Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 18:28

 

VIDEO: Traian Băsescu, preşedintele României: „Republica Moldova a fost şi este pământ românesc“

adăugat 16 septembrie 2011, 10:20, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

adevarul,traian-basescu,basarabia,republica-moldova,moscova,scutul-antiracheta,chisinau,federatia-rusa,sua,republica-moldova-pamant-romanesc,la-masa-adevarului,

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în exclusivitate pentru „Adevărul”, despre motivul relaţiilor politice reci dintre Bucureşti şi Moscova, precum şi despre dezvoltarea parteneriatului cu SUA.

Abia revenit în ţară după vizita de la Casa Albă, preşedintele Băsescu anunţă dezvoltarea parteneriatului cu Statele Unite ale Americii, dincolo de aspectele de ordin militar. Administraţia Obama doreşte o Românie bine pregătită la capitolele economic şi social, după cum spune Traian Băsescu. Şeful statului continuă să mizeze pe SUA şi consideră că nu a greşit la începutul primului său mandat, atunci când şi-a făcut publică această intenţie. În ceea ce priveşte relaţia cu Federaţia Rusă, preşedintele Băsescu crede că sprijinul pe care ţara noastră îl acordă Chişinăului, în vederea apropierii de UE, irită autorităţile de la Kremlin. Şeful statului român declară însă că nu poate să falsifice istoria şi spune tranşant ceea ce le face plăcere să audă basarabenilor şi ceea ce îi enervează pe filoruşi: identitatea românească a Basarabiei nu poate fi contestată.â

Click aici pentru video

VIDEO Preşedintele Băsescu, „La masa Adevărului": Doresc să renunţ la politică! FOTOGALERIE

„Adevărul": În decembrie 2009 spuneaţi că „partida rusească este fără reguli. Parteneriatul cu Vestul este unul cu reguli." Mai există riscul ca România să intre sub o influenţă de tip ex-sovietic?

Traian Băsescu: După semnarea Acordului privind scutul antirachetă, pentru România, pe viitor, acest risc nu mai există. După ce această investiţie va fi încheiată, nu numai România va fi responsabilă de securitatea ei, dar şi SUA. Instalaţiile pe care le vor avea pe teritoriul României sunt de mult prea mare importanţă. Eu cred că România nu mai are riscuri de paşi înapoi. Nu spun că a te apropia de Federaţia Rusă înseamnă risc de paşi înapoi. Dar trebuie să recunosc că între Bucureşti şi Moscova este un nivel de neîncredere ridicat. Şi este reciproc. Nu numai noi avem semne de întrebare cu privire la intenţiile Federaţiei Ruse legate de regiune, ci şi Moscova, la rându-i, are suficiente semne de întrebare legate de bunele intenţii ale României legate de ea. Şi noi trebuie să fim mai atenţi în relaţia cu ei. Atitudinea noastră continuu pro-Republica Moldova a fost un lucru care a iritat profund Moscova. Aici trebuie să creăm un climat de încredere şi să explicăm că România nu-şi pune problema anexării Republicii Moldova. Noi avem o intenţie bună: accesul Republicii Moldova în Uniunea Europeană.


GALERIE FOTO Making of: Preşedintele Băsescu, „La masa Adevărului" (1)


Având în vedere sensibilităţile pe care le are Moscova vizavi de relaţia noastră cu Republica Moldova, putem spera la un curs firesc al relaţiilor noastre economice cu Federaţia Rusă?

Eu îmi doresc foarte mult acest lucru şi va trebui să găsesc o formulă de construire a unui climat de încredere. Nu putem spune că din punct de vedere economic România nu aude, nu vede, nu vrea să audă de investiţii ruseşti. Avem foarte multe investiţii ruseşti în România şi nu au fost obstrucţionate niciodată. Este însă o linie roşie sub care nu se poate trece. Noi nu putem să nu vedem nerespectarea angajamentelor de la Istanbul care implicau retragerea întregului material şi al oricărui militar al Federaţiei Rusiei din Transnistria. Cum nu putem să nu observăm ce s-a întâmplat în Georgia cu Osetia şi Abhazia. O relaţie sinceră nu înseamnă să nu vedem unii ce fac alţii.



Sunt voci la Moscova, chiar şi în preajma Kremlinului, care militează pentru o revenire a teritoriului dintre Prut şi Nistru în componenţa României. Ar fi posibil aşa ceva în contextul politic actual?

Cred că în actualul context politic - şi nu numai politic, ci şi economic - acest lucru nu e realist a fi abordat acum. Dar avem alte lucruri pe care le putem discuta. Cât de legitim a trecut Armata Română Prutul? Când a devenit acţiunea românească ilegitimă? Desigur, când a trecut Nistrul. Sunt multe lucruri şi, ca şef de stat, nu poţi să nu ţii cont că partenerul tău vrea să-ţi spună el cum a fost. Lasă-mă, frate, să-ţi spun şi eu cum a fost!

Rusia a avut o reacţie foarte dură la adresa dumneavoastră personal pentru ultimele declaraţii pe care le-aţi făcut referitor la aceste chestiuni. Ce îşi imaginează Moscova că ar trebui să spună România „ca să fie bine"?

Probabil ar trebui să ne declarăm „agresori", aşa cum am fost declaraţi după Al Doilea Război Mondial de la trecerea Prutului. Or, românii nu pot face asta. Trecerea Nistrului este momentul în care şi eu consider că decizia militară şi politică a fost greşită. Cu atât mai mult cu cât România nu avea un tratat de alianţă militară cu Germania, ci avea doar un tratat economic pe care l-a respectat. A vândut petrol, a primit bani până la ultimul leu pe petrolul pe care l-a vândut armatei germane. Dar cred că astfel de afirmaţii riscă se ne arunce în aer interviul. Poziţia mea este legată, în primul rând, şi de realitatea că Republica Moldova a fost pământ românesc şi este pământ românesc. Nu-i poate lua nimeni această identitate de fost teritoriu românesc, locuit de români, iar acum este un teritoriu zămislit în frontierele României. Şi vreau să se înţeleagă foarte bine: salut, susţin independenţa Republicii Moldova, dar asta nu mă îndreptăţeşte ca şef de stat să falsific istoria.



„Ştiam că mă voi vedea cu preşedintele Obama"

„Adevărul": Ce anume v-a spus preşedintele Barack Obama în timpul pe care l-aţi petrecut împreună?

Traian Băsescu: Poate ar fi cazul să lămurim aspectul întâlnirii cu preşedintele Barack Obama. Întâlnirea era programată. Deci ştiam de această întâlnire înainte de plecare. Asta ca să spulberăm orice dubiu. Numai că invitaţia a venit de la vicepreşedintele Biden care, presupun eu, a dorit să finalizeze ceea ce a început la Bucureşti. Cu domnia sa am discutat prima dată problema instalării scutului antirachetă în România. Este una dintre atribuţiunile sale de a trata problematica de securitate. Dar ştiam că va fi şi o întâlnire tete-a-tete cu preşedintele Obama. Discuţiile cu preşedintele Obama n-au fost în afara cadrului în care s-a desfăşurat toată vizita: am abordat problematică de securitate, de dezvoltare economică, problematica crizei globale şi îngrijorările domniei sale faţă de evoluţiile economice din Uniunea Europeană, din zona euro. De asemenea, preşedintele Obama a subliniat că Statele Unite văd în România nu numai un partener extrem de onest, dar văd şi nevoia ca România să se dezvolte economic pe toate palierele. Asta explică şi conţinutul Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI.


GALERIE FOTO Making of: Preşedintele Băsescu, „La masa Adevărului" (2)


Pe ce a insistat liderul de la Casa Albă?

Preşedintele Obama a subliniat în mod repetat: Statele Unite doresc ca România să fie o ţară puternică nu numai militar, ca un partener loial în cadrul NATO, ci doresc o Românie puternică economic şi social. Nu în ultimul rând, vă pot spune că, la un moment dat, discutând elementele noi din declaraţia de parteneriat strategic - schimburi ştiinţifice, cercetare, exploatarea şisturilor bituminoase - l-am întrebat pe preşedintele Obama: „Bun, sunt atâtea lucruri pe care voi sunteţi pregătiţi să le faceţi pentru România. Ce-ar putea face însă România pentru voi?" Şi răspunsul domniei sale a fost: „Faceţi să vă funcţioneze Justiţia. Pentru că ce aud la firmele americane este legat de Justiţie". Ei spun că sunt de acord că există litigii numai că vor ca acestea să se termine în trei luni pentru că au planuri de afaceri. Dacă litigiile ţin cinci ani sau 12 ani, firmele americane nu sunt tentate să vină aici.

E o chestiune asupra căreia a insistat şi ambasadorul SUA, adăugând că unor investitori americani li s-ar fi solicitat şpagă...

Vă mărturisesc că nimeni nu a ridicat problema şpăgii în discuţiile pe care le-am avut în Statele Unite. Cred că este şi exclus acest lucru pentru că firmele americane vor refuza categoric orice implicare în astfel de acţiuni. Dacă la firmele europene găsim acest păcat, la firmele americane nu-l vom găsi. Singurul lucru semnalat şi ridicat de preşedintele Obama a fost „Faceţi să vă funcţineze mai repede Justiţia! Nu vă cerem anumite soluţii, ci daţi soluţii!" Este exact lucrul pe care îl cer şi eu în mod repetat Justiţiei noastre. Aici a fost esenţa discuţiei cu preşedintele Obama. V-aş putea spune un lucru care pe mine m-a bucurat extrem de mult în această vizită: americanii au înţeles că nu este suficient doar parteneriatul militar pe care-l avem. Americanii, de pildă, erau foarte la curent cu reforma în Educaţie pe care încercăm să o facem. „Aveţi nevoie de tehnologie, de dezvoltare în Educaţie, de reformă în Sănătate...", sunt cuvintele lor, nu ale mele. Există o determinare la nivelul conducerii politice a SUA de a mişca lucrurile înainte.



Noi cu ce vom răspunde acestei „determinări"?

Săptămâna viitoare voi organiza o discuţie cu Executivul pe tema conţinutului acestui Parteneriat Strategic pentru secolul XXI. Vreau să vă spun că a fost ideea americanilor să-l denumim aşa. „Domnule, au zis, nu-i un parteneriat gen «ne jucăm în Afganistan». Acolo o să se termine. Vrem o Românie partener pentru secolul XXI". Aceste lucruri sunt extrem de importante când sunt în viziunea unor politicieni de peste Ocean. M-a bucurat că au sesizat dezechilibrul dintre cooperarea militară şi pe intelligence şi cooperarea economică, ştiinţifică etc. Al doilea lucru care m-a bucurat este că, în aparatul de stat american, România este bine cotată prin reacţiile ei. De pildă, vicepreşedintele Biden a spus, la un moment dat, că dacă România ar fi avut nişte forţe aeriene moderne, „cu siguranţă ar fi fost cu noi în Libia".

E o chestiune extrem de interesantă, mai ales în contextul achiziţiilor de avioane de luptă care se preconizează în România...

Nu neapărat. Americanii nu forţează nota pentru achiziţii americane. Ei ne întreabă simplu când ne vom respecta obligaţia de a avea forţe aeriene compatibile. Aici, răspunsul meu este constant: „Nu avem bani în momentul de faţă. Am avea disponibilitatea unor achiziţii, dacă ne ajutaţi să obţinem nişte credite pe termen lung în care să plătim vreo două, trei sute de milioane pe an".



Mai sunt SUA la fel de puternice economic şi militar ca şi în urmă cu zece ani?

Dacă se pune în discuţie în ce măsură euro va supravieţui, eu vă pot spune în mod cert că dolarul va supravieţui. Încă n-am văzut pe nimeni să pună sub semnul întrebării existenţa viitoare a dolarului. Deci, nu cred că este o abordare greşită aceea pe care am avut-o de la începutul primului meu mandat de a realiza un parteneriat cu SUA. Deschiderea americană către România este majoră.

"Americanii au înţeles că nu este suficient doar parteneriatul militar.''


GALERIE FOTO Making of: Preşedintele Băsescu, „La masa Adevărului" (3)


„Eu aleg răul cel mai mic"

Care este cel mai rău scenariu din punct de vedere economic pentru România, dacă această criză va continua?

Cel mai rău scenariu eu îl leg de noi înşine. O eventuală obosire a actualei coaliţii care să nu continue să ia măsurile care trebuie luate pentru consolidarea fiscală a României, pe de o parte, şi pentru crearea de locuri de muncă, pe de altă parte. Ar fi, spre exemplu, şi nerespectarea celor pe care le-am convenit cu FMI şi cu Banca Mondială. Ar fi cel mai rău scenariu care se poate întâmpla României pentru că s-ar decredibiliza imediat, iar decredibilizarea ne-ar pune în imposibilitatea de a ne mai finanţa deficitele. Sau ne-am putea finanţa, dar la preţuri foarte mari. Deci, acesta este cel mai rău scenariu intern care s-ar putea cupla şi cu o încetinire a creşterii economice pe principalele pieţe de export ale României: Germania, Italia, Franţa, Spania. Dacă aici s-ar produce o încetinire, cuplată cu o nerespectare a angajamentelor de continuare a reformelor, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă. De aici şi grija mea şi semnalele de prudenţă, de înţelepciune, atunci când începuseră să se repeadă că indexăm pensiile, că dăm înapoi salariile. Le dai şi pe urmă bagi douăzeci şi două de milioane, cu tot cu cei cărora le-ai dat, într-o situaţie economică imposibilă în care nu le mai poţi plăti salariile şi pensiile. Deci, cel mai rău scenariu este legat de noi înşine.

Aşadar, măsuri prudenţiale. Indiferent de agravarea contextului european?

Am trece peste el. Indiferent care ar fi contextul european, l-am depăşi. Dar dacă nu luăm măsuri prudenţiale şi ne uităm că anul 2012 e an electoral şi indexăm repede pensiile şi dăm înapoi banii la salarii, nu vom depăşi contextul. Eu ştiu că spun un lucru pentru care orice român mă condamnă, dar în acelaşi timp nu vreau să fiu un şef de stat în situaţia în care să le spun românilor: „Da, vi s-a dat, dar acum am intrat într-o nenorocire în care nu vă mai putem da deloc." Deci, aleg răul cel mai mic. E obligaţia mea să-l aleg.


GALERIE FOTO Making of: Preşedintele Băsescu, „La masa Adevărului" (4)

 

S-ar fi putut evita unele măsuri de austeritate dacă ar fi fost reduse mai mult cheltuielile publice?

Cheltuielile publice au fost major diminuate, cheltuielile materiale, „celebrele" cheltuieli materiale. Problema este că în buget, la cheltuieli materiale intră şi cheltuielile cu medicamentele pentru spitale. Iar în anul acesta s-a plătit ceva mai bine decât în alţi ani. De aceea, aparent, cifra nu scade, dar pe instituţii publice cifra a scăzut consistent. Dar nu sunt doar scenarii negative. Poate fi şi un scenariu al echilibrului. Nu vreau să mă lansez în scenarii optimiste, dar un scenariu al echilibrului în care România îşi îndeplineşte angajamentele din relaţia cu Fondul duce la două lucruri: la continuarea reformelor structurale - ceea ce avem nevoie să facem - şi pe de altă parte, la consolidarea credibilităţii României. În acelaşi timp, s-au creat acum premisele, e prima dată când o spun, să trecem la o absorbţie mult mai rapidă a fondurilor europene. În plus, putem crea în alte zone locuri de muncă, zone care, la un moment dat, au furnizat şomaj. Aceste zone sunt cele de exploatare a aurului, a argintului, a ­cuprului.


Autor: George Rădulescu
Sursa: www.adevarul.ro
In atentia Presedintelui Romaniei,Domnul Traian Basescu: "M-s ochii tristi si fruntea obosita/de-atata priveghere si-asteptare,/mi-e inima bolnava,istovita/de grea si indelunga alergare/si plange ca o pasare ranita./Cand ochii mi-i inchid si cat in mine/puteri sa urc Gollgota pana sus,/o voce,un ecou din adancime/imi spune bland:"Viata e Iisus!/Margaritarul pretios e-n tine"./
A comentat Basarabia Martira 16 septembrie 2011, 12:00
Iată ce luptă grea trebuie să dea Preşedintele Băsescu împotriva Ocupanţilor Ruşi şi cu slugile lor-propriile cozi de topor din PSD-PNL-KGB adică PCRM-PLDM-PD de peste Prut.
Iată ce ascunde COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă despre Preşedintele Traian Băsescu:

*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.(proiect SABOTAT DE KAGHEBIŞTII Filatov şi Lupu)
*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,NABUCCO-AGRI ROMÂNESC contra South Stream RUSESC,santajul RUSO-MAGHIAR antiunionist cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMÂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era "tocat" zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 septembrie 2011, 14:03
Iată de ce sunt pline forumurile de propagandişti ai urii ruseşti anti-româneşti!

Ei ştiu că Preşedintele TUTUROR românilor va rămâne în istorie ca Băsescu din Basarabi RE-ÎNTREGITORUL!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 septembrie 2011, 14:04
A revenit Decebal in tara in corpul lui Basescu.
Acu sa ne luptam singur cu vanzatorii de tara (la Vest de prut cu PSD-stii, PN-stii si PC la Est de Prut cu toti rebelii din parlament - cu toate partidele).
A comentat CONDREA 17 septembrie 2011, 19:53
Un clopot tainic miezul noptii bate/Iisus coboara pe pamant !/Din piepturile noastre insangerate/Rasuna Imnul Invierii Sfant ! ! !
A comentat Basarabia Martira 22 septembrie 2011, 13:26
ROMÂNUL Grigore VIERU şi-a pus toată simţirea lui cea ROMÂNEASCĂ în poezia:

“Trei culori”

“Străine pofte ne-au răpit
Când via dulce, când ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept să smulgă Tricolorul.
Fusese vremea mult prea cruntă,
Şi-atât ne-a ars de dânsul dorul,
Că azi ne strângem şi la nuntă
Şi la botez cu Tricolorul.
***Trei culori şi-O SINGURĂ IUBIRE
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori şi-O SINGURĂ VORBIRE
ROMÂNEASCĂ!***
Trei culori şi-O SINGURĂ CREDINŢĂ
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori şi-O SINGURĂ FIINŢĂ
ROMÂNEASCĂ!***

Atât de minunat scânteie,
De crezi că de pe bolţi albastre
L-a rupt Hristos din curcubeie
Şi l-a dat românimii noastre.
E cald sub el ca sub o rană
Ce-a chinuit Mântuitorul,
E cald în Ţara cea Ştefană,
Ne încalzeşte Tricolorul.
***Trei culori şi-O SINGURĂ IUBIRE
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori şi-O SINGURĂ VORBIRE
ROMÂNEASCĂ!***
Trei culori şi-O SINGURĂ CREDINŢĂ
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori şi-O SINGURĂ FIINŢĂ
ROMÂNEASCĂ!***”

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 23 septembrie 2011, 15:58


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3205 secunde