Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 05:28

 

Reabiliatarea politicii externe şi marşului revizionismului rus

adăugat 05 septembrie 2008, 15:28, la Opinii / Editoriale

Nu o singură dată Rusia a frânt teritoriile şi spiritul de libertate ale unor popoare. Nu o dată ne-am încrezut în aşa zisa "oştire creştină" de la Moscova şi aceasta a fost una diavolească. Şi am crezut, şi am cerşit milă şi sprijin, şi de fiecare dată am fost "lucraţi" de cneazii, ţarii, secretarii generali sau preşedinţii acesteia. Cât de mult îl regretă azi unii pe un Vâşinski, pe o Ana Pauker sau pe un vreun alt comisar norodnic care ar fi în stare să ne aducă în îmbrăţişarea Rusiei. Poate suntem naivi, poate unii se îmbată cu apă de ploaie, dar un lucru e cert- cu Moscova am fost îmbrânciţi şi siluiţi spiritual şi fizic. Iar Istoria nu poate fi înşelată!

Basarabia contra Rusiei


O pretinsă expertă basarabeană pleda ceva timp în urmă că România trebuie să negocieze direct cu Rusia pentru Basarabia. Mi-am adus aminte de regretatul preşedinte al României Socialiste Nicolae Ceauşescu, care, la fel, a dorit la sfârşitul zilelor sale să readucă Basarabia acasă şi a sfârşit cum a sfârşit. Ne-am dumerit să observăm de la distanţă cum negociază Rusia în direct cu Georgia pentru Osetia de Sud şi cu Occidentul pentru Saakaşvilli.

R. Moldova negociază cu Rusia de la începutul existenţei sale, ba prin arme(anul 1992), ba prin Kozak, ba prin embargou "a produselor vinicole" sau " îngheţând gazele"... Eu, doar, mă întreb la ce ar trebui să renunţe România pentru a readuce la sânul său Basarabia? Este o întrebare pe care "ţarul" Putin şi adiotantul său, preşedintele rus-Dmitrii Medvedev, probabil, încă, nu şi-au pus-o...

Rusia o ţine una şi bună-planul Kozak chiar dacă Chişinăul oferă garanţii de autonomie extinsă în cadrul republicii.

Lumea multipolară şi Uniunea Europa de Est

Ruşii sunt în identificarea formulei magice care ar reda lumea multipolară spre care tinde Moscova. Formula exprimată de preşedintele rus Dmitrii Medvedev constă în cele cinci principii din politica externă de care se va ghida Federaţia Rusă: a) Rusia recunoaşte dreptul internaţional ca prioritate în relaţiile cu alte state, b) lumea trebuie să fie multipolară, nu trebuie acceptată unipolarietatea şi nu trebuie admisă domnaţia. Rusia nu trebuie să se raportezr la o singură ţară din lume-SUA; c) Rusia nu vrea confruntare cu nici un stat şi va dezvolta relaţii de prietenie cu Europa, SUA şi alte state ale lumii; d) o prioritate constă în asigurarea vieţii şi demnităţii cetăţenilor ruşi; e) Rusia ca şi alte state are interese priviligiate. În primul rând, Rusia vreasă dezvolte relaţii de prietenie cu vecinii. Probabil, ca în cazul Georgiei(sic).

Această formulă se regăseşte într-un limbaj camuflat şi în noua Concepţie de securitate a Rusiei.

De ce o altă Uniune în locul celei existente în formula CSI?

Într-un interviu al adjunctului Ministrului afacerilor externe al Rusiei A. Denisov despre situaţia din spaţiile CSI, ce a apărut în publicaţia "Vremea novostei" din 21 februarie 2008, acesta răspundea la întrebarea dacă mai este capabilă de viaţă CSI, că aceasta nu trebuie îngropată şi că este una recunoscută pe plan internaţional. Dar că CSI nu este o structură de integrare, ci un forum al statelor legate istoric. Strângerea şuruburilor a CSI-ului este fără perspectivă şi că această organizaţie are ca scop schimbul opiniilor, întrevederilor şi rezolvarea problemelor. Denisov subliniază faptul că state precum Ucraina şi Azerbaidjan reneagă ca subiect de drept organizaţia, dar că, totuşi, Comunitatea activează în direcţia acestora.

Forţa CSI-ului, spune ministrul rus, constă în vulnerabilităţile acestuia.

"Chiar dacă opinia publică nu cunoaşte sistemul organelor comunităţii, totuşi acestea rezolvă problemele, elaborează poziţii comune şi reguli de cooperare. Atâta timp cât CSI-ul apără interesele membrilor săi, el va avea priză. Nimeni cu forţa nu este ţinut în CSI, şi nu este băgat într-un proces al integrării",-afirmă Denisov.

Predicţiile filosofului "eurasiatic" rus Alexandr Dughin care afirmă că în perpectiva apropiată se va modifica arhitectura mondială, datorită războaielor locale de intensitate medie ce se vor produce pe întreg perimetrul Pământului se încadrează perfect în strategia rusă de recrearea a noului concept de orânduire a lumii. Şi Dughin vorbeşte că Rusia nu mai are motive să ţină Organizaţia de la Şanghai, EvrAzES-ul, OTSC-ul, uniunea statală cu Belorusia într-o realitate virtuală.

"Ne trebui sprijinul acestor state, ne trebuie o lume multipolară, ne trebuie o reală integrare a spaţiului post-sovietic", afirmă Dughin.

Între scenarită şi reevaluare de politică externă

La Chişinău mişcările pro-ruse manifestă din greu arătându-şi sprijinul faţă de noua politică rusă de reclădire a unei ordini pretinse "multipolare" pe mapamond. Tiraspolul urlă cu gură de şarpe că vrea să facă copy/paste la scenariul caucazian. Dar există grupuri elitare care cer o rapidă redefinire şi a politicii externe a României faţă de Moscova în contextul creat de conflictul din Georgia şi a provocărilor din regiunea Mării Negre.

Sunt voci cu pretenţie care chiar cred că Rusia este generoasă şi poate să ne dea în dar Bucovina şi Basarabia de Sud. Dacă ar fi aşa după cum îşi închipuie unii, sunt sigur că laboratoarele geo-strategice ale Kremlnului ar fi lansat pe piaţă un atare scenariu. Nu văd de ce ar trebui să fie lansate scenarii virtuale, care, încă, nu au fost concepute la Moscova.

Deocamdată, România este stat care aparţine Uniunii Europene şi în egală măsură Alianţei Nord Atlantice. Preşedintele României Traian Băsescu a perceput Marea Neagră ca "un lac rusesc", iar o nouă direcţie prioritară de politică externă a României a fost declarată regiunea Mării Negre.

Dar spaţiul pontic reflectă interese şi, în context, este unul cu mari probleme . Existe inadvertinenţe între Rusia şi Turcia, există probleme de ordin politic şi militar între Rusia şi Ucraina, între Rusia şi statele din GUAM pe subiectul conflictelor latente, există probleme de securitate energetică şi proiectele legate de zona Marea Neagră şi Marea Caspică. Unii pretinşi lideri de opinie au cerut în mod imperativ preşedintelui Traian Băsescu o reabilitare grabnică a relaţiilor cu Rusia, o reevaluare a priorităţilor, prin adoptarea unei linii politice mai "pragmatice" şi mai "moi" faţă de Kremlin.

O apropiere de Rusia şi o orientare a unor somnambuli cu ochii larg deschişi poate fi caracterizată dorinţa unor forte româneşti de acomodare la noul revizionism moscovit.

Nu cred că situaţia este într-atât de gravă încat se cere o reconsiderare din temelie a fundamentelor politicii româneşti externe. I s-a reproşat lui Traian Băsescu că nu a dat o fugă până la Kremlin, ci a făcut un turneu în statele care nu sunt în relaţii de servitudine totală faţă de Moscova.

Probabil, unii deja şi-au făcut loc ca să depună juramântul de credinţă în faţa cuplului neoimperial Putin-Medvedev. Este adevărat că preşedintele Traian Băsescu a făcut această vizită în regiunea Mării Negre, iar vizita a cuprins toate statele din GUAM, cu care s-a încercat constituirea unor proiecte alternative celor dominate de Kremlin.

Vizita a însemnat mai mult decât o prezenţă românească, a însemnat transmiterea unor semnale de încurajare şi de sprijin a unui partener cu miză creativă în ragiunea Mării Negre. Inclusiv, propunerea comună româno-ucraineană, de înlocuire a trupelor ruseşti de menţinere a păcii din Georgia şi Transnistria cu trupe ale OSCE sau ale UE.

În loc de concluzii

Rolul României trebuie să fie a unui actor cu miză regională, în care dosarele ce ţin de securitatea Mării Negre, să capete mai multă acţiune. România are capacitatea de a da vectori politicilor sale regionale, inclusiv în spinosul dosar transnistrean.

Eu, unul, nu aşi îndrăzni să manifest adoraţie, nici măcar simpatie faţă de "ursul" rus, pentru că acesta chiar ar crede că am o dragoste nemaivăzută faţă de el, astfel încât ne-am putea trezi cu acesta câlcând apasat, cu un dor nespus de-a fi mângâiat, nu numai la Tiraspol, Chişinău, dar chiar şi la Bucureşti.

Autor: Octavian Sergentu
Sursa: www.presa.md
Pana politicienii de la Bucuresti nu vor reusi sa integreze RM in NATO si UE,nu trebuie sa ne incredem in absolut niciun plan venit de la Moscova sau Kiev.Noi trebuie sa ne urmarim interese noastre propri si sa uitam interesele altor state in regiune.Iar daca Ukraina nu isi va mai reveni si se va destrama intr-un final,trebuie sa fim pregetiti si sa recuperam Bucovina de nord si Buceagul prin alipirea lor Basarabiei,daca alipirea lor directa la Patria mAma nu va fi posibila din cauza tratatului bilateral Romano-ukrainian semnat in 1997.
A comentat micael 05 septembrie 2008, 15:13
Micael,alipire inseamna anexare,poate ai vrut sa zici reintregirea romaniei prin teritotiile........?????????
A comentat Viktor 05 septembrie 2008, 20:13
Foarte mult imi plac politicenii,jurnalistii,in general toti care studiaza aspectul politic a oricarui stat si isi permite asa expresii ca:""Tarul" Putin şi adiotantul său, preşedintele rus-Dmitrii Medvedev" in primul rind este o expresie lipsita de etica si care vorbeste de limitarea morala si culturala a autorului!La fel sunt pasionat de jurnalistii care fac caricaturi si concomitent isi permit exclamatii cu caracter national,probabil sunt niste oameni multilaterali...sau niste...
In general, cind romanii si compatriotii mei(basarabenii) vor incet sa strige despre trecutul lor dureros, sa utilizeze lozinci nationaliste a coror virsta depasesc deja secole????????????............Si pricipala intrebare cind romanii vor inceta sa invinuiasca in toate nenorocirile sale poporul rus???????Da rusii duc o politica "imperialista", insa neinsemnata comparativ cu politica SUA in asia sau america latina,poate rusii si distabilizeaza situatia in Georgia insa cu mult mai civil decit NATO(in special SUA) in Iugoslavia,poate ne amintim ca trupe romaneste au fost in Irak?.....defapt ca si cele moldovenesti...
Poate e timpul sa schimbam ceva in mentalitatea noastra?..
P.S:Recunosc ca Rusia e dusmanul numarul 1 al R.M,insa in relatiile externe trebuie sa fim obiectivi si sa ducem o politica echilibrata atit cu fratii de peste Prut cit si cu vecinii slavi!
A comentat Viktor 05 septembrie 2008, 20:39
Pentru viktor. Hai sa iti explic de ce rusia e dusmanul numarul 1. Cand am fost sub comunisti - adica subordonati frumoasei si inegalabilei rusii am murit de foame. Real. Stateam cu 3 zile inainte cand bagau carne ca sa prind niste amarate de gaturi de pui sa pot sa mananc o supa. Nu mai vorbesc de alte produse ca nu erau si gata. Buuun comunismul a cazut si oameni mult s-au sacrificat ca el sa cada. Imi ceri mie sa nu urasc rusia? Cand acum am si ce nu vreau. Cand acum orice om care doreste intradevar ceva poate sa obtina? Cand s-a terminat cu prostia aia toti oamenii sunt egali? Cand pot sa demonstrez ce pot eu ca persoana? Cand am invatat ca in viata pot sa aspir la mai mult si sa traiesc muult mai bine? Cine mi-a aratat asta? Rusia? Oh nu dragul meu prieten. Mi-a aratat-o nato si europa. Cand prieteni de-ai mei se duceau CU NOROC intr-o tara din vest si venea acasa si povestea: frate aia au tot ce vrei. Au mancare pe rafturi si nu o cumpara nimeni. Carne multa. E tot ce vrei. Noi astia de acasa nici macar nu ne puteam imagina asa ceva. Acum nu imi spune mie sa ii iubesc pe rusi care mi-au rupt tara in paispe si care mi-au infometat fratii. Cu iugoslavia nu a fost cum crezi tu ca a fost. Chiar nu intelegi ca nu se putea ca o tara in mijlocul europei sa ramana comunista? Ai vorbit cu sarbii in ultimul timp. Eu am fost in grecia si m-am intalnit cu mai multe familii de sarbi. Sti cat de mult regrata ca a cazut comunismul? Nici nu iti imaginezi. Sunt muult mai multumiti acum.
A comentat intrebatorul 05 septembrie 2008, 21:43
Viktore,hai sa nu ne impotmolim in cuvinte si multiplele lor sensuri.Pur si simplu n-are rost.Eu nu le-ati denumi nici anexare,nici alipie,ci indreptarea greselilor ce le-au facut alti impotriva noastra,numai ca trebuie sa ne folosim uneori de cuvinte cand dorim sa exprimam niste idei,niste dorinte.
A comentat micael 05 septembrie 2008, 23:21
Pai bine intrebatorul...Acum sunteti in UE si NATO,viata s-a imbunatatit!!!!!!!!!!!si cum sunte-ti multumiti?..NU!!!!!!!!!!!Ti-am dat niste exemple concrete de Irak(in care fac pace si statele noastre),de implicarea grosolana a SUA in Iugoslavia!La ce tu-mi reprosezi ca nu inteleg ca "nu se putea ca o tara in mijlocul europei sa ramana comunista"...Ei daca hotarim noi sau mai corect voi(NATO) soarta unui stat...Un exemplu proaspat:Razboiul Ruso-Georgian,ii clar cine a finantat Georgia si datorita cui el a fost in general posibil,insa daca ne uitam la rezultate:1)Razboiul a distabilizat puternic situatia in regiune(cu alte cuvinte nu numai rusia o distabilizeaza)2)GEORGIA A PIERDUT TERITORII NATIONALE 3)in jocul politic intre doua blocuri militare s-au pomenit populatia civila din Osetia 4)cit pe ce sa pierdem si noi Transnistria.
Un stat slab cum este Romania sau Republica Moldova desigur trebuie sa se alieze celor puternici,asa-i politica contemporana,insa deja n-avem nici un drept sa facem exclamatii cu caracter national,pur si simplu nu ne vor intelege oamenii care intradevar sufera si sufera pentru ca au avut norocul sa iaba petrol sau si mai banal sa fie musulmani(adica teroristi in viziunea SUA).
O alta intrebare:Toti vizitatorii acestui site(practic toti) considera Rusia ca dusman istoric a poporului roman!Insa toti se limiteaza la exclamatii,citari din carti de istorie sau din povestirile buneilor si nimeni nu propune nimic in solutionarea acestei probleme...
Eu totusi consider ca romanilor nu pur si simplu le place sa iaba un dusman puternic dar doresc sa corecteze aceasta situatie!
A comentat Viktor 07 septembrie 2008, 13:35
Neamul romanesc are mai multi dusmani istorici:Turcia,Ungaria,Rusia. Daca noi,Romanii nu-i suferim deloc pe rusi se datoreaza realitatii istorice in care rusii au fost mai vicleni decat noi.Este arhi-cunoscuta viclenia romaneasca.Cum ne-a pacalit Moscova de a lungul istoriei?Oare nu prin jocul lor teatral in care si-au asumat rolul de aparatorii ai ortodoxiei?Ortodoxia pt noi a insemnat intr-adevar foarte mult si chiar daca am fost lideri politici care au incercat sa ne aproprie mai mult de catolicism,gen imparateasa Maria Tereza,marea parte a romanilor din ardeal au respins catolitismul astfel ca romanii din celalante doua principate romane s-au increzut in promisiunile moscovei de apararea a ortodoxiei.Se stie ca rusii doar s-au folosit de aceste pretext religios spre ati mari sferele de influenta asupra popoarelor din estul europei.Cand cineva te bate cu propriile tale arme il respecti,dar in acelasi timp incepi sa -l si urasti.Asta se intimpla cu noi,romanii acum.Nu stiu cum priviti voi Moscova si ce sentimente aveti cand unele propuneri venite dinspre rusi va privesc in mod direct,dar noi astialanti de dincoace de Prut intoarcem pe toate fetele,interpretam in fel si chip acele mesaje pana ajungem la concluzie certa.Deci sper ca aceste argumente sunt de ajuns ca sa iti faci o impresie a circumpectiei cu care privim noi Rusia.Raul facut de rusii neamului romanesc nu se uita,chiar daca unii dintre voi cred ca ati suferit doar voi cel mai mult de pe urma imperialismului rusesc,dar suferinta voastra este si a noastra a tuturor,a intregului neam romanesc,chiar daca ati fost doar voi,Basarabenilor care ati suferit cel mai mult sub cizma lor,prin extensie,in mod simbolic,suferinta voastra a fost si o durere in piept pentru noi(ma refer la cei ce stiau ce se intimpla in Basarabia pe timpul URSS si erau neputinciosi in a va ajuta cu ceva).
A comentat micael 07 septembrie 2008, 16:29
Viktore,in ceea ce priveste solutionarea acestor probleme,nu pot sa ma ocup eu de asa ceva sau orice altcineva de pa acest site.Noi aici ne dam doar cu parerea,creem conexiuni intre noi,incepem sa ne cunoastem.Aceasta este principala menire a acestui site.Tu ne ceri :De ce nu plaificam o revolutie la Chisinau?De ce nu protestam undeva pe strada in ROU sau la Chisinau?Hai sa zic ca m-as duce la Bucuresti si as arunca cu oua in ambasada RM,altceva ce-as putea eu sa mai fac?! Revolutia,fratilor,trebuie sa porneasca de la voi si nu trebuie neaparat sa iesiti in strada.Trebuie sa deveniti mai interesati de politica acolo la voi acasa,sa vorbiti intre voi,iar nu sa va injurati cand nu sunteti de acord cu ceva.Daca veti reusi voi sa faceti o revolutie de schimbare a mentalitatilor,atunci cu adevarat veti reusi sa scapati si de cripto-comunisti.Asa cum m-am schimbat si eu ,de nu mai inghit partidele de stanga,asa trebuie sa va schimbati si voi si sa votati partidele de dreapta.
A comentat micael 07 septembrie 2008, 16:52
Sa fim seriosi chiar crezi ca georgia a declansat razboiul? Eu cred ca rusia. Hai sa iti aduc argumentele mele dupa care le ascult cu mare placere si pe ale tale. 1. Rusia a comasat in georgia asa zisele forte de pace. Pace pentru cine? Pentru cine e pacea sa ti un popor sub ocupatie cand el nu doreste lucrul asta. Mai mult, in ultimul timp a intarit cu foarte mult fortele alea de pace si a dus georgia la limita rabdarii. E normal ca un popor sa fie nationalist. Nu e normal ca voi sa fiti nationalisti falsi. Adica suntem moldoveni nu romani de parca nu ar fi fix acelasi lucru. De parca bucovina lui stefan nu e una. Asa... Deci rusi forteaza practic georgia sa faca ceva. In situatia in care era georgia nu mai putea supravietui ca stat. Ce stat esti tu si ce decizii poti sa iei cand atunci cand iesi din casa dai cu ochiu fix de nea Vladimir care si-a parcat tankul pe proprietatea ta. Nu imi da exemplu Irakul cu Georgia ca nu are nici un fel de relevanta. Una e sa se implice america unde un tiran omora oameni ca s-a trezit el invers cu fata la cearceaf si alta e ca toata natiunea georgiei sa fie terorizata de o armata care cica pastreaza pacea. Ca rusia a recunoscut independenta osetiei hah. Sti cat conteaza asta daca europa si USA nu o face? Nici nu iti imaginezi. Pai osetia o sa aibe relatii cu rusia. Care rusia se pare ca isi pierde relatiile cu occidentul. Uite in ultimul timp ce s-a intamplat au pierdut circa 200 Mld de eur din cauza osetiei. Occidentul a mai saracit o data rusia in timpul razboiului rece. Rusia fara occident inseamna fix 0. Ca se rupe transnistria de voi si o recunoaste rusia? Pai hai sa vedem cum o sa moara transnistrenii de foame daca fac prostia aia. Ca rusia nu o sa le dea de mancare iar europa nu o sa recunoasca transnitria. Au asa multa mancare incat sa supravietuiasca? Nu uita ca langa ei e un popor care vrea nato si UE ma refer la ucraina. Deci ce sanse ai. Iugoslavii ca si voi au fost manipulati la asta ma refeream cand am spus cele de mai sus. Li se parea ca rusia e mama sfanta care ii protejeaza. Numai dupa interventia americii li s-a deschis ochii si ghici ce nu s-ar mai intoarce acolo sub comunism. Si partea cea mai "nasoala" este ca sarbii au inceput sa ii iubeasca pe americani. Astia au venit au bombardat si au plecat. Nu au facut ce face rusia de tine trupe asa zise de pace 40 de ani pe teritoriul unui stat. America a bombardat Iugoslavia si hai sa zicem si irakul numai cu acceptul aliatilor. Nu s-a dus ea singura sa faca de capul ei. Poti sa zici ca america e nebuna dar nu poti sa zici ca America + toata europa e nebuna si ca un singur popor adica rusii sunt aia buni. Sa nu zic ca rusii au si ei trupe in irak :).
A comentat intrebatorul 07 septembrie 2008, 20:31
Mi-am adus aminte de o chestie reala care s-a intamplat in romania si trebuie sa o relatez. Dupa revolutie mai multi ani ungaria avea pretentie la ardeal. Toata lumea s-a opus au vuit ziarele au tipat lumea ca ardealul e romanesc si ca nu se poate da la unguri. Numai unul singur un geostrateg destept cand s-a dus in ungaria i-a transmis presedintelui urmatoarele: Romania va da ardealul si peste 4 ani romania o sa fie unita cu ungaria. Adica o sa anexam ungaria la romania. Cum asa a intrebat presedintele ungur. Pai simplu. Voi in ungaria aveti 8 milioane de locuitori. Din care exista si cateva comunitati romane. Noi in ardeal avem 10 milioane de locuitori din care vreo 2 unguri. Voi va faceti 3 partide. Noi ne facem 1 si sti cat de nationalisti sunt ardelenii. Peste 4 ani conducem ungaria de la bucuresti. Peste inca 2 ani cerem unirea ungariei cu romania. Dupa acest moment ungaria nu a mai cerut niciodata ardealul. Singurii care o cer sunt anumiti nebuni unguri de la noi. Deci jocurile se pot face si altfel. Nu numai cu trimiterea de trupe pe teritoriul georgiei. Numai ca oamenii iesiti de sub ocupatie s-au cam prins de smecheriile rusiei si nu mai tine treaba cu noi aparam ortodoxismul noi suntem buni.
A comentat intrebatorul 07 septembrie 2008, 20:59 | mergi sus ▲
Mai ,Intrebatorule , tu esti nebun ori te faci .Acolo in zona sunt o multimea dea jurnalisti si altii care se pricep citusi de putin in asa treburi si inca nu au scoso la un capat. Dispun de diferite materiale (audo, video,foto s.a.) discutii cu populatia, din ambele parti . Specialisti diferiti (rusi- pro. si contra cremlinului). Te gresesti daca iti pare ca in Rusia nu sunt diferiti idioti platiti prin diferite fonduri de americani si duc propaganda serioasa contra actualei puteri . Si straini sunt in zona . Invitati de rusi sa analizeze obiectiv situatia si inca sunt departe de finis . Dar tu din Bucuresti vad ca le stii pe toate . Cel putin nui interesant !!!
A comentat j.PHILIPS 07 septembrie 2008, 23:12 | mergi sus ▲
pt j.philips nu stiu cum poti tu sa ma faci pe mine nebun. Dar tu crezi ca le sti pe toate din moldova? Cate televiziuni urmaresti tu in moldova? 1? Si aia comunista? Ca nu inteleg nici macar cum iti permiti sa aduci in discutie anumite chestii. Ca sunt ziaristi acolo? Si? Poate si eu sunt ziarist. Ma rog corect e jurnalist. Poate ca am la capatai o facultate de geopolitica. Poate ca chiar am studiat stiinte politice. Culmea e ca am fost si jurnalist si am terminat si o facultate de stiinte politice. Am studiat si ce a facut rusia bun si ce a facut prost. La fel si de romania si de america si de europa. Matele ca cunostinte ai in domeniul asta inafara de faptul ca ridici rusia la un nivel pe care nu il merita. Spui ca sunt jurnalisti acolo in georgia? Pai stiu ca sunt ca ma uit la televizor si vad cu soldatii rusi jefuiesc casele oamenilor pe unde trec si bancile. Mai vad ca trag in jurnalisti. Aproape au impuscat 2 turci. Mai vad ca din momentul in care georgia nu a mai suportat rusilor le-a luat fix 24 de ore sa intre cu 500 de tankuri pe teritoriul georgiei. Ma al dracu sa fie si romania are 500 de tankuri dar sa fiu al dracu daca in 24 de ore le urneste cred ca abia ies din localitati cu ele. Daca tu nu crezi ca rusii au asteptat lucrul asta si au facut-o destept exact cand UE abia isi schimbase presedintele iar America e in plina campanie electorala inseamna ca esti un pusti cu cash la gura care isi da cu parerea de zor pe aici traind cu 2 lei pe luna in + de la mother rusia. Atentie pe cine faci nebun ca jigniri pot sa aduc si eu si nici nu iti imaginezi cate. Sa nu mai vorbesc ca esti ignorant pe deplin. Forte straine? De ce rusia se opune fortelor de pace ale OSCE? De ce nu lasa pe teritoriul georgiei si alte forte inafara de cele ruse? Uite americanii au acceptat in iugoslavia fortele de pace ruse. Vezi diferentele? Toata europa vuieste ca rusii nu accepta ca OSCE sa trimita la randul lui forte de mentinere a pacii acolo. Le e frica ca nu mai pot sa isi bata joc de oamenii aia? De ce cu 24 de ore inainte de inceperea atacului catre georgia toate site-urile guvernamentale georgiene au fost down? Ia explica matale cu cuvintele tale de ce? Poate lasi pelerina rosie putin de pe tine si incerci sa gandesti si altfel. Eu am fost ca tine ca am o varsta... Am fost si soim al patriei si pionier. Am fost manipulat ani buni. Am trait si in comunism si in democratie. Tu poti sa spui lucrurile astea?
A comentat intrebatorul 08 septembrie 2008, 02:30 | mergi sus ▲
Intrebatorule ,dami voie sa nu fiu de acord cu tine. In primul rind nu te-am facut nebun , nu exagera , fii serios. Fii atent , te-am intrebat ori esti , ori te faci . Cred ca si fara semnul ? puteai sa intelegi.
Despre turci , frate ,intorci totul invers.
Principalul e ca nu sunt in Basarabia si am TV foarte mult.13-romane, 11-ruse, 6-ucraina( moldovenesti nici unul) si multe,multe altele- peste 400 canale , sa fiu eu sanatos si sa am timp sa le privesc, ceia ce-ti doresc si tie.Vreo chiteva limbi straine ,pe unde mai rau ,pe unde mai bine. Sa discut ,recunosc, nu prea , dar inteleg, nu ma pling. Si uite aici e mierea. Rusii tin una ,ca si la inceput. Dar strainii, dupa ce au mai fost pe acolo ( trebuea sa vezi ce spuneau niste reportei japonezi), asa dar ce se transmitea de o data ,si acum ce transmit - diferit. Un moment foarte neplacut a fost la FOXNEWS in SUA. Peste chiteva zile dupa ceia ce a fost in Osetia, o mama cu fitita de vreo 15 ani din Osetia ce locuesc in SUA. au fugit in RUsia si de acolo in SUA . Au fost invitate la acest canal serios ca sa povesteasca , au fost putin pregatite ce sa povesteasca , si chind au esit in smisie directa au inceput a povesti intradevar cum a fost si ce au vazut ele singure , pe data au fost intrerupte , tuse , galagie, si reclame , dupa le spune ca mai aveti 30 sec. si atit. Asta e un caz din multe.
Intrebatorule - despre 500 de tancuri. Aici mai omorit. Ma, si cum vau luat in NATO? Dar rusii de vreo 2 ani si ceva bat toaca ca SUA, Israel s.a.inarmeaza Georgia, si chiti instructori din SUA sunt acolo, si ce tactica de lupta se pregateste, modul de antrenament, totul .Castile albastre care stau acolo vad ca se aduna forte la granita , tancuri, sisteme "grad" , tunuri . Tu , Intrebatorule un singur lucru nu cunosti . Am sa-ti spun , vad ca esti un nene nu rau. Asa dar sa tii minte , Georgia , fosta in URSS. KGB a fost unul pentru toti. si au fost din toate republicele agenti (normal), Agentii nu ese la pensie nici odata. chear da ca si primesc pensie, dar is agenti pina la moarte . Tot pasul se stie !!!!!!! Si sigur ca armata rusa era pregatita .Depre situri- down!Primele au fost sparte siturile Osetine, pe urma au fost inregistrati peste 400 de spargatori- hacheri rusi, majoritatea din Moscova si Sanct-Peterburg care au fu..t toate siturile georgiei. Nui nimic strasnic, asteas razboaele pe viitor!!

Asta asa la o adica . Dar daca vrei ceva serios, poftim frate. Spui ca ai fost ca mine !!Nu ,nai fost si nici no sa fii niciodata. Eu cu 23 de ani in urma eram la razboi. Multi nici nu erau pe lume , altii alergau pe sub masa.
Frate erau multi, rai si fara soveste si rusine. Aveau intentii foarte serioase , vroiau sa ma omoare, iti dai seama frate intrebator, ca doar asa e la razboi. Si cine gindesti ca plateau baetii ceia rai , ai ghicit, americanii . Stii cum e la asa cumatrii, cine pe cine, si cum ai inteles deja eu discut cu tine ,dar multi din cei rai si platiti bine no sa mai discute cu nimeni . Eu as putea sa-ti povestesc multe ,nu din carti sau filme ,sau cuvintari de lui W BUSH pe la sumeturi la Bucuresti dar din veata , zi de zi , mai multi ani ,cines americanii. Aici nu e locul sa povestesc niste cazuri . Eu sunt mai mult ca convins , tu ,intrebatorule macar odata sa vazut cu ochii macar un caz din ce am vazut eu , iti schimbai parerile despre democratia americana. Stii ,e mai bine odata sa vezi dechit 100 ori sa auzi.

Apropo , am fost si eu soim (la noi altfel se spunea), pioner, comsomolist. Dar in partid comunist am refuzat. Miau propus . Stii de ce . Deacum intelegeam foarte bine lucrurile si am zis ca sa fiu comunist nu pot , dar pur si simplu membru de partid - nu vreau. A fi comunist ,e imposibil. Citeste statutul partidului !!! Salut!!
A comentat j.PHILIPS 08 septembrie 2008, 22:02 | mergi sus ▲
Cand am spus ca nu ai fost ca mine ma refeream strict la trecerea prin comunism si democratie ca sa ai ambele elemente dupa care sa judeci corect. Imi pare rau ca ai fost supus unui razboi. Si eu am lucrat in revolutia romana si crede-ma ca nu a fost un lucru de care imi aduc aminte cu placere. Au murit multi oameni langa mine. Ma rog banuiesc ca tu ai trecut prin lucruri mai grele. Nu inteleg cum americanii i-au platit pe baietii aia rai? Poate imi explici si mie. Acum sa iti expun parerea mea SUA nu a inarmat georgia. Poate o zice rusia ca sa aibe si ei un motiv concret pentru ce si-au adus acolo regimente intregi. Eu nu pot sa cred. America cand aduce echipamente militare intr-o tara ca sa o apere crede-ma ca tara respectiva nu poate fi cucerita in 2-3 zile. Faptul ca americanii au antrenat niste trupe pe acolo ei o fac peste tot. Sunt campanii de antrenament pentru o gramada de tari care platesc bani specialistilor americani pentru ai fi antrenati. E normal. E o slujba. Nu cred ca au fost trupe militare americane pe teritoriul Georgiei. Acum daca tot ai antene si programe tv la discretie spune-mi ce crezi despre situatia din venezuela? Ma bucur totusi ca am reusit sa te fac sa vorbesti sa spui ce ai pe suflet. E mult mai important decat sa imi spui ala are dreptate sau ala are dreptate. Aici nu suntem sa judecam pe nimeni ci doar sa ne expunem propriile idei si de a le confrunta cu altii. Ma refer la idei.
A comentat intrebatorul 09 septembrie 2008, 02:06 | mergi sus ▲
Din toate postarile de pana acum, eu m-am convins de antiamericanismul si rusofilia basarabenilor. Prin aceasta se dovedeste ca RM nu merita sa intre nici in NATO, si cu atat mai mult in UE. Ramaneti cu Rusia asa cum sunteti acum si nu o sa va deranjeze nimeni, dar nici voi basarabenii nu mai deranjati UE, Romania si SUA. Sper ca e clar acum, cine si cum stam!
A comentat Justitiarul 09 septembrie 2008, 12:41 | mergi sus ▲
Justitiarule,frate,hai sa fim mai intelegatori si sa nu dam asemenea verdicte categorice,ca vorba aceia si noi am fost in situatia lor la inceputul anilor `90,cand traiam intr-o saracie lucie in ROU si acuzam Occidentul si pe americani de acel lucru,si nu uita ca Basarabenii au suferit cu mult mai mult decat noi ceilanti din tara.Daca noi am fost 45 ani doar sub influenta comunismului sovietic,ei au fost inchisi in ceea ce se numea atat de sugestiv:URSS,lagarul popoarelor.Si nu uita te rog cei aproximativi 100 de ani in care au fost tot sub dominatie ruseasca inainte de marea unire de la 1918.Deci faptul ca ei mai sunt in stare sa comunice in romaneste cu noi acum este un miracol,iar faptul ca sunt interesati sa-ti descopere istoria si neamul(chiar si daca ne mai injura cateodata)este o binecuvantare de la bunul D-zeu.Eu sincer ii apreciez ca sunt dornici sa comunice cu noi,ca spun ceea ce gandesc despre noi,ca ne injura,ca ne acuza ca i-am tradat.Mie toate aceste motive imi spun doar un singul lucru ca:Basarabenii sunt debusolati care inca se cauta pe sine insasi.Incearca numai sa te pui putin in situatia lor,imagineazati ca traiasti in Chisinau,ca auzi la tv si radio numai cuvinte de acuzarea a Romaniei,ca vezi la chioscurile de ziare mai multa presa in limba rusa decat in cea romana,cand Voronin le promite ca au s-o duca mai bine ca americani.Eu sincer nu stiu daca as face fata sa traiesc in Basarabia zilelor noastre,nu cred ca as avea taria sufleteasca s-o fac,sa traiesc intr-o continua dualitate,sa-i aud pe unii cum lauda ROU si sunt unionisti,iar pe alti cum o injura si imi spun ca eu sunt moldovean si am mai multe in comun cu slavi,cu rusi decat cu romani,cu marea familie a latinitatii din europa si din intreaga lume.Este usor sa-i critici,sa-i acuzi,este mai greu sa-i intelegi,sa-i asculti ceea ce gandesc si spun.Important este sa incercam si noi,si ei sa comunicam,doar atat trebuie sa facem:Sa comunicam.
A comentat micael 09 septembrie 2008, 13:27 | mergi sus ▲
offf...
aceleasi mesaje, aceleasi idei de catre aceeasi romani ingusti la minte...
Micaele, te rog, mergi la ambasada RM din Bucuresti si arunca cu oua! voi urmari non-stop ProTv si voi avea ocazia sa te cunosc
;-)))
A comentat werx 09 septembrie 2008, 19:00 | mergi sus ▲
Pt. Intrebator, in Venezuela nu e nimic rau . E un mic raspuns , sa zicem asa , la prezenta a 18 nave militare (NATO) cu arme foarte serioase , cear si nucleare (tomogavc) , in orice caz asa se spune in rusa , in Marea Neagra, linga Georgia ,care aduc ajutor umanitar. Iti dai seama , in toata america si europa nu sau gasit nave de marfa.De ris , nu? Mai este o chestie . Toata treaba asta a fost in plan inca de anul trecut cind presedintele lor(venezuela ) fusese in rusia intro vizita , dar mai bine zis sa cumpere niste arme. Eu tin minte ca a fost mare galagie atunci . Multi erau contra in rusia, la asa manevre impreuna cu Venez. sub coastele americii.Nui nimic, isi arata unul la altu ce pot.
De salarii la baeti , credema ca aici nu pot sa-ti spun nimic, nui locul.Sa stii ca e interesant!!!
A comentat j.PHILIPS 09 septembrie 2008, 23:24 | mergi sus ▲
Frate Micael, daca mergi in Basarabia ai impresia ca esti in inima Rusiei. Mai mult, rusii din Rusia nu injura Romania si pe romani pe toate drumurile. Dar basarabenii da, injura pe romani oriunde, oricand si ori de cate ori li se ofera ocazia. Asa ca nu trebuie sa-i mai compatimim si sa le mai acordam crezare. Ei sunt responsabili pentru situatia in care au ajuns, iar Romania nu trebuie sa intre in jocul mur5dar basarabean. Sa ne vedem de treburile noastre, Micael! Sa-i ignoram totalmente pe basarabeni pentru ca ei voteaza pe comunistii rusofoni, si ei ii pupa in dos pe rusi. Daca nu crezi, mergi pe la Balti si alte targuri basarabene!
A comentat Justitiarul 10 septembrie 2008, 05:17 | mergi sus ▲
Cu mare parere de rau tre sa recunosc ca Justitiarul are dreptate! Si asta se intampla nu numai in orase, dar si in sate... Am mai spus cu alta ocazie, ca am ramas uimit cand fiul meu, fiind in cl. XII liceu intr-un sat de romani-basarabeni, a avut probleme cu colegii si profesorii din cauza ca sustinea cu orice ocazie ca suntem romani si limba e romana... In orase cu atat mai mult, acolo se mai adauga si rusii,ucrainienii, bulgarii, gagauzii si alte natii oplosite pe meleagurile noastre, care sunt prin definitie rusofili si romanofobi, nu cunosc si nici nu vor sa cunoasca romana, se simt bine-mersi, ocupa posturi bine platite, iar noi ne simtim ca si peste hotare... Si totusi as vrea sa-l intreb pe Justitiar, ce sa faca cei peste 2 % de basarabeni, care la recensamantul din 2004 au avut curajul sa se declare romani? Si astia precis nu au votat comunistii basarabeni...
A comentat Babacu 10 septembrie 2008, 08:31 | mergi sus ▲
Babacu, cei 2% basarabeni, care la recensamantul din 2004 au avut curajul sa se declare romani, sunt de mult timp in Romania. Doar foarte putini au mai ramas in Basarabia. Ceilalti, Dumnezeu cu mila! Dar noi romanii trebuie sa ne vedem de ale noastre si sa ne tinem departe de iadul basarabean. Romania nu are nici o obligatie pentru populatia rusofona si romanofoba a Basarabiei. Dupa mine, gresesc atat Basescu, cat si autoritatile romane care acorda Basarabiei sprijin politic in UE. Cum sa acorzi ajutor rusofonilor dusmani ai poporului roman? Asa ceva nu se iarta la vot.
A comentat Justitiarul 10 septembrie 2008, 10:04 | mergi sus ▲
Bine, Justitiarule, atunci daca mergem pe teoria ta, Romania trebuie sa renunte la teritoriile istorice? Cred ca ar fi o greseala, mai corect ar fi de gasit modalitati de ai lumina la minte pe unii basarabeni, mai ales tineretul, ca cei batrani nu se mai lumineaza, dar nici nu mai au mult si pleaca in ceruri cu tot cu romanofobia lor... Privitor la acei romani-basarabeni care sunt demult in Romania, aici te gresesti, tocmai ca au cetatenie romana(ei spun ca au pasaport romanesc) multi care injura romanii, noi insa nu putem redobindi aceasta cetatenie, pe care parintii sau buneii nostri au pierdut-o fara sa vrea sau sa-i intrebe cineva... Cred ca macar celor care se simt romani si iubesc Romania asa cum este, si cu bune, dar si cu rele, fara sa o injure, s-ar putea de acordat cetatenie ceva mai simplu si mai repede. Cred ca asta este totusi obligatia Romaniei fata de fostii ei cetateni si urmasii lor. Ideia ta de a abandona Basarabia cred ca i-ar place lui Medvedev-Putin-Smirnov. Mai corect ar fi ca rusofilii sa plece in Rusia, nu crezi..?
A comentat Babacu 10 septembrie 2008, 11:06 | mergi sus ▲
cred ca totusi exista persoane platite pe acest site care incearca sa inferbinte chatul si sa redice reitingul sitului(ma refer la Justitiar,imi cer scuze daca ma gresesc!)in alt caz cum poti afirma:'iadul basarabean','Dar basarabenii da, injura pe romani oriunde','daca mergi in Basarabia ai impresia ca esti in inima Rusiei','ei ii pupa in dos pe rusi' si in acelasi timp sa vizitezi un sit cu numele BASARABENI.RO?..
A comentat Viktor 10 septembrie 2008, 13:07 | mergi sus ▲
Eu nu cred ca sunt persoane platite pe site-urile romanesti,pur si simplu se pare ca sunt si multi romani care pot sa-i injure pe basarabeni,asa precum sunt si basarabeni care injura cu foarte mare usurinta Romania.Chiar eu ma confrunt cu asemenea cazuri de romani care pur si simplu va considera inapoiati si cred ca o posibila unire a Basarabiei cu patria mama ar aduce mai multe deservicii decat avantaje, cel putin pe termen mediu si scurt.De aceea noi astialanti care tinem si apreciem tot ceea ce este legat de neamul romanesc trebuie sa facem front comun si sa tot explicam cum sta intr-adevar treaba,chiar daca acest lucru devine obositor si stressant .Cu respect.
A comentat micael 10 septembrie 2008, 15:07 | mergi sus ▲
Justitiarule,intra pe forumurile echipelor de fotbal sa inveti de acolo cum se injura "romanii adevarati"intre ei si incearca sa admiti ca atunci cand te injura un Basarabean se injura tot un roman.Cine stie poate astfel vei vedea si tu lucrurile in alta lumina sau dupa tine,basarabenii nu au acest drept de a-si injura fratii doar pentru nu-ti place tie si nu sunt parte intrega inca din Romania.Nu pot sa cred ca sunt romani care musca si cred blestemata ideologie ruseasca care ne-a facut ca din frati sa ajungem sa credem ca suntem straini unii pentru alti.Nu-i nimik,frate,chiar daca voi ramane ultimul tembel din neamul acesta,nu voi inceta sa afirm ca Basarabenii sunt Romani,frati cu noi si egali in toate
A comentat micael 10 septembrie 2008, 15:22 | mergi sus ▲
Desi nu credeam ca o sa spun asta vreodata incep sa fiu de acord cu justitiarul. Cine vrea sa fie roman sa vina aici in romania. Cei care se considera frati. Unirea o vad din ce in ce mai indepartata. Adic anu o mai vad realizabaila. Teritoriul romanesc e rupt in o gramada de bucati. Unele putem sa ne luam adio de la ele definitiv. Cadrilaterul si sudul Basarabiei sunt doar 2 exemple foarte elocvente. Vrem unirea cu Basarabia pentru ca inca mai credem ca se poate. Dar asta o vedem doar noi romanii. Ei nu vad asa iar cei care o vad sunt prea putini. Asa ca cei care simt romaneste sa vina in romania iar restul sa ramana in RM. Eu ii vad pe ei manipulati de propaganda ruseasca ei ne vad pe noi manipulati de propaganda americana. In concluzie revin la ce am zis inainte. Poporul Basarabean - gagauzi - moldoveni- rusi- ucrainieni trebuies lasati sa fie sprijiniti numai de rusia. Si cand o sa saraceasca si mai mult atunci probabil ca o sa vada manipularea la care sunt supusi. Dupa cum vedeti nu am inclus in lista de mai sus cei care se simt romani. Respeciv acel 2%. Acestia ar trebui sa lupte putin mai mult pentru a deveni cetateni romani. O sa o obtina o data si o data.
A comentat intrebatorul 10 septembrie 2008, 21:29 | mergi sus ▲
Intrebatorule,frate,ce este cu tine de ai inceput sa se radicalizezi asa dintr-o data,care este problema,nu iti place sa fii injurat,ne credem superiori,si eu care incepusem sa cred ca in sfarsit nu mai sunt singurul om dezinteresat de pe acest.Eu chiar te intreb acum pe tine in modul cel mai serios,daca eu te-as injura pe tine acum ,tu cum ai reactiona?Oare cumva in stilul lu` Ciroianul,cand in plina criza a romanilor din italia din cauza tiganilor a spus:"Acesti oameni ar trebui deportati in Desertul Sahara".Fratele meu,hai sa nu ne pierdem rabdare,ca n-are rost,si mai ales asa de repede.Ne injura si gata,o-r avea si ei motivele lor ascunse,frustrarile lor,dupa cate am inteles de cand sunt pe acest site,viata nu-i tocmai usoara in Basarabia.Vorba aceea,noi ne facem sange rau cand vreun politician tampit de la Bucuresti zice vreo prostie cu care nu suntem de acord(si nu sunt putine),dalminteri ei care sunt nevoiti zi de zi sa inghita tembelismele lui Voronin si a cripto-comunistilor sai.Cu respect.
A comentat micael 10 septembrie 2008, 23:19 | mergi sus ▲
Micaele, vad in tine o Ioane d'Arc :-) imi place.
cand mergi la ambasada RM sa arunci cu oua?
A comentat werx 11 septembrie 2008, 07:25 | mergi sus ▲
Micael rationamentul meu e foarte simplu. Ce te-a invatat pe tine ca comunistii nu sunt buni? A venit americanu si ti-a zis nu sunt buni si i-ai crezut tu pe cuvant? A venit francezul si ti-a zis comunismul nu e bun si l-ai crezut pe cuvant? Nu micael. Ai murit de saracie, ai facut foamea, aveai 2 ore de program tv in care tot ce vedeai erau marele realizari ale partidului comunist, aveai lumina cand vroia domnul ceasca, invatai la lumanare. Pe urma unii baieti au apucat sa se duca peste hotare cumva si au venit inapoi si au povestit ba prostilor aia au de toate acolo se traieste bine. Si te-ai prins ca ai fost mintit. Asa ai judecat singur ce e mai bine pentru tine. Ai avut o revelatie. La randul lor Basarabenii trebuie sa se trezeasca singuri. Sa invete singuri. Sa sufere putin ca peste putin timp sa realizeze cum e mai bine. Degeaba spun eu ca un salariu mediu in romania e intre 700 si 1000 de eur ca nu ma crede nici dracu. Degeaba le spun eu ca romania e frumoasa si ca ei sunt parte a poporului conform istoriei. Pana cand ei nu se trezesc singurei nu o sa te creada. Sti proverbul ala : lasa copilul sa se arda sa invete ca nu e bine sa se joace cu focul. Cam asta e rationamentul. Unii dintre ei s-au trezit deja. Au fost la studii pe la noi au vazut si ce e bine si ce e rau. Din pacate o mare parte inca se considera si vor sa fie independenti. Altii sunt cu rusii. O mica parte vor Romania. Si din mica parte care vor romania o mare parte vor de fapt pasaport romanesc. Treaba noastra e alta. Sa ii lasam cum sunt acum sa invete o lectie. Buna rea o sa o invete. Trebuie sa le respectam alegerile. Cei care vor sa se duca cu rusii sa o faca. Cei care vor sa ramana independeti sa aibe ocazia sa o faca. Iar cei care vor sa vina in romania si sa fie romani la fel sa ceara acest lucru si sa o faca. Rabdarea e totul. Asta e cheia. Nu faptul ca noi aici incercam sa ne impunem ideile noastre. Poporul Basarabean o sa isi invete lectia dupa ce o sa fie supus unui examen. Deocamdata e bine. Rusii ii sprijina. Romania o face si ea prin diverse. Ei acum sunt in dubiu ori acolo ori acolo. Trebuie lasati singuri sa afle de fapt ce vor. Cand o sa afle hotararea o sa o ia de asemenea singuri ca sunt mari si vaccinati.
A comentat intrebatorul 11 septembrie 2008, 13:17 | mergi sus ▲
A comentat intrebatorul 11 septembrie 2008, 13:38 | mergi sus ▲
Este foarte adevarat ceea ce spui "intrebatorule",numai ca iti amintesti,ca nici noi nu am fost lasati de izbeliste, sa ne descurcam singuri.Au fost tari ca Franta,Italia,cand se luptau contra tuturor celorlanti in efortul nostru de a adera la occident.Am avut si noi odata mentalitatea Basarabenilor de acum,cand regretam destramarea fostului lagar comunist doar pt simplu motiv ca nu eram obisnuiti sa ne descurcam singuri,sa devenim privativati,cand eram pur si simplu debusolati si incapabili sa ne adaptam noilor realitati a economiei de piata.Iti amintesc ca Franta s-a luptat de una singura cu toti ceilanti aliati pana in ultima clipa, ca Romania sa adere la NATO in din primul val in 1997 la Madrid.Si vorba aceea ,francezii ne sunt frati doar prin prisma faptului ca facem parte din marea familie a latinitatii mondiale,cu atat mai mult noi, cei din Patria mama, avem obligatia sa-i ajutam pe basarabenii de peste Prut neconditionat si deliberat ,pentru ca sunt fratii nostri nu numai in spiritul latinitatii,ci si frati de sange,frati intr-un neam,asa cum sunt eu frate cu tine,eu oltean,tu muntean.Frate,hai sa le dam un semnal puternic,sa trecem peste micile rautati,firesti la urma urmelor, si sa le dam sentimentul ca indiferent ce ar zice Voronin cu toata shleata lui de pupincurici ai Moscovei,Romania s-a trezit si ii sprijina total in demersul lor de ancorarea in spatiul occidental.
A comentat micael 11 septembrie 2008, 14:08 | mergi sus ▲
Citesc si eu UNIMEDIA,de acolo ma informez despre realitatile din Basarabia si citesc si forumurile impreuna cu comentarile.Ma documentez si eu de la ei,trebuie, pentru ca sunt intr-adevarat foarte interesat de ceea ce se petrece in Basarabia.Deci ca sa iti faci o idee de unde ma informez iti spun ca singurele site-uri cu tenta politica sunt:acesta,Unimedia si Ziua.ro.Rareori se intimpla sa navighez si pe altundeva.
A comentat micael 11 septembrie 2008, 14:16 | mergi sus ▲
Micael, sa stii ca, chiar esti Ioana d'Arc! Ma bucura mult pozitia ta fata de noi, basarabenii, sa dea Domnul sa fie cat mai multi romani care gandesc la fel... Dar sa stii ca si intrebatorul are dreptate intr-unfel, nu toti basarabenii merita sa fie sustinuti, nu toti s-au trezit, nu si-au invatat lectia, vorba intrebatorului...Dovada este faptul cala alegerile parlamentare din 2005 jumatate au votat cripto-comunistii, cum ii numesti tu ...
A comentat Babacu 11 septembrie 2008, 15:18 | mergi sus ▲
:)))))))))))))))))).....Baieti, da poate ne intrebati si pe noi daca vrem noi asa o sustinere ca sa ne-o amenteasca toti romanii inca secole inainte:'Ma da tii minte cind basarabenii erau niste fiare salbatice stapinite de imperialistii rusi si ce faceau ei acum daca noi nu-i sustineam prin comentarii de estea prostesti atunci...:))))))))))))!")-din ce in ce ma dezamagesc mai mult in acest site-creeat dupa parerea mea pentru basarabeni si fratii lor...
Cu persoane care se pronunta cu aere imperialiste(basarabia ii teritoriu national,da populatia ii rusofona care trebui lasata sa insaraceasca total ca mai apoi ei sa inteleaga cine sunt romanii!)-ha,ha,ha baiti da nu vati duce voi............cu romanismul vostru!!!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 11 septembrie 2008, 17:24 | mergi sus ▲
Nu dragule. Eu nu vreau sa saraciti si sa va chinuiti. Voi vreti asta. Eu vreau sa fiti unde va e locul. Voi nu vreti. Si acum ce o sa fac sa va bat? Nu! O sa am rabdare sa va treziti. O sa va asteptam in continuare aici. Crezi tu ca RM o sa o duca mult si bine asa cum tipai tu ca stat independent? Pai hai sa analizam putin. Petroloul 99% vine din romania. Voi nu aveti rafinarii. RM este un stat preponderent agrar. Aveti grane. Dar nu prea ca guvernul comunist a cam uitat sa sprijine agricultura. Si dupa ce ca nici nu a sprijinit-o au mai venit si inundatiile alea. Industrie nu aveti cine stie ce si ce aveti e comasata in transnistria care se poarta ca un stat in stat. Vinul vostru este bun dar doar pentru rusi. Pentru europeni nu indeplineste niste standarde. Iar se supara rusii iar ramaneti cu vinul. Turism. La capitolul asta stati cel mai prost nu aveti nici mare nici munte. Adica aveti si una si alta numai ca sunteti prea orbi ca sa recunoasteti ca sunt si ale voastre. Aveti carpatii si marea neagra. In conditiile de fata nu le aveti. Deci spune-mi tu mie din ce poate sa supravietuiasca RM ca stat si sa isi sustina populatia? Da-mi o idee. Ai doua variante. Te declari cu rusii si stai cu mana intinsa la ei sau te unesti cu romania si ai tot ce e al tau de drept. Singur nu prea se poate. Nu am aere imperialiste. NU vreau alipirea Basarabiei la Romania ci din contra vreau ca Basarabia sa ceara sa fie parte din tara mama cum e normal. Un imperialist ar face in felul urmator: ti-ar trimite niste forte de pace pe cap sa nu misti un deget. Intelegi diferenta? Mai sus spuneam ca sunteti intre capitalism si comunism. Sti ce a declarat conducatorul tau iubit cu guritza lui? A zis asa si citez din memorie: Pai daca si ucraina si georgia aleg nato si ue pana la urma trebuie sa o facem si noi pentru ca nu avem alta solutie. HAH! Adica noi nu vrem dar ne iau astia cu forta. Pai de asta spun ca trebuie sa va treziti. Nimeni nu va vrea cu forta. Mai trebuie ca rusii sa va mai stoarca putin si de putinul pe care il mai aveti ca sa va razvratiti ca persoana. Sa intelegeti de fapt adevarul si nu pe cel istoric ci pe cel crud. Omul in viata are 3 necesitati primare. Fara astea nu poate supravietui. Mancarea, Imbracamintea si locuinta. Porma urmeaza altele pentru ca orice necesitate satisfacuta genereaza alta necesitate. In momentul in care una din cele trei necesitati primare este atinsa, atunci omul isi schimba mentalitatea. Eu prin ce am spus poti sa interpretezi asa pentru ca unii au inteles tu se pare ca nu: Sa lasam poporul moldovean sa isi schimbe mentalitatea. Asta se va face in momentul in care una din cele trei necesitati vor fi atinse. Si te-ai declarat unionist. Acum banuiesc ca vezi si tu ca esti un unionist fals sau habar nu ai ce e aia.
A comentat intrebatorul 11 septembrie 2008, 18:08 | mergi sus ▲
Victore nu raspunde tu pentru ceilalti .,.,.,.,nu de da asa destept.Vad ca esti si tu unul din adeptii porcarii imperialiste ruse.Problema ta e esti mindru de moldovenismul ideal in care SUPRAVETUIESTI,dar de fapt te afli la rascrucea prostilor si sa nu te superi,nu incerca sa prostesti pe altii,De esti ,.,.,.asa cum esti e problema ta,dar te rog nu incerca sa inventezi bicicleta.,.,ca nu-mi spui tu de unde vin si unde vreau sa ajung.,.,.Sanatate
A comentat oleguts 11 septembrie 2008, 18:21 | mergi sus ▲
cateodata imi sar in ochi anume fraze.
intrebatorul: 99% din petrol vine din Romania. nu stiam ca Lukoil e companie romaneasca :-)).
si culmea, toti romanii care vin in Moldova isi fac plinul la noi, nu de alta, dar e mai ieftin
A comentat werx 11 septembrie 2008, 19:15 | mergi sus ▲
Lukoil nu e companie romaneasca :). De fapt sincer sa fiu nici nu stiu care mai e companie romaneasca la petrol. E vorba de export. Lukoil are vreo 2 rafinari in Romania. De produce benzina din petrol aici. Cand am zis petrol acolo 99% ma refeream la carburant. Nu la titei propriuzis. Stirea cu 99% din petrol am auzit-o din gura stai ca mai bine iti dau link: http://www.protv.md/filme/vor-fi-ieftiniri-sau-nu.html?id_file=28459#28459 /
Da stiu ca vin la voi sa faca plinul ca aici e de fapt ce nu vede lumea. Energia electrica vine moca de la noi la voi in timp ce noi o platim. Si cu benzina e la fel. Dar nu imi pare rau pentru ca e vorba de moldova nu de vreun stat cu care nu avem nici o treaba.
A comentat intrebatorul 11 septembrie 2008, 19:48 | mergi sus ▲
Babacu,frate,inteleg prea bine ce vrea sa zica si unde vrea sa ajunga "intrebatorul",are si el propria sa idee precum ar trebui sa decurga lucruri,numai ca el vorbeste mai mult in plan teoretic,filozofeaza,analizeaza lucrurile.Toate sunt bune si frumoase pana aici,numai ca uita se pare un singur lucru,uita oamenii care sufera saracia,care trebuie sa indure mari umilinte pentru ca Voronin & company sunt niste scrizofenici care traiesc intr-o lume a lor si au impresia ca daca ei o duc bine,au ce sa manance si sa bea,automat si toti ceilanti oameni pe care ii conduc sunt fericiti,multumiti si prosperi.Eu unul,cand il vad pe Voronin ma apuca scarba pur si simplu,pentru ca moaca lui de tampit scolit la Moscova imi aminteste de Ion Iliescu care la randul sau ne-a mancat 10 ani din viata.Mai,fratilor,Iliescu cand era presedinte si aparea la tv era in stare sa vorbeasca si 10 ore non-stop,dar fara sa zica ceva esential,fara sa atinga vreo problema in mod real cu care noi atunci ne confruntam,ne aburea ca pe niste prosti,si noi ca prosti il ascultam si il credeam.Pai,mai fratilor,odata ce ai trecut printr-o asemenea experienta traumatizanta,nu mai poti si nu mai rabdare sa-i asculti pe toti idioti gen Voronin si shleata lui de papagali inculti.Putini politicieni mai sunt in Romania care vorbesc prosteste ,gen Gigi Becali,care e prost,batut in cap,dar are mari "ambiti politice".Concluzia este ca noi nu mai inghitim toate prostiile unor asa-zise persoane publice,pentru ca oameni politici nu se pot numi.
A comentat micael 11 septembrie 2008, 20:43 | mergi sus ▲
mai micael tu nu intelegi ca eu nu o sa imi schimb acum pentru tine nicul din intrebatorul in prezicatorul. Nu filozofez vad o realitate. Vad ca multi oameni inca nu s-au trezit. Inca le place sa vada unul la televizor care vorbeste 10 ore si nu zice nimic. Tu o ti pe a ta si buna. Mai asculta-i si pe ei ce vor. O ti inainte cu cripto-comunistii. Te-ai intrebat vreodata daca ei chiar vor cripto-comunistii la putere? De ce vrei tu sa te creada pe cuvant? Lasa-i sa invete. Poate adevarul tau nu e asa de adevarat. Sau poate este. Lasa-i sa isi decopere adevarul. O ti inainte cu comunistii. Nici eu nu iubesc comunistii dar asta am invatat-o pe propria piele nu a venit unul sau altul sa imi zica. Stiu ce inseamna stiu sa ma feresc si o sa ma feresc cat oi trai. Ei inca nu stiu. Asta se numeste experienta si o capata cum vor ei. Nu cum vrei tu. Intamplator eu l-am apreciat pe iliescu si nu pot sa il inghit pe basescu. Ia arata-mi mie acum ca adevarul meu e fals... Sa vedem daca poti :)
A comentat intrebatorul 11 septembrie 2008, 21:29 | mergi sus ▲
LOL,intrebatorule,Mi-a placut faza cu Iliescu.In fine.Eu nu sunt aici ca sa-i intreb ce le place sau nu,pentru ca sa ajungi sa pui o asemenea intrebare,acei oameni trebuie sa fi trecut nu doar prin comunism,ci si prin democratie,si sincer spun fara sa vreau a jigni pe nimeni,dar nu prea cred ca stiu ei cam cum sta treaba cu democratia(o sa fiu injurat pr afirmatia asta,dar e ok),deci hai sa ne amintim cum au procedat occidentali cu noi ca sa trezeasca la realitate si anume tot timpul puneau presiune pe noi,ba ne amenintau ca ne baga ebargou ca la sarbi,daca nu respectam anumite cerinte,ba mai tarziu cand au inceput sa ne fluture pe nas aderarea la spatiul vestic,in orice caz nu ne-au lasat singuri de capul nostru,ca daca ne lasau,am fi ajuns mai rau ca basarabenii acum.In legatura cu faptul ca nu venea unul sau altul sa-ti zica tie cum sta treaba prin vest?Pai,frate,cine putea sa ne indrume pe noi atunci:ungurii,austriecii,nemti.Noi atunci a trebuit doar sa tinem pasul cu celalante state ex-comuniste si sa ne intregam in occident.Asta a fost primul val,al statelor ex-socialiste,acum incepe procesul de intregare a statelor ex-sovietice,ceea ce inseamna ca trebuie sa depunem un dublu efort in ajutarea acestor state de a iesi de sub influenta Moscovei,pt ca ei sunt mai indoctrinati decat am fost noi in ceea ce priveste dependenta de Moscova.Noi,de bine,de rau,aveam totusi o conducere,un stat organizat cu politie,securitate,sanatate,economie etc,pe cand Basarabenii au trebuie s-o ia de ZERO si sa construiasca toate aceste institutii vitale in bunul mers al unei societati civilizate.Si crede-ma chiar citesc toate comentarile cu mare atentia,dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunt la parerea mea doar de dragul lor.Si ultima chestie:Pe noi ne-a intrebat cineva in 1945,cand au ajuns comunisti la putere,daca suntem de acord sau nu cu acel fapt implinit.Hai,frate,doar stii foarte bine cat de usor e sa masluiesti niste alegeri intr-un regim comunist,iar cat despre sondajele de opinie,vorba aceea,mai sunt ceva probleme cu acest lucru chiar si la noi,dalminteri in Basarabia.
A comentat micael 11 septembrie 2008, 22:21 | mergi sus ▲
Iata mi-ai deschis si mie ochii INTREBATORULE!..Acum eu stiu ca numai romania ne poate salva si noi singuri in general nu hotarim nimic(daca de-am si Lukoilu ii roman)...Astept cu nerabdare ajutor...Poate nu tii greu sa-mi scrii cel putin ce plan ai intocmit deja tu intr-un imbunatatirea vietii noastre?..
A comentat Viktor 12 septembrie 2008, 11:40 | mergi sus ▲
To oleguts:
Probabil esti un om tare de fire si convins in puterile sale daca iti permiti injurari pe un site intelectual(numai ca unele comentariil se fac de niste delitanti care habar n-au de geopolitica in schimb toate se rascumpara prin patriotismul si chiar nationalismul sua-fals dupa parerea mea, imi vine a ride de niste barbati in virsta de pe acest site care inca au ramas la nivel de scolari care numai ce au dat de vre-o carte istorica sau de niste date statistice)baieti,un sfat:intocmiti o idee proprie,mai originala si daca va permiteti sa criticati o poztie straina cel putin exprimati-o pe-a voastra,in caz contrar ramineti in ochii mei niste prosti!Luati exemplu dupa micael,care nu-si permite injurari sau critica grosolana a ideeilor altora!si desi am o alta pozitie o respect doar pe-a lui!
To intrebatorul:
Poate iti incetezi umanismul asta cronic si te orientezi la o pozitie mai exacta?Nu de alta da m-am saturat de portretele morale care tu mi le faci si crezi ca pari destept:),cel putin daca iti sunt antipatic alege o metoda mai intelectuala sa-mi arati aceasta.
Fratilor imi cer scuze ca mi-am permis declaratii neprielnice acestui site,pur si simplu sunt nevoit sa raspund cu aceeasi moneda unor persoane.
A comentat Viktor 12 septembrie 2008, 11:59 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1462 secunde