Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 18:51

 

Romanii de pe cele doua maluri ale Prutului au sarbatorit impreuna Sarbatoarea Romanilor din Cehia

adăugat 30 mai 2011, 11:32, 14:32 la Externe • Articol publicat de Cornel Postolachi

romani in Cehia, Viorel Badea, Stefan Gorda,

Senatorul Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni, a participat impreuna cu Danielei Gitman, Ambasadorul Romaniei la Praga,  Stefan Gorda, Ambasadorul Republicii Moldova in Cehia, cu Prea Sfintia Sa Ciprian Campineanu, Episcop Vicar Patriarhal, coordonatorul Departamentului de Relatii Externe al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, precum si cu Prea Fericitul Cristofor, Mitropolitul Cehiei si al Slovaciei, la o serie de evenimente organizate la Praga de catre Asociatia Romanilor din Cehia sub patronajul Ambasadei Romaniei, transmite Romanian Global News.

 

Cu acest prilej, in parcul Kinsky din Praga s-a organizat ce-a de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia, manifestare cultural-identitara la care au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de succes si apreciere atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din
capitala Cehiei.


Cu acest prilej, senatorul Badea a avut o serie de intrevederi liderii comunitatii romanesti, cu prelatii Bisericii ortodoxe romane din Cehia, cu Ambasadorul Republicii Moldova la Praga, precum si cu reprezentantii ai mediului de afaceri romanesc din acest stat. "Este absolut necesar sa oferim partenerilor nostri din Uniunea Europeana o alta ipostaza a comunitatii romanilor rezidenti in statele europene, o comunitate solidara, unita, cu o identitate cultural-spirituala bine conturata, marcata de o comuniune perfect structurata a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului”a declarat senatorul Badea la finalul intrevederii cu Ambasadorul Republicii Moldova la Praga.

Comunitatea romanilor din Republica Ceha numara peste 3000 de membri, majoritatea rezidenti in Praga si Brano, iar comuitatea romanilor basarabeni depaseste 10000 de rezidenti pe intreg teritoriul Cehiei. Statul roman se implica constant in sprijinirea counitatii romanilor din Cehia, iar Biserica
Ortodoxa Romana deruleaza, in parteneriat cu Departamentul pentru romanii de pretutindeni o serie de proiecte cu finalitate spiritual-educationala in beneficiul romanilor din Republica Ceha


Autor: rgnpress
Sursa: rgnpress.ro
Da, da! Am sarbatorit. Impreuna, si malul stang, si malul drept. Dansa tot spatiul romanesc la Sarbatoarea Romanilor din Cehia. Cum deschideai televizorul, cum vedeai dansuri la reportaje, la stiri, peste tot. Da' cat am baut! Si vin, si bere (mai ales aia ceha, m-m-m-m, ce buna-i!) Propun sa se faca mai multe sarbatori ale romanilor din Cehia. Sarbatoare romanilor din Cehia - o sarbatoare care uneste malurile Prutului! Romanii din Cehia - cei mai romani dintre toti romanii! Romania, Republica Moldova si Cehia - trei piloni ai romanismului mondial! Traiasca Unirea Cehiei si Republicii Moldova cu Patria-mama Romania. Cam atat pe azi...
A comentat Vladunduc 01 iunie 2011, 09:45
Se vede ca ti-a cam placut berea! Iti mai trebuie ceva timp pana sa ajungi iar sa fi sobru. Pana atunci, te rog sa stai departe de tastatura.

P.S.: tinanad cont de ultimele mesaje / utilizatori care isi exprima parerea aici DOAR de cateva zile, cred ca este evident ca ofensiva adversarilor romanilor a ajuns si aici. Sa fie de vina apropierea alegerilor de peste cateva zile sau a devenit basarabeni.ro un site cu un trafic de cateva ori mai mare doa pentru ca este unul foarte popular, asa, dintr-o data...? Hmmm... Baga mare, Dodoane!
A comentat UnEscu 01 iunie 2011, 10:39
Ma bucur ca pe langa contoarele de trafic exista si UnEscu, care, presupun, face parte din Apararea Partizanilor Romanilor (nu din "ofensiva adversarilor romanilor") si vegheaza la "puritatea" traficului pe site-ul basarabeni.ro.
Imi place cum se exprima "tipul". Citat din clasicul contemporan: "sa fi sobru".
Oh, ja, ja, noi pe voi inteles! Rumaenien Schprache ist gut.
Pardon, tudom, tudom! (ca sa inteleaga si Aparatorul Partizanilor Romanilor).
Mai, UnEscu, grea-i limba asta romana, asa-i? Nu mai stii cand sa scrii "stiI" cand sa scrii "sti". Apropo, oare la tine Hamlet cum o fi spunand: "a fi sau a nu fi..." ori "a fii sau a nu fii..." ?

P.S.Nu stiam ca trebuie sa ai vechime pe site, ca sa nu-i bagi la banuieli pe Aparatorii Partizanilor Romanilor, scuze. M-am gandit insa, ca un membru simpatizant al OSB, adica eu, Dunduc Vladimir, poate sa-si exprime liber parerea cu privire la evenimentul crucial al secolului: Sarbatoarea Romanilor din Cehia. Daca tu, UnEscu (apropo, asa te cheama? ce nume comun, he!) nu impartasesti aceasta bucurie cu mine si vezi in comentariul meu o legatura cu un oarecare Dodon, atunci apar mai multe intrebari cu privire la identitatea ta si scopurile comentariilor tale pe acest site. (S-ar putea sa fiI adus in fata sinedriului, unde consiliul secret ecumenic va delibera cu toata sobrietatea necesara asupra activitatii tale in tagma strigoilor practicanti).
A comentat Vladunduc 01 iunie 2011, 11:50
Crezi ca prin ironie vei fi mai simpatic? Pana la urma, este doar treaba ta cum alegi sa raspunzi. Nu vreau sa intram in polemica, insa trebuie sa iti raspund la ceea ce ai scris mai sus.
Nu veghez la nimic si prea putin ma intereseaza cat de "pur" este sau nu basarabeni.ro. Cat despre greselile din textul scris de mine, daca ele exista, ii las pe cei mai competenti decat noi sa judece cine greseste aici. Nu este locul unde sa dezbatem astfel de subiecte.
Nu am pretins ca iti trebuie "vechime" pentru a posta pe acest site (sau pe oricare altul unde nu iti este ingradita libertatea de a scrie tot ceea ce te duce intelectul si nu stiu de unde ai scos-o. Eu doar remarcam cresterea numarului utilizatorilor si agresivitatea cu care nou venitii, ca sa zic asa, posteaza comentarii pe acest site (unul destul de "cuminte", de altfel, la acest capitol). Pana acum au existat doar cativa utilizatori care au postat comentarii la articole, iar dintr-o data...ati dat navala. Repet, eu doar am remarcat lucrul asta si sunt convins nu sunt singurul. Daca esti un membru simpatizant OSB, bravo tie! Asta nu schimba cu nimic datele problemei. Reactia ta la articol a fost una cel putin ciudata si disproportionata. In respectivul articol EU nu am observat vreun exces de nationalism sau altceva asemanator, prin urmare, nu ti-am inteles reactia decat ca fiind rea-vointa. Este dreptul meu sa iti comentez vorbele facute publice asa cum si tu ti-ai exercitat acest drept. Prin urmare, unde este problema? Ce te-a deranjat atat de mult? De fapt, nici nu cred ca ma intereseaza. Sa critici in stanga si-n dreapta cred ca este foarte la indemana tuturor.
P.S.: am ales acest nickname intocmai pentru a avea ceva comun, specific romanilor; imi pare rau daca la concursul de nick-uri organizat de tine nu am trecut nici de preselectie, dar nu asta asta este scopul meu in viata.
Numai bine!
A comentat UnEscu 01 iunie 2011, 17:48
Nu veghezi la nimic? Atunci cine esti? Comentator de serviciu? Nici eu nu veghez la nimic, dar vad ca esti mai prezent decat multi altii pe acest site. Poate doar "vanataroul de forumisti KGB" te intrece, desi... nu se stie. (poate sunteti aceeasi persoana. Cumul de functii, stii si tu...).
Nu ai observat in acest articol vreun exces de nationalism sau altceva asemanator? E problema ta.
Eu am observat in acest articol o strigatoare la cer neglijare a rolului celebrei diaspore romane din Cehia la faurirea idealului national milenar al poporului nostru.
Am observat o desconsiderare a contributiei fundamentale pe care romanii din Cehia au adus-o la apropierea celor doua maluri ale Prutului.
Am observat o impardonabila trecere cu vederea a faptului ca am stat la un milimetru de unire, dar ne-am ales cu o pacatoasa "stiriluta" cu un titlu derutant despre, repet, EVENIMENTUL CRUCIAL AL SECOLULUI.
P.S. vrei cumva sa ne relatezi care este scopul tau in viata? Ce intrigant esti! Au, figurantule!
A comentat Vladunduc 02 iunie 2011, 05:37
Speram ca atacul initial la adresa mea sa fi survenit pe ca urmare a consumului exagerat de bere, dar tu chiar ai o problema. Nu genul asta de dialog mi-l doresc. Tu nu ai nimic de spus, tu doar critici. Tu doar esti nemultumit. As putea fi si "comentator de serviciu" daca s-ar impune, dar nu e cazul. Daca tu vezi o problema in a fi activ in a posta comentarii, atunci nu mai ramane nimic de spus. Ultimele tale cuvinte asternute in comentariul precedent spune multe despre tine. Si cu asta chiar am incheiat mica noastra "rafuiala".
A comentat UnEscu 02 iunie 2011, 06:19
Eu nu speram nimic, eu eram aproape sigur ca in urma comentariului meu va veni comentariul tau sau al "vanatorului de forumisti KGB". Bineinteles, si tu, si el aveti multe de spus, chiar si-asa, multumitii fiind de toate (spre deosebire de cei care sunt "doar nemultumiti"). Eu vad o problema in faptul ca tu vezi o problema in comentariul meu. Daca nu-ti mai ramane nimic de spus, SPER sa nu mai apara inca o parere pretioasa de-a ta despre felul cum sunt. Cu alte cuvinte, daca ai incheiat mica noastra rafuiala, atunci incheiata sa fie.
A comentat Vladunduc 02 iunie 2011, 07:08
SUNTEM ROMÂNI!
JOS CU ZIDUL Prutului!


Zeci de ani germanii au avut un singur gând :
SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!
Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.
În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!
Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.
Aţi auzit tovarăşi MANKURŢI?
Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .
Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania . Tocmai pentru că NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM zi după zi înfăptuim MAREA RE-UNIFICARE cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 02 iunie 2011, 14:57
Tavarişci "Vlaunduc" pentru tine şi STĂPÂNII TĂI,Călăii Ocupanţi Ruşi e important să ţii minte câteva lucruri:

***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

Tovarăşe "Vlaunduc"-patriHOŢ al respubliKAKA maldavski,tovarăşe "statalist-maldavanist"ai băgat la scăfârlie?

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 02 iunie 2011, 15:01
Nene, cu tine vorbesc, cu "Vanatorul de forumisti KGB", te astept la sediul Bibliotecii Centrale a UPT sa discutam despre tot ce te doare. Despre stapanii tai, despre stapanii mei, despre fanteziile tale, despre visele si visurile tale. Saptamana viitoare sunt de la 10 la 18. In rest, sa stii ca ma amuza copy/paste-urile tale. Cu ele, da, cu ele vei face ROMANIA REINTREGITA
A comentat Vladunduc 03 iunie 2011, 05:40 | mergi sus ▲
Ce-i rămâne VIPEREI VICLENE KAGHEBISTE dacă veninu-i nu mai are nici o putere?
VIPERA RUSEASCĂ SÂSÂIE.
Dar ce să-i faci, SÂSÂIE CU STRATEGIE RUSEASCĂ.
Şi asta o dă de gol.
Ce-i rămâne de făcut MANIPULATORULUI după ce este demascat?
Să încerce NĂTÂNG şi ne PUTIN cios să RIDICULIZEZE.

"eu eram aproape sigur ca in urma comentariului meu va veni comentariul tau sau al "vanatorului de forumisti KGB""

Băi TOVARĂŞE "Vladunduc" ţi-ai dat arama KAGHEBISTĂ pe faţă...
Toţi forumiştii de pe "basarabeni.ro" au înţeles imediat că eşti ÎN MISIUNE DE MANIPULARE ANTI-UNIONISTĂ.
Şi află tavarişci "VladRUSNAC" că şi în Cehia ca şi în alte ţări ale VENETICILOR SLAVI (Serbia,Bulgaria)ROMÂNILOR li s-a interzis dreptul de a se numi ROMÂNI.Chiar şi acum VENETICII SLAVI îi numesc VLAHI pe români .
Aşa cum Călăii Ocupanţi Ruşi ne-au impus NOUĂ ROMÂNILOR basarabeni,cu forţa tancurilor MINCIUNA MOLDOVENISMULUI.
Lasă STRATEGIA DE MANIPULARE prin IRONIE LA COMANDĂ RUSEASCA şi RIDICULIZARE KAGHEBISTĂ.
Bagă la cap:NU VĂ MAI MERGE GUNOAIE RUSEŞTI.
Şi da,să-ţi repet ce te roade mai tare pe tine şi pe ceilalţi SLUGOI din Coloana a-5-a RUSĂ de manipulare în masă,PCRM-PLDM-PD şi PSD-PNL-KGB peste Prut:

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă România ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!


A comentat Vânătorul de forumişti KGB 03 iunie 2011, 16:54 | mergi sus ▲
Copchile, daca prin "toti forumistii de pe basarabeni.ro" te subintelegi pe tine si pe UnEscu, atunci da, pentru mintile voastre limpezi sunt ceea ce credeti voi. In general, tot ce crezi tu e corect si sigur. Doar ca... dovezi ceva, probe? Ca sa nu p**desti intr-aiurea, sa nu creada lumea ca esti un simplu provocator cu vehementa umflata.
Adica as vrea sa vad ca stii sa raspunzi pentru vorbele tale, de aceea invitatia mea ramane valabila. Te astept cu nerabdare la locul meu de munca sa vii cu "dosarul" meu din care sa aflu SI eu in ce misiune sunt, ce arama pe fata imi dau, din ce coloana fac parte etc. etc. Ca asa, sa manance la kkt poate oricine.
Si vezi te rog sa nu ti se dezumfle vehementa :-)
A comentat Vladunduc 06 iunie 2011, 07:47 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Externe

Proteste în mai multe orașe din România. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru susținerea șefei DNA
Aproximativ 1.500 de oameni s-au strâns astăzi în fața Guvernului din București pentru a-și exprima susținerea față de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Sute de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe ale țării, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, informează digi24.ro .
Imediat [...] mai mult
DONALD TRUMP A PROMULGAT NOILE SANCŢIUNI ECONOMICE AMERICANE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, a anunţat Casa Albă, transmit AFP, Reuters şi DPA.Noile sancţiuni economice au fost aprobate [...] mai mult
UN JURNALIST DE LA NTV A LUAT UN PUMN ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ DE ZIUA VDV-ULUI
Un jurnalist de la postul rusesc NTV a luat un pumn în față de la un bărbat vizibil în stare de ebrietate în timp ce se afla în transmisiune directă, scrie TVRAIN.ru. Incidentul ar fi avut loc astăzi, 2 august, în parcul Gorki din Moscova unde are loc un eveniment dedicat zilei VDV ( trupele aeropurtate ale Federației [...] mai mult
ROGOZIN A ȘTERS POSTAREA DE PE TWITTER ÎN CARE AMENINȚĂ ROMÂNIA
Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a șters toate postările ce țineau de conflictul cu autoritățile române din contul său pe Twitter.
 
Asta după ce, acum câteva zile i-a fost interzis să survoleze spațiul aerian al României, avionul cu care venea fiind nevoit să facă cale întoarsă, fără să ajungă în [...] mai mult
ROGOZIN AMENINȚĂ ROMÂNIA: „AȘTEPTAȚI RĂSPUNS, NEMERNICILOR!
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, scrie deschide.md
 
Rogozin scrie pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului [...] mai mult
SAAKAȘVILI A RĂMAS FĂRĂ CETĂȚENIA UCRAINEI
Fostului guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, i-a fost retrasă cetățenia ucraineană. După cum menționează Serviciul de Stat pentru Migrație, acest lucru a fost cauzat de informațiile false pe care acesta le-a oferit atunci când a primit pașaportul, menționează Meduza, citată de tv8.md 
 
Motivul [...] mai mult
Discursul lui Trump după ce a dispus bombardamentul din Siria: Precedentele încercări de a-l influența pe Assad durau ani de zile
În noaptea spre 7 aprilie, Statele Unite au autorizat un atac cu rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Publicăm discursul ținut de Donald Trump imediat după lansarea rachetelor. 
Trump s-a referit [...] mai mult
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.



Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.





Romania este inconjurata de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba [...] mai mult
Alegeri SUA | Clinton a obținut cu 200.000 de voturi mai mult decât Trump
Candidata democrată Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, republicanul Donald Trump, în ce privește numărul de voturi obținute prin sufragiu direct la nivel național, o situație care, dacă va fi confirmată de cifrele definitive, ar putea relansa apelurile la reformarea sistemului electoral din SUA, scrie Agerpres.

Conform [...] mai mult
(VIDEO) Președintele Poroșenko îl PIERDE pe cel mai INFLUIENT aliat al său: „Nimeni în viața mea nu m-a MINȚIT în halul acesta”
Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, care este cunoscut ca un aprig luptător contra corupției, a demisionat astăzi din funcție. Acesta a spus că s-a saturat și a obosit să mai fie mințit de autoritățile centrale, care doar promit că se vor face reforme.
Potrivit ex-președintelui Georgiei, Ucraina are nevoie [...] mai mult

randat în 	0.3002 secunde