Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 08:55

 

Romanii din Ungaria nu mai au nici biserica cu slujire in limba romana. Ungurii din Romania au obtinut, prin grija unui ministru tradator, invatamant in maghiara, de la cresa la universitate, inclusiv Istoria si Geografia. Un Apel intristator

adăugat 30 aprilie 2010, 08:09, la Românii de Pretutindeni

Romanii din Ungaria nu mai au nici biserica cu slujire in limba romana. Ungurii din Romania au obtinut, prin grija unui ministru tradator, invatamant in maghiara, de la cresa la universitate, inclusiv Istoria si Geografia. Un Apel intristator

Romanii din Seghedin nu mai au unde sa savarseasca Sfanta Liturghie in limba romana dupa ce au fost dati afara din biserica ortodoxa sarbeasca unde mergeau, de catre un preot ungur care se pretinde sarb. Posibil ca gestul sau sa aiba legatura si cu interesul manifestat de Romania fata de romanii din Timoc si de BOR fata de Biserica de la Malainita. Redau Apelul romanilor din Seghedin.

Românii din Seghedin – persona non grata în biserica sârbească

Cu profundă consternare, dar şi cu mâhnire şi indignare, am primit hotărârea părintelui Káplán Pál, parohul Seghedinului, de a interzice săvârşirea liturghiei în limba română în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin.

În ultimii 14 ani, în acest oraş, liturghia ortodoxă în limba română a fost oficiată de părintele protopop Aurel Becan, parohul Cenadului, domnia sa fiind, după cunoştintele noastre, primul preot român ortodox care tine slujbe pentru românii din Seghedin, în limba română, o singură dată pe lună.

Comunitatea românilor din Seghedin a fost intotdeauna adânc şi sincer recunoscătoare parohiei ortodoxe sârbe, părintelui Káplán Pál personal, pentru ajutorul frătesc acordat întru dragostea comună de Hristos şi de credinta noastră strămoşească, ce ne uneşte. Comunitatea românească din Seghedin este mică şi este în principal alcătuită din personal diplomatic şi din intelectuali români care lucrează în institutii din oraş. Bucuria noastră de a fi o dată pe lună, pentru maxim două ore, adunati în jurul altarului unei biserici ortodoxe, posibilitatea de a ne ruga împreună, în limba noastră maternă, într-un lăcaş de cult atât de prestigios, cum e biserica ortodoxă sârbă din Seghedin au fost considerate de noi adevărate privilegii, căci din moşi-strămoşi suntem ortodocşi şi români, am crescut şi ne-am format între aceste două coordonate capitale şi ne-am manifestat această bucurie fată şi de cei pe care i-am crezut fratii noştri întru credintă.

Observăm că acest lucru, din motive ce rămân ascunse nouă, a fost deranjant! Nu ne rămâne decât să multumim Consiliului Parohial al ortodocşilor sârbi din Seghedin pentru bunăvointa şi ospitalitatea de care a dat dovadă, deoarece este dreptul fiecărui proprietar de a primi în casa sa doar pe cel pe care iubeşte. Dar motivele pentru care părintele Káplán Pál ne privează de „folosinta Sfintei Biserici pentru oficierea particulară a slujbelor în limba română” sunt puerile şi jignitoare. Considerăm că este sub nivelul nostru creştinesc şi uman de a comenta aceste motive, însă atragem atentia asupra unui aspect, care – nefiind, de altfel, singurul – aruncă o lumină îngrijorătoare mai ales asupra unui preot.

Părintele Káplán scrie la un moment dat în incalificabila sa misivă din 23 aprilie 2010, referindu-se la faptul că părintele nostru Aurel Becan ar fi făcut uz de unele instrumente (derizorii din punct de vedere financiar: tămâie şi cărbune) din proprietatea bisericii sârbe: „ati putea mult mai uşor să le procurati din tara natală”. Ne revoltăm asupra acestui stil de exprimare care dovedeşte cât de putin cunoaşte părintele istoria acestor locuri şi cât de putin ştie despre nationalitătile din Ungaria. Constatăm cu stupoare că părintele paroh nu face altceva decât să folosească acele imagini-stereotip şi acele clişee etnice referitoare la români, care ne duc cu gândul la secolele trecute, la divergente, lupte şi mentalităti demult depăşite, dar care ne dovedesc faptul că nici azi, în secolul al XXI-lea, preconceptiile nu au dispărut.

Comunitatea ortodoxă a românilor din Seghedin

Semnalat de Eva Iova de la Foaia Romaneasca si Dan Tanasa


Autor: Blog Roncea
Sursa: roncea.ro
A comentat :) 30 aprilie 2010, 10:19
De vina nu sunt strainii. Vina e la noi acasa. Comportamentul, relatiile cu vecinii unde traisc romani vlahi, aromani, moldoveni e totalmente NEDIPLOMATIC, frontal, deschis, adica pe metode din arsenalul stalinist sau ceausist. Lipseste o conceptie EUROPEANA, bazata pe drepturile omului, libertatile si respectul fata de cultura si limba comunitatilor regionale sau etnice (minoritati), pe necesitatea promovarii principiului fundamental al UE UNITATE PRIN DIVERSITATE CULTURAL-LINGVISTICA. DAR ACEASTA CONCEPTIE SE CERE MAI INTAI PUSA IN APLICARE IN ROMANIA, ADICA TEMA DE ACASA. Daca in Romania, la fel ca in UE, se respecta aceste drepturi si se cere de la etniile conlucuitoare sa fie loiale statului - acelasi lucru se cere sa fie aplicat si fata de minoritatile romanesti din alte state - adica sa li se aminteasca vlahilor sau romanilor minoritari sa fie loial statului in care locuiesc, sa nu intreprinda actiuni ilegale, sa-si rezolve problemele pe cale amiabila, in colaborare cu autoritatile locale, dar nu in conflict direct cu ele. Orice ajutor de ordin cultural-lingvistic din Romania sa fie cu aprobarea autoritatilor centrale si locale unde locuieste minoritatea romaneasca, dar nu peste capul lor, in mod abuziv, diviorsionist, nediplomatic. PRIMORDIAL PENTRU VLAHII DIN SERBIA SAU ROMANII/MOLDOVENII DIN UCRAINA ESTE SA-SI PASTREZE LIMBA SI CULTURA si total la moment nu are nicio importantza cum se numeste limba sau identitatea lor. Romania trebuie sa accepte denumirile locale ale identitatii linvistice, daca autoritatile statelor respective cer acest lucru, dar sa nu initieze confruntari ireconciabile pe teme terminologice ("roman"-"vlah"-"moldovan"), starnind suspiciunea statelor vecine fata intentiile Romanie de a transforma minoritatile din tzara lor in coloana a 5-ea a Romanie, menite sa relizeze planuri de anexiuni teritoriale din partea Romaniei.
SI IN SERBIA, SI IN UCRAINA AJTORUL DIN PARTEA ROMANIEI SE FACE PRIN CONFLICTE DESCHISE CU AUTORITATILE SI DIN ACEASTA CAUZA ESTE PUTZIN EFICIENT. In loc sa le ajute, mai mult li se creaza probleme cu autoritatile, starnesc asentimente si suspiciune si rezultatul este invers: situatia romanilor vlahi, moldoveni devine si mai complicata, masurile de deznationalizare si asimilare din partea tzarii gazde - si mai hotarate. CAND SE VA INTZELEGE ACEST LUCRU SI ROMANIA VA INCETA SA LE FACA RAU ROMANILOR VLAHI SAU MOLDOVENI DIN TZARILE VECINE?
A comentat ver 01 mai 2010, 08:40
ver, Romania va face bine daca nu va mai ajuta nici un asa-zis roman de peste hotare. E clar, tovarase! Eu personal si marea majoritate a romanilor dorim ca Romania sa acorde tuturor celor care nu s-au nascut pe teritoriul ei acelasi statut: de straini. Si asta indiferent de ce limba pretind ei ca ar vorbi. Teritoriul national al Romaniei este intre Prut, Tisa, Dunare si Marea Neagra. Restul sunt straini. Asa cum straini de neamul nostru sunt si cei nascuti intre Prut si Nistru. Iar numele de moldovean pentru locuitorii dintre Prut si Nistru este unul de furat. Raul Moldova, de la care si-a luat numele principatul feudal antic Moldova este pe teritoriul Romaniei si apartine patrimoniului istoric si cultural romanesc. Ipse Dixit!
A comentat Pentru ver 01 mai 2010, 09:11
Atunci la fel ca slavii de apus revenim la \"mold\' -\"albie\" si \"etalon\" si suntem vorbitori nu de limba MOLDOVENEASCA, ci de limba MOLDAVA, locuim pe plai modav si avem identitatea de MOLDAV-MOLDAVI, dar nici autoprocalmati rromani de la rroma tziganizatzi nu vrem sa fim.
A comentat vera 01 mai 2010, 09:32
Daca mai presus de supravetuirea vlahilor e chestiunea denumirii limbii si identitatii lor, atunci acesta nu mai este ajutor sincer, un EGOISM fara pereche al celora care pe prin plan pun scopurile EXPANSIONISMULUI ROMANISMULUI IN REGIUNE, urmat de pretentii teritoriale, in care vlahii sau moldovenii sunt ajutati in masura care accepta sa serveasca scopurilor Bucurestiului. Bucurestiul nu face nici cel mai mic efort pentru a le intzelege situatzia si a-i salva. Altfel cum potzi sa spui ; II AJUTAM DOAR PE ACEI VLAHI SAU MOLDOVENI CARE SE DECLARA ROMANI AI ROMANIEI si ca traiesc pe pamant romanesc, dar nu moldovenesc, ucrainean sau sarbesc.
R.Moldova mai usor si mai eficient ar putea sa-i ajute pe vlahii din Serbia, Bulgaria si Macedonia, la fel si pe moldovenii/romanii din Ucraina, intrucat nu urmaresc careva scopuri de expansiune identitara si teritoriala in tzarile vecine si vor intalni o mai mica opunere si suspiciune.
A comentat arman 01 mai 2010, 12:50
vera, dacă voi pruto-nistrenii n-o să renunţaţi de bună voie la un glotonim fals şi la un etnonim fals cred că veţi avea mari probleme cu noi. Moldovenii sunt români, şi anume cel mai numeros grup de români. Românii moldovenii sunt cei care au pus bazale statului numit România, iar când spui moldovean, în mod automat spui român. Voi ar trebui să vă găsiţi denumiri neromâneşti de etnie şi ţară, denumiri care să scoată în evidenţă caracterul neromânesc al populaţiei dintre Prut şi Nistru, denumiri care să puncteze amalgamul, amestecul de populaţii din acest teritoriu. Ce crezi că găgăuzilor le place să fie numiţi maldavani? Îţi spun eu, am trăit pe viu la Ceadâr Lunga şi la Iargara experienţa, am întâlnit găgăuzi care spuneau că pentru ei nu poate fi ceva mai degradant decât să fie numiţi moldovani. Eu nu-ţi pot reproduce toate cuvintele de ocară perorate de acei găgăuzi, pentru că şi eu sunt român moldovean şi vrând-nevrând m-am simţit jignit. Voi basarabenii aţi târât numele de moldovean în derizoriu, l-aţi coborât până la a fi perceput ca o jignire şi în Ucraina şi pe aiurea. De aceea e bine să despărţim apele: noi românii suntem moldoveni, iar voi trebuie să vă luaţi un alt nume care să nu mă mai facă pe mine românul să mă simt prost când spun că sunt din Moldova.
A comentat Ţigăncii cerşetoare vera! 01 mai 2010, 13:07
Noi românii avem un proverb: Curva ia prăjina şi sparge capul la tot satul! Aşa şi cu pruto-nistrencele care sunt fie cerşetoare, fie prostituate in bordelurile din Olanda, Germania şi Olanda. Vrei să-ţi dau nume şi adrese de bordeluri din aceste ţări unde majoritatea curvelor sun basarabence? Dar poate că şi tu iţi faci veacul în acest fel! Şi atunci se explică! Curva şi ţiganca cerşetoare basarabeană îşi strigă numele pe toate gardurile şi cu toate ocaziile. Asta face, asta strigă! Spune-ne care e adresa ta si-ţi aduc câţiva clienţi să te sature de .....
A comentat Ţigăncii cerşetoare vera! 01 mai 2010, 13:21
ROMANII SINT TIGANIZATI CA E GREU DE FACUT DIFERENTA INTRE EI HAHAH....
MOLDOVENII SE DEOSEBESC MLT DE ROMANII ,SÏNTEM ALTA RASA DE OAMENI DEGEABA CREDETI CA SINTEM LA FEL IN REALITATE NUI ADEVARAT,,,,,,dea lungul timpului md a fost migrata de mai mlte populatii dar cea mai nrosa a fost ce slava asha ca e greu de spus si de doare capul sa spui ca esti roman,romanii sînt romani dar moldovenii sint moldoveni asha ca ar fi bine sa nu ne amestikam ca nu corespundem la tigani , tigani se unesc cu tiganii
A comentat IGCCCP 01 mai 2010, 13:24
Bai ,tu de mai sus ,cu gagaujii ceia in ce limba discutai . Alta treaba ei nu aveau ,te asteptau chind vei trece pe acolo ca sa injure moldovenii. Mai spun si eu chite odata ,dar tu esti culmea de minciuni si prostii. Mai intii organizeazale in asa mod ca sa le crezi mai intii tu si apoi spunele . Bine ! ca dealtfel pari a fi debil !!!
A comentat j.PHILIPS 01 mai 2010, 13:27
E SI NORMAL CAS MAI SUS CA TINE FIINDKA CA TU ESTI UN Nimeni!!!!!!!!!!!
A comentat IGCCCP 01 mai 2010, 13:34 | mergi sus ▲
Lui j.PHILIPS ţiganul cerşetor! Ţigane basarabean, oare românii merg cu cerşitul la voi? Sau tocmai invers! Pruto-nistrenii vin cu cerşitul la români! Voi basaraboii cerşiţi în toată lumea. Atâta ştiţi: dar ce ne-a dat cutare sau cutare! Iar eu cerşetorule cunosc şi limba rusă, am fost reporter şi reprezentant al unor societăţi de media câtva timp la Moscova, Kiev şi Kişâniov. Şi te asigur că dacă vă dispreţuieşte vreun popor mai mult, apoi aceia sunt ucrainenii şi apoi ruşii. Iar după ce v-am cunoscut ăn coteşul vostru, din care am fugit din cauza mirosului de ţigan şi căcat, apoi acela sunt eu, Ciuciu. Ciuciu care înseamnă .... pentru basaraboiii pruto-nistreni.
A comentat Ciuciu 01 mai 2010, 13:47 | mergi sus ▲
Bai ,care discuta liber cu gagaujii. Ghindestete singur . De ce tu daca ai vrea sex ,cauti ceva mai frumusel si dragut, sa ai placerea ,sa ti se ridice micutul , dar nu te bagi la una care miroase urit , e cu unghiile neingrigite , murdara, nespalata , de ce ma , pentru ca te stimezi , asa si cei din Olanda ,Gemania se stimeaza !!!!Tine minte . La animale se petrece asta numai din motiv de inmultire . Oamenii fac mai mult pentru distractii si placere . Pentru a primi placere e necesar de comun acord , altfel e viol , pe baze binevole din ambele parti . E necesar sa se faca frumos ca sa primesti placere . A face frumos E O ARTA !!!!!.Cei din europa se pricep in arte , nu ca voi in mizerie , Ei simt bine cine ce si cum se pricepe mai bine . Tu mai bine nu rascoleai asa tema , Tu ai ofensat nedindu-ti seama toate femeile din Romania . Asa se intimpla daca esti debil si necitit. Se vede ca zi si noapte stai numai pe situri cu porno ,deaceia si asa impresii despre sex.
A comentat j.PHILIPS 01 mai 2010, 13:49 | mergi sus ▲
NU ROMANII CERESESC IN EUROPA MERGI IN ORCE TARA EUROPEANA SI O SA VEZI ROMINI CU CERSITUL UNDE VREI INCEPIND CU STRAZILE SI TERMININD CU PARLAMENTELE HAHAHAHA
A comentat IGCCCP 01 mai 2010, 13:51 | mergi sus ▲
Basaraboule pruto-nistrean! Ţigan cerşetor de sorginte îndoielnică! Nu mă determina să te depistez şi să te caut! Noi cunoaştem aici toate adresele de e-mail şi locaţia lor. Avem de la Kişâniov toate informaţiile necesare ca să te putem găsi. Ar fi vai şi amar de curul tău de cerşetor pruto-nistrean! Iar dacă te-ai oploşit prin România, ţigane, iar te putem găsi. Aşa că mai cuminte ar fi din partea ta să nu jigneşti naţiuna română. Nu se ştie niciodată ce ţi-ar putea aduce nişte vorbe aruncate aiurea.
A comentat Ţiganului cerşetor j.Philips 01 mai 2010, 13:57 | mergi sus ▲
Ciuciu ,hai de la inceput. In primul rind lasa glumele . Daca ai de ghind sa ma gasesti (noi,noi,voi,-tu observa ca eu discut la singular)apoi mai intii lasa mostenire ce mai ai (daca ai ceva),iarta-te cu apropiatii tai ,si porneste-te. Ceva foarte important. Da, viata e viata .Si se intimpla diferite , diferiti oameni intilnesti . Eu de exemplu daca se intimpla sa intilnesc un om mai destept ca mine ( ca doar ar fi o nebunie sa zic ca eu sunt cel mai )ma starui sal ascult si sa iau tot cei mai bun din capul lui. Chit mai mult sal tin aproape in discutii. Ce face Ciuciu in asa caz. (daca se intimpla sa discute cu un om mai destept ca el ) arunca cu noroi si numeste tigan cersetor.Numai sa nu spui ca esti mai destept ca Vera !!!!!!!!!!Risul tau e ca vei raminea asa .
A comentat j.PHILIPS 01 mai 2010, 15:01 | mergi sus ▲
j.Philips, nu e nevoie să merg eu la tine! Dar îmi trimit doi sau trei oameni şi ..... Şi cred că de mâine mă ocup eu de câţiva pruto-nistreni care împuţesc România pe aici. Aveţi ţara voastră, marş în originea mamei tale în gubernia ta! Nu tăia frunză la câini şi bârfi România şi poporul român! Tâmpiţi ca tine, care nu ştiu pe ce lume trăiesc, sunt peste tot. Dacă ai fi "deştept", cum te crezi, nu ai bârfi şi înjura o ţară străină de voi şi un popor pe care doar crezi că îl cunoşti. Tu mergi în PMAN la demonstraţia ta cu Voronin şi comuniştii lui şi mai lasă România în treaba noastră a românilor! Nu poţi tu dormi şi grohăi de răul României? Sper că guvernul român va deveni mult mai reticent acum cu acordarea cetăţeniilor şi alte ajutoare pentru străinii de orice fel, inclusiv cei basarabeni. Dacă revin comuniştii tăi la guvernare în gubernia ta, s-a zis cu orice ajutorare din partea tuturor. Eu m-aş bucura să revină iar Voronin pentru că asta sunteţi şi-mi place circul basarabean. Pâine şi circ, doar de asta sunteţi buni. Din mârţoage nu ai cum să faci armăsari de rasă. Aşa şi din basarabeni, nu ai cum să faci oameni normali care să judece şi să se comporte normal. Sper că am fost clar, nu?
A comentat Ciuciu 01 mai 2010, 15:21 | mergi sus ▲
MAI ZILELE TRECUTE ŢI.AM PROPUS UN SĂNĂTOS SEX ORAL CĂ AM AUZIT CĂ FACE BINE LA ĂŞTIA CARE SUG DE LA TATA CÎND ÎS MICI ........ DACĂ O SĂ-ŢI PLACĂ EU MĂ POT SACRIFICA ŞI PENTRU NEVASTĂTA GUNOIULE 0257 511002
A comentat MĂI CIUCIU 01 mai 2010, 15:40 | mergi sus ▲
Ciuciu ,tu ai fi cumva armasarul de rasa ? Pe tine n-am sa te retin mai aproape cu discutii . Ba, ce doresti tu de la mine . Uite Base undeva aici isi ia angajamentul ca pina la sfirsitul anului sa acorde toate cetateniile care au fost depuse cereri. Si inca una ,Tiam spus ,eu discut la singular ,despre mine . Tu o tii pe a ta . Vei trimite doi ,trei baieti ......... Cum ar veni asta , tu injuri ,batjocoresti si bagi vreo doi ,trei baieti sa primeasca batae . Ba reporterule , ai fi mare deja , deprinde-te sa raspunzi pentru tine , poarta-ti povara ,nu opune pe umerii altora . Ce am eu cu cei doi ,trei baieti ,te-ai intrebat ?Uite ,tu singur ,ai fi un zmeu mare ca te ocupi de citiva de odata . Eu sunt singur ,de ce sa trimiti doi,trei?Imi plac din astea dar totus esti plictisitor si neinteresant .Nu pot lua nimic bun de la tine !!
A comentat j.PHILIPS 01 mai 2010, 15:42 | mergi sus ▲
Isi va revoca Basescu promisiunea cand i se va aduce la cunostinta toate faradelegile basarabene, cu probe concrete si la yi.
A comentat un altul 01 mai 2010, 15:53 | mergi sus ▲
Un altul , crede-ma mie mii paralel , eu pur si simplu repet ce declara nea Base .Eu nu obtin absolut nimic de la asta .Astfel de probleme nu stiu cum dar mult sunt in afara intereselor mele .
A comentat j.PHILIPS 01 mai 2010, 16:04 | mergi sus ▲
BAGĂ BINE DE SEAMĂ CE ZIC CĂ BĂSE DACĂ ZICE ŞI FACE
A comentat PENTRU UN ALTUL 01 mai 2010, 18:06 | mergi sus ▲
Pentru 01.05.2010, ora 21:06:

Da, Basescu ar face ceea ce a promis, insa vremurile o iau inaintea promisiunilor lui. Cum sa ajute o populatie care in curand va alege iarasi comunisti la guvernare? Sa ajute oare Basescu comunismul basarabean? Nu as crede asta. Cel mai bine ar fi sa intrerupa pe moment orice forma de ajutor acordata strainilor basarabeni si sa vada ce se va mai intampla. Iar Basescu, cat mai este presedinte, sa se ocupe de tara lui, pentru ca si noi avem greutatile noastre. El nu trebuie sa uite ca e presedintele romanilor si nu al strainilor basarabeni!
A comentat un altul pentru celalalt 01 mai 2010, 18:33 | mergi sus ▲
ROMANUL cu bunul simt,credinta in Dumnezeu ! vezi cu au ajuns in propria sa tara sunt scuipati si injositi de unguri.
MAMA DRACULUI de unguri sa fie ROMANII RASIST si RAI ca asa e bine.Daca nu vrei sa sa se stearga picoarele de tine.
A comentat Roman basarabean 02 mai 2010, 12:02 | mergi sus ▲
DAAAA.FRUMOASA DISCUTIE DUPA 20 ANI DE LA PODUL DE FLORI...POT SA SPUN CU CERTITUDINE,CA ACEST ''CIUCIU'' TREBUIE SA FIE UN INVALID FARA MISCARE,CARE O FACE PE VULTURUL DIN COTET...ASTA,ZIC,POATE SA FIE,DAR CAI INVALID LA CAP-PRECIS.AS VREA SA-L INTREB-CINE VA IUBESTE PE VOI,ROMANII...NUMARATOAREA A INCEPUT...
A comentat dac 06 mai 2010, 01:24 | mergi sus ▲
drac, rusnac venetic, sunt un roman tanar, sanatos, am 1,89 si practic artele martiale. Vrei sa ne intalnim, da-mi adresa ta. Locuiesc aproape, la iasi si as vrea sa stau la un "pahar" de vorba cu tine. Poate te conving sa pleci in tara ta, Rusia cea criminala. Tu aici esti un venetic si venetic vei pieri.
A comentat Ciuciu 06 mai 2010, 03:20 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.2168 secunde