Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 08:01

 

Succesul reformelor este de o importanţă vitală

adăugat 07 noiembrie 2011, 06:47, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

iurie-leanca,igor-smirnov,europa-libera,transnistria,

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Tot mai multe voci se fac auzite care spun că luna de miere între Uniunea Europeană și Republica Moldova s-a terminat. Domnule Leancă, aceasta ar însemna de a nu mai fi încrezători de ceea ce și-a propus Republica Moldova?

Iurie Leancă: ,,Dacă e să vorbim în termeni metaforici, orice relaţie de familie are mai multe faze. Prima perioadă de miere trece într-un concubinaj matur, bazat pe anumite interese reciproce și bazat pe interesul comun de a asigura un progres, de a asigura stabilitate în relații. Să nu uităm încă o dată 2009 septembrie, atunci când s-a schimbat guvernarea, relația cu Uniunea Europeană era suspendată. Deci, era firesc după ce s-a schimbat puterea au venit alți politicieni, cu alte demersuri, cu altă retorică, dar și cu altă deschidere și interes de a promova aceste reforme și de a ne face să arătăm mult mai mult a europeni, nu doar în virtutea istoriei și antropologiei, dar și în virtutea gândirii noastre și în virtutea unor acțiuni. Deci, bineînțeles că a fost această perioadă romantică.”
Europa Liberă: Bine, dar Bruxelles-ul a insistat foarte mult ca Moldova să promoveze reformele și aceste reforme să aibă și impact.

Iurie Leancă: ,,Valentina, în primul rând dintotdeauna am spus-o cu toţi aici la Chișinău, cei din guvernare, că aceste reforme le promovăm în interesul cetățeanului din Republica Moldova și în restul Republicii Moldova ca atare. Doi: nimeni nu este mai interesat decât noi în promovarea și succesul acestor reforme. Trei: noi nu ascundem că există probleme, nu facem din asta un fel de politică a struțului. Am vorbit că există probleme în reforma justiției. Am vorbit că există probleme în reforma altor instituții de forță, că economia încă nu este demonopolizată și încă există tot felul de interese meschine și care ne creează probleme. Am vorbit că există probleme la nivel de instituţii pentru a atrage investiții mai multe și a crea locuri de muncă. Deci, nu ascundem acest lucru, și din discuțiile mele cu Uniunea Europeană, în primul rând, partenerii noștri apreciază această înțelegere unde există probleme, și apreciază interesul nostru de a merge înainte. Astfel încât atunci când văd tot, unele voci, aici la Chișinău că îţi asumă rolul de a vorbi în numele Uniunii Europene, în primul rând i-aș atenționa să nu facă acest lucru, pentru că Uniunea Europeană vorbește cu noi direct. Avem un dialog fără precedent. Cunoaștem exact ce spun partenerii noștri europeni. Știm atunci când sunt și ei, au anumite dezamăgiri, pe care le avem și noi. Discuţiile pe care le-am avut și zilele aceste cu funcționari sus-puși europenii arată că vorbim același limbaj, avem aceleași interese și ne mișcăm exact pe același traseu. Deci, și încă o dată, dacă există dezamăgiri în primul rând sunt aici la noi. Ne-am fi dorit, și acum dacă mă-ntrebați dacă mă gândeam acum doi ani dacă ne vom confunda cu atâtea probleme, am să vă spun foarte sincer, speram atunci că vom reuși mai repede să parcurgem această cale. Dar încă o dată, Uniunea Europeană consideră în continuare că Republica  Moldova este unica șansă de succes în acest spațiu deocamdată. Din păcate, în virtutea evoluțiilor ș.a.m.d. din alte ţări există în continuare marea deschidere și marele interes de a ne sprijini pe noi. Iată, de exemplu, am discutat despre reacția la strategia privind reforma justiției care a fost adoptată în primă lectură din Parlament, o reacție foarte pozitivă din partea partenerilor noștri. Iată că ei sunt gata să ne sprijine cu resurse financiare pentru a asigura o justiție echitabilă. Deci, cei care își asumă nu știu de ce rolul de a vorbi așa, puțin cam profetic, în numele Uniunii Europene aș vrea să fie ceva mai prudenți și să vorbească cu titlu personal și mai puțin în numele Comisiei Europene sau a Parlamentului European sau Uniunii Europene în ansamblu.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar aceleași voci sugerează și o altă ipoteză: că Republica Moldova, fiind neputincioasă în a promova reformele, își schimbă orientarea de la Vest către Est.

Iurie Leancă: ,,Chiar este o premieră să aud astfel de voci. Ceea ce am spus acum doi ani, o spun astăzi, acum, o spun cu maximă responsabilitate, și cred că vorbesc în numele Guvernului - obiectivul nostru nu s-a schimbat, și nu se va schimba. Ne vom mișca și în continuare, dar poate cu mai multă dârzenie și cu mai multă intensitate pe calea europenizării și modernizării Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Atunci de ce aţi semnat acest acord de liber schimb în cadrul CSI?

Iurie Leancă: ,,Dar nu știu de ce lumea, sau unii se arată surprinși. Aceste negocieri s-au purtat pe o perioadă destul de îndelungată. Înlocuiește doar un sistem existent, nu contravine nici angajamentelor actuale ale Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană și nici angajamentelor pe care urmează să le luăm în urmarea negocierilor, și sper eu a finalizării nu într-o perspectivă îndelungată a zonei de liber-schimb cu Uniunea Europeană. În momentul când, iarăși acum ipotetic să vorbim, vom intra în uniunea vamală a Uniunea Europeană atunci, eventual, va trebui să revedem anumite angajamente. Dar astăzi nu există pe de o parte nici o contradicție. Doi: această zonă de liber schimb este absolut necesară pentru a putea să ne menținem pe piețele din Est, piețe extrem de importante pentru noi și pentru a putea să ne extindem această prezență acolo.”

Europa Liberă: Unii își pun întrebarea: care va fi costul pe care-l va plăti Republica Moldova din moment ce Moscova se arată atât de disponibilă să importe produsele din Republica Moldova, să cedeze la tarifele pentru importul de gaze naturale și multe, multe altele?

Iurie Leancă: Dincolo de relațiile din cadrul de ansamblu care există între noi și o altă țară, în acest caz e vorba de Federația Rusă, avem noi interese, au și ei interese. Interesul nostru, bineînțeles, este să, pe de o parte, să putem să exportăm pe o piață mare, în creștere, capacitatea de cumpărare, și pe de alta să cumpărăm produsele de acolo care sunt absolut necesare, cu un preț cât mai rezonabil, și astfel încât acest interes este unul bilateral, unul mutual, și este foarte important să găsim acest echilibru.”

Europa Liberă: Deci, politic Moldova nu trebuie să plătească nimic?

Iurie Leancă: ,,Politic este că avem o relație mai bună, una bazată pe mai multă deschidere, și una, care sper eu, să ne permită să diminuăm diferențele noastre în abordări și pe subiectele care mai sunt încă problematice în relațiile noastre.

Europa Liberă: Cum ar fi, de exemplu, Transnistria. De ce nu se arată Moscova atât de deschisă în soluționarea crizei transnistrene?

Iurie Leancă: Eu văd schimbări spre bine în atitudinea Moscovei. Chiar și faptul că la Moscova s-a luat decizia de a relua negocierile în formatul 5+2 arată această schimbare spre bine. Deci, Moscova, în primul rând, vede că există parteneri aici serioşi și responsabili la Chișinău. Iar argumentele aduse de noi sunt pe potrivă de a elimina anumite îndoieli, dar este un proces, o cale pe care urmează s-o parcurgem. Și sunt moderat optimist că vom reuși să avansăm.”

Europa Liberă: Subiectul ăsta va figura și pe agenda întrevederii pe care o veți avea la Chișinău cu omologul Dumneavoastră rus, domnul Lavrov, care este așteptat în a doua decadă a lunii noiembrie. Să ne referim strict la criza transnistreană, ce pot face acum demnitarii de la Moscova?

Iurie Leancă: ,,În primul rând avem acest format. M-am întâlnit cu mediatorii din acest proces care se numește 3+2, adică fără Chișinău și fără transnistreni, dar este un instrument foarte eficient care permite partenerilor și mediatorilor în ansamblu să elaboreze poziții comune. Acest lucru este doar benefic pentru Republica Moldova. Nu uitați că în ultimele luni am avut o comunicare foarte eficientă cu toți mediatorii luați aparte, și cu ucrainenii, și cu rușii, și cu americanii, dar și cu Uniunea Europeană, astfel încât o astfel de abordare în cadrul doar a mediatorilor este foarte benefică. Dar vizita la care v-ați referit, vizita ministrului Lavrov este foarte importantă. Fiindcă ne va permite să trecem în revistă tot ansamblul și relațiile moldo-ruse sunt bogate ca substanță, ca subiecte care există pe agendă. Cred că va fi o vizită foarte importantă. Bineînțeles că vom discuta și problematica transnistreană. Bineînțeles că ne vom referi și la prezența a ceea ce a mai rămas din fosta armata a 14-a, prezența căreia nu are nici un sens pe teritoriul Republicii Moldova. Dar vizita se va derula și în contextul celor 10 ani din momentul în care a fost semnat tratatul de bază, un tratat bun, în care s-au stabilit anumite principii, inclusiv de altfel, pe subiectul combaterii separatismului - un fenomen extrem de periculos care periclitează în ansamblu, nu doar situația din Republica Moldova, dar și e capabil să strieze elemente de destabilizare și în altă parte a lumii. Deci, acest principiu de conjugare a eforturilor în combaterea acestui fenomen este reflectat plenar în acest tratat. Deci, încă o dată, vizita ministrului vine să marcheze într-un fel această aniversare și să discutăm, bineînțeles, despre perspective.”

Europa Liberă: Cum s-ar explica faptul că exact atunci când Chișinăul a început, a încercat să pună miză pe Igor Smirnov, Moscova se întoarce la 180 de grade și spune că nu se mai bucură Smirnov de sprijinul Kremlinului?

Iurie Leancă: Valentina, nu cred că ați formulat foarte corect întrebarea. Chișinăul nu a pus miză pe Smirnov, Chișinăul a pus miză pe necesitatea angajării administrației de la Tiraspol a comunității de oameni de afaceri, a oamenilor simpli, a societății încă foarte fragile prin ONG-urile care există acolo, astfel încât să putem aborda probleme mici, dar care creează tot felul de nervozități și piedici în circulația oamenilor, mărfurilor ș.a.m.d. Dar care vor permite totodată să ne axăm și pe problema-cheie, care este statutul regiunii în cadrul republicii suverane și integre Republica Moldova. Deci, astfel încât Igor Smirnov fiind astăzi lider al auto-proclamatei republici este cel cu care trebuie să discutăm. Nu avem aici de ales.”
 

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:11
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:12
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:12
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:12 | mergi sus ▲
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:12 | mergi sus ▲
Zgomot pentru nimic. Rusia nu cedeaza Basarabia! Romanie,a venit Timpul sa actionezi concret !
A comentat Pelerinul Basarabean 07 noiembrie 2011, 09:12 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3915 secunde