Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 22:12

 

Republica Moldova e in pericol ca stat, sistemul financiar sangereaza, va fi pierduta reduta Chisinau? - analiza de Dan Dungaciu

adăugat 13 iunie 2015, 13:57, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan

Demisia premierului Chiril Gaburici deschide calea unei resetari politice a situatiei din Republica Moldova (RM), alegerile locale de duminica fiind cele care vor arata daca aceasta va fi in bine sau in rau, spune analistul Dan Dungaciu, care mai subliniaza faptul ca "sistemul financiar este intr-o criza atat de profunda incat problema supravietuirii ca stat a RM se pune in acest moment".

Vineri, premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a anuntat ca isi va prezenta demisia, in contextul dosarului deschis ca urmare a falsificarii diplomei sale de studii medii.

PUBLICITATE
 

"Primul este efectul politic. Demisia premierului inseamna demisia intregului guvern. Prin urmare, in acest moment, RM e condusa de un premier interimar. Problema de fond este ce coalitie va numi viitorul guvern. Va fi aceeasi coalitie minoritara compusa din PLDM si PD, respectiv partidul domnului Filat si partidul domnului Lupu, cu sprijinul comunistilor sau va fi o alta coalitie, pro-europeana, in care va fi cooptat si Partidul Liberal?

PL deja a anuntat conditii extrem de dure pentru participarea sa la guvernare - returnarea miliardului, pedepsirea vinovatilor pentru devalizarea Bancii de Economii si procuror din afara RM. Sunt aceleasi conditii pe care liberalii le-au avut si dupa alegerile parlamentare. Conditii extrem de dure. Acesta a fost semnalul liberalilor, ca reactie la cei care s-au grabit sa anunte o noua coalitie pro-europeana (deja partidul lui Filat a anuntat aceasta chestiune, cam rapid si cam intempestiv).

Totul depinde insa de alegerile locale. Nu se poate intampla nimic, nici macar tehnic, pana dupa alegerile locale - pe 14 iunie, primul tur, si un al doilea tur (foarte important pentru Chisinau!) pe 24 iunie. Toata lumea asteapta alegerile locale, sa vada care este zona de putere sau cum se aliniaza optiunile electorale ale populatiei din RM pentru a purcede la noi negocieri.

Dar este clar ca aceasta demisie a lui Gaburici deschide calea unei resetari, in bine sau in rau, a situatiei din RM - o alta coalitie de guvernare, un nou guvern, un nou premier", a declarat, pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

"Sistemul financiar al Republicii Moldova sangereaza"

Dan Dungaciu subliniaza ca "alta este insa marea problema" generata de demisia lui Chiril Gaburici.

"Saptamana viitoare urma sa vina FMI la Chisinau. RM se afla astazi intr-o situatie sugerata si de Gaburici - in prag de colaps, in apropierea falimentului. Venirea FMI avea menirea sa ajute intr-un fel RM, sa se transmita un semnal in exterior ca poate fi salvata.

FMI vrea reglementarea problemei bancar-financiare din RM, respectiv sugereaza ca cele trei banci problema prin care s-a furat miliardul de legenda sa fie lichidate sau sa se gaseasca o solutie pentru ele.

Gaburici a vorbit despre asta, dar liderii coalitiei de la putere, Filat si Lupu, au anuntat ca nu e vorba de o lichidare, va fi o nationalizare a acestor trei banci. Ceea ce e un lucru scandalos, nationalizarea nu e un termen financiar, e mai degraba un termen politic. Ce inseamna nationalizare? Cum se poate face ea? Nu se face niciun calcul... Deci s-a dat un mesaj politic prin care, practic, lui Gaburici i-au legat mainile, iar el nu mai putea sa negocieze nimic cu FMI", a explicat Dan Dungaciu.

Si, totusi, problema fundamentala a Republicii Moldova este ca trebuie sa aiba un acord cu FMI, afirma directorul ISPRI.

"In acest moment (si acesta va fi un raport pe care FUMN il va difuza zilele urmatoare), RM pierde 1,8 milioane de dolari in fiecare saptamana, sunt bani care se duc saptamanal din cauza dobanzilor si penalitatilor la actiunile toxice pe care le-au acumulat aceste banci. Sistemul financiar sangereaza in momentul asta.

In al doilea rand, daca nu ai un acord cu FMI, dobanda de la care se imprumuta statul este cu 2-3 procente mai mare. Deci Republicii Moldova ii trebuie un acord cu FMI si trebuie sa isi rezolve intr-un fel problema celor trei banci.

Vineri, Banca Nationala (BN) a dat un anunt care este strivitor. Inca trei banci, Victoria Bank, Agroindbank si Moldinconbank, se afla sub supraveghere speciala. Deci sunt sase banci sub supravegherea BN, care inseamna ca 80% din sistemul financiar al RM este sub supraveghere speciala, ceea ce inseamna probleme mari la banci.

Putem sa spunem in momentul acesta ca RM nu are, practic, un sistem financiar sau ca sistemul financiar este intr-o criza atat de profunda incat problema supravietuirii ca stat a Republicii Moldova se pune in acest moment.

Prin urmare, dimensiunea economico-financiara a demisiei Guvernului Gaburici este si ea extrem de importanta pentru ca problemele pe care Guvernul ar fi trebuit sa le reglementeze cu FMI nu s-au rezolvat, s-au amanat. Ele sunt acolo, greveaza statutul RM, prezentul si viitorul RM", a subliniat Dan Dungaciu.


Chisinaul, reduta coalitiei proeuropene

Revenind la alegerile locale, Dan Dungaciu a subliniat importanta majora a acestora in vederea negocierilor pentru formarea viitorului guvern.

"Eu cred ca in acest moment Partidul Liberal nu are niciun interes sa intre intr-o negociere cu doua partide, PLDM si PD, care i-au tras presul de sub picioare la negocierile anterioare. Acum toata lumea asteapta sa vada care va fi puterea de negociere a partidelor, cum se va redesena (prin votul de la locale, si in special prin votul de la Chisinau) harta politica a RM.

Senzatia mea este ca nu vor incepe negocierile pana la turul doi, chiar daca se vor arunca pe piata diverse variante sau sugestii, cum ca ele ar trebui sa inceapa. Nu se va intampla asta.

Miza este Chisinaul, acolo este hartia de turnesol. Daca fortele proeuropene pierd Chisinaul, inseamna ca RM se indreapta aproape vertiginos spre Est, deoarece Chisinaul nu a fost niciodata castigat de comunisti sau de reprezentantii curentului estic. Daca va castiga candidata domnului Dodon, doamna Zenaida Greceanii, atunci pentru prima data in istoria RM va cadea reduta Chisinau, care este mai orientata spre vest, peste medie, iar RM va avea cu adevarat o problema", a explicat presedintele FUMN.



Pentru o coalitie pro-Vest e nevoie de caderea unui "cap"

In functie de rezultatul alegerilor locale, exista doua variante.

"Teoretic vorbind, se poate seta o coalitie de stanga, pro-Est, cu socialistii lui Dodon, cu comunistii lui Voronin, poate cu democratii lui Lupu. Dar este posibila si o coalitie pro-Vest, cu PLDM-ul lui Filat, PD-ul lui Marian Lupu si PL-ul lui Mihai Ghimpu.

Problema unei coalitii proeuropene este ca ea este grevata de un 'cap' (sau mai multe) care trebuie sa cada. Nu vad posibila o asemenea coalitie, daca nu va fi indentificat vinovatul pentru disparitia miliardului de la Banca de Economii. Cand spunem 'miliard', noi numim un concept cultural-politic. Nu e clar daca e unul, pot fi si mai multe, dar chestiunea s-a insurubat atat de profund in constiinta publica, incat nu e posibil sa se intample ceva credibil cu o coalitie pro-Vest, daca nu cade un cap important, nu un Acar Paun, ci un lider politic foarte semnificativ", a sustinut Dan Dungaciu.


"Romania cade singura in propriile capcane"

Invitat sa comenteze felul in care despre demisia lui Chiril Gaburici s-a discutat, vineri, in Parlamentul Romaniei, cu ocazia motiunii de cenzura, Dan Dungaciu a subliniat: "sunt doua lucruri foarte diferite, nu au nicio legatura pe fond unul cu altul".


"Dar s-a mai intamplat o data, la referendumul pentru demiterea presedintelui: cadem singuri in propriile capcane aproape de fiecare data cand in jurul nostru, din Polonia pana in Republica Moldova, se intampla lucruri foarte importante, care ar fi trebuit sa reconfigureze pozitia regionala a Romaniei.

Cand contextul regional intr-un anumit fel este atat de semnificativ si, de ce nu, as pune favorabil, Romania isi consuma energii cu chestiuni care nu fac decat sa o deturneze de la abordarea dosarelor din jurul ei, de care ar trebui sa ne ocupam ceva mai competent. Asta e singura legatura pe care o vad intre ce s-a intamplat vineri la Chisinau si la Bucuresti".


Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.ziare.com


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.3611 secunde