Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 22:49

 

Ţapul ispăşitor a fost găsit, putem organiza alegeri anticipate…

adăugat 14 noiembrie 2011, 07:03, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Ana Cristiuc

alegeri-anticipate,tap-ispasitor,aie,

Mâine expiră termenul de depunere a cererilor de înregistrare a candidaţilor la funcţia de preşedinte al republicii. Deocamdată, nimeni nu ştie ce se va întâmpla şi cum va evolua situaţia, niciun analist politic serios nu va risca să facă prognoze.

În R. Moldova e riscant să faci pronosticuri politice, din simplul motiv că actorii politici de la Chişinău s-au obişnuit să mintă atât de dezinvolt, cu o sinceritate atât de… devorantă, încât nu poţi să nu-i crezi pe cuvânt, iar dacă-i crezi eşti băgat pe piste false şi ajungi la concluzii false. Iată de ce, de multe ori, simţi nevoia să interpretezi invers mesajele lor: când un lider de partid afirmă că el vrea să aleagă preşedintele, noi trebuie să înţelegem că, de fapt, el vrea alegeri anticipate. 

Cine vrea cu adevărat alegeri anticipate?


Cei trei lideri ai Alianţei, dar şi liderul PCRM, declară că nu doresc alegeri anticipate. Aşa să fie oare? Dacă analizăm la rece situaţia creată, indiferent de retorica liderilor lor, cel puţin doi politicieni, în mod obiectiv, vor alegeri anticipate - Voronin (PCRM) şi Filat (PLDM). Despre motivele pentru care Voronin doreşte anticipate s-a scris mult şi aproape nu mai am ce adăuga, poate doar încă un motiv care a apărut în ultimele zile, după „trădarea” grupului Dodon: nevoia de a-i elimina din partid pe potenţialii „trădători” prin filtrul alegerilor parlamentare. Şi Filat vrea alegeri anticipate. „Vehemenţa” cu care el luptă pentru… alegerea şefului statului şi evitarea anticipatelor face parte din tacâmul propagandistic destinat publicului, menit să inducă în eroare electoratul. Colegii lui de Alianţă ştiu foarte bine care sunt adevăratele planuri ale lui Filat, dar şi ei mint în dialog cu presa şi cu societatea. Toţi ca unul - şi Lupu, şi Ghimpu, dar şi Voronin - îl urăsc pe Filat şi nu au încredere în el. Nu ştiu dacă Filat realizează situaţia în care se află, dar această situaţie e similară, sută la sută, cu cea în care se pomenise la timpul său liderul PPCD, când niciun politician normal nu dorea să aibă de-a face cu el. Filat, în aceşti doi ani de guvernare, a reuşit să-i tragă pe sfoară pe toţi, pe unii chiar de câteva ori la rând, şi să ardă, practic, toate punţile către cei trei. Este clar, aşadar, că Filat nu poate vota un preşedinte propus de unul din cei doi (sau trei), nu are încredere în el. Un asemenea preşedinte (fie că se numeşte Lupu, fie Greceanîi), ajungând în fruntea statului, oricând îi poate organiza lui Filat o majoritate parlamentară care să-l demită fără vreo dificultate din funcţia de premier. Filat, fără funcţia de premier, „rămâne pe drumuri” - fără resursa administrativă, nefiind măcar simplu deputat şi cu imaginea în derivă, s-ar pomeni în faţa unor probleme mai mult decât serioase. Alegerile anticipate însă i-ar permite lui Filat, chiar cu un număr de deputaţi mai mic, să reintre într-un nou ciclu politic, ca să se „spele” de promisiunile electorale făcute din 2009 încoace şi date uitării imediat după alegeri. Alegerile anticipate sunt unica soluţie salvatoare care i-ar permite lui Filat să rămână pe lina de plutire şi să încerce formarea unei majorităţi, care i-ar conveni doar lui în perspectiva luptei pentru funcţia de şef al statului. Filat, sufleteşte, niciodată nu s-a regăsit în Alianţă, el niciodată nu a avut puterea să ascundă ura şi dispreţul lui sincer faţă de cei doi colegi de alianţă şi admiraţia faţă de stilul de conducere al lui Voronin. Urmăriţi, de exemplu, ce grimasă face Filat atunci când rosteşte numele lui Ghimpu… sau Lupu. Sentimentul de greaţă al lui Filat faţă de Ghimpu a devenit mai adânc după ce acesta a declarat că nu va vota candidatura Z. Greceanîi la funcţia de şef al statului. 

Un paradox care nu e deloc paradoxal



S-ar părea că Filat, dacă doreşte anticipate, ar trebui să salute şi să susţină poziţia lui Ghimpu. Filat nu ar fi însă Filat dacă ar proceda astfel, şi-ar trăda inconfundabila lui caligrafie politică. Filat vrea anticipate, dar acestea să fie provocate de altcineva, pentru a putea pune povara răspunderii politice pentru declanşarea lor pe umerii altcuiva. Astfel, în anticipate, în loc să raporteze electoratului ce a realizat efectiv în aceşti doi ani de guvernare (de fapt, nu are ce raporta, fiindcă tot mai mult prin hotelurile luxoase ale Europei şi-a consumat mandatul de premier), Filat îi va blama pe Voronin şi pe Ghimpu că au încheiat o coaliţie monstruoasă şi au provocat alegeri anticipate, aruncând ţara în haosul din care el, Filat, vrea să o scoată, dar nu poate din cauza lor… Filat este convins că, cu o asemenea „poveste de succes”, poate prosti încă o dată electoratul… Având resursa administrativă şi presa pe care o controlează azi Filat, de ce nu? 

După crearea AIE I, Filat cu presa din dotare a început să inoculeze şi să fixeze în conştiinţa publică o serie de stereotipuri false, menite să denigreze imaginea colegilor de alianţă şi, indirect, să o lustruiască pe a sa. Astfel, Ghimpu e prezentat ca „om naiv, re-ancorat în anii ’90”, pe care, dacă-l susţii, „reîntorci ţara în haosul din anii ’90”; Lupu - „băiat deştept, dar fără caracter”, pe care, dacă-l votezi, aduci la putere oligarhii; Voronin - „bărbat adevărat”, dar care nu poate fi votat pentru că are peste 70 de ani. În tot acest peisaj, creat de maşinăria propagandistică ce funcţionează non-stop la umbra Stejarului lui Filat, apare EL, unica „opţiune” şi „soluţie”… cu girofar, bodyguarzi şi cu ceasul pe mâna dreaptă, asemenea lui Putin. 

Atacurile isterice din ultimele zile împotriva lui Mihai Ghimpu din presa controlată de Filat dovedesc că bestializarea lui Ghimpu face parte dintr-o strategie cu bătaie mai lungă, conform căreia ţapi ispăşitori pentru eventualul eşec al alegerii preşedintelui trebuie să fie scoşi Lupu şi Ghimpu, iar dacă Lupu nu poate fi prins în această cursă, totul trebuie să fie aruncat pe seama „romanticului” Ghimpu. 

Propaganda din presa proguvernamentală transmite un singur mesaj: motivul pentru care Ghimpu nu vrea s-o voteze pe Zinaida Greceanîi este următorul: dacă Lupu nu e preşedinte, Ghimpu nu e spicher. Alegerea lui Greceanîi îl privează pe Ghimpu de funcţie, fotoliu, maşină, cabinet, secretară, pază etc. Cetăţeanul, electoratul trebuie „convins” că anume funcţia, fotoliul, maşina, cabinetul, secretara şi garda de corp sunt adevăratele valori ale lui Ghimpu. În numele „nobilului” scop de alegere a preşedintelui, politicienii veniţi la putere ca rezultat al protestelor din 7 aprilie 2009 „uită” cine era şeful guvernului atunci când au fost alungaţi de la Chişinău diplomaţii români şi, practic, a fost închisă frontiera cu România (UE), că anume „candidatul salvator Greceanîi” a promis că va împuşca copiii noştri, dacă vor ieşi în Piaţă. Când cineva le aminteşte politicienilor veniţi la putere pe valul protestelor din 7 aprilie cine era şeful guvernului la acea vreme şi că anume „candidatul salvator Greceanîi” a promis că va împuşca copiii noştri, dacă vor ieşi în Piaţă, apar acuzaţiile-standard cu care ne-a obişnuit regimul Voronin: „marginali politici”, „antistatalişti”, „trădători ai intereselor ţării şi ale poporului”. Astfel, bestializarea lui Ghimpu urmăreşte scopul inocentizării lui Filat şi scoaterea lui basma curată, demonstrându-se lumii că nu el, ci Ghimpu a dus ţara la alegeri anticipate. E un procedeu vechi, cunoscut, ieftin, dar funcţionează şi la alţii, mai deştepţi decât noi…

Proiectul Dodon”, proiect de debarcare a lui Voronin



Se spune că „grupul lui Dodon” ar fi opera lui Filat. Nu ştiu. Mai degrabă „grupul Dodon” este un proiect comun al mai multor forţe interesate nu atât de soluţionarea crizei, cât de debarcarea lui Voronin. Scriam acum o săptămână că Dodon este un proiect rusesc. Continui să cred că Moscova s-a săturat de Voronin şi, în contextul celor ce urmează să se producă în Transnistria, ea nu mai are timp să aştepte reformarea PCRM. Moscova a înţeles că nu-şi poate promova interesele în R. Moldova, dacă nu se află în dialog cu puterea reală de la Chişinău. Moscova a înţeles mai de mult că Voronin nu va admite apropierea PCRM de unul sau altul din partidele din Alianţă (a se vedea momentele Narîşkin din decembrie 2010 şi Karasin în octombrie 2011). Şi Bruxellesul, şi Moscova nu mai au niciun fel de încredere că liderul PCRM va reuşi să transforme acest partid într-o formaţiune politică modernă, fapt confirmat de atitudinea lui Voronin faţă de propunerile şi iniţiativele „de jos”. Bineînţeles, Dodon şi Greceanîi nu sunt nici pe departe cele mei bune soluţii, nici pentru reformarea şi modernizarea PCRM şi nici pentru depăşirea crizei actuale, cu toate acestea, plecarea lor din PCRM a arătat că atât Bruxellesul, cât şi, mai ales, Moscova nu mai vor să discute cu PCRM-ul lui Voronin… Lup bătrân, cu multă experienţă, Voronin înţelege că este încolţit şi realizează cu multă luciditate de unde vin ameninţările, dar nu mai are forţa de a reacţiona adecvat. Ura niciodată nu a fost un sfetnic bun, dar Voronin recurge la ameninţări în special faţă de deputaţii PCRM, dar şi faţă de şefi de filiale sau chiar membri simpli, acuzându-i de trădare pe toţi cei care s-ar apropia de ideile formulate de Dodon. Există multe semnale că adevăraţii nemulţumiţi n-au plecat încă din PCRM, aceştia aşteaptă să crească masa critică, masă care, „explodând”, va dezvălui adevărul şi despre Voronin, şi despre Tkaciuk, şi despre Dodon, dar şi despre dimensiunile reale ale implicării Moscovei în configurarea paradigmei politice de la Chişinău…

Astăzi e clar doar un singur lucru: dacă „gruparea Dodon” a fost creată pentru a-l debarca pe Voronin, atunci trebuie să ne aşteptăm mai degrabă la eşecul alegerii preşedintelui şi la alegeri anticipate. Se pare că toţi înţeleg acest lucru, problema până mai ieri fiind cine va fi ţapul ispăşitor. Lupu, se pare, a evitat cursa întinsă. Ghimpu şi-a asumat acest statut, fără a sta prea mult pe gânduri. Ca să vezi, nu numai minciuna, dar, uneori, şi sinceritatea dăunează în politică…

În loc de P.S.

Poate cei care sunt gata s-o instaureze pe Zinaida Petrovna Greceanîi în funcţia de sef al statului vor explica electoratului câteva lucruri: cu ce mesaj electoral va ieşi „candidata salvatoare” în faţa parlamentului de astă dată: „să ne apăram Patria” sau „să veghem ca Moldova să nu dispară de pe harta lumii”? O altă întrebare ar fi: din ce cauză a fost ţinută Ţara în interimat timp de doi ani de zile, dacă formula „Zinaida Greceanîi - preşedinte de ţară, Marian Lupu - preşedinte de parlament şi Mihai Ghimpu - în opoziţie” era valabila şi perfect funcţională politic şi moral încă din primăvara anului 2009? 


Autor: Constantin Tănase
Sursa: timpul.md
Liniste! Spectacolul abia incepe. In rolul central este distribuit un actor de talie mondiala. "Palatul Republicii" este o Lucrare profunda si bine gandita de un Arhitect cu stofa de Regizor. Vizionare placuta! Intrare Libera. (Finantarea unui Proiect de genul acesta este asigurat de Arhitectul-Sef.)
A comentat Pelerinul Basarabean 14 noiembrie 2011, 09:05
Liniste! Spectacolul abia incepe. In rolul central este distribuit un actor de talie mondiala. "Palatul Republicii" este o Lucrare profunda si bine gandita de un Arhitect cu stofa de Regizor. Vizionare placuta! Intrare Libera. (Finantarea unui Proiect de genul acesta este asigurat de Arhitectul-Sef.)
A comentat Pelerinul Basarabean 14 noiembrie 2011, 09:05
Liniste! Spectacolul abia incepe. In rolul central este distribuit un actor de talie mondiala. "Palatul Republicii" este o Lucrare profunda si bine gandita de un Arhitect cu stofa de Regizor. Vizionare placuta! Intrare Libera. (Finantarea unui Proiect de genul acesta este asigurat de Arhitectul-Sef.)
A comentat Pelerinul Basarabean 14 noiembrie 2011, 09:05


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.3837 secunde