Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 04:26

 

Tragedia statului agresor

adăugat 27 mai 2008, 15:58, la Opinii / Editoriale

Uneori, trebuie să vorbim È™i despre un soi de infractori care au ajuns în poziÈ›ii de reprezentanÈ›i ai statului, de lideri politici sau de directori de opinie. Tragedia societăÈ›ii noastre este că a încăput în mâinile unor adepÈ›i ai politicii de forÈ›ă, care mimează idealurile legate de democraÈ›ie È™i drepturile omului, È™i nu în ultimul rând cel de Integrare Europeană.

Este o infracÈ›iune să-È›i minÈ›i cu neruÈ™inare cetăÈ›enii, să induci în eroare partenerii È™i eventualii susÈ›inători de idealuri de pe arena internaÈ›ională?

Linia de gândire din perioada "perestroicii"-că se distruge un "Imperiu al Răului"- a alimentat euforia care a însoÈ›it decăderea Uniunii Sovietice È™i SfârÈ™itul Războiului Rece. Această opÈ›iune a determinat să se proclame independenÈ›a în teritoriile luate cu forÈ›a de regimul comunist criminal a lui Stalin.

Astăzi litera lui Stalin echivalează cu ideologia promovată la rang de stat în R. Moldova. Totodată, ChiÈ™inăul este perceput mai mult că ar fi încăput într-un "ax al răului". Cine este de vină că statul a început să fie perceput drept unul care atentează la adresa cetăÈ›eanului? PreÈ™edintele, consilierii acestuia, reprezentanÈ›ii instituÈ›iilor de forÈ›ă, scribii puterii sau forma È™i fondul în care există È™i se dezvoltă statul?!

De ce R. Moldova este văzut ca un "Stat al Răului", un stat agresor la adresa propriilor cetăÈ›eni, un stat agresor la adresa valorilor democratice?

R. Moldova este un stat, unde cetăÈ›enii È™i-au pierdut credinÈ›a că se poate prospecta È™i se poate construi o societate democratică normală. Este R. Moldova un stat care atentează la normele unei societăÈ›i democratice È™i încearcă să distrugă orice urmă de emancipare intelectuală? Se pare...

Guvernarea comunistă utilizează mijloace mult mai fine de agresare a factorului intelectual, de represiune faÈ›ă de oponenÈ›ii politici, de intimidare È™i de violare a spaÈ›iului intim în care există cetăÈ›eanul. Mass-media care nu încuviinÈ›ează actele guvernării comuniste este intimidată, supusă persecuÈ›iei, văzută ca o posibilă "cutie de rezonanÈ›ă" a unei revoluÈ›ii. Totodată, construirea unei societăÈ›i a privilegiaÈ›ilor È™i al celor incomozi, recurgerea sistematică la minciună È™i opresiune reprezintă o normă a statului guvernării comuniste de la noi.

În R. Moldova etichetele curg È™iroaie, au lipici, iar cei care È›i le aplică vor să te convingă că aÈ™a È™i este. Exact ca pe timpurile vajnicului È™i falnicului NKVD: poÈ›i purta eticheta de "duÈ™man al poporului", "intervenÈ›ionist", "agent străin", "sabotor", membru al vreunei organizaÈ›ii secrete. Dacă guvernării nu-i convine persoana îi È™i aplică un timbru comunist.

Platforma actuală de politică externă a R. Moldova nu este expusă din perspectiva interesului naÈ›ional, ci din cea a limbajului puterii. Există o falie reală dintre ceea ce predică politica noastră externă È™i ceea ce se pune în practică.

Lipsa de realpolitik È™i ipocrizia cu care tratează subiectele de interes naÈ›ional È™i vectorul european, evitarea tendinÈ›ei de creare a unei societăÈ›i în care bunăstarea ar fi primordială fac din statul moldovenesc ca având o independenÈ›ă È™ubredă, dar consfinÈ›ită de Moscova. Avem parte de o republică cu miÈ™cări tectonice È™i cu tendinÈ›e centrifuge. ReputaÈ›ia de-a se miÈ™ca într-un cerc vicios în care nu-È™i poate elabora o platformă socio-politică predictibilă, fără soluÈ›ii funcÈ›ionale.

R. Moldova arată foarte mult cu pasărea din colivie, ce are dreptul să cânte È™i să existe, dar cu încuviinÈ›area vechii metropole-Rusia.
Unde începe È™i unde se termină IndependenÈ›a?
PreÈ™edintele Vladimir Voronin a făcut mai multe afirmaÈ›ii care întinau Legea Supremă, se încadrau perfect pentru a i se aplica procedura de suspendare. Să ne amintim că acesta a adus cuvinte grave la adresa simbolurilor naÈ›ionale, pe care un È™ef de stat, în mod normal, ar trebui să le venereze.

- Ne vom reîntoarce în perioada sovietică, dacă se vor unifica malurile Nistrului?-se întreabă mulÈ›i cetăÈ›eni.

Astăzi, mulÈ›i se întrebă: ce fel de grafie vom avea în cazul în care Voronin semnează acordul de parteneriat È™i cooperare cu regimul separatist a lui Smirnov? După ce liderul regimului separatist de la Tiraspol i-a înmânat lui Voronin proiectul de acord între R. Moldova È™i Transnistria, tot mai mulÈ›i comentatori È™i analiÈ™ti se întreabă: de ce grafie se va folosi cetăÈ›enii în cazul în care se vor unifica malurile, impuse se semneze de mâna rusească?

La 19 mai 2008, participând la deschiderea Zilelor scrisului È™i culturii slave în Moldova, preÈ™edintele Vladimir Voronin a declarat: "Alfabetul chirilic este primul alfabet al poporului moldovean. Cultura de carte, slujba religioasă, documentele de cultură È™i corespondenÈ›a pe parcursul a câtorva secole au fost solicitate È™i s-au dezvoltat ulterior în limba moldovenească, dar iarăÈ™i în grafia chirilică. Pentru locuitorii Moldovei exemplul lui Kirill È™i Metodiu pentru unificarea popoarelor È™i culturilor È™i scrierii slave au o semnificaÈ›ie exclusivă".

Găgăuzul pro-rus Alexandru Angheli susÈ›ine, la 22 mai 2008, că în condiÈ›iile actuale , nu se pune problema de "revenire" a "limbii moldoveneÈ™ti la chiriliÈ›ă, ci este vorba desepre o reabilitare a grafiei chirilice pentru limba moldovenească" . AfirmaÈ›ia acestuia pentru agenÈ›ia rusească REGNUM vine în sprijinul declaraÈ›iei lui Voronin că "alfabetul slav a fost primul pentru poporul moldovenesc".

Angheli propune ca în momentul unificării statului moldav-între ChiÈ™inău È™i Tiraspol-trebuie să funcÈ›ioneze ambele grafii( în regiunea Transnistria -cea chirilică, iar pe malul drept-cel latin) , pentru a nu tensiona situaÈ›ia. Pentru că în momentul unificării, crede acesta, va fi ridicată chestiunea alfabetului, va intra pe agenda zilei.

Evident, mai târziu consideră adepÈ›ii comuniÈ™tilor va fi reinstalată "prima grafie al statului moldovenesc", vorba lui Voronin.

EÈ™ecul statului cu reÈ›etă comunistă

EÈ™ecul unui stat constă în aceea că poate avea o credinÈ›ă contra firii sale naturale È™i a fi o mostră a totalitarismului.

EÈ™ecul statului moldovean constă că este reprezentat de un partid totalitar, extremist de stânga, fără valori umane. Un partid renăscut din efectele nocive ale istoriei. Un partid în care pe timpul sovietic minciuna, deportările, lagărele de concentrare, desfiinÈ›area credinÈ›ei erau repere în activitatea acestuia. E vorba de Partidul Comunist, care o dată asumându-È™i numele È™i-a prescris moÈ™tenirea terorii pe care a înfăptit-o în timpurile sovietice. Mai ales că tezele culturale, istorice sunt însuÈ™ite de minune de actualul partid comunist din R. Moldova. Doar deza "identitară" cât costă la ChiÈ™inău-pe undele unor televiziuni transvestite È™i în paginile unor publicaÈ›ii neocomuniste. Se pare că R. Moldova este un stat, în care guvernarea atentează la valorile cetăÈ›enilor, independenÈ›ei È™i democraÈ›ie...exact, ca în timpurile Imperiului Comunist Sovietic.

Autor: Octavian Sergentu
Sursa: www.presa.md
iar flux md....iar articole publicate de portocalii...cred ca va platesc bine...
A comentat eu 28 mai 2008, 09:33
"R. Moldova este un stat, unde cetăÈ›enii È™i-au pierdut credinÈ›a că se poate prospecta È™i se poate construi o societate democratică normală." bineninteles suntem unici in lumea asta crestini se aliaza cu ciocanu si secera,....
A comentat toteu 28 mai 2008, 09:37


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0648 secunde