Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 20:54

 

Ce impact va avea eliminarea regimului de vize dintre RM şi UE

adăugat 05 august 2011, 17:45, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ana-cristiuc,conflictul-transnistrean,dezvoltare-economica,integrare-europeana,liberalizarea-regimului-de-vise,pasapoarte-biometrice,reforme,republica-moldova,uniunea-europeana,

În rândul populației civile din Republica Moldova liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană este privită ca  un obiectiv de neatins, cu o probabilitate redusă de implementare, dar este , totodată un deziderat autentic. Românii basarabeni vor să se simtă europeni  nu doar din punct de vedere al poziției geografice, dar și din perspectiva însușirii adevăratelor valori europene. Însă, cred că acestea nu pot fi împrumutate de la TV sau de pe Internet,  ci trebuie asimilate din contactul direct al cetățenilor cu modelul european de dezvoltare. Fiind o țară în tranziție nu avem experiență în a construi regimuri democratice,  și nici sisteme de piață funcționale, deaceea avem nevoie de acces liber în UE pentru  a  le edifica, învătând din practica occidentalilor.

Există, însă, cauze  ce exercită putere  de constrangere în calea realizării imperativului major  al proximității europene. În primul rând, trebuie să remarcam faptul ca ridicarea vizelor este condiționată de înfăptuirea reușită a unor reforme tehnice în ceea ce privește securitatea documentelor, pașapoartele biometrice ,  migrația ilegală, securitatea  și ordinea publică. O problemă  mare care periclitează îndeplinirea acestor stipulări este generată de nerezolvarea „conflictul îngețat ” din Transnistria.  Deși,  în cadrul consultărilor de la Viena,  din februarie,  a fost reluat dialogul în formatul „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia și OSCE,  observatori fiind Uniunea Europeană și SUA),  nu s-a ajuns la un numitor comun privind reglementarea conflictului. A urmat runda de negocieri din iunie, de la Moscova si, din nou, nu s-a ajuns la nici  un compromis.


Blocajele vin  din partea transnistreană și rusă : asa numitul “MAE” de la Tiraspol a anunțat ca Transnistria nu va renunța niciodată la procesul de recunoastere internatională a independenței sale, pe când Moscova pledează  pentru un dialog direct între Chisinau si Tiraspol, optând ca Transnistria sa aibă statut de parte egală în discutii (ceea ce Chisinăul respinge). Autoritațile de la Chișinău continuă să pledeze oficial pentru înlocuirea militarilor ruși cu o misiune civilă de observatori sub egida OSCE.

În pofida tuturor impedimentelor, Republica Moldova speră ca  prin îmbunătățirea condițiilor sale de integrare va deveni mult mai atractivă pentru populația din stânga Nistrului.  Doar prin reforme consecvente se poate merge,  în paralel,  spre îndeplinirea celor 2 obiective stategice ale R.M. : medierea conflictului  și semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Astfel, populația din Transnistria se va emancipa și se vor găsi voci reprezentative care să vorbească în interesul oamenilor, dar nu în numele unui grup restrâns de interese.

Decidenții politici trebuie să-și canalizeze mai intens eforturile asupra unor reforme greu de înfăptuit: securitatea frontierelor, reformarea instituțiilor de drept, combaterea corupției.  Însă, viteza și pragmatismul cu care acestea se desfășoară,  pun sub semnul întrebării obținerea “foii de parcurs” în termen scurt, astfel încât liberalizarea regimului de vize să nu fie realizată în următorii 3 ani.

Deosebit de important este de a studia impactul ridicării vizelor asupra populației dintre Prut și Nistru. Voi încerca să analizez repercusiunele eliminării barierelor sub incidența mai multor factori. Un prim reper ar fi trendul migraționist. Relevant ar fi să anticipăm dacă va suferi Republica Moldova de un exod al populației spre UE?  Estimările spun că în afara celor aproximativ 25 % din populația țării care se află peste hotare,  mai sunt 100.000 de oameni care ar mai putea migra. Autoritățile sunt mai moderate în aprecieri, afirmând că eliminarea vizelor ar provoca o revenire acasă a concetățenilor  care lucrează în mod clandestin peste hotarele ei.  În plus, mulţi moldoveni posedă deja paşapoarte româneşti (şi bulgăreşti) şi mulţi dintre ei au cerut cetăţenie română, însă, este impropriu să afirmăm  ca  nevoia de a redobândi cetățenia română este generată de motive economice, ci dimpotrivă ea derivă din sentimentul de apartenență la acest neam.

 Un alt aspect important este structura emigrărilor pe categorii de vârstă sexe și nivel al educației. Constatăm că la etapa actuală majoritatea emigranților au vârsta cuprinsă între 20-49 de ani, exact nucleul populației active, dintre care 37 % sunt femei, mame care ar trebui să-și educe copii lăsați acasă. În cazul unui scenariu optimist al evoluției regimului de vize între RM și UE, înclinația marginală de a migra a persoanelor calificate va crește. O mare parte din emigranți au studii secundare, iar 10 % au studii superioare, ceea ce se traduce într-un „exod de intelecte”. Prin urmare, Republica Moldova va înregistra pierderi ale capitalului uman ce reprezintă conform Comisiei de Măsurare a performanțelor Economice și Sociale, prezidată de Joseph Stiglitz , echivalentul a 80 % din PIB. O țară bogată înseamnă oameni bogați.  Adevărul este că țara noastră nu poate asigura unui sfert din locuitorii ei un nivel de trai peste pragul de sărăcie.   Motivele care stau la baza deciziei de a pleca din țară  sunt:  lipsa locurilor de muncă, nivelul redus al veniturilor raportate la paritatea puterii de cumpărare, corupția în masă, lipsa transparenței în sistemul judiciar, tergiversarea reformelor în domeniile vitale, pesimismul în schimbarea paradigmei moldave (conform  teoriei  ciclului de afaceri politic , decidenții politici au ca obiectiv maximizarea numărului de voturi, și nu ridicarea bunăstării populației). Această conjunctura nefavorabilă îi obligă pe moldoveni să aleagă între a fi șomer în țară sau “servitor” peste hotarele ei.

 Mobilitatea surplusului de factor de muncă va conduce la reducerea resursei umane necalificate cu 10 %, reducerea populației ocupate în agricultura de scară mică cu 10 %. O altă externalitate pozitivă a  fluxului  de brațe de muncă în UE ar fi  creșterea remitențelor cu 20 %. Deținând o pondere de 16, 7 % din totalul veniturilor unei familii, aceste transferuri ar conduce la creșterea consumului intern, factor care ar stimula oferta națională. La fel, remitemițenle vor avea implicații pozitive asupra  economisirii private și guvernamentale (datorită creșterii impozitelor directe). Acumulările de capital pot fi folosite pentru efectuarea investițiilor directe în sectoarele vulnerabile  ale RM. La prima vedere am zice că acestea sunt lucruri bune. Plecați moldoveni după bani lungi peste hotare până nu vă răsare cocoașă în spate și ridicați țara din “brânci”,  și tot degeaba, căci  motoarele de creștere economică bazate pe consum și remitențe și-au dovedit de mult limitele.

Impactul liberalizării regimului de vize  trebuie studiat și din pespectiva stabilirii echilibrului extern. Deschiderea de către UE a pieței pentru produsele moldovenești, ar determina creșterea prețurilor de export  cu 20 %, ceea ce ar conduce la creșterea surplusului producătorilor interni. Pe de altă parte, există  factori care pot provoca aprecierea leului (diferențele de prețuri angro la produsele agicole) , cu impact negativ asupra competițivității exporturilor , generând adâncirea deficitului de cont curent.

Dacă încercăm să examinăm facilitarea accesului către UE din punctul de vedere al evoluției  relațiilor interculturale, fără ezitare, putem  anticipa că numărul de deplasări în direcția vestică va crește progresiv. Spre exemplu: mai mulți basarabeni vor putea intra în România pentru a-și vedea  rudele, părinții își vor putea vizita mai des studenții, oamenii de rând vor veni să-și petreacă vacanța la mare, la munte sau să viziteze obiectivele turistice, se participe la diverse activități culturale etc. Aceasta previziune poate fi extrapolată și asupra relațiilor cu alte țări.

În concluzie,  generalizez că istoria a demonstrat ,  de repetate ori,  că frontierele nu sunt decât niște artificii efemere în calea dezvoltării civilizațiilor. Liberalizarea pietelor, mobilitatea capitalului și a factorilor de producție sunt obiective spre care tind majoritarea covârsitoare a economiilor lumii.  Suntem , deja, acoperiți de “umbrela globalizării”. Va cădea și “Zidul de pe Prut”, iar Europa integrată va mai face un pas de la Atlantic spre Ural. Proximitatea europeană nu va mai fi considerată utopie, ci realism, dacă fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova își va asuma responsabilitatea de a susține și implementa adevăratele reforme, atât de necesare pentru a ridica pânzele spre un nou curs de dezvoltare a țării.

www.cristiucana.wordpress.com


Autor: Ana Cristiuc
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.2854 secunde