Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 14:09

 

Problema e nivelul de informare, de cultură politică

adăugat 17 noiembrie 2010, 08:59, la Interviu / Reportaj

sondaj,alegeri,obositi,28noiembrie,r.moldova

Doru Petruți (IMAS): „grupurile etnice minoritare, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari şi toţi ceilalţi se simt daţi la o parte.”


În doi ani de zile, moldovenii au fost chemati la vot de 4 ori, socotind şi referendumul constituţional, aşa că s-ar putea face simţită o anumita doză de „oboseală” electorală. Dar nu e un indice pe care sa-l regasim in ultimul sondaj de opinie, prezentat astazi de catre Barometrul de Opinie Publica. Cercetarea arată că 77 % din persoanele chestionare se declară hotărâre să participe la vot. Invitatul editiei de azi e Doru Petruți, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS.

Europa Liberă: Sondajul arată că 77 % din respondenţi ar merge la vot pe 28 noiembrie. Curios e că 58 % din cei pe care i-aţi chestionat au declarat că au participat la plebiscitul din 5 septembrie, asta deşi referendumul fost declarat nevalabil pentru că prezenţa la vot n-a ajuns nici măcar la o treime dintre dintre alegători. Ce se întîmplă?

Doru Petruţi: Aici rezultatele din punctul meu de vedere nu sînt curioase deloc. E vorba de un comportament dezirabil, iar pe întrebările de acest tip în privinţa comportamentelor, mai ales în ce priveşte participarea la alegeri, sau la referendum, sigur că lumea declară că a fost. Mai interesante sînt reacţiile care au venit din teren de la persoane care declară că au fost, dar nu ştiu cine a ieşit preşedintele după referendum, de exemplu, sau nu îşi aduc aminte cu ce partide au votat.

Europa Liberă: Cîtă încredere puteţi avea în cei chestionaţi?

Doru Petruţi: Încrederea e totală în respondenţi. Problema e alta, e nivelul lor de informare, de cultură politică. Trebuie să înţelegem că aceasta e o parte din electoratul Republicii Moldova, el trăieşte şi e lîngă noi.

Europa Liberă: Vă adresez aceste întrebări pentru că am colectat şi eu cu prisosinţă opinii de genul „toți mint”, „toţi sînt hoţi”, „ne înşală”, reflectînd reproşurile adresate oamenilor politici care folosesc o limbă mai degrabă de lemn şi care nu tratează problemele importante ale ţării aşa cum spun şi interlocutorii „Europei Libere". Şi atunci cine poartă vina respingerii politicului şi a politicienilor?

Doru Petruţi: Aici lucrurile se confirmă şi în sondaj, în sensul că, dacă, ştiu eu, pînă anul trecut, vorbeam în sondaje numai de PCRM şi Voronin şi de fiecare dată prezentam o intenţie de vot stabilă şi o credibilitate foarte mare pentru fostul preşedinte, acu, pentru actuala guvernare ne stabilizăm vocabularul în direcţia unor cuvinte care spun „dezamăgit", „nemulţumit”, „sărăcie”, „preţuri”, „şomaj” şi „corupţie”. Cam asta e nota definitorie a stării de fapt, astea sînt dominantele. Dar se întîmplă şi alte lucruri interesante, iar eu îl cataloghez pe unul dintre ele în sfera unei rupturi sociale asupra căreia văd că puţini atrag atenţia.

E vorba de o ruptură socială etnică. Majoritatea indicatorilor socio-economici evaluaţi în acest sondaj au valori semnificativ mai scăzute pe grupurile etnice. Legat de nivel de trai, de încredere în instituţii, legat de orice. Iar asta spune că grupurile etnice minoritare, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari şi toţi ceilalţi se simt daţi la o parte. Asta e o reacţie foarte importantă care ar trebui luată în calcul, pentru că fără îndoială va exista şi acum un vot etnic, şi ei simt că practic nici un partid nu li se mai adresează, şi au rămas cumva pe dinafara jocului politic.

Europa Liberă: E un aspect foarte important. Exprimate în mandate de deputat, PCRM ar avea 35, PLDM 30, PDM 19, PL 17. În acest mod Alianţa pentru Integrare Europeană, dacă va continua să existe, ar avea împreună mandate suficiente de deputat ca să poată alege şeful statului. Se depăşeşte criza constituţională?

Doru Petruţi: Aici sînt foarte multe lucruri de precizat. Eu aş recomanda foarte multă ponderare în interpretarea datelor privind intenţia de vot. Să nu uităm că măsurarea s-a făcut, şi se mai fac şi acum măsurări, în plină campanie electorală, şi gradul de activism al fiecărui partid e diferit. Sînt partide care au un trend ascendent, şi mă refer aici la PLDM şi PDM, şi sigur că lucrurilea astea se reflectă într-o oarecare măsură şi în sondaje, dar mai sînt două săptămîni decisive din punctul acesta de vedere. Aş începe discuţia chiar de la partidele mici, care au 0 virgulă, sau pînă la unu, doi la sută în sondaje.

Europa Liberă: Reacţia acestor partide nu s-a lăsat aşteptată. Am un comunicat de la Partidul Umaniştilor care spune că rezultatele sondajului nu-i insuflă nici cea mai mică încredere, dat fiind faptul că directorul institutului a compromis statutul de expert independent precum şi al donatorilor săi externi. Avem şi reacţia AMN care e foarte supărată, ea zice că ar avea peste 10 %, în sondaj nu ajunge nici la un procent, şi multe alte partide care nu trec pragul electoral sînt foarte supărate.

Doru Petruţi: Reacţiile politicienilor şi ale partidelor mici sînt de înţeles, ei reacţionează corect din punct de vedere politic, dar incorect din perspectiva culturii politice şi a ceea ce înseamnă un sondaj. Să nu uităm că partidele mici în general acumulează vreo 15 procente, voturi care se redistribuie. Rezultatele adunate înseamnă vreo 5 - 6 procente pentru partidele mici, ceea ce înseamnă că ele într-adevăr vor lua mai mult, dar aici sînt limite şi de natură metodologică. Ca să aibă o precizie mare, sondajele ar trebui să se facă în foarte multe localităţi. Sondajul nostru a fost făcut în 82 de localităţi.

Doru Petruti (IMAS) împreună cu Arcadie Barbarosie (IPP) în studioul Europei Libere

Partidele mici sînt şi greu de prins în sondaje, şi probabil marja acolo va fi ceva mai mare. Dar aş mai observa că, dacă în trecut în sondaje aveam intenţia de vot concentrată pe partidele din Parlament, şi pentru partidele mari, cu vizibilitate, faptul că acum avem un şir de opţiuni electorale pe foarte multe partide ne trimite la ideea că într-adevăr se vor risipi destul de multe voturi, şi ele vor trebui să fie redistribuite celor care trec pragul electoral. Mai mult decît atît, şi lucrul trebuie spus foarte clar, Institutul de Politici Publice şi dl Barbăroşie sînt în calitate de finanţatori, ei nu aplicat chestionare în teren, sarcinile de muncă aparţin IMAS-ului. Sigur, sînt tot felul de sondaje care se vehiculează, dar pînă la a compara datele cred că şi media trebuie să se uite pe nişte date de natură tehnică, numărul de localităţi, perioada, e o efervescenţă care se simte, şi sigur că sondajele sînt senzitive la activitatea partidelor din teritoriu.

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1986 secunde