Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 06:12

 

Republica Moldova a actualizat Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului cu NATO

adăugat 19 august 2010, 07:44, la Integrare Europeană

Republica Moldova, Planul Individual de Actiuni, Parteneriatul NATO

Executivul de la Chisinau a aprobat Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO actualizat. Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a precizat ca Planul a fost actualizat conform necesitatilor si prioritatilor actuale ale statului, urmare a finalizarii primului ciclu de implementare de catre Republica Moldova a Planului IPAP.

Documentul in cauza prevede o vasta agenda de masuri ce tin de consolidarea controlului democratic al fortelor armate, dar si cooperarea stiintifica si protectia civila in situatii exceptionale. Noile prevederi precizeaza si dezvolta actiunile planificate anterior, principala deosebire constind in includerea unui nou obiectiv cu privire la reforma sectorului de securitate si aparare in vederea sporirii nivelului de transparenta si eficienta a acestuia. 

NATO si Republica Moldova coopereaza activ in domeniul reformelor democratice, institutionale si de aparare si au dezvoltat o cooperare practica in multe alte sectoare. Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului releva programul sau de cooperare cu NATO.

Moldova cauta sa se alinieze standardelor si institutiilor Euro-Atlantice. Nivelul de cooperare NATO-Moldova depinde, in ultima instanta, de dorinta tarii in continuarea procesului sau de reforme democratice si consolidarea institutiilor democratice existente.

Potrivit siteului Aliantei, sectoarele de cooperare, planurile de reforma si procesele dialogului politic sunt detaliate in Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului (IPAP) al Republicii Moldova, care este aprobat de comun acord cu NATO pentru o perioada de doi ani. Sectoarele cheie ale cooperarii includ consolidarea controlului democratic deplin asupra fortelor armate, planificarii si bugetarii apararii.

Pe langa sustinerea reformelor, un alt obiectiv cheie in cooperarea dintre NATO si Republica Moldova este dezvoltarea abilitatii fortelor Batalionului 22 de Mentinere a Pacii de conlucrare cu forte din statele NATO, in special legat de gestionarea crizelor si operatiunile de mentinere a pacii si sa elaboreze un program nou de instruire pentru fortele armate. R.Moldova, de asemenea, conlucreaza cu Aliatii si Statele partenere ale NATO intr-o gama larga de alte sectoare, in cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP) si Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC). 

Stiinta si mediu 

In cadrul Programului stiinta pentru Pace si Securitate (SPS) al NATO, Moldova a primit resurse venite din grant-uri pentru circa 18 proiecte de cooperare. Proiectele includ studii de reducere a riscului seismic si activitati de monitorizare a raurilor.  R.Molldova doreste sa intensifice cooperarea stiintifica. Domeniile cheie de dezvoltare ar putea fi cercetarile in domeniul anti-terorismului, a indepartarii substantelor chimice periculoase si reducerea riscului si impactului contaminarii radiologice a mediului.  

Informarea Publica 

Moldova si NATO mizeaza pe imbunatatirea informarii publice si accesului la informatie cu privire la NATO si beneficiile cooperarii NATO-Moldova. In cadrul efortului mentionat, Moldova a gazduit o ”saptamana NATO” in 2007. Cu sustinerea Diviziei pentru Diplomatie Publica a NATO, in octombrie 2007, la Universitatea de Stat din Chisinau a fost inaugurat un Centru de Informare si Documentare privind NATO. NATO, de asemenea, sustine Moldova in efortul de imbunatatire al instruirii specialistilor in informare publica, din cadrul fortelor armate ale tarii. 

Planificarea urgentelor civile  

Pentru Republica Moldova, planificarea urgentelor civile este o un domeniu prioritar de cooperare cu Aliatii. Participand la activitati organizate de Centrul Euro-Atlantic de Coordonare al Reactiei la Dezastre (EADRCC), al NATO, R.Moldova isi dezvolta capacitatile sale nationale de gestionare a starilor de urgenta civila si a dezastrelor. In consultare cu Aliatii, tara lucreaza, de asemenea, asupra intensificarii cadrului legislativ pentru a face fata unor asemenea stari de urgenta si asupra elaborarii unui sistem informational pentru starile de urgenta civila, care ar permite coordonarea activitatilor in cazul aparitiei unei stari de urgenta. 

NATO sustine retragerea munitiilor si trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova 

.Referindu-se la perspectivele cooperarii R.Moldova-NATO, in septembrie 2009, in timpul unei vizite de doua zile la Bruxelles, premierul Vladimir Filat a subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperarii practice cu Alianta Nord-Atlantica in conformitate cu IPAP (Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO). Prim-ministrul Republicii Moldova a dat o apreciere inalta sprijinului NATO in implementarea reformelor in domeniul securitatii si apararii, abordand totodata posibilitatea extinderii acestuia. La randul sau, Secretarul General-adjunct NATO, Claudio Bisogniero, a remarcat sustinerea Aliantei pentru neutralitatea Republicii Moldova relevand, totodata, pozitia ferma a NATO privind retragerea munitiilor si trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova. Claudio Bisogniero a apreciat, de asemenea, participarea a 5 elicoptere moldovenesti in misiunile umanitare cu mandat al ONU din Afganistan, ceea ce reprezinta o contributie neta la consolidarea stabilitatii si securitatii internationale. 

Cooperarea in domeniul securitatii 

Potrivit NATO.int, prin participarea regulata la exercitiile de instruire din cadrul PfP, Moldova a efectuat pasi pentru aducerea de elemente ale fortelor sale mai aproape de o interoperabilitate cu fortele Aliate. Moldova a pus la dispozitie cateva unitati din Batalionul 22 de Mentinere a Pacii, o aeronava de transport si doua elicoptere de transport pentru activitatile PfP, in regim “de la caz la caz”. R.Moldova, de asemenea, a oferit un aerodrom si alte facilitati de antrenament pentru activitatile PfP si a gazduit o serie de exercitii ale PfP.

R.Moldova contribuie in lupta contra terorismului prin participarea la Planului de Actiuni pentru Terorism al Parteneriatului (PAP-T). Aceasta implica impartasirea de informatii si analize cu NATO, cooperarea cu Aliatii in efortul de intensificare al capacitatilor nationale de instruire anti-terorism si imbunatatirea securitatii infrastructurii si a celei transfrontaliere. Prin consultari cu Aliatii, R.Moldova a creat un Centru Anti-tero, in cadrul Serviciului sau de Informatii si Securitate. NATO nu detine un rol direct in procesul de rezolvare a conflictului din regiunea Transnistreana. Totusi, fostul Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca Alianta considera in continuare ca toate angajamentele pe care si le-a asumat Rusia la Istanbul trebuie indeplinite, inclusiv retragerea armamentului si depozitelor de munitii din regiunea transnistreana.  

Reforma in sectorul apararii si securitatii  

Reformele din sectorul apararii si securitatii reprezinta domenii esentiale ale cooperarii. NATO si Aliati individuali detin o experienta considerabila, pe care R.Moldova o poate aplica in aceasta regiune. O prioritate cheie este conlucrarea pentru constituirea controlului democratic al fortelor armate. NATO sustine procesul tot mai larg de reforma democratica, institutionala si judiciara, in desfasurare, din R.Moldova.

In consultare cu NATO, R.Moldova elaboreaza acte strategice cu privire la reforma sectorului de aparare si securitate. Aceste documente vor oferi ghidarea necesara pentru desfasurarea Analiza Strategica a Apararii. Sunt in desfasurare si consultarile privind etapele necesare de constituire a unei planificari de aparare si a unui sistem de bugetare, elemente care vor fi instrumente cheie in coordonarea si implementarea Retrospectivei Apararii Strategice.

NATO si Aliati individuali continua sa asiste Republica Moldova in procesul de creare al unor forte moderne, mobile, de inalta pregatire, bine echipate si eficiente ca costuri care sa fie interoperationale cu fortele Aliatilor. Participarea Moldovei la la Procesul de Planificare si Analiza (PARP) al PfP, incepand cu 1997, este esential in procesul mentionat. Proiectele de reforma cheie include imbunatatirea structurilor de comanda si control, logisticii militare, gestionarii personalului, antrenarii si consolidarii capacitatilor de patrulare transfrontaliera ale Republcii Moldova.

R.Moldova a consimtit sa antreneze si sa dezvolte unitati anume pentru atingerea interoperabilitatii depline cu NATO si alte forte Partenere. Aceste unitati ar putea fi oferite pentru operatiunile NATO de mentinere a pacii. De asemeena, R.Moldova intentioneaza sa se alature Conceptului de Capacitati Operationale pentru a sustine acest proces. 

Ajutati de militarii americani pentru a ajunge la standarde NATO 

.Peste 100 de militari din cadrul Armatei Nationale, din Republica Moldova, participa la exercitiul „Scutul Pacii 2010”, care a demarat luni, 16 august, la Baza militara de instruire Bulboaca. Pentru a perfectiona instruirea efectivului moldovenesc in cadrul exercitiului „Scutul Pacii 2010”, un grup de militari americani vor impartasi cunostintele lor in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii. Militarii din componenta trupelor terestre ale Garzii Nationale din Carolina de Nord vor asista subunitatile Armatei Nationale prin consilierea si utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operatii.

Exercitiul are drept scop evaluarea capabilitatilor operationale ale pentru indeplinirea misiunilor de mentinere a pacii la standarde NATO. In cazul in care evaluarea va fi pozitiva, Armata Nationala va dispune de o companie de infanterie certificata pentru indeplinirea operatiunilor de mentinere a pacii sub egida NATO. Exercitiul de mentinere a pacii „Scutul Pacii 2010” se desfasoara in perioada 16-27 august. Procesul de evaluare operationala a Armatei Nationale conform standardelor NATO a inceput in anul 2007. Exercitiul „Scutul Pacii 2010” reprezinta cea de-a treia faza a acestui proces, iar evaluarea finala este planificata anul viitor. Subunitatile evaluate sunt o companie de infanterie motorizata a Batalionului 22 de mentinere a pacii si o grupa de genisti militari din componenta Batalionului Geniu „Codru”.

In exercitiul „Scutul Pacii 2010” sunt mobilizati peste 100 de militari, iar subunitatile de infanterie si geniu vor executa in total 35 de situatii tactice de mentinere a pacii la sase locuri de instruire. Pacificatorii vor indeplini misiuni precum patrularea in zona de responsabilitate, evacuarea medicala, escortarea tehnicii in coloana, paza obiectivelor strategice si interventii in situatii de atac, desfasurarea cordonului si scotocirea, precum si asigurarea regimului la punctul de control si trecere.  

Reforma Armatei, realizata cu ajutorul SUA 

In perioada 26-31 iulie, o echipa de militari ai Armatei Nationale din Republica Moldova s-a aflat intr-o vizita de formare in orasul Raleigh, Carolina de Nord, SUA. In cadrul vizitei, militarii din stanga Prutului au participat la antrenamente bazate pe asimilarea experientei avansate a partenerilor americani in domeniul evacuarii aeromedicale. Pilotii si medicii sunt implicati la actiuni de cautare si evacuare a victimelor din zonele afectate de calamitatile naturale. Potrivit maiorului Ion Cociug, specialist principal in Comandamentul Forte Aeriene, militarii americani au organizat o serie de briefinguri ce vizeaza evacuarea aeromedicala si ofera toata informatia menita sa dezvolte abilitatile militarilor Armatei Nationale in acest domeniu strict necesar, mai ales daca se iau in calcul si inundatiile din acest an in lunca riului Prut, unde interventia Armatei a fost decisiva.

.Militarii au participat alaturi de cei americani la simularea unui exercitiu de durata, in care sinistratii care necesita ajutor sunt imbarcati la bordul aeronavei Hercules C-130, fiind examinati de medici si transportati la spitale pentru interventii mai serioase. La vremea respectiva, locotenent-colonel Mary Danko a mentionat ca evacuarea aeromedicala este practicata in cazul uraganelor, inundatiilor sau altor catastrofe naturale ce pun in primejdie viata cetatenilor, iar activitatile practice desfasurate au demonstrat o buna cooperare intre militarii americani si cei moldoveni. Pilotii si medicii militari beneficiaza de acest schimb de experienta in contextul relatiilor bilaterale cu SUA si in special datorita parteneriatului strategic dezvoltat cu militarii Carolina de Nord pe parcursul a mai multi ani.

Seful Biroului de cooperare militara al SUA in Republica Moldova, colonelul Frederick Jessen, si-a incheiat mandatul la sfarsitul lunii iulie, prilej cu care a fost decorat de ministrul Apararii, Vitalie Marinuta. In cadrul ceremoniei, ministrul a mentionat: „Nivelul inalt al relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii este evident, iar rezultatele inregistrate pot fi observate atit in cadrul armatei cit si in societate”. In opinia ministrului Apararii colaborarea cu partenerii americani permite militarilor Armatei Nationale realizarea prevederilor reformei militare indreptate spre optimizarea si modernizarea institutiilor militare a statului, partea moldoveneasca fiind cointeresata de dezvoltarea acestor relatii de cooperare si in viitor.

La randul sau, nivelul inalt al colaborarii bilaterale a fost apreciat si de colonelul Jessen, care a adus multumiri pentru sprijinul acordat de catre Ministerul Aparaii la transpunerea in practica a tuturor proiectelor comune, precum si pentru colaborarea fructuoasa pe parcursul indeplinirii misiunii sale de doi ani in Republica Moldova.

In timpul mandatului sau, colonelul Jessen a impulsionat cooperarea moldo-americana in domeniul militar prin activitati de interes reciproc. Din activitatile de referinta se mentioneaza: coordonarea programului de schimb de cursanti dintre Institutul Militar al Fortelor Armate si Academia militara West Point si dezvoltarea sectorului de informare publica in Armata Nationala. De asemenea, Vitalie Marinuta l-a felicitat pe maiorul Sergio A. Porres cu ocazia desemnarii in functia de sef al Biroului de cooperare militara (BAO) si s-a aratat convins ca acesta va continua cu succes relatiile militare dintre cele doua state. Noul sef al BAO a activat in cadrul Fortelor Americane Navale si apoi Aeriene, a studiat la Scoala Navala de studii postuniversitare din Monterey, SUA. 

Misiuni internationale 

Participarea militarilor Armatei Nationale a Republicii Moldova la misiunile internationale de mentinere a pacii si la cele umanitare este un pas relativ nou pentru activitatea structurii militare si reprezinta o dovada a calitatilor sale profesionale. De asemenea, reprezinta o dovada a aspiratiilor statului de a promova ideile pacii, stabilitatii si securitatii atat in interiorul tarii, cit si peste hotarele ei, devenind astfel un stat care contribuie practic la fortificarea pacii.

Centrul de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii a fost creat prin ordinul Ministrului apararii nr. 76 din 8 aprilie 2003. Centrul este considerat ca baza principala de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii in cadrul Fortelor Armate ale Republicii Moldova. Responsabilitatea primordiala este executarea pregatirii individuale, pregatirea observatorilor militari, pregatirea subunitatilor si petrecerea antrenamentelor comune pentru asistenta in procesul de pregatire si detasare a efectivului Republicii Moldova la operatiuni de mentinere a pacii multinationale si in cadrul Natiunilor Unite.


Autor: Marius BÂTCĂ
Sursa: www.ziuaveche.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.2069 secunde