Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 08:43

 

Un gest prietenesc de la Bruxelles; dublarea cotei de export a vinurilor

adăugat 16 noiembrie 2010, 16:41, la Interviu / Reportaj

UE,deschidere,vinuri moldovenesti,acord,dublat

Vasile Bumacov: „Noi acum avem o deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene.


 Comisia Europeană promite, între altele, Republicii Moldova pentru 2011 o dublare practic a exporturilor preferenţiale de vinuri în UE. Se va dubla oare şi responsabilitatea pentru calitatea acestor vinuri ? Răspunsuri la această şi alte întrebări – de la ministrul adjunct al Agrculturii Vasile Bumacov, interlocutorul nostru din această dimineaţă.

 

Europa Liberă: Domnule Bumacov, aţi repetat de câteva ori într-o conferinţă de presă, cu referire la decizia Comisiei Europene de a dubla cota fără taxe la exporturile moldoveneşti de vinuri în Uniunea Europeană, că este o „decizie prietenească”. Omul simplu s-ar putea întreba: cam de ce ar face nişte ţări, unele dintre ele producătoare foarte geloase de vinuri, cadouri prieteneşti unui potenţial concurent?

Vasile Bumacov: „Exact aşa este. A fost un gest prietenesc şi un răspuns foarte prompt la cerinţa premierului Filat şi a ministrului Agriculturii de a mări cota de export fără taxe în Uniunea Europeană. Sunt de acord cu dvs că aşa o reacţie rapidă într-o uniune unde producerea vinului este destul de mare este un gest foarte bun”.

Vasile Bumacov


Europa Liberă: Această atitudine prietenoasă ce vine – după cum spuneţi – din partea Comisiei Europene, Uniunii Europene în general, credeţi că ar putea avea un termen de valabilitate şi după 28 noiembrie ?

Vasile Bumacov: „Noi acum avem o deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene. Eu nu pot să spun ce se va întâmpla după 28 noiembrie, dar ne-am dori foarte mult ca această relaţie prietenească să continue, fiindcă noi, mai ales agricultorii, avem nevoie de acces la finanţe mai ieftine, de aceea relaţiile cu Uniunea Europeană sunt cruciale pentru noi. Pot să vă mai spun că săptămâna viitoare, proabil, dl Vladimir Filat va semna un acord cu Banca Europeană de Investiţii de 75 de milioane de euro pentru a reutila fabricile producătoare de vin şi tot sectorul vitivinicol”.

Europa Liberă: Dle Bumacov, apropo de această reutilare a fabricilor, cum se face selecţia, ce fabrici anume vor fi reutilate?
 

O relație prietenească, premierul Vlad      Filat și Jose Manuel Barroso
Vasile Bumacov

: „După cum ştiţi, câteva săptămâni în urmă Guvernul a creat unitatea de implementare a acestui proiect care acum lucrează la criteriile de selectare. Există o condiţie destul de serioasă din partea europenilor ca vinul produs să fie de calitate, nu pur şi simplu vin de masă. Piaţa europeană doreşte să aibă vin de calitate. Se va lucra în două direcţii de bază, una va consta în planurile de afaceri care vor demonstra că aceste întreprinderi au nevoie de utilaj, de investiţii, iar pe de altă parte vor trebui să demonstreze şi să înregistreze aceste mărci de origine”.

Europa Liberă: Dle Bumacov, ce garanţii pot exista sau ce ar putea asigura toată lumea că în acest caz se va dubla şi grija producătorilor moldoveni pentru calitatea vinului exportat? Pentru că – după cum se ştie – mulţi ar trece cu vederea standardele necesare chiar dacă acestea ar sări la un moment dat şi i-ar muşca de-o mână, de exemplu.

Vasile Bumacov: „După stressul din 2006, când vinificatorii noştri au pierdut milioane, eu cred că ei vor fi mult mai responsabili faţă de această şansă, fiindcă noi avem mai multe proiecte în domeniul agricol în Republica Moldova, dar Banca Europeană de Investiţii este unica instituţie financiară care a acceptat să finanţeze acest sector specific. Pentru prima dată este o şansă ca vinificatorii noştri să beneficieze de credite preferenţiale de la această instituţie europeană şi sunt sigur că ei o vor face cu toată responsabilitatea fiindcă este viitorul lor”.

Europa Liberă: Dle Bumacov, cum se face totuşi că în ţările standardelor UE n-au fost auzite deocamdată nemulţumiri faţă de calitatea şi inofesivitatea vinurilor moldoveneşti?

Vasile Bumacov: „Eu vreau să vă spun că noi nici în altă parte nu am avut mari probleme. Chiar şi în Rusia exportul a crescut în anul acesta cu 40 % şi atunci când în presă se vorbeşte că o cisternă sau două au fost întoarse - la o cantitatea exportată acesta este un lucru normal. Nu este de dorit, dar în comerţ se întâmplă aceste lucruri şi nu trebuie să facem mare discuţie pe această temă, dacă o cisternă s-a găsit cu unele probleme. Dar cât priveşte piaţa europeană, ea este mult mai dură, cu toate că în ultima perioadă în Rusia am avut condiţii mult mai dure decât în Europa. De exemplu, când am vorbit de dibutilftalat, pe piaţa rusă se consideră că trebuie să fie zero, pe când piaţa europeană se permite 0,1 în loc de 0,01”.

Europa Liberă: Dle Bumacov, această dublare a cotei presupune şi un anumit număr de exportatori extrem de responsabili. Cum am explica omului simplu cum funcţionează acest mecanism? În baza căror criterii de performanţă sau calitate se decide asupra celor care exportă în UE?


Vasile Bumacov: „Exportul pentru Republica Moldova este foarte important şi aici statul nu poate să stea într-o parte, cu toate că noi avem foarte multe discuţii, ca fiecare producător agricol să răspundă de ceea ce face, nu ne putem permite la moment să nu intervenim în acest proces. Acum se lucrează la caietul de sarcini despre criteriile minime la care trebuie să răspundă un vin moldovenesc. Toţi cei care se vor conforma acestor cerinţe vor exporta în UE”.

Europa Liberă: Dar dacă ei nu se vor conforma în proces, ce se va face cu ei?

La expoziția de vinuri de la Chișinău

Vasile Bumacov
: „Criteriile sunt foarte clare, în primul rând producerea vinului, calitatea vinului nu este determinată atunci când el este degustat, atunci când este testat în laborator. Calitatea vinului este demonstrată prin procesul de producere, de la sol, viţa de vie, prelucrarea strugurilor, fermentare. Când acest proces este absolut tot în conformitate cu cerinţele, atunci nu este nicio problemă la sfârşitul acestui proces. La sigur vinul va fi calitativ, inofensiv şi nu vor fi pretenţii”.

Europa Liberă: Dle ministru, când aţi vorbit de credite preferenţiale, mi-am amintit de fel de fel de studii, constatări care arată o situaţie dezastruoasă în industria vinului. Practic întreaga industrie este ostatica băncilor, a creditelor, a datoriilor faţă de cei care livrează strugurii sau faţă de creditori. Poate această industrie sfâşiată de asemenea probleme să asigure canitatea necesară elegant şi calitativ pentru Uniunea Europeană începând cu 2011?


Vasile Bumacov: „Noi la sigur avem capacitatea de a asigura şi calitate şi cantitate. Da, aveţi dreptate, sectorul se află într-o situaţie dificilă dar nu este în interesul băncilor noastre ca aceste fabrici să falimenteze. Eu cred că şi băncile din Republica Moldova vor saluta acest proiect care este destinat perfecţionării ramurii, pe de altă parte vreau să vă spun că după ce guvernul Filat a ridicat interdicţia la struguri, anul acesta şi cei care au vândut struguri au fost mulţumiţi şi cei care au cumpărat, pentru că a crescut minimum de două ori preţul la struguri. Deja se simte o înviorare la majoritatea producătorilor de vin”.

Europa Liberă: Doamnelor şi Domnilor, invitatul Europei Libere în această dimineaţă a fost ministrul adjunct al Agriculturii, Vasile Bumacov.

Autor: Alexandru Canțîr, Diana Răileanu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2083 secunde