Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 22:07

 

Răsfățatul Marian Lupu și problemele sale

adăugat 01 martie 2011, 10:19, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Marian Lupu, Nicolae Negru

Comportamentul lui Marian Lupu din ultima vreme ridică mai multe semne de întrebare. Dintr-o dată, cel care părea întotdeauna întruchiparea calmului și a echilibrului, care ne hipnotiza cu frazele sale întortocheate, grandilocvente, stoarse de emoții, a început să-și piardă foarte repede cumpătul, să se agite fără motiv, să adreseze reproșuri și acuze pripite, în special la adresa lui Filat. Lupu a devenit hipersuspicios, ca un soț obsedat, orbit de gelozie, așa încât orice gest, orice contact între PLDM și PCRM este interpretat ca intenție de trădare.

 

 În mod evident, liderul PD are niște probleme care, din păcate, devin și probleme ale AIE. Alianța riscă să se destrame în primul rând din cauza sa. De data aceasta, nu premierul Filat clatină cel mai tare barca Alianței, ci dl Lupu în persoană.

 

Rezultatele alegerilor contează

 

Prima problemă asupra căreia ar trebui el să mediteze e mai veche și ține de respectarea rezultatelor alegerilor. Răsfățat al sorţii (politice), Lupu și colegii săi de partid se comportă de parcă alegerile ar conta mai puțin decât un aranjament conjunctural, obținut prin șantaj sau negocieri iscusite. E nu numai o încălcare cinică a unui principiu de bază al jocului democratic, dar și o eroare de calcul. Nu faci abstracție de categoria de greutate, dacă vrei să te bați cu cineva.

 

Din cauza egocentrismului dlui Lupu riscăm să avem în RM un organ executiv fragmentat, împărțit în grupulețe, în feude partinice. Nici măcar aroganța și orgoliul lui Filat nu ar fi o scuză pentru a încuraja miniștrii numiți de PD să nu respecte autoritatea primului ministru. De aceea, modul impertinent în care dl Lazăr a ignorat dispozițiile lui Filat trebuia sancționat, chiar și în cazul în care ministrul Economiei ar fi avut dreptate să insiste asupra majorării tarifelor la telefonia fixă.

 

Dar nu a avut. Majorarea s-a făcut în condiții dubioase, pe care nu le îndreptățește nici votul membrilor Consiliului de Administrare al Moldtelecom, inclusiv cel numit de PLDM, și nici faptul că „echilibrarea tarifelor” este fixată într-o scrisoare de intenții către Banca Mondială. Dl Lazăr a renunțat la majorare doar după intervenția lui Lupu, trimițindu-i premierului Filat, înainte de ședința de la minister, un răspuns demagogic, sfidător.

 

Anulându-și fără niciun motiv legal decizia prin care Moldtelecom era considerat monopolist pe piața telefoniei fixe, Agenția Națională pentru Protecția Concurenței a compromis orice încercare de a justifica majorarea, și poziția dlui Lazăr nu avea niciun suport legal și, cu atât mai mult, moral. Ca să nu mai vorbim de politic. Majorarea atât de radicală a tarifelor în acest moment putea să joace rolul picăturii care umple paharul, și trebuie să fii într-adevăr lipsit de bun-simț ca să procedezi ca Lazăr.

 

Recursul la transparență

 

Dând publicității scrisoarea către Lazăr, Filat a procedat corect, în spiritul transparenței. El a chemat societatea să fie arbitru în disputa cu un ministru insensibil, care acționa în mod irațional, dubios. Și e greu de crezut că Lupu nu știa despre aceasta. Transparența să-l fi supărat atât de tare?

 

Nu era vorba despre două puncte de vedere diferite, despre o incoincidență de viziuni care trebuia rezolvată în cadrul Consiliului AIE, ci de un conflict între legal și ilegal, între moral și imoral, de o împotrivire de natură obscură, ilogică, provocatoare. De aceea, ni se pare superficială, eronată și dăunătoare poziția unora dintre colegii noștri care au interpretat cazul Moldtelecom ca pe o spălare de rufe în public sau ca pe o reglare de conturi între două clanuri, punându-l pe Filat pe același cântar cu Plahotniuc. Atâta timp cât nu se prezintă vreo dovadă în acest sens, o asemenea abordare este neobiectivă și distructivă.

 

De altfel, recursul la transparență, ca ultima soluție, poate fi preluat și de dl Lupu, dacă are impresia că ministrul de Externe Leancă se comportă ca Lazăr. Şi dl Lazăr, dacă se simte nedreptăţit, are o ieşire: să-şi dea demisia.

 

Problema Plahotniuc

 

A doua problemă a lui Lupu e în strictă relație cu prima. Este vorba despre Plahotniuc. Se adeveresc prezicerile că înscrierea acestui om de afaceri „controversat”, cu reputație îndoielnică, pe lista PD va complica mult existența partidului respectiv. Poziția dlui Lazăr, ilogică și iresponsabilă din punct de vedere politic, volens-nolens, este privită prin prisma unor interese economice, și prezența lui Plahotniuc în preajmă nu are cum să nu fie speculată, dând naștere la tot felul de scenarii obscure, legate de viitoarea privatizare a Moldtelecomului.

 

Faptul că anume acum Moldtelecom și alte întreprinderi de stat își mută conturile de la Banca de Economii la Victoriabank, ce aparține prim-vicepreședintelui Parlamentului, te duce în mod logic la ideea că în spatele lui Lazăr ar putea sta Plahotniuc. Mai cu seamă că președintele Băncii de Economii, afiliat PD, nu numai că nu întreprinde nimic pentru a stopa „exodul” clienților spre alte bănci, ci se ascunde de jurnaliști.

 

Modul în care dl Plahotniuc sfidează regulile de circulație (dând vina pe șofer) și alte norme de conduită (selectarea jurnaliștilor la conferința de presă, luxul exorbitant afișat în codițiile mizere din RM) iarăși nu are cum să sporească reputația PD și a liderului său. Dacă dl Lupu crede că e vorba de niște detalii irelevante, pe care le poate ignora, e dreptul său, dar să nu se mire dacă alegătorii vor crede altfel.

 

Liderul PD nu îl poate acuza pe Voronin de privatizări frauduloase, de atacuri asupra unor afaceri și proprietăți private, avându-l alături pe unul dintre cei care au beneficiat cel mai mult în urma acestor ilegalități. Dacă dl Plahotniuc ține la reputația lui Lupu, trebuie să adopte, dacă poate, un comportament ireproșabil ca nimănui să nu-i treacă prin cap că PD este o portiță prin care oligarhii intră în Parlament pentru a-și băga mai ușor mâna în buzunarul statului.

 

Obsesia lui Lupu


A treia problemă a lui Lupu este obsesia pentru postul de președinte al RM. Impresia este că vrea să devină președinte cu orice preț. Aceasta îi limitează mult spațiul de manevră, îl determină să fie inflexibil, suspicios și nerăbdător. De ce respinge el cu atâta obstinație varianta unui candidat neafiliat partidelor parlamentare? S-ar putea că în procesul de identificare a unui asemenea candidat să se ajungă la concluzia că liderul PD este candidatura cea mai potrivită. Nu întâlnirile secrete dintre Filat și Voronin ar putea submina Alianța, ci reacția disproporționată, intolerantă, la astfel de întâlniri.

 

Sesizându-i punctele vulnerabile, Voronin a venit cu soluția unei înțelegeri „tehnice”, care nu presupune refacerea coaliției de guvernare și revenirea PCRM la putere. În loc să se replieze, să lanseze niște idei noi, dl Lupu a repetat același refren al vigilenței față de intențiile PCRM, punând AIE într-o situație dezavantajoasă în fața alegătorilor, care pot să creadă că nu comuniștii, ci partidele liberale și democrate nu sunt interesate de deblocarea situației, împingând RM spre noi alegeri anticipate. Dl Lupu însuși și-a complicat viața atunci când, în pofida avertismentelor, a jucat la ambele capete, declarând fățarnic că valorile și principiile nu se schimbă în orice direcție ar înclina PD. Acum, el plătește pentru lipsa de discernământ moral.

 

Dl Lupu nu va rămâne un politician „de foarte mare perspectivă”, după cum l-a caracterizat dl Plahotniuc, dacă va miza în continuare pe soarta norocoasă și va ignora principiile noii profesii. Mulțimea de cadavre politice mergând pe străzile Chișinăului ar trebui să-i dea de gândit.


Autor: Nicolae Negru
Sursa: ziar.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.3435 secunde