Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

8 mai 2024, ora locală: 04:23

 

Presedintii rus si belarus au discutat posibilitatea aderarii Osetiei de Sud, a Transnistriei si a Abhaziei la CSI

adăugat 19 august 2008, 16:01, la Politică

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si omologul sau belarus, Aleksandr Lukasenko, s-au intalnit, marti, la Soci, celebra statiune de pe tarmul rusesc al Marii Negre, la resedinta de vara a liderului rus, relateaza Agerpres, citand agentia Interfax. Aceasta intalnire survine pe fondul criticilor Moscovei aduse Minskului pentru pozitia neutra de pana acum fata de evenimentele din Caucazul de Sud.
Potrivit ziarului Vedomosti, pe agenda intrevederii ruso-belaruse la cel mai inalt nivel figureaza doua chestiuni: politica de securitate a CSI in lumina ultimelor evenimente din Osetia de Sud, precum si posibilitatea includerii Osetiei de Sud, a Abhaziei (cele doua regiuni separatiste georgiene) si a Transnistriei (regiunea separatista din Republica Moldova) in Comunitatea Statelor Independente.
La inceputul anului 2008, imediat dupa recunoasterea de catre mai multe state occidentale si de catre SUA a independentei autoproclamate a provinciei sarbe Kosovo, liderii celor trei regiuni separatiste din spatiul ex-sovietic, respectiv Serghei Bagaps (Abhazia), Eduard Kokoiti (Osetia de Sud) si Igor Smirnov (Transnistria) si-au exprimat dorinta de a se alatura Uniunii Rusia-Belarus.
Potrivit expertilor, in afara temelor mentionate, Medvedev si Lukasenko vor examina, intre altele, si pozitia Belarusului fata de conflictul din Caucazul de Sud.
Ambasadorul Rusiei la Minsk, Aleksandr Surikov, a criticat, la 12 august, "tacerea suspecta" a autoritatilor belaruse in privinta ofensivei declansate de Georgia la 8 august impotriva Osetiei de Sud. Seful misiunii diplomatice ruse din Belarus afirmase ca Moscova astepta de la Minsk ajutor umanitar si "sprijin verbal". Lukasenko a exprimat condoleante pentru victimele ofensivei Georgiei impotriva Osetiei de Sud si a trimis 63 de tone de ajutor umanitar la Vladikavkaz.

Autor: V. D.
Sursa: www.ziua.ro
Ce chestie ciudata!Sa includa Transnistria in CSI,pai RM nu este oare parte a CSI.Sau toate aceste discutii survin pe urma unor negocieri secrete in marile puteri cu mult vehiculatul scenariu in care se accepta Unirea Basarabiei cu Romania,dar fara Transnistria care era fostul centru indrustrial al URSS in Basarabia.Eu unul as accepta acest targ cu toate ca este nedrept si plin de viclesuguri in pozitionarea strategica ulterioara.Shit,ce nenorociti sunt rusii astia,nu vor sa te lase sa te bucuri de viata deloc.Nu,nu este bine,Trasnistria trebuie sa devina parte a Romaniei si a occidentului si rusii sa se care de acolo.Ma refer la militarii rusi ce stationeaza acolo ilegal din 1999,ca pe ceilanti ii vom intrega noi in Romania si Europa astfel incat sa uite ca sunt rusi :-)
A comentat Micael 19 august 2008, 18:14
Tara imi e ca e o manevra ca RM sa nu se uneasca cu romania. Daca Transnistria este desprinsa de RM si trece stat independent clar rusii o sa inceapa sa forteze nota ca RM sa treaca sub transnistria. Eu nu cred ca RM ar trebui sa cedeze transnisitria si nici noi romanii nu ar trebui sa ne uitam in cealalta parte.
A comentat intrebatorul 19 august 2008, 20:03
pt j.philips vezi fraimiu cand ti-am zis ca urmatoarea e transnistria ai zis ca nu poate fi vorba. Uite ce fac rusii. Vor URSS back. Europa se uneste dupa modelul american pentru a deveni o putere altfel impartit au inteles ca nu au nici o treaba. USA sta bine mercic. Acum rusia reface si ea dupa modelul american URSS. O sa ii zica altfel dar CSI ala usor usor se transforma in mother rusia.
A comentat intrebatorul 19 august 2008, 20:06
Intrebatorule - Mai fratioare hai sa comentam numai evenimente, intimplari si nu visurile cuiva sau presupunerile, ghicitori. Noi n-osa ne intelegem niciodata , din simplu motiv. Eu am numit si am sa numesc lucrurile pe fata, nu ca fraerii de la antena 1 care sa nu se supere W BUSH si CONDOLIZA traduc ce le convine lor din Osetia.Ma e o chestie chind ii asculti pe americani si iai informatie de pe undeva ,si alta e cind te duci la fata locului si vezi singur cu ochii tai totul si te CURVESTI asa de tare , ma iertati , asta e specific romanilor!!!
Intrebatorule - nu zi Hop pina nai sarit!!

Rusia si Bielarusia, practic e Moldova si Romania. Acelas popor ,aceias limba si de atitia ani nu se pot uni , au problemele lor . Dar despre alte repub. foste in URSS nici vorba nu poate fi.
A comentat j.PHILIPS 19 august 2008, 23:18
Micael - tu chind ai fost ultima data in Transnistria? Chind ai vorbit cu oameni de acolo ( cu asa oameni care nu se implica in politica dar inteleg situatia foarte bine, care ai facut serviciu militar impreuna si ai mai facut facultati impreuna si acum ocupa niste posturi , din punct de vedere omenesc , niste prieteni, care nu vor sa te vrajeasca sa te dea de partea lor ori a rusilor , sa discuti cu ei asa la general despre situatie, nu demagogie) Sa vezi tu ce procent de populatie nau ochi sai vada pe romani cu tot cu UE si NATO ,cu tot cu nivelul vostru de trai pe care il lauzi tu . Eu nam zis 100 la 100, dar majoritetea absoluta. Tu trebue sa mai stii ce procent de populatie sunt MOLDOVENI. Si in 1992 din asa zisa garda din Transnistria, in afara de puscariasi , cazaci , rusi, chiti moldoveni erau acolo si luptau contra moldovenilor. Tu Micael si alti destepti din Romania care nu prea stiu unde e Transnistria foarte bine stiti a coment. ce scriu ziarele, credeti totul . Dar eu si altii care citesc si ziare si mai stiu situatia cu adevarat, deaceia no sa ne intelegem .Eu nu vreau sa indreptatesc pe nimeni . Dar vad ca nu cunosti practic nimic despre Transnistria de azi, ca datele la referendum nau fost falsificate, asa e ,mai mult de 90 la suta vor ce vor, dar principalul e ce nu vor , nu doresc nici sa auda de unire cu Romania .
Si atunci "Intrebatorule"cum propui de rezolvat. Cumparam , daca bani nus ne dau americanii si Romania armament pina in dinti , trimitem ofiteri si ostasi sa faca pregatire in Israel si SUA, apropo mai intii prin asa zisa revolutie de flori americanii ne aduc un handicapat ca presedinte, Ne inarmam serios si daca populatia de acolo nu doreste unire incepem un genocid si a pirjoli totul. Tu iti dai seama ca de a lua transnistria si de a ne uni trebue sai nimicesti aproape toti acolo. Si atunci vine rusul si da in cap . Atunci incep toti a racni ca rusul e vinovat ,ceia ce sa petrcut acum in Osetia, si nicidecum in Georgia cum se spune , Osetia demult nu mai are numic comun cu Georgia . De fapt ca si in Transn.
A comentat j.PHILIPS 20 august 2008, 00:06
Sa o luam cu sfarsitul... Acum nu aveti un handicapat ca presedinte? Bine nici al nostru nu e mai breaz dar al vostru intrece orice limita. Spui ca georgienii au facut genocid in osetia? Rad de mor. Pai tu nu ai vazut ca rusii jefuiau casele georgienilor si bancile? Tu la ce stiri te uiti? Adica toata comunitatea internationala de la CNN BBC Turcia Romania Israel Germania, absolut toti cu mic cu mare condamna ce au facut rusii in osetia dar tu consideri ca e manipulare ca rusii de fapt nu au facut nimic rau? Pai sti cum se zice? Cand un om iti zice ca esti beat injura-l. Cand doi iti zic ca esti beat mai gandeste-te putin. Cand trei iti zic ca esti beat mergi si te culca ca atunci chiar esti beat. Cum vad rezolvarea? Am spus-o mai sus dar toata lumea imi sare in cap. Sa lasam in pace RM sa se maturizeze. Sa crestem nivelul de trai si sa cream prin acest lucru o dorinta a romanilor de peste prut sa devina romani. Sa incetam sa trimitem ajutoare si sa acordam beneficii peste beneficii. Sa ii lasam cu rusii deocamdata ca si rusii au inceput sa se uite stramb la moldoveni. Deja au marit pretul la gaze. Sa incepem sa taxam republica moldova pentru energia electrica pana cand si cel care e rus pana in maduva oaselor rapus de saracie o sa vrea sa fie roman. Dar din nou o sa fiu injurat pe aici ca tradez poporul roman si mi se dau exemple cu fratele mai mare din trenul rapid. Cand oferi totul pe tava nu esti dorit. Cand strangi cureaua si zici nu atunci se schimba mentalitati. Si nu fi asa de sigur vis-a-vis de belarus si rusia. Stiu situatia celor 2 popoare. De fapt acesta a fost un mesaj clar. Daca nu va dati inapoi o sa recunoastem transnistria ca stat independent. Stiu situatia din transnistria. Mai stiu ca Ilascu impreuna cu grupul sau a stat inchis o gramada de timp. Cu multe interventii ale statului roman si ale europei a fost eliberat. Solutia nu e cedarea transnistriei la rusi. Vrei un scenariu pentru urmatorii 15 ani daca nu se va schimba nimic? Uite scenariu:
Romanii din RM vor obtine 90% cetatenie romana. Restul care sunt cu rusii vor ramane acolo. Capitala se va muta de la Chisinau la Tiraspol. RM devine stat rusesc. Romanii care provin din RM o sa spuna cum spun unii azi : Moldovenii isi merita soarta!

E plauzibil scenariul meu? Ce zici?
A comentat intrebatorul 20 august 2008, 01:33
j.PHILIPS..... cu toate ca zici ca stii multe de Transnistria in realitate nu stii nimic si cu osetia la fel .......
A comentat Bronxm 20 august 2008, 06:35
Ti-am citit "Intrebatorule" scenariul tau Utopik pe 15 ,si kiar e Utopie.Cand dreak sa dati la 90 % cetatenie romana,ca pana acuma doar 1% au cetatenie si toti au sters-o inOccident sa-si recupereze "investitia". Ca doar nui moaca ,costa acuma intre 1000-5000Euroi.Pe cand rusii de-a moaca ie-au facut pe 80% din Transnistreni cetateni rusi.Tu chiar crezi in povesti? Nu vezi ca Romania face totul cu un castig ,crezi ca oamenii is orbi si nu vad? Eu stau in Ro de 15 ani si nu o am ptr ca nu puteam sa investesc.Oare cat poate un om sa 'ceara ' o cetratenie? Parca am fi in imperiul Roman,acu 2000 de ani,unde senatorii aveau principala preocupare in a hotara cn sa fie '"cetatean"roman.Rusii se misca mult mai energik...Nu mai au enertia ursului,conservatoare a Europei,binecunoscuta de mii de ani.
PANA LA URMA TRANSNISTRIA E POPULATA DE RUSI SI DOAR EI POT HOTARA VIITORUL SAU IN MOD CIVILIZAT ,NU EUROPEN'PARDON AMERICAN"
A comentat OLE_IS 20 august 2008, 19:07
Ole dragule da si mie linkul ala unde scrie ca trebuie sa platesti intre 1000 si 5000 de eur ca sa devi cetatean roman. Eu in prostia mea nu am auzit de asa ceva. Tu spui ca am dat 1% pana acum cetatenii romane moldovenilor? Eu iti spun ca numai in ultimele 3 luni cf cu monitorul oficial al Romaniei s-au acordat aprox 200 de cetatenii romane. Tu daca stai de 15 ani prin romania si nu ai cetatenie romana este din 2 motive: ori esti prea lenes sa incerci sa o obti si astepti sa vina cineva sa te roage sau 2 ori nu o vrei. Tu ce ai vrea ca Romania sa se duca maine sa zica hai ma gata hai sa nu ne mai ascundem ... zi acum repede care vrei si iti dam ca sa temrminam o data. Care vrea sa depuna pana pe data de cerere si va dam la toti. Fi serios asta poate se intampla prin rusia la noi nu poate fi vorba de asa ceva. Dupa parerea mea cetatenia romana trebuie meritata. Si sunt cativa romani care o merita din RM. Tu de exemplu nu o meriti :) pentru ca in 15 ani de zile te-ai plictisit sa astepti. Pun pariu ca nici dosarul nu l-ai depus ca ai auzit tu de la un prieten care i-a zis unei matusi care matusa avea o nora si ea a dat cuiva 500 de mii de eur sa devina cetatean roman.
A comentat intrebatorul 20 august 2008, 19:42
si e foarte usor sa spui ca rusia a facut 80% din cetatenii RM din transnistria cetateni rusi cand transnistria are cateva sute de mii de locuitori si multi dintre ei aveau cetatenie acum hat ani in timp ce Rm are aproape 4 mil de locuitori. Eu la tine sunt dezamagit de alt lucru. Ca ai stat aici 15 ani degeaba. Adica nu ai invatat sa lupti pentru drepturile tale. Esti resemnat si astepti sa iti pice din cer ceva. Cand romania a iesit de sub comunism am avut oportunitatea sa lucrez pentru un patron strain care imi zicea asa: voi romanii sunteti un popor tare ciudat. miorita aia a voastra va face capul zdrente. Cum adica sa sti ca vine unul sa te omoare tu stai cu mainile in san si te resemnezi? Daca iti da unul o palma *si nu ma refer strict la a da o palma ci la multe conotatii* tu pui capul jos si mergi mai departe. Mentalitatea mea a occidentalului este ca daca unul incearca sa imi dea o palma ii ard un pumn in gura de nu se mai scoala de jos. Vezi cam asta trebuia tu sa inveti in 15 ani de romania. Unii dintre noi romanii am invatat-o.
A comentat intrebatorul 20 august 2008, 19:51 | mergi sus ▲
si daca am lua scenariul tau ca romania sa dea nelimitat si foarte urgent tuturor cetatenilor din RM cetatenie romana iti spun ca asta e cel mai prost scenariu pe care l-am auzit vreodata. Hai sa iti si argumentez putin. Dam cetatenii moldovenilor care inca dupa parerea mea le merita si e dreptul lor sa le obtina. Buuun. Dam masiv si repede. Ce faci cu 2 milioane de romani care intra in romania. Unde ii cazezi? Ce le dai sa manance? Cum le asiguri locuri de munca? Pentru ca experienta imi spune un lucru mare. Cetateanul Moldovean cand vine in Romania nici ca nu s-ar mai intoarce in RM. Spun ei ca sunt nationalisti dar o spun pana pleaca din RM. Rusii in schimb sunt statornici. Un exemplu plauzibil esti tu care de 15 ani stai prin romania. Pun pariu ca in timpul asta ti-a explirat si mama vizei dar nu vrei sa te intorci in RM. Foarte plauzibil nu? Si nu e o gluma iti pot da linkuri in care cetatenii RM care au plecat prin strainatate nu mai vor sa auda de tara lor. Nici nu mai vor sa recunoasca ca vin de acolo. Pe asta cum o schimbi?
A comentat intrebatorul 20 august 2008, 20:09 | mergi sus ▲
Intrebatorule - Fostul tau patron era strain , dar tu esti de pe loc , stii prea bine ca vorba merge despre moldoveni si nu romani . Asa-i povestea cu miorita . Roman nam intilnit in text .Tu stii foarte bine ca acesta e folclor si trebuia sai lamuresti ca acolo e descrisa prietenia intre frati . Cum stramosii au incercat sa ne povesteasca ca in timp ce moldovenii se bateau cu turcul ,fratii se beleau la sula ,si multe ,multe alte pagini din istoria neamului!!!

Pt. toti cei care se injosesc asa de mult si cereti cetatenia ro. Mai baieti si fete , intelegeti odata ca sa fii roman ,turc, rus ,arab........, asta e starea sufletului si nu pasaporul cela a lor in buzunar. Doresti sa fii roman - FII ROMAN!!! socoate-te roman si totul. dar pasaportul e de a te plimba prin lume! In Moldova sunt o multime de oameni fara pasap. si se simt romani si invers, o multime ce detin pasap. rom. si nu au ochi sai vada pe romani, nemaivorbind de limba , a citi , a scri si ceva istorie .
Ei si asa se socot cu un cap sau doua mai sus dechit basarabenii. Rughinduva si cerind ii ridicati pe ei si va coboriti pe voi. Lor si asa li se pare ca s buricul pamintului. ei is civilizati , luati in seama prin lume, dar de la noi pute a basarabeni .
A comentat j.PHILIPS 20 august 2008, 20:57 | mergi sus ▲
Vezi ca modoveni avem si noi in Romania. Avem si moldova tot in romania. RM nu e moldova. E o republica. Moldova e una singura si RM ar trebui sa faca parte din moldova. Tot in miorita nu se specifica cel moldovean de pe unde e. Dar se specifica ca unul e vrancean. Adica de pe langa vrancea si ghici ce: e roman adica. Si e vorba de mentalitate. O fi descrisa prietenia dintre frati desi nu prea e. E un lucru clar 2 incearca sa ii faca mendrele unuia si ala se resemneaza. Prin 1992 vedeam miorita cum o vezi tu acum. Acum o interpretez altfel. Poti sa imi spui ca vai iti renegi traditiile. O sa iti spun ca imi place sa iau din traditie ce ma reprezinta pe mine ca individ si nu ce crede lumea ca ma reprezinta pe mine. Nu sunt o oaie sa ma tin dupa turma. Am personalitate am o credinta am ganduri am libertate si nu ma las calcat de nimeni in picioare. Din punctul meu de vedere nu sunt mai civilizat decat basarabenii dar cu siguranta sunt mai civilizat ca tine care tu consideri despre mine ca eu ma consider buricul pamantului. Ia nu mai considera tu cum ma consider eu. O sa mori ca Freud cu acelasi tip de intrebare. Eu nu incerc aici decat sa va ajut sa va deschideti ochii. Cine vrea sa asculte sa o faca cine nu sa faca ce vrea el. Nu imi poti impune tu mie sa nu imi exprim parerile. O poate face voronin la voi iar cei ca tine sa dati din cap si sa spuneti : o tata ce tu le sti pe toate cata dreptate ai. Lasa-i pe cei care vor si simt romaneste sa o faca si sa isi ceara dreptul de a fi roman. Pentru partea cu pasaportul si a simti romaneste sunt total de acord cu tine. Asa trebuie procedat. Trebuie sa te simti roman si sa fi mandrul de acest lucru nu doar sa iti ceri pasaportul si porma sa scuipi pe romania.
A comentat intrebatorul 20 august 2008, 21:15 | mergi sus ▲
Intrebatorule - faza cu buricul civilizat mia placut, dar ,frate , totus laso mai domol . Miorita cum o interpretez acum , asa a fost si in 1992, si in 82 . Dar tu daca doresti , nai dechit la anul viitor so interpretez in alt fel, si tot asa in tot anul. bine, asta e dreptul tau .
Intrebatorule , cum intelegi tu ,ca toti cei ce vor si simt romaneste sa o faca si sasi ceara dreptul de a fi roman. Ei asta si cer , dreptul (pasaportul si cetatenia), pe chind tu in scenariul tau spui ca de ai invata pe basarabeni minte ,trebue acordate pe an - cetacenie-1, burse-3, si chit timp vor astepta.Tot odata tu spui ,lasai sa ceara. Din punctul meu de vedere e - dintro parte e batae de joc, din cealalta parte e injosire.
A comentat j. PHILIPS 20 august 2008, 21:54 | mergi sus ▲
Miorita poate fi interpretata in mii de feluri. Un exemplu ti-am dat de cum a interpretat un occidental nebatut de comunism. El a vazut-o intr-un fel. Interpretarile vechi de sub domniatie ruseasca sunt sa te resemnezi si sa te lasi in voia celui de sus adica a marii puteri al conducatorului suprem al lui dumnezeu. Poti sa o iei cum vrei. Din punctul celalalt de vedere este invers. Ia aminte ca omul sfinteste locul si norocul si-l face cu mana lui. Nu te lasa ca ala omorat fara sa ridici un deget. Ia masuri lupta pana la ultima suflare daca e nevoie. Acum revenind la partea a doua. Ai spus ca ai studiat psihologie si psihiatrie. Atunci cum am mai dat exemplu esti familiar cu tentatia fructului oprit. Acum explic si pentru ceilalti care nu sunt. Daca un parinte ii va spune in continuu copilului sa nu fumeze acesta va fuma macar sa incerce. Sa vada de ce parintele i-a interzis acest lucru. E in psihologia fiecarui individ. Nu fac nici o trimitere cum ca romania ar fi parintele iar basarabia copilul. Va rog sa nu imi rastalaciti vorbele. Tu ai luat adliteram ce am scris eu mai sus cu 1 cetatenie pe an. Eu ma refeream la inasprirea conditiilor. Cand cineva cere ceva nu se injoseste. Adica eu daca ma duc sa cer un drept al meu chiar nu cred ca ma injosesc. Asa o privesti tu acum -probabil repercursiuni comuniste. Daca tu vrei ceva de la mine si eu nu vreau sa iti dau o sa te zbati mai mult sa obti acel lucru mai ales ca e dreptul tau. Daca creezi fructul oprit oamenii din RM o sa ceara o sa vrea si o sa isi doreasca cetatenia. O sa tipe dupa ea pentru ca ii asigura vrei sau nu un alt statut. E normal. Cu cat mai multi o sa ceara cu atat mai multi o sa afle de ce. Cu cat mai multi o sa afle de ce: vecinu vrea neaparat cetatenie romana si statul roman nu prea vrea sa ii dea cu atat el isi informeaza semenii cu ce se intampla acolo. In felul asta poti crea un fenomen de masa. Zvonistica poate crea informare. Si datorita faptului ca multi din RM se resemneaza pe zi ce trece si privesc dreptul lor ca pe un lucru care trebuie sa il cerseasca si nu ca pe un drept pe care trebuie sa il obtina prin lupta si cu orice pret trebuie sa schimbi mentalitati. Sa incerce sa gandeasca si invers. Nu numai cu capul plecat si cu mana intinsa. Acum sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.
A comentat intrebatorul 20 august 2008, 22:17 | mergi sus ▲
Intrebatorule - te-am inteles foarte bine. Frumos spui , imi place. Cu multe nu pot fi deacord, din simple motive.
Ce coment. pe aici , inca nu inseamna ca astea is parerile si obtiunile mele. Inseamna ca mie ceva de la cineva imi trebue sa aud si sa inteleg. Fiecare om are ceva al sau.
Cu fructul oprit, te inteleg, poate ca asa si ar trebui. Lasa-i sa ceara daca nu au inteles ca nu depinde nimic de Basescu. Eu nam cerut si nici nu ma pregatesc, de la nimeni niciodata. Stiu ,imi dau seama ca multe am perdut cu incapatinarea, dar mai multe am chistigat. E un precedent foarte urit sa obtii prin cersire, incepe sa-ti placa si sa terminat cu omul ca persoana.Asta eu spun la nivel de individ si in chestii marunte ,pesonale. Dar la capitolul asta interesant, a doua state "independente" cu acordarea.............. situatia e foarte subreda. Trebue de avut in vedere multe nuante. De o parte tu ai dreptate , sa le dai usor, tot ,mura in gura , se invata lenesi, nu pretuesc . Si de alta parte daca inaspresti conditiile ,nu stii care e ecoul. Mi se pare mai periculos al doilea. Avind in consideratie mentalitetul sovetic si cum a spus cineva aici ,nu mai tin minte, ca mult mai usor si fara probleme , din toate punctele de vedere cu rusia dechit cu UE inclusiv Romania. Sa stii ca in ultimul rind ii interesaza de Burebista si Decebal, adica radacinile.Vine noul an scolar. Stii cite trebue pentru copii? In primul rind BANI, si unde pot ei cistiga niste bani,usor si fara probleme cu viza. Sa te duci prin sate , nu ca strain, la rude ,amici ,si din vorbe sai aduci la ceia ce discutam noi pe aici. Te intreaba -Ma , cine imi da motorina sa cresc piine?sa aveti ce minca ,voi cei destepti care stiti politica. Nam avut ce pune contra , nu ca nu aveam ,dar am inteles ca perd timpul, no sa ma inteleaga. Nu generalizez, nui la fel in toata republica, dar majoritatea .
Vreau sa cred ca ai inteles ceva!!!
A comentat j. PHILIPS 21 august 2008, 18:29 | mergi sus ▲
j.philips. Vezi aici este mentalitatea intre romani si moldoveni diferita. Eu cand cer un drept al meu nu consider ca cersesc ci ca imi iau ceea ce mi se cuvine. Si noi am avut mentalitate sovietica si pot sa iti dau un exemplu. Cand ne oprea politia pe strada sa ne intrebe de buletin lasam capul in jos si scoteam ce aveam prin buzunare de isi bateau joc de noi. Asa eram cand am iesit din comunism. Acum daca ma opreste politia pe strada si ma pune sa ii arat buletinul. intai ii cer eu dreptul de patrulare prin zona de ce ma chestioneaza si am grija ca din 3 cuvinte sa inteleaga clar ca el reprezinta protectia mea si ca salariul lui eu il dau nu invers. Tu spui ca nu iti place sa ceri. Va trebui sa o faci. Un exemplu concludent. Te duci sa cumperi o paine. Te opresti la vanzatoare si spui vreau o paine. *adica ceri o paine. O platesti si vanzatoarea nu vrea sa ti-o dea. Consideri ca cersesti in momentul in care ii ceri painea pe care ai platit-o? Eu zic ca nu. Eu zic ca ceri ce e al tau de drept. Asa si invers. Pentru ca voi basarabenii sa intrati in romania sa studiati aici si sa fiti ajutati nu cersiti e un drept al vostru. Bunicii vostrii au luptat pentru romania mare. Au varsat sange. E dreptul vostru sa obtineti ce vreti si a cere ce e al tau de drept nu e cerseala. Pentru cei de la tara care ti-au pus tie in vedere lucrurile alea. Sa sti ca trebuie sa le dau dreptate. E foarte adevarat. Insa daca ai fi fost tu putin informat ai vedea ca in romania se cheltuie miliarde de la UE pe an pentru refacerea agriculturii. De banii aia ar fi trebuit sa beneficieze si cel ce ti-a zis cele de mai sus. Si atunci motorina nu ar mai fi o problema. Ci s-ar gandi ca i-ar trebui inca vreo 10 tractoare.
A comentat intrebatorul 21 august 2008, 21:46 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1267 secunde