Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 00:46

 

Putin coace un "Plan Marshall" pentru CSI

adăugat 20 mai 2008, 16:23, la Opinii / Editoriale

Noua reconstructie din interior a Rusiei gandita de premierul Vladimir Putin ar putea incepe ca un proiect de anvergura, planificat la scara mai mare, nu numai pentru Rusia, ci pentru toate tarile care fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Analistii aseamana aceasta miscare de "magnetizare" economica a satelitilor in jurul centrului de putere reprezentat de Moscova, cu manevra politica incercata si de Stalin in 1947 prin creerea Cominformului ca raspuns la Planul Marshall elaborat de SUA in acelasi an.

O reuniune a Consiliului sefilor de guvern din tarile CSI (toate fostele republici sovietice, mai putin tarile baltice) este prevazut sa se desfasoare vineri, 23 mai, la Minsk, relateaza marti publicatia online RBK daily.

Dupa cum a specificat purtatorul de cuvant al diplomatiei belaruse Andrei Popov, chestiunile de ordin economic si financiar prevaleaza de departe in agenda acestei reuniuni, la care Rusia va fi reprezentata de fostul presedinte Vladimir Putin, in prezent prim-ministru.

Pana acum, Putin, care si-a predat la 7 mai prerogativele prezidentiale, a prezidat summit-urile CSI la cel mai inalt nivel. Consiliul sefilor de guvern din CSI nu s-a ocupat pana in prezent de probleme de importanta politica, insa, odata cu venirea lui Putin, organismul va creste in importanta si va deveni o structura centrala in cadrul mecanismelor Comunitatii, estimeaza expertii. Unii dintre analistii de la Moscova considera chiar ca, gratie autoritatii de care se bucura in prezent, primul ministru Vladimir Putin ar putea sa se foloseasca de Consiliul sefilor de guvern din CSI pentru a realiza o linie politica independenta in spatiul postsovietic.

In acest fel, diplomatia rusa va dispune de o parghie puternica in stare sa impulsioneze procesele integrationiste in cadrul CSI, iar in fata Rusiei se deschide posibilitatea de a-si aplica propriul "plan Marshall" in spatiul ex-sovietic.

"Planul Marshall rusesc"

In anii '40 - '50 ai secolului trecut, SUA au acordat ajutor financiar pentru refacerea economiei Europei Occidentale distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial, obtinand la schimb pozitii-cheie geopolitice.

In prezent, spatiul postsovietic se afla intr-o situatie asemanatoare: multe din fostele republici sovietice au nevoie de un ajutor similar pentru a-si pune pe picioare economia slabita in urma colapsului URSS, iar Kremlinul s-a gandit la un "Plan Marshall rusesc" pentru CSI, comenteaza RBK daily, fara sa detalieze in ce va consta aceasta initiativa.

Cert este ca noul premier rus si-a trasat printre prioritati strangerea relatiilor cu CSI, dispunand imediat dupa validarea sa in functie, la 8 mai, crearea unei Agentii Federale pentru relatia cu CSI, in cadrul Ministerului de Externe de la Moscova.

"Decizia cu privire la crearea acestui organism este o confirmare a faptului ca directia CSI ramane prioritara in politica externa a Rusiei", a subliniat marti, intr-o declaratie pentru ITAR-TASS, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse Boris Malahov. "Pentru MAE al Rusiei, eforturile destinate interactiunii cu tarile Comunitatii, cu vecinii nostri apropiati, partenerii nostri, reprezinta o prioriate-cheie in cadrul politicii externe pe ansamblu, aprobata de presedintele rus", a mentionat diplomatul citat, care a precizat ca, in prezent, sunt in curs de examinare chestiunile organizatorice si tehnice pentru a asigura o buna functionalitate noii Agentii pentru CSI. Deocamdata, titularul respectivului organism nu a fost desemnat, dar se asteapta ca acesta sa fie unul din apropiatii premierului Vladimir Putin.

Planul Marshall si concurenta sovietica

Planul Marshall a venit in intampinarea ideii de reconstructie a Europei, SUA beneficiind de asemenea de o serie de avantaje economice. Astfel, pe 5 iunie 1947 intr-un discurs rostit in Aula Universitatii Harvard, secretarul de stat George Marshall anunta lansarea unui vast program de asistenta economica destinat refacerii economiilor europene cu scopul de a stavili extinderea comunismului, fenomen pe care el il considera legat de problemele economice.

La 19 iunie 1947 ministrii de Externe francez, Georges Bidault, si cel britanic, Ernest Bevin, semneaza un comunicat prin care invita 22 de state europene sa trimita reprezentanti la Paris pentru a schita un plan de reconstructie europeana. Etichetand Planul Marshall drept "imperialism economic american" Moscova a interzis tarilor satelite sa participe la Conferinta de la Paris. Sovieticii considerau ca acceptarea planului ar fi condus la desprinderea de URSS a tarilor din sfera sa de influenta si la pierderea avantajelor politice si strategice dobandite de Moscova in Europa centrala si de est la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Planul Marshall reprezinta extensia in domeniul economic a Doctrinei Truman. Ca raspuns la aceasta actiune, in conditiile in care Razboiul Rece intra in faza sa initiala, Moscova gandeste un contraraspuns la masurile americane. Astfel, in septembrie 1947, Stalin creaza Cominformul, o organizatie ce reunea diverse partide comuniste europene. Scopul lui Stalin era sa-si intareasca controlul asupra satelitilor. Europa rasariteana urma sa fie industrializata, colectivizata si centralizata; statele din regiune trebuiau sa faca comert in principal intre ele, iar contactele cu exteriorul lumii comuniste trebuiau descurajate. In 1949 a fost anuntat Planul Molotov, prin care satelitii Moscovei puteau primi ajutor rusesc, fiind infiintata o organizatie in acest scop - CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), al carei tel aditional era acela de coordonare a politicilor economice ale tarilor din cadrul blocului sovietic.

Autor: Madalin NECSUTU
Sursa: www.ziua.ro
Ouu!!! Vorbind de grandomania. Se poate compara economia rusiei din prezent cu cea americana din 47. Au inceput sa creada ca banii se extrag din acelasi loc ca si gazele, iluzionizmul a atins apogeul in rusia aparent.
A comentat compas 20 mai 2008, 20:03
Vom trai si vom vedea!!!
A comentat j. PHILIPS 20 mai 2008, 22:32
nu-i comparati pe americani cu rusii care se intorc in evul mediu.
numai tarani serbi le lipsesc...
ce nu mesc ei democratie?

rusia e un stat artificial care a fost tinut cu forta sub arma dintotdeauna, numai cu cecenii lupta de un secol..
brute, brute , brute alcoolice
cred ca inafara de tarile baltice mai sunt si ucrainenii, azerii, georgienii care nu vor accepta planul

moldovenii are fi tare prosti daca fiind la granita cu ue, ar da cu piciorul in ceva bine structurat, democratic in schimbul unei iluzii a lui putin
A comentat stela 21 mai 2008, 15:49
Fratililor moldoveni,trezitiva si trezici si pe altii in jurul vostru. Mandritiva ca sunteti ROMANI , deajuns sa fiti inbeciti si BICITI de rusi,fiti mai RASISTI ! mai patrioti.

A comentat Petrica 21 mai 2008, 19:02
Dragi romani,mai cititi ,mai informativa apoi dativa cu parerea.

Ce a fost planul Marshall,stie cineva?
Pai americanii au dat ajutor financiar ma ,adica hirtii doar atit ,si au vazut ca a mers faza si au impanzit toata lumea de aceste hartii.
Ce democratie vorbesti,nu e nici o democratie in SUA nici in UE ,cu atat mai mult in romania ,romania nu mai e a romanilor,e a strainilor care in viitor veti vedea ca isi vor bate joc de noi
A comentat Lacustra 22 mai 2008, 14:52
E frumos ce se zice la televizor ,dar realitatera e alta,ma tem sa nu fim folosti de cineva pentru ceva,ma refer la Moldova,asa ca fratilor fiti atent la ceea ce faceti si ce cum ganditi.
A comentat Lacustra 22 mai 2008, 14:55
referitor la trezire ,lasa dea cetatenie tuturor moldovenilor satatul roman ,de ce nu dau?sunt sigur ca toata tara ar vrea ,asa ca nu moldovenii sunt de vina si statul roman
A comentat Lacustra 22 mai 2008, 14:59
Auzi LacustO- cred ca esti un gabesnic camuflat si bagi fitiluri, esti acum undeva la Luvbeanka si te bucuri cat sunt de prosti"fratii moldoveni" ca se lasa prostiti de lepadaturi ca tine. Tu ai fost dobitocule in SUA ca sa compari primul stat cu adevarat democratic din lume cu imperiul nazist al lui Putin? Poti caci eti un lingau de-l lui javra, carate in Siberia sa nu mai auzim de tine, si lasane sa intram in Europa unde ne este locul , javra kgbista ce esti!
A comentat antiKgb 22 mai 2008, 19:37
AntiKGB ce atitudine democrata are SUA in politica sa externa? Esti un naiv si din pacate sunt multi ca tine!!! Nu este decat o lupta permanenta intre doua puteri Rusia si SUA si noi suntem tarile care cadem la mijloc!! Care e diferenta intre ce ne-au facut noua Rusia si ce le-a facut SUA sarbilor (vezi cazul Cosovo)!! Care e diferenta intre armata a 14-a din transnistra si armata americana din Irak. Rusii sunt aici pentru influenta si pentru a multumi unor agenti KGB pentru sacrificiul pentr care l-au facut pentru Rusia, iar americanii sunt in Irak pentru petrol, ca sa fie multumite companii de pentrol care i-au platiti campania electorala a lui Bush!Doar un naiv ca tine poate crede ca atentatele de la 11 sept au fost pe bune si ca putin a dorit ca la beslan sa nu moara copii care erau ostatici!!!Democratia e doar o iluzie indusa unor naivi care tine!! Daca vezi un om lucid nu inseamna ca e KGB-ist, asa ca nu-l mai ataca pe lacutra, dar nu mai lua de buna tot ce ti se spune pe la tv si ziare.
A comentat Rubikon 24 mai 2008, 13:35
Rubikon, perfecta dreptate ai ca se duce lupta intre Rusia si SUA pentru influenta in lume. Diferenta este mare in cazurile in care le descrii. Pina acum inca nimeni nu poate intelege asa fenomen.- Pentru ce le trebue americanilor in centru europei un stat musulman artificial,dar paradoxul e ca statele principale dun UE sustin.Armata14-a nu se compara cu armata SUA din Irak. In Irak peste 200 mii, si cind va fi pace nu stie nimeni.Americanii atit de incapatinati si increzuti in sine ca nus in stare sa inteleaga un lucru atit de simplu.Tara musulmana, mentalitetul la musulmani e altul. Ei sunt necredinciosi,paghini pe pamintul lor, etc. Nu se termina.Armata 14-a a fost toate unitatile militare de pe teritoriul Moldovei si o buna parte din Ucraina(reg. Odessa si Vinita) Ce a ramas acolo la Tiras.e o parodie de armata, tema de vorba si atit.Asta e paza la depozitele de armament. Nu incurcati castile albastre si armata 14-a.Castile albastre intra si din Mold. si Transn. si Rusia si au mandat de la ONU.Nu Rusia singura hotaraste.
Despre Beslan.Inca Bill ''Clitor'' cind era pe tron a spus , nu prin culuare si nui secret.Inaintea casei albe in public. ''Caucazul si Caucazul de nord sunt zone de interese nationale a americii'' cu toate concluziile reesind de aici.Iata de unde cresc picioarele. Nu cautati ca no sa gasiti unde Rusia spune asa ceva deschis sau secret ca Texasul sau Virdjinia sau altele care nu de buna voie sau alaturat la statele de nord. Nare afacere in ce an .Faza-i modul de formare a statalitatii ambelor state.
Si deci, tragedia din Beslan a fost o particica componenta a operatiunii '' Caucaz''. Pe plan statea intrebarea de a incepe un mare razboi in Caucaz, intre republici, natii,popoare.Acolo sunt o multime.Multi aiuresc ca Putin asa, Putin asa .Special au fost alesi copii.Banditii ceceni.Dupa planul marilor strategi copii trebueau sa moara, pentru a inrai oamenii,si sa porneasca asupra Ceceniei.Sa luat in consideratie si razbunarea prin singe care in Caucaz e normal.In final Caucazul ese de sub controlul Rusiei, si trece sub SUA. De ce - petrolul!!!

Cu totul is de acord cu Lacustra in coment. sale. Dar cind esti slab pregatit, nu cunosti sau cel mai rau e ca nu doresti sa cunosti, esti redus , marginit ,atunci se incepe ai numi KGB-isti pe toti care au parerea sa , a batjocori ,a boscorodi prostii, sftinizme. Sau pur si simplu cunosc un pic mai mult , isi dau interesul , citesc diferit material, nu numai ca suntem romani si suntem cei mai, cei mai.
A comentat j. PHILIPS 24 mai 2008, 16:06 | mergi sus ▲
Deci...
Sunt din R.Moldova ma consider Roman,sunt plecat de la 15 ani de acasa la studii in Romania,nu sunt comunist si nici anarhist nici democrat sunt pentru pace si adevar...
Parerea mea...e ca unirea trebuie facuta cat de curand posibil dar nu cu orice pret,petru ca sunt altii care se folosesc de astfel de slabiciuni pentru asi urmari interesele(vorbesc la general) uneori cu orice pret,dar taranul moldovean la ce se gandeste ?sa se duca peste hotare mai usor de aia e roman(nu toti,dar majoritatea).
Comunismul nu a mers pentru ca sau straduit occidentul si SUA,unde erau erau democratii in 1990-2000?Ce au facut?Decat au jefuit ?Asta nu doar in Romania si moldova peste tot in llume.Iti impune un sistem ''Democratic'' si te exploateaza...Asta nu inseamna ca nu au chestii de la care se poate invata desigur ,dar din pacate le luam doar pe cele mai rele.Si ne folosesc ca pe niste sclavi,parerea me...Nu fac parte din nici un partid politic sau organizatie de securitate si asa mai departe...
A comentat Lacustra 24 mai 2008, 19:32 | mergi sus ▲
Referitor la Rusia din evul mediu,esti hazliu,pai rusia la momentul actual cred ca e cea mai democratica tara din lume pentru ca exista un lider politic puternic ca Putin care a pus Rusia pe picioare cat de cat,pe cand in UE si SUA se schimba doar fotografia nevestei de pe biroul presedintilor,altceva nimic.
Se intampla lucruri graznice in lume!!!!
1.De unde are China ,Pakistan(mai ales),India arma nucleara si pentru ce?
2.Kosovo
3.Irak
4.Cecenia
Si cine stie ce mai urmeza
De unde saracii albanezi au avut arme si bani ca sainceapa un razboi si care e scopul filan sau credeti ca e coincidenta?
Dece se fac baz militare in Polonia Georgia Cehia?si care e scopul final?
Care va fi scanteia si unde?
Domnul sa ne ajute si sa ne pazeasca de rele!

A comentat Lacustra 24 mai 2008, 19:45 | mergi sus ▲
AAAA...
Uitasem ,mersi mult Rubikon si j.PHILIPS :)
A comentat Lacustra 24 mai 2008, 20:51 | mergi sus ▲
j. philips nu sunt de acord cu viziunea ta, ca e o lupta intre doua puteri si ca Rusia e cea buna! In afirmatiile tale ai diminuat raul facut de Rusia, se pare ca ai afinitati pentru Rusia, iti place tie ca asa ai fost educat in copilarie probabil! Te rog totusi sa deschizi ochii un pic mai mult si sa vezi ca ambele sunt la fel de nocive pentru stabilitatea mondiala!! Ma bucura cand gasesti oameni care inca mai gandesc! Bafta multa, j phil si lacustra!
A comentat Rubikon 25 mai 2008, 08:15 | mergi sus ▲
Rubikon, nici nu trebue sa fii de acord cu mine . Atunci nui discutie.
Eu am descris chiteva , si foarte la suprafata, la general si deaceia arata asa . Dar stiu prea bine ,si la rusi nu e totul roz. Eu nu am in vedere (+, -), alb-negru, bine -rau.Dar daca sai punem pe o balanta pe ambii (figurat)vei vedea cine e mai greu!!!
Inca una - poate ca e principal. Nu ma refer la trecut. Nu se compara istoria Rusiei cu SUA.Cu chit mai mult traesti cu atit mai multe le faci.Ma refer la prezent.Ce se declara si ce se face - din ambele parti. Daca doresti ,chiteva pot sa le spun, care le stiu toti , nui mici un secret. Ma interesaza viitorul nostru , la toti.Se intimpla asa lucruri mari in lume care nu poti sa nu le vezi.

Pe chind unii aici se agata de greseli gramaticale!!!

Salut si sanatate Rubikon!
A comentat j. PHILIPS 25 mai 2008, 15:57 | mergi sus ▲
Referitor la antikgb,nici nu vreau sa zic nimic la oameni cu constiinta manipulata si dezinformati.
A comentat Lacustra 25 mai 2008, 16:48 | mergi sus ▲
Eu nu obijduiesc oamenii pe care ii stiu dapu pe cei care nici nui cunosc.
A comentat Lacustra 25 mai 2008, 16:50 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1417 secunde