Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 05:29

 

Studiile în România între adevăr și provocare!

adăugat 30 iulie 2011, 11:57, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

admitere-tineri-din-republica-modova,ana-cristiuc,basarabeni,studii-in-romania,

Dragi elevi, studenți,  juni  dornici de cunoaștere,  vă invit  să   meditați,  încă o dată, despre importanța deciziei care așteaptă să o luați  cu privire la alegerea formării profesionale.                   

Lăsând în urma   aceste momente de cotitură radicală, fiorii cărora mă răscolesc încă,  nu ezit a  vă împărtăși modesta mea experiență și  plusul de informații,  în speranța de a vă   facilita  demersul cognitiv.

Fiindcă alegerea meseriei  nu trebuie să fie o loterie ci rodul  unui proces lung și echidistant de prospectare a tendințelor de evoluție  a  pieței muncii, țin să vă acord câteva sfaturi cu referire la:

Ce trebuie să analizam când alegem o Facultate ?

 În primul rând, analiza trebuie să pornească cu  cunoașterea de sine – extrem de importantă!  Vă recomand să vă efectuați, în acest scop,  o analiza SWOT a personalității voastre, configurând într-un tabel simplist următoarele aspecte:

  1. Punctele “forte” – aici trebuie să enumerați toate aptitudiniile, abilitățile voastre, domeniile în care credeți că vă descurcați cel mai bine. Fiți sinceri cu voi și nu vă supraestimați potențialul.
  2. Punctele „slabe” – aspectele la care ar trebui să mai lucrați, domeniile care nu vă generează un interes deosebit,  lucrurile care vă iau prea mult timp și vă produc puțină plăcere.
  3. Amenințări și riscuri-  menționați temerile voastre cu privire la aspecte care, încă, nu sunt sustenabile pentru voi.  Spre exemplu:  lipsa cunoaşterii aprofundate a limbilor străine în cazul în care vă gândiți la o meserie cu implicații filologice sau la opțiunea studierii într-o limbă străină;  cunoștintele modeste la matematică , dacă vă gândiți la studii economice sau inginerești; riscul de a vă descurca de sine stătător  departe de familie, dorul de casă, asumarea idependenței și autonomiei pe majoritatea planurilor, lipsa banilor, inocența și naivitatea etc.
  4. Oportunități- aici trebuie să vă incitați imaginația. Gândiți-vă ce porți se vor putea deschide, urmând o anumită cale.  Încercați să anticipați  ce  generozități vă poate ascunde soarta după un anumit orizont de timp. Noi posibilități, experiențe, deplasări, cunoștințe… toate concentrați-le în  aceasta rubrica!

Să nu considerați că aceasta activitate este lipsită de sens! Analiza SWOT este foarte des aplicată  în domeniul managementului, mai exact,  în îndeplinirea funcției de previziune și evaluare .   Acum este timpul să va manageriati corect viața! Ridicați- vă la altitudinea unei  atotcuprinzătoare priviri  și  “înșirați-vă” identitatea pe foaie!  După ce ați precizat câteva domenii de activitate cu interes sporit, faceti o prioritizare a acestora  în funcție de mai multe criterii. Spre exemplu:  compatibilitatea cu preferințele și cunoștintele voastre; gradul de solicitare a job-ului pe piața muncii; nr. de ani de studiu; forma de studiu; gradul de exigibilitate al facultății etc. Efectuând un raționament fundamentat pe date empirice, veți putea ierarhiza  opțiunile voastre profesionale și astfel veți permite selectarea  variantei  optime, cea care are  o utilitate globală superioară celorlalte.

În al doilea rând, trebuie să fiți conștienți de faptul că studiile și formarea profesională constituie principala formă de venit în viitor și șansa unică de a vă satisface suprema voastră nevoie de autorealizare! Investiția în capital uman trebuie să o priviți ca orice investiție. Trebuie să sacrificați în prezent o sumă de bani pentru a obține în viitor un venit mai mare. Sacrificiul este format din 2 costuri: directe și indirecte. Cele directe se referă la cheltuielile cu formarea profesională, iar cele indirecte reprezintă costuri de oportunitate, adică toate celelalte opțiuni la care renunțați  pentru a vă lărgi orizontul de cunoaștere.

Pentru a va asigura că opțiunea voastră profesională este calea cea mai bună de urmat, efectuați un studiu al pieței forței de muncă: accesați site-uri de angajare,  citiți reviste de specialitate, colectați informații  referitoare la  ușurința angajării, la exigențele angajatorilor  pentru a ști  ce aspecte trebuie să urmăriți   în facultate.

Un alt sfat ar fi ca înainte de alegerea domeniului de activitate să  cercetați tendințele generale de evoluție a acestuia, fiindcă modificările structurale ale economiei, ritmul accentuat al dezvoltării tehnologice duc la dispariția  unor ramuri de activitate și apariția altora. De aceea ar fi păcat să investiți timp, bani și muncă titanică în  a obține o calificare, lipsită de  o reală perspectivă de a fi valorificată.

În acest sens, puteți face următorul studiu de caz,  pornind de la ipoteza că toate țările în evoluția lor economică parcurg mai multe stadii de dezvoltare:  de la început se află în curs de dezvoltare, apoi converg spre țări  înalt dezvoltate. Pe parcursul acestor transformări  au loc procese de restructurare , în concordanță cu care se schimbă ponderea ramurilor în economie. Deci,  luând în considerație faptul că  atât România , cât și R. Moldova sunt state cu nivel mediu de dezvoltare economică, trebuie să anticipați care vor fi eventualele transformări  care își vor face apariție pe piața muncii. De unde puteți afla acesta? Cea mai accesibilă variantă  este să efectuați o comparație cu alte țări aflate în toiul acestor procese, fiind mai sus cu o treaptă de dezvoltare.  Să vă întrebați atunci, merită de urmat o facultate de Management sau Marketing , când în Universitățile din S.U. A, Marea Britanie  nici nu există așa facultăți în mod separat?!

Înainte de a  pune punctul pe “i”,  uitați-vă atent pe programul de studiu al Facultății, vedeți ce materii o să însușiți, ce anume presupun ele, au tangențe cu cunoștințele voastre anterioare?  Nu riscați ! Alegerea în condiții de incertitudine vă poate face soarta amară!  Am zeci de exmple când studenți buni nu pot promova unele examene, și asta nu din cauza că nu sunt capabili, ci, pur și simplu,  tipul lor  de inteligență nu este compatibil cu domeniul ales.

Din păcate,  unul din punctele slabe ale învățământului românesc este faptul că studiile obținute aici sunt puțin coroborate cu realitatea, adică oferă tinerilor o pregătire mai mult teoretică, deplasată de cerințele reale a pieței forței de muncă. Din această cauză peste peste 30 % din absolvenți sunt sorțiți să sufere de șomaj. Nu se efectuează stagii de practică, absolut necesare pentru “aselenizarea” studentului pe suprafața “cutanată” a câmpului muncii.

Și încă ceva important:  nu ezitați să exploatați toate posibilitățile de informare!  Sunt multe site-uri  ale instituțiilor de resort,  blog-uri,  ziare care mediatizează problematica admiterii. Consultați-le! Dacă doriți să faceți studii în România există o mulțime de organizații  ale  studenților basarabeni, dornice în a vă acorda sprijinul necesar. “Cine bate la ușă , i se va deschide!”

Studiile în strainatate  între adevăr și provocare! Probleme și revelații.

Într-adevăr, a-ți continua studiile într-o țară mai dezvoltată este o oportunitate în viață.  Un mediu prolific studiului, condiții de trai mai bune, o bursă mai mare, posibilități mai mari de angajare, o realitate ascunsă sub incidența unei decizii. Dar balanța beneficii și riscuri deviază  în sensul indus de fiecare,  în raport cu vivacitatea, curajul și implicarea de care dă dovadă. Din această perspectivă  privesc studiile în strainătate ca fiind o provocare! Este un maraton în care trebuie să demonstrezi că eliminarea decalajelor de cunoștințe nu este decât o problema de timp, că greuțățile și încercările sunt “pietre” ce fortifică “ fundamentul” unui caracter puternic, ca părinții și prietenii de acasă rămân mereu aproape.

Însă, pe lângă acestea, se întâlnesc și probleme. Eu o să încerc, pe lângă enumerarea lor, să vă dau  câte un sfat din propria experiență. Când vă confruntați cu problema obținerii permisului de ședere, nu tergiversați rezolvarea ei. Depuneți cât mai urgent actele necesare la instituțiile de resort, căci din cauza birocrației excesive vă puteți trezi peste 3 luni cu “invitația de nerespins” de a părăsi țara gazdă. Nu uitați să vă informați, încă de acasă, de ce documente aveți nevoie. În ceea ce privește inserția în piața muncii, în condițiile actuale de criza, nu pot să fiu optimistă. Situația este gravă. Obținerea permisului de muncă pentru străini implică cheltuieli suplimentare din partea angajatorului. În situatia în care oferta de munca excede cererea de munca, speranta de a fi angajat, în conditii normale, tinde spre zero.

Străinii se confruntă și cu alte probleme legate de accesul la serviciile medicale, educaționale, de informare, de locuire, dificultăți de exprimare, discriminări diverse etc.  Toate aceste bariere   se pot depăși  cu brio, păstrând calmul, încrederea în sine și spiritul luptător.

Și acum despre partea plină a paharului. De ce trebuie să veniți la studii în România?

 Pentru etnicii români din diasporă consider că această întrebare este  una retorică, căci nu este vis mai dorit  decât cel de a-ți colinda țara istorică în lung și-n lat, chiar dacă te simți în vizită la tine acasă. Te asteaptă Carpații strămoșești, Dunărea srăbună, Marea Neagră ….       și nu în ultimul rând Universitățile, unde au învățat înaintașii nostri.

Este firesc că în cugetul junilor români de pretutindeni să se nască  dorința de a-și continua studiile în  România. Opțiunea lor trebuie susținută, fiindcă implică mai multe avantaje de pe ambele părți. Doar astfel, se poate fortifica coeziunea românilor,  se pot intensifica relațiile culturale dintre semenii români  și idealurile lor  pot fi atinse doar prin puterea cunoașterii.  Pentru etnicii români din diasporă, studiile în România reprezintă  o poartă deschisă spre “o Europă a realizărilor”:   oportunităti mai bune de dezvoltare a carierei,  activități noi,  șanse unice de valorificare potențialului, un nivel de trai mai ridicat, posibilitatea de a cunoaște alte culturi  și de a ineracționa cu persoane din medii diferite, schimb de experientă, aventuri și clipe de neuitat.

 În final , revin cu îndrumarea de  a vă informa  corect despre tot ce ține de studiile în Romania: începând de la  alegerea facultății, a instituției de învățământ, metodologie de admitere până la oameni buni care vă pot acorda o mână de ajutor.

 Și nu uitați că:  Pentru întrebări, neclarități sau cazuri speciale în legătură cu metodologia de admitere vă stau la dispoziție:

  1. OSB Bucureşti: admitere_osb@yahoo.com
  2. OSB Timişoara: osb@basarabeni.ro
  3. ATB Iaşi: iasi@tineribasarabeni.com
  4. CSBB Galaţi: csbb@lsgalati.ro
  5. OSB Constanţa: osb.constanta@gmail.com

Sau puteți utiliza secțiunea de ”Întrebări și răspunsuri” de pe site-ul www.basarabeni.ro

Vă urăm succes!

www.cristiucana.wordpress.com


Autor: Ana Cristiuc
Sursa: www.basarabeni.ro
ANUNŢ IMPORTANT



În perioada 01.08.2011 – 8.08.2011 în Republica Moldova se va afla o comisie care va primi dosarele candidaţilor în vederea înscrierii în învăţământul de stat din România, universitar şi preuniversitar.

Condiţiile de înscriere şi metodologia sunt prevăzute în Ordinul de Ministru privind metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din Republica Moldova. Ordinul respectiv poate fi consultat la www.edu.ro, pagina de internet a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

La Bălţi, comisia va primi dosarele la Universitatea Alecu Russo, prin amabilitatea conducerii universităţii, în zilele de:

- 1 august (orele 9.30 - 18.00);

- 2 august (orele 9.30 – 15.00).



La Chişinău, dosarele se depun pe strada Vlaicu Pârcălab nr. 39, în sediul fostului Consulat al României, în zilele de:
- 3 august 2011 între orele 9.30 – 18.00

- 4 august 2011 între orele 9.30 – 18.00

- 5 august între orele 9.30 – 18.00

- 6 august între orele 9.30 – 15.00.



La Cahul comisia se va afla la Universitatea Barbu Petriceicu Hasdeu, prin bunăvoinţa conducerii universităţii, în ziua de:
- 7 august între orele 9.30 – 18.00

- 8 august între orele 9.30 – 15.00.


Deci la Balti admiterea va incepe de luni, nu de duminica, cum se presupunea anterior.
A comentat butterfly 30 iulie 2011, 16:03
seara buna, mersi de informatie utila "butterfly" si as dori sa te mai intreb daca cunosti lista de documente necesare la inscrierea la concursul de admitere. mersi anticipat
cine mai stie raspunsul poate sa scrie si el)))
A comentat Stefan 30 iulie 2011, 20:50
cauta documentele in metodologia de admitere, acolo e intreaga lista. Succes!!!
A comentat butterfly 31 iulie 2011, 13:59
imi spune si mie cineva va
rog, cum e cu inscrierea?o facultate=>mai multe specialitati?ori o specialitate 3 facultati..multumesc anticipat..
A comentat ella 01 august 2011, 18:44
Am asa o intrebare: am dosarul personal cu note,imi mai trebuie foaie matricola?caci diriginta mia spus ca asta e...semnata de catre director tot frumos cum tre'
A comentat Andrey 02 august 2011, 10:25
p-u ella:deci,poti sa iti alegi 3 orase diferite si 3 specialitati diferite sau aceeasi specialitate p-u toate 3 orase...sau daca ai preferinta unui singur oras,il indici de 3 ori si dar 3 specialitati diferite..se are in vedere ca aceste 3 specialitati sa apartina aceluiasi domeniu.Spre exemplu:domeniul fundamental-sanatate reglamentara,iar specialitatile pe care le poti alege si combina-medicina generala,farmacie,stomatologie..sper ca ai prins firul
A comentat Cris 02 august 2011, 15:07
e necesara foaia matricola,la noi citeva persoane nu au putut depune dosarul din cauza ca nu au avut foaia matricola,si anume copia ei,care
tre sa fie legalizata la notar
A comentat Cris 02 august 2011, 15:09


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2416 secunde