Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 02:55

 

Urmatorul conflict, aflat in vizorul UE spre solutionare, este cel transnistrean

adăugat 11 septembrie 2008, 13:49, la Ştiri de Top

Conflictul dintre Georgia si Rusia a readus in prim-planul agendei politice internationale un alt punct fierbinte inghetat momentan, care da fiori reci Uniunii Europene, deoarece se afla in proximitatea granitelor sale de Est, criza transnistreana.

Incurajata de faptul ca pentru prima oara in istoria ei UE a reusit sa medieze un conflict important, autoritatile de la Bruxeles vor sa dinamizeze negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean. Inaltul reprezentant pentru politica externa a UE, Javier Solana (foto), a declarat miercuri la Bruxelles, ca situatia din Transnistria trebuie rezolvat in formatul 5 plus 2, cu participarea celor doua parti implicate, nu doar in formatul negocierilor 3 plus 2, care a avut loc la Viena luni, sub egida OSCE.

Aflat la o audiere pe tema conflictului ruso-georgian in Comisia de afaceri externe a Parlamentului European, Solana a spus ca acest conflict "a subliniat nevoia de a strange relatiile cu vecinii estici (ai UE - n.r.), iar aici ideea unui Parteneriat Estic este binevenita". Primul exemplu in acest sens enumerat de inaltul reprezentant pentru politica externa si de securitate al UE a fost cel din Republica Moldova. "Dupa cum stiti, Moldova este un element important in politica noastra de vecinatate si suntem foarte angajati in gasirea unei solutii la problema (transnistreana - n.r.)", a spus Solana, amintind de intalnirea in formatul "3 plus 2" care a avut loc luni la sediul OSCE din Viena pe tema dosarului transnistrean, transmite NewsIn.

La intalnirea de luni au participat mediatorii Rusia, Ucraina, OSCE, pe de-o parte, si UE si SUA ca observatori. "N-a fost perfect", a spus Solana. "Ceea ce vrem noi sa facem este sa avem intruniri in formatul 5 plus 2 (inclusiv Moldova si Transnistria, ca parti aflate in conflict - n.r.). Acest "doi" este dificil de obtinut. Nu dorim o solutie politica in formatul 3 plus 2, ci una in formatul 5 plus 2, iar acesta este cel mai important obiectiv al nostru", a explicat inaltul reprezentant pentru politica externa al UE.

Solana a subliniat nevoia de a "reconsidera" politica de securitate la Marea Neagra, fiind nevoie imperioasa de o strategie de securitate a UE in aceasta regiune. Aici, inaltul reprezentant UE a evidentiat rolul Turciei, care se doreste un mediator si incearca construirea unei "platforme regionale". Cu toate ca presedintele georgian Mikhail Saakasvili are unele "reticente" cu privire la rolul Turciei, UE sprijina aceste eforturi, a spus Solana, amintind in acest context si de vizita istorica a presedintelui turc in Armenia, tara cu un alt conflict inghetat - Nagorno Karabah.

Precizarile lui Solana pe tema transnistreana au venit in urma mai multor interventii ale europarlamentarilor Emma Nicholson (ALDE), Ioan Mircea Pascu (PSE) si Roberta Anastase (PPE-DE) pe acest subiect. Baronesa Nicholson a spus ca din experienta ei in Republica Moldova si Armenia stie "cat de fragila" e pozitia acestor tari in relatia cu Rusia, care le poate impune "tot felul de pedepse" daca nu adopta o politica favorabila Moscovei, iar aici este importanta accelerarea implementarii politicii de vecinatate a UE. "Imediat ce reusim sa scoatem componenta transnistreana din dosarul moldovean, Republica Moldova se va califica mai bine pentru o relatie buna si poate pentru aderarea la UE", a comentat, la randul sau, fostul ministru roman al apararii Ioan Mircea Pascu.

Europarlamentarul Roberta Anastase l-a intrebat pe Javier Solana cum vede situatia actuala din Transnistria, amintind de angajamentul Rusiei din 1999 de a-si retrage trupele din aceasta regiune, la fel cum promite acum ca va face cu cele din Georgia. "Cunosc termenii acordului din 1999. Discutiile dureaza de multi ani si sper ca se va rezolva. Orice criza e si o noua oportunitate pentru solutionarea conflictelor", a raspuns seful diplomatiei europene

Autor: Z.O., ZIUA
Sursa: www.rgnpress.ro
Mda, frumos, n-am ce zice, Rusia si Ucraina au un cuvant de spus in comflictul asta in timp ce Romania a fost taiata de la ratie. Si frumos din partea UE sa nu incerce sa ne impuna DIRECT punctul de vedere...
A comentat Vlad90 12 septembrie 2008, 06:57
Eu nu inteleg un lucru:De ce Chisinaul nu accepta UE si SUA ca negociatori direct interesati in problema Trasnistreana,ci doar ca observatori?Imi poate spune cineva care sunt motivele reale ale unui asemenea refuz din partea Chisinaului,lasand la o parte presiunile si amenintarile Moscovei in aceasta directie?Cat priveste Bucurestiul,nu cred ca ar putea face prea multe daca ar fi acceptat ca parte direct implicata in procesul de negociere,poate doar ar putea taragana mult si bine ajungerea la o solutie asupra Trasnistriei,pe cand USA si UE au toate avantajele de parte lor,netrecand cu vedere ca Bucurestiul i-ar putea sfatui spre adoptarea celei mai bune solutii al acestui conflict creat artificial de Moscova ca sa tine in sah si sub control intreaga Basarabia.O solutie in opinia mea ar fi acesta:Ca rusia sa recunoasca independenta Trasnistriei in timp ce voi ceilanti sa aderati la NATO si UE si dupa cresterea economica a Basarabiei in citiva ani,sa recuperati Trasnistria prin ademenirea traiului mai bun.Trebuie cumva sa-i batem pe rusi cu propriile lor arme.Aceasta ar fi una dintre ele.
A comentat micael 12 septembrie 2008, 12:55
Pt Vlad. Gresheshti din start...Recunoashterea Transnistriei ii ofera Rusiei tot-tot ce-si doreshte: un acord separat cu noul subiect statal in privinta unei baze militare - cap de pod spre Balcani, sporirea efectivului de fortze armate shi nu de pacificatori, armament de toate genurile, inclusiv antiscut etc. Nu numai Moldova, dar shi Romania shi toata Europa va fi tzinuta in vizor de pe acest cap de pod.
A comentat Altro 12 septembrie 2008, 14:53
Bine vazuta faza cu capul de pod, intradevar prin asta Rusii au un cap de pod in zona Balcanilor la fel cum americanii au facut in zona fostei Iugoslavii...
A comentat Vlad90 12 septembrie 2008, 16:33
to Javier Solana(foto):
Mai-mai-mai da ce vorbesti. Sarmanul matinca te rupi intr-un loc ca sa ne ajuti noua...tarfe politice. Va temeti de rusi ca dracul de tamaie! Fricosilor! Nimic mandrie..rusia scuipa oficial in toate acordurile oficiale semnate din 45 in coace si voi din frica ca v-a inchide gazul, stati cu coada intre picioare.
UE - ne-a tradat pe noi. Pentru ce mai trebuie o astfel de europa, care nu poate sa-si faca ordine pe propria s-a teritorie. Transnistria e un conflict care ne priveste nu doar pe noi, ci si pe ei la fel cum si pe noi.
Noua ne trebuie pamantul inapoi, ca romanii de partea stanga a nistrului sa traiasca omineste, romaneste!!! Lor mUE-istilor le trebuie stabilitate in europa. Daca armata 14-a s-ar plasa oficial in aceasta regiune atunci rusii le vor strange de gat si mai tare. Armata a 14-a poate cuceri toti balcanii fara ca sa se rupa prea mult in c*r. Si ei in loc ca sa ne ajute, oficial zic ce zic dar in realitate nu fac NIMIC. OSECE- e mai pro rusa decat Ivan cu sheneliu din siberia!!! Rusine europa. unde vi-i mandria?

To micael:
Bai frate, in prizma conflictului din georgia, eu cam mas fi temut sa ma bazez pe NATO si UE. Sunt aliati care la nevoie shuera in pod si se fac ca nu stiu nimic. Mai dau vreo 2 replici dure in favoarea georgiei si atat.
Ce tine de Chisinau de ce nu accepta...eu zic ca stii foarte bine. Si in plus, asa un format nu-i convine deloc lui smirnof care de fapt nu e personalitate dar e o "opinie reala" a moscovei. Ce zice smirnov cu alte cuvinte aceea gandeste rusia in realitate.Si deaceea conflictul nu va fi rezolvat in acest format. Ce tine de independenta transnistriei...nu stiu..si mie ideea mi se pare atragatoare. Dar cand ma gandesc ca acolo tot sunt romani care tot vor sa traiasca omineste...ideea aceasta mi se evapora imediat.
Unica solutie care eu vad. Gard de fier la granitza cu transnistria. Nerecunoasterea teritoriei separatiste. Si inghetarea conflictului pe 10 ani. Eventual orice export a transnistriei sa fie judecat in instante de judecata internationale. Acuzand non stop partile care accepta importul marfurilor din partea transnistrie ca fiind aliatii teroristilor. O rabdare de fier...pana la un moment potrivit. Momentul potrivit poate veni de oriunde! Rusia se va destrama ca imperiu odata si odata, transnistria se va certa cu Ucraina (mama dracului). Oamenii fiind lipsiti de calatorii de dupa hotare se vor revolta etc.etc. Altfel vom obtine un teritoriu autonom care va inghiti moldova intr-o criminalitate si coruptie de cum nu s-a mai stiut. Si vom pieri cu totii.
A comentat 300 13 septembrie 2008, 11:31
wow....da ce ideie TRASNET ai tu!!!:D...
"cu rabdarea treci si marea"...asa k nu mai ginditi atit inpulsiv,sanse orikum mai sunt!!!!;)
A comentat ema 13 septembrie 2008, 13:00
To 300:Un comentariu binegindit si mai mult sau mai putin obiectiv.numai cum vezi tu trezirea constiintei nationale intr-un stat multinational(ne ridicam cu arme in potriva fratilor nostri?) si referitor diferendumul transnistrian:daca urmaresti evenimentele politice si relatiile moldo-ruse stii ca la orice opozitie luata de RM impotriva Rusiei ultima ne ridica preturile la gaz sau inchide hotarul pentru marfurile noastre(intelegi ca,nici un stat a UE nu importa marfurile noastre in volumul pe care-l importa rusia)Si inca un exemplu:Deja s-a facut o incercare(moldo-ucraineana) de-a inchide transnistria,insa tot in vara ceea a avut loc o seceta destul de serioasa,la care numai rusia a oferit ajutor umanitar RM cu griu,insa cu o singura conditie-o parte ii revenea transnistriei,prin asa mod si s-a incheiat izolarea economica a transnistriei...Ideea unei miscari nationaliste sau a unui lider inzestrat cu puteri mai largi o consider cea mai buna metoda de-a revendica in scurt timp Republica Moldova si de-a pastra totusi suveranitatea nationala,insa e un lucru foarte greu de indeplinit:Nu exista nici o finansare serioasa in aceasta privinta,dar de mizat doar pe patriotismul cetatenilor RM e un lucru stupid!!!!!!
A comentat Viktor 13 septembrie 2008, 13:12
admiterea din anul acesta a fost un rahat pt cei din rep md
cunosc cazuri siguri de mituire in ambasada rominiei din rep md. si dosare arse sau aruncate ale multor elevi cu media mult mai mare dekit a altora
A comentat valentin 13 septembrie 2008, 15:04
daa cineva este de-acord cu mine astept o konfirmare pe 068583190
A comentat valentin 13 septembrie 2008, 15:06
rominiia si invatamintul rominesc mau dezamagit
amsada rominiei trwebuie aruncata in aer fiti deacord
A comentat valentin 13 septembrie 2008, 15:08 | mergi sus ▲
la fel e si cu vizele
A comentat valentin 13 septembrie 2008, 15:09 | mergi sus ▲
shpaga
A comentat valentin 13 septembrie 2008, 15:10 | mergi sus ▲
300,in primul rand ma bucur sa te revad.Asa cum in ultimi ani ati mai inceput sa renuntati la moldovismul vostru si sa imbratiseati o posibila apropriere de Romania(de ce nu ,chiar si prin unire),tot la fel se poate ajunge ca si Trasnistria sa renunte la pretentiile sale de autonomie si independenta si sa revina de buna voie inapoi la status-quo de dinainte de 1991.Politica este cu dus si intors,stii bine asta,deci totul este posibil mai ales daca incep occidentalii(ca noi din ROU nu prea avem)sa pompeze bani in voi.Si pe bune ,nu pot sa-mi imaginez motivele Chisinaului de a nu accepta ca negociatori directi UE si USA.Faptul ca Tiraspolul se opune unui asemenea format de negociere e de inteles,dar care-i baiul cu Chisinaul.Sincer ma intereseaza.Poate eu intuiesc ceva in aceasta privinta,dar vreau sa aud si parerea voastra,ca doar traiti acolo si cunoasteti si micile dedesubturi ale acestei probleme.
A comentat micael 13 septembrie 2008, 15:53 | mergi sus ▲
A comentat vasile 13 septembrie 2008, 18:26 | mergi sus ▲
ROMANIA NU UITA REPUBLICA MOLDOVA NICI-O DATA NU VA FI A TA !!!
A comentat vasile 13 septembrie 2008, 18:27 | mergi sus ▲
Vasile nu cunosc cine esti, dar in afirmatia ta exista un adevar sigur. Daca Romania ar investi miliardele de euro aruncate fara sens pentru unire in economia sa ar fi avut de castigat mult mai mult ...
A comentat ANA 13 septembrie 2008, 18:41 | mergi sus ▲
Spuneti-i va rog lui vasile cum se scrie "niciodata":)
A comentat Vlad 14 septembrie 2008, 14:49 | mergi sus ▲
Si apoi niciodata sa nu zici "niciodata"!
A comentat Vlad 14 septembrie 2008, 14:54 | mergi sus ▲
pentru Valentin:
Inteleg ca poate esti suparat ca nu ai prins si tu un loc la studii in Ro. la buget din cele alocate moldovenilor, dar nici chiar asa! Nu se poate sa aduci invinuiri la adresa consulatului roman fara sa ai probe... Tre sa-i pupi mana lui voronin ca nu smneaza acordul interministerial privitor la acordarea de burse moldovenilor, si sa le spunem multumesc ca necatand la toate piedicile pe care le pun comunistii din conducerea RM ca tinerii sa nu invete in EU, totusi statul roman a gasit posibilitate sa acorde destul de multe burse. Ca cineva nu a fost admis, asta e, au fost de 3 ori mai multi candidati decat locuri, si din trei a intrat unul (vorbesc de studii universitare de licenta). Fiul meu e in aceiasi situatie, nu s-a regasit nici intr-o lista, de aceia cunosc foarte bine problema... Sa vedem si lista cu cei respinsi si atunci v-om putea face concluzii, dar din cate am analizat eu, a depins foarte mult de media generala si de domeniul sau chiar si orasul pe care l-ai indicat in cerere, de nr. de locuri alocate si de numarul de candidati care au indicat acelasi domeniu la aceiasi universitate, chiar si de locu pe care ai pus universitatea respectiva in lista optiunilor... Mai pe scurt, a fost o procedura complicata de selectare, totul s-a facut la calculator(asa ne-au informat), tocmai ca sa nu fie loc de shpagi, cum zici tu, si cum se practica la noi in RM... Daca si trebuie sa te superi, atuncidoar pe tine sau pe cei care au avut notele umflate...
A comentat Babacu 14 septembrie 2008, 17:39 | mergi sus ▲
Vasile,frate ,parca ai fi pe un stadion de fotbal,asa lozinci folosesti aici.Sincer nu stiu cum stau lucrurile pe stadioanele din RM,dar aici in tara este imposibil sa nu gasesti si sa nu vezi la vreun meci din liga 1,bandelore in care este desenata apartenenta Basarabiei la trupul tarii,a Romaniei Mari in culorile tricolorului nostru comun,rosu,galben si albastru.
A comentat micael 14 septembrie 2008, 18:09 | mergi sus ▲
Afara cu rusofonii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Slavic (France) 14 septembrie 2008, 21:18 | mergi sus ▲
Slavic(France) +1
A comentat Watcher 15 septembrie 2008, 07:54 | mergi sus ▲
Republica Moldova - stat independent si suveran.
A comentat Victoria 16 septembrie 2008, 07:59 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0876 secunde