Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 10:00

 

Rusia-România, meciul pentru Basarabia

adăugat 30 aprilie 2010, 07:44, la Opinii / Editoriale

Rusia-România, meciul pentru Basarabia, Petru BOGATU

Controversa pe tema paradei de 9 mai de la Moscova a ridicat cortina, dezvăluind culisele unui epizod dintr-un război preponderent invizibil. Replicând dur declaraţiei lui Mihai Ghipu, potrivit căreia comunismul este la fel de criminal ca şi nazismul, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a atacat scandalos România.

UN DINTE ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI

Şeful diplomaţiei de la Moscova, comentând la Strasbourg, ultimele afirmaţii ale preşedintelui interimar al Republicii Moldova, s-a arătat indignat că liderul de la Chişinău pretinde compensaţii pentru ocupaţia sovietică. În loc să pună la îndoială semnificaţia sacră a victoriei asupra fascismului, a zis Lavrov, ar trebui să fie îngrijorat de atitudinea unor vecini occidentali care "nu recunosc naţiunea moldovenească drept naţiune" . Lăsând la o parte amestecul brutal şi de natură şovină al oficialului rus în disputele noastre identitare, lovitura sa, dată prin ricoşeu României, este pe cât de incalificabilă, pe atât de simptomatică. Puseul lui Lavrov, chit că sub formă aluzivă, arată că Moscova are un dinte mare împotriva Bucureştiului. Şi durerea e de măsea continuă creşte pe fondul unei lupte surde pentru Basarabia care se dă la ora actuală între Rusia şi România.

De unde şi impresia că pentru Moscova, Republica Moldova contează în jocurile ei geopolitice. Chişinăul continuă să rămână un potenţial cap de pot în disputa ruşilor cu UE şi SUA pentru refacerea sferelor de influenţă din spaţiul post-sovietic. Se pare că în ultimul timp Kremlinul se impacientează tot mai mult în urma eforturilor depuse de România în vederea în vederea unei desprinderi reale, nu declarate a acesteia de pe orbita rusească. Meciul pentru Basarabia între Rusia şi România se dispută aprig şi se joacă pe contre.

O STRATEGIE PENTRU BASARABIA

După 20 aproape 20 de ani de la dispariţia URSS, neatârnarea politică a Chişinăului ridică încă multe semne de întrebare. Pentru a-şi consolida independenţa de fosta metropolă, cel de-al doilea stat românesc are nevoie nu numai de sprijin politic şi financiar, ci şi de instrumente logistice necesare pentru aplicarea curentă a strategiilor sale naţionale.Şi acestea pot fi puse la dispoziţie de Bucureşti.

De la un timp încoace, România, se pare că trece de la vorba la fapte. Acest lucru s-a văzut şi în urma cooperării tot mai strânse pe diverse planuri din ultimele luni între guvernele Boc şi Filat, dar şi în cadrul vizitei recente pe care a efectuat-o la Bucureşte Mihai Ghimpu. Se vede clar că Bucureştiul are în sfârşit o strategie pe termen lung faţă de Republica Moldova.

Iniţiativele lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte Basarabia încep, totuşi, să prindă contur. UE, deşi iniţial părea circumspectă, înclină să sprijine eforturile depuse de Bucureşti pe propria-i răspundere în vederea aducerii teritoriului de la est de Prut sub umbrela occidentală. Tocmai de aceea, Bruxellesul, de exemplu, s-a împăcat cu acordarea masivă de paşapoarte româneşti pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Strategia României este centrată pe trei paliere. La modul general vorbind, acestea trebuie să asigure Republicii Moldova, stabilitate internă, protecţie externă şi deschidere spre Europa pe plan politic şi economic.

RESPIRAŢIE ÎN TANDEM

Mai întâi, se urmăreşte securizarea proiectului european al Republicii Moldova în cazul unor acţiuni subversive ale Kremlinului. Asta prevede conectarea teritoriului dintre Prut şi Nistru la toate resursele energetice, materiale, comunicaţionale şi informative româneşti. Cu alte cuvinte, metaforic vorbind, se pune la punct un procedeu de salvare a scafandrilor. Datorită lui va fi posibilă respiraţia în tandem din aceeaşi butelie a Bucureştiului şi Chişinăului în cazul în care cel din urmă se va duce la fund şi se va sufoca fără aer.

Mai apoi, se propune asigurarea unui cadru juridic bilateral comun, afiliat celui european, care va înlesni absorbţia acquisul comunitar şi va deschide la Prut frontiera cu Uniunea Europeană. Acest fapt va conduce la o apropiere sistemică a Republicii Moldova de UE, la occidentalizarea ei treptată. În acelaşi timp, va da posibilitate moldovenilor să călătorească legal prin Uniunea Europeană, să se integreze pe planul relaţiilor umane şi instituţionale în spaţiul comunitar,

În fine, dar nu şi în ultimul rând, România doreşte  să devină partenerul economic numărul unu al Republicii Moldova. Asta înseamna stimularea şi intensificarea investiţiilor şi schimburilor comerciale reciproce. Teritoriul de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să se constituie într-o mare piaţă comună a celor două state.

ÎNTÂLNIREA ISTORICĂ

Astfel, Parteneriatul Strategic între Bucureşti şi Chişinău urmăreşte plasarea Republicii Moldova într-un nou context occidental, detaşat de cel vechi răsăritean. I se oferă astfel o dimensiune europeană încă înainte de aderarea ei oficială la UE, fapt ce va încuraja, neîndoios, şi procesele de integrare efectivă.

Toate aceste planuri trezesc, desigur, adversitatea Rusiei. Nemulţumirea ei este cu atât mai mare cu cât România de la un timp încoace are nu numai avantajul proximităţii geografice, comunităţii etnice şi culturale, ca odinioară, ci cel al unei apropieri nu doar economice, ci şi spirituale dintre cele două maluri ale Prutului. Contează şi faptul că România se mişcă în voie la adăpostul UE care, la rândul ei, începe să îşi dea seama că este contra-productiv să te opui unor procese integraţioniste naturale.

De unde şi concluzia, că România şi Republica Moldova se află deja împreună pe drumul ce duce spre tărâmul făgăduinţei, numit UE, unde, vorba lui Traian Băsescu, trebuie să aibă loc reîntâlnirea lor istorică. Această cale însă nu-i fără obstacole şi cotituri lunecoase. După cum ne-a demonstrat Serghei Lavrov, prin afirmaţiile sale belicoase de la Strasbourg, unii aşteaptă după colţ să ne-o tragă-n freză sau să ne pună o piedică.


Autor: Petru BOGATU
Sursa: www.voceabasarabiei.net
Prea multe vorbe si declaratii ce supara Moscova. La ce bun? Cui trebuie? Nu e un exercitiu de retorica la antrenament, ci o sfidare in mediul public international. Fiecare atac verbal de acum risca riposte ...Nu doamne fereste ca la altii. N-ar fi mai bine ca dl Ghimpu sa-si ascunda "ghimpii", sa se abtina de la declaratiii total contradictorii si de dragul declaratiilor... Si de la intalniri demonstrative "pro" si "contra". Doar de atata si exista Maria Sa - Diplomatia, ca nu spui in public in fiecare minut tot ce-ti trece prin cap. In locul vorbelor scandaloase n-ar fi mai potrivit sa se taca si sa se faca - lucruri esentiale si de lunga durata pentru transformarile si reformele necesare in economia R.Moldova, in sectoarele vitale ale vietii, pentru a inceta sa mai fim cea mai saraca si mai vulnerabila economie din Europa. Mai putin populism si demonstratii de gen electoral. LASATI FAPTELE DE LA SINE SA VORBEASCA! Nu va temeti ca nu veti fi apreciati pentru vrednicie.
A comentat lora 01 mai 2010, 03:40
FEREASCĂ DUMNEZEU LA ANTICIPATE SĂ IASĂ BOLŞEVICII .......
A comentat MARCEL 01 mai 2010, 05:31
Cu vreo chitiva ani in urma o tarisoara baltica a inaintat Rusiei pretentii de compensatii pentru ocupatie. Au vrut 100 miliarde euro. Daca nu aveti bani ,ne dati o bucata de siberia ,sa taiem padurea si so vindem pina ajungem la sums data . Oficialii nici nau tras atentia . Numai Jirinovschii a propus, ,Le dam o bucata de siberie , numai daca se muta binevol cu traiul acolo. Despre Mihai Ghimpu(asta e pseudonim) numele adevarat e Misha Kurnut. El se joaca cu focul , se baga cu cu... gol la arici !!!!!Adevarat roman !!!! Numai declaratii ,ritorica . Eu nu as crede ca el nu-si da seama ca de la asta o sa fie tot mai rau . El doar are matusa i nRomania , in orice moment e asigurat cu toate .
A comentat J.PHILIPS 01 mai 2010, 11:26
Transnistria nu se poate declara independenta de o R.Moldova prietena cu Rusia, deaceea s-au facut eforturi pentru a aduce in fruntea R.Moldova un personaj care macar prin vorbe sa se arate unionist, nationalist, antirus, roman. In replica la scandalurile internationale provocate la adresa Moscovei - Rusia isi poate motiva o eventuala recunoastere a Transnistriei, care se va alatura Rusiei si va permite cu bratele deschise instalarea de rachete "iskander", "bulava" pe un cap de pod cu 1000 km mai aproape de tzarile NATO, sub nasul Romaniei. Aceaste actiuni de "parada verbala" anti-ruseasca si pro-romanesca poate avea consecintze grave pentru interesele UE si NATO in regiune, pe care RO nu atat le promoveaza, cat isi face interesele proprii si le pune in pericol.
A comentat big 01 mai 2010, 11:52
PACAT O PARTE DIN POPULATIE ARE PAIAGEN PE CREER.
BINE SPUS DE GHIMPU NAZISMUL = COMUNISMUL.
AZI MULTI SI LA NOI SARBATORESC ZIUA VICTORIEI CONTRA NAZISMULUI EI SUNT RUSI DAR DIN PACATE SI MOLDOVENI.
UNII SARBATORESC INVAZIA DUPA ELIBERARE ALTII CA AU FOST OCUPATI. MAI RAU DE CEI CE SARBATORESC CA AU FOST OCUPATI.
DAR IN FINE RUSII FARA AJUTORUL AMERICANILOR POATE ASTAZI ISI AVEAU CAPITALA PE PAMANTUL MIC.
GRESALA AMERICANILOR SI A MOLDOVENILOR FARA CREER AZI SARBATORIM PE PAMANTUL DACIEI ELIBERAREA SI OCUPAREA NOASTRA.
PACAT CA NU NE MERGE CREERUL E ATROFIAT.
AS DORI SA VAD SI EU SA POARTE TRICOLORUL LA ANTENA MASINII SI NOI MOLDOVENII LA ZIUA UNIRII SAU CEL PUTIN LA ZIUA "INDEPENDENTII" FATA DE URSS.
A comentat ION CONDREA 09 mai 2010, 09:50


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1709 secunde