Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 14:12

 

România, gata să ofere anual până la 150.000 de cetăţenii basarabenilor

adăugat 02 februarie 2010, 23:21, la Integrare Europeană

cetatenie, redobandirea cetateniei, 150000 cetatenii,

Decizia Guvernului român de a înfiinţa Agenţia Naţională pentru Cetăţenie a nemulţumit forţele politice de stânga de la Chişinău.

Acestea caută să acrediteze ideea că România îşi foloseşte calitatea de membru al UE, pentru a-i ademeni pe moldoveni. La rândul lor, unele ziare britanice au scris că „UE trebuie să vadă dacă moldovenii au dreptul la paşaport UE”.

Ordonanţa de Urgenţă aprobată vineri de Guvernul României privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie a tulburat apele în tagma politicienilor de stânga din Republica Moldova. Comuniştii din opoziţie susţin că astfel România îi fură cetăţenii Republicii Moldova.

Abordarea Bucureştiului este  însă alta. Secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, ne-a spus că prin înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie, România vrea să le ofere o şansă tinerilor basarabeni:

„Această instituţie va putea în timp real procesa un număr mult mai mare de solicitări. Obiectivul nostru este să le oferim, în primul rând  tinerilor şansa de a putea, prin cetăţenia română, să circule mai liber în Europa fie la studii sau  să-şi găsească un loc de muncă mai bine plătit sau chiar să se stabilească în România”.

În cadrul vizitei întreprinse săptămâna trecută la Chişinău, preşedintele României, Traian Băsescu, a dat asigurări că după înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie, care va avea filiale la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara, procesarea unui dosar nu va dura mai mult de 5 luni.

„Vestea bună este că în dorinţa de simplificare, dincolo de a crea o agenţie echipată cu suficienţi oameni ca într-un an să putem ajunge la 100.000 – 150.000 de dosare procesate, prin noua reglementare nu se va mai solicita nici măcar rezidenţa pe teritoriul României.

Ex-premierul Republicii Moldova din perioada guvernării comuniste, Vasile Tarlev, susţine că moldovenii îşi redobândesc cetăţenia română că să circule liber în Europa – nu din considerente patriotice:

„Marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova redobândesc cetăţenia României nu pentru că sunt români cu trup şi suflet! Dar obţinând cetăţenia unui stat-membru al UE, el are acces liber de călătorie sau de a face afaceri în spaţiul UE”.

Eugen Tomac a reconfirmat că dreptul la cetăţenie română îl au toţi basarabenii, cei care şi-au pierdut-o în perioada sovietică fără voia lor:

„Noi nu ascundem faptul că oferim cetăţenie română pentru a le permite cetăţenilor Republicii Moldova să beneficieze, cu ajutorul cetăţeniei române, de oportunităţile pe care le oferă statutul de membru al UE pe care îl are acum România”.

Ex-premierul moldovean Vasile Tarlev propune, însă, o formulă care să-i coopteze pe toţi moldovenii:

„Eu consider că acest lucru nu va hotărî problema. Mai bine ar fi dacă România ar depune toate eforturile pentru a obţine libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în România, în spaţiul UE... în cadrul acordului de asociere la UE”.

Decizia Bucureştiului de a impulsiona procesul de acordare a cetăţeniei române moldovenilor a determinat apariţia unor comentarii critice în presa internaţională.

Publicaţia britanică „Daily Express” publică un comentariu în care se vorbeşte despre Republica Moldova ca despre o sperietoare: “Zeci de mii de cetăţeni din Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, vor putea lucra în curând în Marea Britanie şi în alte state europene, ca urmare a politicii controversate a Bucureştiului de a le oferi cetăţenie română”, scrie publicaţia, care îl citează pe un oficial responsabil de migraţie (MigrationWatch UK, Andrew Green).

Ministrul de stat Eugen Tomac susţine că România şi-a argumentat la Bruxelles decizia de a acorda cetăţenie română moldovenilor:

„Nu suntem singurul stat care acordă cetăţenie altor cetăţeni care nu sunt din spaţiul UE.Alte exemple sunt Bulgaria şi Grecia. Noi de fiecare dată argumentăm, cât se poate de clar, fiecare decizie internă pe care o adoptăm”.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Rodica Binder


Autor: Vitalie Calugareanu
Sursa: www.dw-world.de
Mult se vorbeste despre sutele de mii de cetatenii pe care le pot dobandi moldovenii, insa in realitate nu se face nimic pentru aceasta. Lumea din Moldova incepe sa-si piarda increderea in actuala guvernare Filat, care in loc de bunastare si deschiderea noilor locuri de munca distruge economia Republicii Moldova. Ca exemplu, ridicarea cursului valutar a adus la cresterea semnificativa a materiei prime importate in Moldova pentru producerea unor marfuri de larg consum. Cum se poate de activat mai departe in afaceri in cazul in care se scumpeste totul. Politica actualului Guvern este ca toata lumea sa plece din tara sa-si caute un loc de munca, dar nici decum sa munceasca la ei acasa. In citeva luni si-au stopat activitatea aproximativ 80% din societatile comerciale in Republica Moldova. Asa este corect sau nu. De ce nu acorda bancile comerciale credite investitionale nimanui in Republica Moldova. Nimeni nu rezolva aceasta problema. Cate acorduri sau incheiat deja cu finantatorii externi si societatile comerciale din Republica Moldova nu vad nici un ban din ele, atunci cui ii mai trebuie asa guvernare. Intrebarea care se pune este ca atunci nu mai bine era cu comunistii.
A comentat Vasile 03 februarie 2010, 06:31
Normal era sa se dea totul pana la 2007, cand UE nu putea sa intervina, doar numai la negocierele de aderare sau cate 40-50 in fiecare an dupa 2007, fara a se face publicitate si a atrage atentia si problema era rezolvata. Acum va fi greu "sa ingrasi porcul in ajun" in numai 5 luni, fara scandal din partea UE si chiar sanctiuni. Pana la 2007 Romania era cu adevarat libera in a acorda cetatinie si a se uni cu cine vrea. De ce s-a gandit egoist numai la ea, dar nu si la Basarabia - nu a fost si asta o smecherie? Acum putem numai ofta sau striga fara a fi auziti la tren din urma.
A comentat leone 03 februarie 2010, 07:27
E normal sa fii suparat, descumpanit sau dezamagit de trecut, dar sa gandesti din nou la viitor la comunisti de bine, cand ei v-au torturat, omorat si exploatat in interesul personal si-au nenorocit Moldova,, atunci asta nu mai e bine si nu mai e de bine pentru Moldova si cetatenii ei. Uite de asta nici nu este progres in Moldova si nici Voronin si ai lui nu sunt bagati acolo la racoare unde le e locul, pentru ca sunteti nehotarati iar cand trebuie sa mergeti inainte cu romanii si UE, multi aveti tendinta de a se urca din nou in barca sovieticilor, unde a fost bine pentru ca nu munceau deloc si le veneau bani de la popoarele exploatate de ei (inclusiv de la romani). Nu e drept si corect fata de natiunea romana. Ori vreti ceva, ori...dar hotarati-va odata, caci altfel nu veti reusi mare lucru. Credeti ca noi romanii din Romania o ducem bine si ne este usor ? Nu, si cu toate greutatile noi mergem inainte. Trebuie sa stii ce vrei si sa mergi apoi inainte fara oprire pentru a reusi ceea ce ti-ai propus.
A comentat Alex 03 februarie 2010, 10:40
P.C.R.M. NICI NU AR TREBUI SĂ EXISTE ÎN POLITICA MOLDOVEI , ÎNSĂ DUPĂ CUM SE VEDE REALITATEA ESTE ALTA , P.C.R.M. EXISTĂ PENTRU CĂ A FOST VOTAT DE NIŞTE OAMENI . . . RUPŢI COMPLET DE REALITATE ĂSTA E ADEVĂRUL.-. . P.C.R.M EXISTĂ ŞI ESTE ŞI ÎNCĂ FOARTE PERICULOS. . . . . . LOCUL UNOR ASEMENEA PARTIDE CA PCRM ŞI MOLDOVA UNITĂ NU POATE FI DECÎT ÎN OPOZIŢIE . . . DEFINITIV. . . . NOI VREM ÎN U.E. CLAR LUCRU
A comentat OLEG PENTRU ALEXANDRU 03 februarie 2010, 10:51
NU AIE ESTE VINOVATĂ DE DEPRECIEREA LEULUI CI COMUNIŞTII CARE AU ŢINUT ARTIFICIAL LEUL LA O VALOARE SCĂZUTĂ .. . . .LEUL TREBUIE LĂSAT LIBER . . .IAR ACUM ASTA SE ÎNTÎMPLĂ AIE TREBUIE SĂ REPARE CE AU STRICAT COMUNIŞTII ÎN 8 ANI , ŞI NU E DELOC UŞOR . . NUMAI CĂ ACUM MIZA ESTE ADERAREA SAU MĂCAR ASOCIEREA MOLDOVEI LA U.E.. . . . JOS COMUNIŞTII
A comentat PENTRU VASILE 03 februarie 2010, 14:17
SCRIE Daily Express SI SA SCRIE MAI DEPARTE DAR CU PARERE DE RAU DIN PARTEA NOASTRA CA NE SPALA CUM VOR. CE SA LE ZICI SINT ENGLEGI, DAR AICEA SE GRESESC FOARTE MULTI PUNANDUI MAI PRESUS DECIT NOI DACII (sau ROMANII). NOI STIM CINE SUNTEM SI STIM CINE FOM FI.
SINGELE APA NU SE FACE SI GENELE NU SE SCHIMBA IN BAZA UNEI CETATENII SAU A UNUI PASAPORT.
A comentat ION CONDREA 03 februarie 2010, 18:40
BASARABENII AU FOST , SUNT ŞI VOR RĂMĂNE ROMĂNI ......MAI DEVREME SAU MAI TÎRZIU CU ACTE ÎN REGULĂ
A comentat GRIGORE 03 februarie 2010, 18:51
150 000 de cetatenii?
Sa zicem ca intr-un an is 300 de zile lucratoare. Zilnic ar trebui sa se acorde cam 500 de cetatenii.
Vrajeala pentru fraieri
A comentat Gummy Bear 04 februarie 2010, 15:56


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1228 secunde