit şi 2 tărgi pline de sânge cu urme de gloanţe la extremităţi, ceea ce denotă că persoanele puse pe tărgi dacă aveau convulsiuni, li se trăgea focuri de revolver în cap pentru a se asigura că este mort (loviturile de armă se văd la capătul tărgilor).
Din informaţiunile culese şi din cercetările făcute reiese că execuţia se făcea după sistemul CEKA, prin împuşcare pe la spate în cap de către doi călăi, dintre care unul evreu şi altul rus care-şi exercitau atribuţiile în mod consecutiv.
Deasemeni s-au găsit mănuşi lungi de cauciuc pline de sânge, cu care se ridicau cadavrele însângerate şi se aruncau în groapă.
Execuţia se făcea în beciul consulatului, unde sunt urme evidente de aceasta şi unde s-au găsit şi cele 2 tărgi şi mănuşile.
Tot locul viran este înconjurat cu gard pe o suprafaţă de circa 150 m pe 60 m.
În timpul stăpânirii ruseşti, aici îşi aveau sediul Biroul central al serviciului N.K.V.D. unde se făceau ultimile şi cele mai riguroase cercetări pentru deţinuţii politici.
S-au mai găsit şi o căldare şi un panou de carton cu numeroase perforări de gloanţe care din cercetări era folosit pentru exerciţii de tragere în vederea execuţiei. Lovituri de gloanţe şi cîteva proectile se mai află şi azi în peretele subteranii unde se făceau împuşcările.
Efectuându-se deshumarea s-au scos din gropi comune un număr de 75 cadavre până în seara zilei de 7 septembrie a.c. când s-a întrerupt lucrul. După actele găsite la ei în majoritate sentinţe de condamnare s-au identificat numiţii: Tanţu Pavel şi Tanţu Petre (primul funcţionar la postul de radio local, iar secundul învăţător) fii fostului perfect de Lăpuşna, Vasile Tanţu şi Maior în Regimentul Moldovenesc. Preotul Tudorache, Nazarov subdirector la Banca oraşului, Tâslaru Ion, Banu Ilie, funcţionar C.F.R. Doroftei Dionisie (informator C.III.A.) Truscă Ene Grigore, Schiba Nicolae, Vieru Dumitru, Guţu Teodor căpitan pensionar, Roşca Ilarion şef de secţie de Jandarmi în Comuna Străşeni, Suruceanu (fără alt nume, deoarece nu s-a putut ceti în sentinţă), Popescu Ion, funcţionar comunal şi Bădăluţă, fost primar în Comuna Durleşti. Dintre cadavrele neidentificate se observă un cadavru îmbrăcat în rasă preotească, elevi din liceu identificaţi după şepci, studenţi şi restul de cadavre după îmbrăcăminte par a fi oameni intelectuali.
Dintr-o groapă au fost scoase 15 cadavre dintre care unul a fost identificat după sentinţă a lui Cernevschi Vladimir, fost şef de secţie de gardieni publici la chestura Chişinău, ceilalţi neidentificaţi. Toţi sunt legaţi la mâini, iar Filipenco, fost agent la C.III.A armată, are şi picioarele legate.
Sentinţele au fost date la tribunalul Militar al N.K.V.D.-ului semnate de colonelul Zonov şi sergenţii Grigorenco şi Gucianov, iar secretar Gruzinschi.
Cadavrele au fost ţinute expuse la dispoziţia publicului pentru a se putea identifica după ce au fost desinfectate de medicul Legist Filatov Petre.
În ziua de 7 septembrie 1941 s-a oficiat un serviciu religios de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Bălan al Ardealului, după care cadavrele au fost băgate în sicrie de lemn împodobite cu flori şi aşezate pe care cu boi, în formă de cortegiu şi înmormântate în cimitirul ortodox, într-un loc rezervat pentru aceasta.
Coşciugele şi carele cu boi au fost puse la dispoziţie de către Primăria locală care a fost anunţată de noi.

Chestorul Poliţiei
Maior Al. Voiculesc
Şeful Bir. Siguranţei
T. Andreescu
A comentat Vanatorul.De.Forumisti.KGB 06 septembrie 2010, 15:25


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Externe

Proteste în mai multe orașe din România. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru susținerea șefei DNA
Aproximativ 1.500 de oameni s-au strâns astăzi în fața Guvernului din București pentru a-și exprima susținerea față de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Sute de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe ale țării, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, informează digi24.ro .
Imediat [...] mai mult
DONALD TRUMP A PROMULGAT NOILE SANCŢIUNI ECONOMICE AMERICANE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, a anunţat Casa Albă, transmit AFP, Reuters şi DPA.Noile sancţiuni economice au fost aprobate [...] mai mult
UN JURNALIST DE LA NTV A LUAT UN PUMN ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ DE ZIUA VDV-ULUI
Un jurnalist de la postul rusesc NTV a luat un pumn în față de la un bărbat vizibil în stare de ebrietate în timp ce se afla în transmisiune directă, scrie TVRAIN.ru. Incidentul ar fi avut loc astăzi, 2 august, în parcul Gorki din Moscova unde are loc un eveniment dedicat zilei VDV ( trupele aeropurtate ale Federației [...] mai mult
ROGOZIN A ȘTERS POSTAREA DE PE TWITTER ÎN CARE AMENINȚĂ ROMÂNIA
Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a șters toate postările ce țineau de conflictul cu autoritățile române din contul său pe Twitter.
 
Asta după ce, acum câteva zile i-a fost interzis să survoleze spațiul aerian al României, avionul cu care venea fiind nevoit să facă cale întoarsă, fără să ajungă în [...] mai mult
ROGOZIN AMENINȚĂ ROMÂNIA: „AȘTEPTAȚI RĂSPUNS, NEMERNICILOR!
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, scrie deschide.md
 
Rogozin scrie pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului [...] mai mult
SAAKAȘVILI A RĂMAS FĂRĂ CETĂȚENIA UCRAINEI
Fostului guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, i-a fost retrasă cetățenia ucraineană. După cum menționează Serviciul de Stat pentru Migrație, acest lucru a fost cauzat de informațiile false pe care acesta le-a oferit atunci când a primit pașaportul, menționează Meduza, citată de tv8.md 
 
Motivul [...] mai mult
Discursul lui Trump după ce a dispus bombardamentul din Siria: Precedentele încercări de a-l influența pe Assad durau ani de zile
În noaptea spre 7 aprilie, Statele Unite au autorizat un atac cu rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Publicăm discursul ținut de Donald Trump imediat după lansarea rachetelor. 
Trump s-a referit [...] mai mult
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.



Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.





Romania este inconjurata de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba [...] mai mult
Alegeri SUA | Clinton a obținut cu 200.000 de voturi mai mult decât Trump
Candidata democrată Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, republicanul Donald Trump, în ce privește numărul de voturi obținute prin sufragiu direct la nivel național, o situație care, dacă va fi confirmată de cifrele definitive, ar putea relansa apelurile la reformarea sistemului electoral din SUA, scrie Agerpres.

Conform [...] mai mult
(VIDEO) Președintele Poroșenko îl PIERDE pe cel mai INFLUIENT aliat al său: „Nimeni în viața mea nu m-a MINȚIT în halul acesta”
Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, care este cunoscut ca un aprig luptător contra corupției, a demisionat astăzi din funcție. Acesta a spus că s-a saturat și a obosit să mai fie mințit de autoritățile centrale, care doar promit că se vor face reforme.
Potrivit ex-președintelui Georgiei, Ucraina are nevoie [...] mai mult

randat în 	0.1803 secunde