Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 04:06

 

„Să-mi vorbeşti doar în limba rusă!”

adăugat 10 august 2011, 09:07, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

limba-rusa,aliona-zuza,oficiul-postal-md-2021,chisinau,posta-moldovei,albina-svet,republica-moldova,ludmila-casian,alexandru-arseni,limba-romana,

Aliona Zuza este angajată într-o întreprindere de stat şi deseori i s-au făcut observaţii pentru faptul că vorbeşte cu clienţii săi în limba…română. Lucrează de trei ani la ÎS „Poşta Moldovei”, Oficiul poştal MD 2021 din Chişinău, şi în multe cazuri se confruntă cu etnicii ruşi, care îi cer să vorbească cu ei în limba rusă.

Aliona Zuza afirmă că a fost crescută în spirit românesc şi că părinţii au învăţat-o de mică să lupte pentru limba română. „Îmi amintesc şi acum cum am fost în Piaţa din centrul capitalei - în 1989 avem doar 15 ani - şi luptam alături de tata pentru limbă şi neam. Cum aş putea să mă schimb peste noapte şi să vorbesc doar ruseşte?”, se întreabă tânăra. Problemele ei au apărut după ce mai mulţi clienţi ai oficiului poştal unde lucrează i-au cerut să vorbească cu ei doar în rusă…

Aliona susţine că nu are nimic cu ruşii din Moldova sau cu limba rusă, întrucât o vorbeşte, are foarte mulţi prieteni vorbitori de limba rusă, dar şi-ar dori să nu i se ordone să vorbească la serviciu într-o altă limbă decât cea de stat. „Nu mi-am pus principiul să nu vorbesc rusa, dar mă simt ofensată atunci când ruşii mă impun să vorbesc limba lor acasă la mine”, ne spune Aliona

„Să-mi vorbeşti doar în limba rusă!”

Soluţia Alionei a fost să-i lase să vorbească ruseşte, iar ea să le răspundă româneşte, ştiind că de fapt ei înţeleg româna. Dar şi în asemenea cazuri a fost apostrofată cu: „Мне говорить только на русском!” (Mie să-mi vorbeşti numai în limba rusă! – n. r.). „Se înrăiesc şi intenţionat îmi spun că nu înţeleg şi nici nu sunt obligaţi să înţeleagă româna. Sunt vizitatoare care chiar îmi spun că se vor plânge şefilor mei pentru o astfel de deservire a clienţilor”, spune Aliona Zuza. Una dintre ele, Albina Şveţ, chiar a sunat la centrul poştal şi s-a plâns unui reprezentant de acolo. „Peste câteva minute, am fost contactată telefonic şi mi s-a spus că clientul are întotdeauna dreptate şi trebuie să ne conformăm lui. Deşi a trecut ceva timp de atunci, nu mă pot linişti, pentru că clienţii ruşi sunt în continuare obraznici. Nu-i impun să vorbească în română, dar, cel puţin, să fie un pic mai respectuoşi”, consideră interlocutoarea noastră.

Altă dată, o vorbitoare de limba rusă i-a spus răspicat că, fiind o persoană publică, trebuie să vorbească în limba clientului. „Rusa este a doua limbă de stat şi eşti obligată să o cunoşti!”, a mustrat-o ea în faţa celor prezenţi.

Am contactat-o pe Albina Şveţ pentru a concretiza motivul ei de nemulţumire, din care cauză s-a plâns de felul cum a fost deservită la Oficiul poştal MD 2021 din Chişinău. Din start mi-a spus să vorbesc cu dumneaei doar în limba rusă, menţionând înainte de a trânti receptorul: „Problema-i rezolvată. Trebuia să se reacţioneze atunci. Învăţaţi-vă!”.

Romii şi turcii nu-s ca rusofonii

„Vă spun cum stau lucrurile la Soroca. Eu sunt de acolo, chiar de pe Dealul Ţiganilor, şi ştiu că, la vârsta de patru-cinci ani, romii deja vorbesc şi rusa, şi româna. Ei nu îndrăznesc să-şi impună limba lor, se conformează oamenilor şi legilor ţării în care trăiesc. Dar persoanele care vin şi îmi cer să le vorbesc ruseşte sunt pensionari care au zeci de ani de când locuiesc în Moldova. Pentru aceştia Rusia şi comuniştii sunt cele mai importante lucruri, nu problemele ţării în care locuiesc”, continuă Aliona Zuza.

Şefa Oficiului poştal MD 2021, Ludmila Casian, a menţionat referitor la acest subiect că întreprinderea în care activează Aliona Zuza este una de stat, în care clientul nu poate fi contrazis. „Trebuie să vorbim cu clientul în limba în care ni se adresează. Şi eu sunt împotriva faptului de a vorbi ruseşte în R. Moldova, dar noi suntem obligaţi s-o facem…”. Totodată, ea ne-a dat un exemplu demn de urmat şi de acei care se ceartă cu Aliona Zuza: un reprezentant al Ambasadei Turciei, care apelează deseori la serviciile poştei, se străduieşte să vorbească în limba română, chiar dacă este originar din Turcia.

„De-a lungul activităţii mele la poştă, cazuri în care ruşii ne cer să vorbim ruseşte se întâmplă de cele mai multe ori în centrul oraşului, la Buiucani şi la Botanica. Trebuie să te porţi cu ei ca şi cu un ou… Dar, dacă pierdem clienţii, ne pierdem serviciul…”, a concluzionat Ludmila Casian.

A cui este vina?

Potrivit Alionei Zuza, de asemenea situaţii conflictuale interetnice este responsabilă conducerea ţării, deoarece ruşilor le-au fost create condiţii foarte bune de trai în Moldova, fără ca să înveţe româna. „După 20 de ani de independenţă, la noi încă nu sunt scoase plăcuţele în limba rusă de pe instituţiile de stat. De ce ar învăţa ruşii româna? În şcoli, profesorii nu insistă ca ruşii să înveţe limba de stat, dar pe mine mă forţau să învăţ numaidecât limba rusă”, îşi aminteşte Aliona. Tot ea menţionează că şi fiecare dintre noi, moldovenii, suntem vinovaţi că ruşii nu vorbesc româna. „Când îi auzim vorbind ruseşte, trecem şi noi la rusă, în loc să se întâmple invers. Nu vreau să-mi creez probleme cu ruşii, pentru că-i pus în joc serviciul meu, dar aş vrea să înţeleagă că, dacă vor să fie respectaţi, ar trebui să ne respecte şi ei pe noi. Nu este un principiu al meu sau al conducerii statului, e ceva necesar pentru dezvoltarea acestei ţări ca stat independent”, afirmă angajata de la „Poşta Moldovei”.

A fost o neînţelegere de moment?

Svetlana Mardari, şefa Secţiei de personal şi instruire profesională a ÎS „Poşta Moldovei”, susţine că, de obicei, în asemenea cazuri, cel care are dreptate este clientul. „Asemenea incidente nu sunt atât de dese, dar clientul are dreptate, deoarece facem totul ca el să se simtă bine şi noi să-i oferim servicii de calitate.

Mai mult, angajatul nostru este îndemnat să cunoască mai multe limbi, mai ales dacă-i vorba de una apropiată nouă, precum limba rusă. Cred că în cazul la care vă referiţi a fost o neînţelegere de moment”, ne-a spus ea.

Nu de aceeaşi părere este Alexandru Arseni, doctor în Drept, conferenţiar universitar, care a precizat pentru TIMPUL că persoanele care nu cunosc limba de stat sunt obligate să-şi ia translator. „Nici doamnele care s-au plâns, nici şefii de la poşta respectivă n-au procedat corect faţă de angajata instituţiei de stat. De exemplu, un proces de judecată are loc numai în limba română, iar dacă persoana nu cunoaşte limba este asigurată cu translator. Cazul este unul similar”, a spus Arseni.

„Nimeni nu poate să interzică cuiva să depună o plângere, dar limba oficială a statului nostru este limba română, nu rusa, iar în cazul dat, poşta fiind o instituţie de stat, nu putem vorbi de relaţia client - prestator de servicii. Aceste reguli sunt valabile în mediul privat de afaceri. Aici însă e vorba de relaţii publice şi persoana care nu cunoaşte limba de stat trebuie să-şi ia un traducător”, a explicat Alexandru Arseni.

Aliona Zuza, angajată la ÎS „Poşta Moldovei”:

Un moldovean, dacă aude interlocutorul vorbind ruseşte, va trece la rusă, fără a se revolta ca unii rusofoni: „Vorbeşte-mi în română, că eu nu înţeleg rusa ta!”.

Alexandru Arseni, doctor în drept, conferenţiar universitar:

Ursul, adus din pădure, în jumătate de an, învaţă a merge pe motocicletă, cu ochii legaţi, dar rusofonii noştri n-au învăţat româna nici în jumătate de secol. Este o obrăznicie fără margini… Cred că angajata de la „Poşta Moldovei” trebuie să continue să vorbească în limba română. Este primul caz de acest fel din cariera mea de jurist…


Autor: Victoria Puiu
Sursa: www.timpul.md
respect enorm pentru Aliona Zuza !!! rusofonii au devenit prea obraznici ..
A comentat dragos 10 august 2011, 19:52
trebui să vorbim doar în limba română, avem tot dreptul, rușii trebuie să vorbească limba de stat
A comentat youman 10 august 2011, 20:07
daca Romania ar avea de decernat un premiu Nobel, aceasta MARE DOAMNA A LIMBII ROMANE, l-ar merita
sunt mandra ca avem acelasi sange!
A comentat dacia 10 august 2011, 21:04
Putini din noi cei din tara de la Est de Prut pot sa se exprime corect in limba noastra - ROMANA. Nici pe cea rusa nu o cunosc bine. Doar prostia din capu si nerespectul insusi pe sine ii fac sa ciripeasca intr-o alta limba (MD in cea rusa). Trebue odata sa te respecti pe insusi tine daca nu nici cei din jur nu te vor respecta. Vorbeste in limba ta in tara ta. Foloseste romana cu mandrie si arata celorlanti din tara care nu te respecta ca tu esti pilonul si radacina copacului in tara ta. Astfel te vei respecta astfel te vor respecta. In caz ca nu doresc IGNORATII pe cei ce va IGNORA. IGNORANTA ii va distruge. Incearca si te vei convinge. Privestei in ochi si raspundei in romana, privestei in ochi si vorbestele in romana. Daca nu te respecta pe tine si pe limba ta (romana) IGNORAI intoarcete cu spatele. INCEARCA si te vei CONVINGE I.C.
A comentat CONDREA 15 august 2011, 10:01
Curaj Aliona!!!Te admir și te înțeleg,pentru ca aici la Bălți în general nu ai cu cine vorbi în romană,decît la universități.Pe străzi și oriunde se vorbește doar în rusă,dar dacă vorbești ăn romană te privesc ca pe un țaran.Nu îmi place așa atitudine.De vină eu cred că suntem chiar noi,pentru că suntem prea loiali și buni cu unii(cei agresivi si răutăcioși).Ar trebui și noi să ne arătăm mîndria de neam,căci cine știe provenim din neamuri nobile,precum Caesar ș.a.Rușine celor care ne dezapreciază.(
A comentat Alexia 15 august 2011, 11:29
nu-mi place nici mie chestia asta...sa nu uitam ca limba de stat in R.Moldova este limba romana....asa ca ma adresez majoritatea rusilor fiti buni si invatati si limba romana si o mai faceti pe prostu ca nu o cunoasteti...dar in unele cazuri iti zic in fata ca nu le place sa vorbeasca romaneste si nici no sa o invete...atunci nu aveti decat sa plecati Russia oameni buni...hai sa nu ne batem joc de limba noastra si de Moldova..
A comentat dya.dyaa 18 august 2011, 14:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2469 secunde